söndag 30 november 2008

Polisen skyddar demokratins fiender

De utifrån tillresta nazisterna, som idag demonstrerat i Lund, skyddades av ett stort uppbåd poliser, medan de motdemonstrerande lundaborna, som vill värna demokratin, blev angripna av samma polis. Det här är ett stort misslyckande för polismyndigheten och för de styrande politikerna som inte förmådde att hantera situationen.

Efter många år av lugn på 30 november i Lund ville nazisterna testa om de kunde återuppta de gamla högerextrema och rasistiska marscherna. Det är märkligt hur lätt de fick tillstånd för detta, trots att det var skyltsöndag med mycket folk ute på stan, trots de dåliga erfarenheterna från början av nittiotalet och trots vad man visste om situationen idag.

Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än att politiker och myndigheter ger vika för trycket från höger. Då menar jag inte bara dessa, till sin omfattning rätt små nazistiska organisationer, utan det mer allmänna klimatet av begynnande kapitulation för högerextrema åsikter och stämningar i spåren på Sverigedemokraternas framgångar och moderaternas och andra politikers strävan att anpassa sig till extremhögern.

Dessa till Lund idag tillresta 70 nazister är inte många till antalet, men deras agerande är en testballong. Låt oss inte glömma att det handlar om en rörelse, som om den skulle få möjlighet till makt och inflytande, skulle göra slut på demokratin, fri media, yttrandefrihet och låsa in eller mörda all opposition. De har redan visat vad de är mäktiga till, svenska högerextremister har sedan 1980-talet mördat minst 23 personer.

Efter polisens och det politiska etablissemangets misslyckande idag måste man ställa sig frågan: Hur har man tänkt sig att hantera fortsättningen? För det blir naturligtvis en sådan, även om man kanske inte tänkte längre än näsan räcker. Det här ger självklart nassarna blodad tand. Vi kan räkna med en upptrappning nu. Hur mycket resurser vill polisen binda upp på att skydda demokratins fiender? Hur känns det för enskilda poliser att bli tvingade till en sådan smutsig hantering?

Citat från Sydsvenskan:
”Polisen har rusat med hundar flera gånger mot motdemonstranterna för att skingra dem. – Jag såg en polis som knuffade en tjej rakt ner i marken. En polishund bet en annan i handen, säger Sydsvenskans reporter Peter Zupanovic. Agne Ziethén som bor på Spolegatan i Lund förvånas över polisens agerande mot demonstranterna. - Jag har sett från mitt fönster och jag har pratat med poliser. Min övertygelse är att de spär på konflikten. Det handlar om en ren maktdemonstration från deras sida, säger han. Han tror att konfrontationerna hade kunnat undvikas om polisen gått mildare fram, ungefär som den agerade under Reclaim the Streets-demonstrationen i Malmö tidigare i höstas. - Det handlar om unga människor. De ska inte behandlas på det viset, säger Agne Ziethén.”

Så här kan vi inte ha det. Det måste bli en förändring. Nästa gång ska vi komma i många tusental. Det där lilla fåtalet som kastar sten får vi hålla i örat. I sådana här lägen får man hålla sig lugn och inte låta sig provoceras.

32 kommentarer:

A.P.SE sa...

de motdemonstrerande lundaborna, som vill värna demokratin" ??????

Du måste skämta.
Båda sidor är lika
goda kålsupare.

Ronny Åkerberg sa...

...till AT.SE:
Vet du ingenting om historia och nutid? Överallt där extremhögern kommit till makten har diktatur införts. Överallt har vänstern gått i spetsen för att rädda demokratin.
Så skedde under trettiotalet när nazismen och fascismen tog över i det ena landet efter det andra i Europa. Medan de borgerliga kapitulerade så var det socialister och kommunister som offrade sig för att försvara demokratin.
Så är det också idag, överallt där demokratin hotas av inskränkningar så är det vänstern som går i spetsen för att försvara mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Demokraten sa...

Det spelar ingen roll om ett odemokratiskt parti vill vara med någonstans i ett demokratiskt samhälle. Så länge samhället lever under demokrati så har även odemokratiska partier demokratiska rättigheter. Att de står för ett samhälle som ska vara odemokratiskt är irrelevant.

Och sen verkar du vara lite förvirrad över vart polisen står, för om du inte var där så var det 70 nationalister som demonstrerade lugnt och skulle ha fortsatt med det om inte 500 våldshuliganer skulle väntat på att sprida sin odemokratiska kamp. Och det var därför polisen kom in i bilden, de försvarade människor. Om du anser att polisen skulle låtit de fackel- och gatustenskastande huliganerna göra slut på demonstranter som bara går en demonstration så är du så omänsklig som en människa kan bli.

Demonstrationer är till för att upplysa folk, en helt demokratisk aktion. Och sen att alla inte var nazister bryr du dig säkert inte om, du blir bara glad när du får ha en fiende att rikta din ilska mot.

Jörgen L sa...

Problemet är att stenkastarna skämmer bort vanligt folk som tex. mig själv, så det kommer inte att gå att mobilisera några tusentals människor nästa gång.

Det enda kravallidioterna lyckas med är att få högerextremisterna att framstå som offer för politiskt våld, och att den allmänna opinionen kopplar ihop antifacister = våldsamma extremister.

Ska man demonstrera så ska det göras på ett sätt så att jag kan ta med mig mina barn utan att vara rädd. Bara den typen av demonstration kan visa att det finns en brett förankrad folklig avsky mot brunhögerns ideer.

Att släppa fram kravallidioterna blir bara en våldsupptrappning, att uppmuntra "firmor" på höger och vänstersidan, puckon som är mer intresserade av att slåss än av politik.

Arrangörerna av motdemonstrationen får ta på sig ett visst ansvar ifall man tillåter de maskerade att delta.

Anonym sa...

I det här fallet är det polisen som försvarar yttrandefriheten och värnar om demokratin genom att se till att ett litet segment av befolkningen, idioter om än de är, får utöva sin yttrandefrihetsliga rätt att demonstrera.

Ronny Åkerberg sa...

Jag anser inte att det är "irrelevant" att nazister demonstrerar. De utgör ett dödligt hot och måste kväsas i sin linda. Den som inte inser detta är totalt blind för den historiska erfarenheten.
När nazister går ut på gatan så är det inte vilken opinionsyttring som helst. De måste mötas av största och bredaste mobilisering av demokratiskt tänkande människor. Tusentals och åter tusentals måste gå ut och visa vad vi tycker om dem. "Inga rasister på våra gator" är en bra målsättning, som också motdemonstranterna hade idag.
Jag anser också att en sådan mobilisering går lättast att genomföra om den lilla gruppen stenkastare avhåller sig från sådana aktiviteter. Polisen å sin sida måste ta det lugnt och inte ge hetsporrarna möjlighet att trigga igång andra ungdomar som blir upprörda över polisens övervåld.

Anonym sa...

Jörgen L:

Den enda garntin för dig och dina barn är att nazisterna inte tar över en stads gator.

Att nazisterna blir offer får stå för dig. De som har mörk hy eller pratar ett annat språk och därför blir slagna gul och blå av den nazistiska pöbeln, de ser knappast några gärningsmän som "offer".

Anonym sa...

Man slåss ju verkligen för demokratin när man kastar sten på polisen... Att den extrema högern är farlig vet vi alla, men man kanske inte ska glömma att den extrema vänstern för med sig skadegörelse vart den än ska "försvara demokratin". Det enda vänstern gör är att få fler att tycka att den exterma högern kanske inte är så farlig i alla fall. Och man kan ju undra... Nej, ni är lika rottna båda två. Skaffa en god sysselsättning och lär er vad demokrati innebär!

Anonym sa...

Vad händer om nazisterna marscherar fritt på gatorna? Vad händer!? Jo, vi vet att vem som helst kan bli misshandlade - ja t.o.m. DÖDADE - bara för att de vill krossa allt "ariskt".

Take it or leave it. Lär er av historien!

/h

Anonym sa...

Väldigt intressant att ingen kommenterat den stora demonstration som varit mot varslen i Umeå. Jag undrar varför ingen bryr sig om detta, utan istället klankar ner på folk som i Lund står upp för demokratin. Snacka om att prioritera!

Är inte krisen intressant? Är det inte intressant när tiotusentals nu förlorar jobben!?

/Ulf

lotek sa...

"Överallt har vänstern gått i spetsen för att rädda demokratin.
Så skedde under trettiotalet när nazismen och fascismen tog över i det ena landet efter det andra i Europa. Medan de borgerliga kapitulerade så var det socialister och kommunister som offrade sig för att försvara demokratin."

Som tex i Osttyskland, Polen, Estland, Ungern, Sovjetunionen etc?

Jag tror inte riktigt att du har forstatt att for de allra flesta manniskor ar det ungefar lika miserabelt att leva under kommunistiskt eller fascistiskt/nazististkt fortryck.

Kristina sa...

Till demokraten:
Det var verkligen inte 500 våldshuliganer, då det var ett litet fåtal som överhuvudtaget brukade våld. Medierna visar dock bara bilder på maskerade typer i rök med en massa poliser, vilket ger en helt missvisande bild. I själva verket är min bild att det var många vanliga ungdomar, som ogillar nazister, men dom syns inte, trots att dom är i majoritet.

Kristina sa...

Ni som tycker att båda sidor är lika onda, varför kan ni inte fatta att nazisterna vill att en massa människor ska dö, för att dom har "fel" födelseort, religion, sexualitet eller hudfärg, medan motdemonstranterna vill skydda folk med "fel" födelseort, religion, sexualitet eller hudfärg mot nazisterna. Det är en jävla skillnad.
Och yttrandefriheten, jag undrar hur länge ni försvara nazisternas yttrandefrihet, när dom är 70 pers, när dom är 100 000 pers och börjar få makt, när dom har gjort en statskupp och börjar införa totalitära lagar? Eller var går gränsen? Tycker ni inte det är rätt att försöka stoppa nazisterna när dom demonstrerar i samband med att dom är så starka att dom börjar skicka folk i koncentrationsläger heller?
Och om ni skulle stoppa dom då, varför inte stoppa dom nu, innan dom hunnit mörda en massa människor?

Kristina sa...

Jag skrev i mitt förra inlägg "..innan dom (nazisterna) hunnit mörda en massa människor..."
Faktum är att dom redan mördar folk, minns t.ex. Björn Söderberg för nåt år sen, som mördades av nazister. För att inte tala om misshandel av homosexuella och invandrare som ständigt förekommer i Sverige idag.

Anna G Rahm sa...

/.../Röda Malmö, som diskuterar hur polisen skyddar demokratins fiender/.../

Anonym sa...

Ni är rätt lustiga..

Om jag inte minns helt fel så har väl den röda makten i tidigare sovjet slaktat väldigt många fler människor än vad nazismen lyckats med..

Fredrik sa...

Du borde inte svänga dig med ord som du inte förstår innebörden av, t.ex demokrati.

Poängen med ett demokratiskt samhälle är att man ska få uttrycka sina åsikter fritt, oavsett vilka dessa åsikter kan tänkas vara.

Ni av er själva så ironiskt kallade "anti-fascister" har inte rätt att hindra folk från att demonstrera. Att av politiska skäl hindra någon från att demonstrera är fascism vill jag upplysa dig om.

Jag har själv en farsa som flydde från kommunismen. Hans erfarenheter har lärt mig vad fascism innebär. Blir därför rädd när jag nästan dagligen ser att folk inte alls fattar vad yttrandefrihet och demokrati betyder, utan bara svänger sig med de orden som om de bara är några jävla mode-ord. Det visar hur skör demokratin är.

Karl sa...

"Så är det också idag, överallt där demokratin hotas av inskränkningar så är det vänstern som går i spetsen för att försvara mänskliga rättigheter och yttrandefrihet."

Att de är för yttrandefrihet märks ju mycket väl när de stör demonstrationer och tal som har tillstånd. Tillstånd är däremot något de själva saknar vilket resulterar i polisingripande.

Hellström sa...

Ronny: Finns det någon bra förklaring till att dina meningsfränder aldrig lyckas hålla sig ifrån våldsamheter med polis och samhälle i övrigt? Jag funderade faktiskt på att ta mig ner på stan idag för att visa mitt missnöje, men att bli förknippad med er är det sista jag vill bli.

Nationalisterna lyckas ju hålla sig i ordning och klarar de av det tycker jag att ni borde kunna stoppa era stenkastande ligister så att vanliga människor kan visa sitt missnöje utan att förknippas med idioter.

För övrigt tycker jag att "Låt oss inte glömma att det handlar om en rörelse, som om den skulle få möjlighet till makt och inflytande, skulle göra slut på demokratin, fri media, yttrandefrihet och låsa in eller mörda all opposition" låter extremt likt vad en vänstermajoritet skulle göra om den fick makten.

Anonym sa...

Håller med om att deras åsikter är hemska, men det du pratar om ÄR INTE demokrati. Dessa ska bekämpas med demokratiska medel, inte bemötas på samma sätt som de höger extrema gärna tar till, nämligen våld. Historien är full av exempel där detta inte fungerar, så läs på din "historia" lite bättre min vän.

//Pelle

Anonym sa...

Hmmmm ... har ju visat sig att motdemonstranterna ställer till det värsta bråket så man undrar ju vilka som är de riktiga pöblarna i dessa gäng.En som arbetat i lund i många år och sett både ett och annat bland dessa demonstrationer.Ett gäng ligister som inte kan låta andra framföra sina åsikter utan att förstöra för alla vilket de ju nu gör är ju ännu värre än dessa nynazister.

Frida

Andreas H sa...

Ronny Åkerberg: har du hört talas om Molotov-Ribbentrop-pakten?

Ytterligheterna berör varandra. Nazism och statskommunism är samma totalitära skit. Rashat och klasshat och våld och död.

(Nej, råkapitalism är inte mycket bättre - mycket våld och död på den kanten också).

Anonym sa...

Problemet i detta fallet är inte bara nationalisterna utan även de extrema vänsteranhängarna. Om man ser det till gruppernas storlek och våld så skulle jag istället varna för vänstern. Men problemet med vänsterpersoner är att de inte har någon självinsikt och tror att det dem gör, förstör polisbilar, brutalt våld mot tjänstemän, förstör privat egendom, att allt detta är helt okej... Om man ska se till historia så har vänstern dödat fler oskyldiga människor än den extrema-högern. Detta måste även alla vänstermänniskor i sverige inse. Men tyvärr så kan man undra hur om detta är möjligt, vi talar ju ändå om personer i 20-30års åldern som kastar sten...

Jah Hollis sa...

Så polisen skulle låtit motdemonstranterna lyncha nazisterna då?
Det skulle väl inte varit något otänkbart scenario med tanke på att många av medelklassbarnen i AFA och liknande organisationer tycks ha anammat nazisternas metoder.
Jag vill inte leva i ett samhälle där nazister har makten, men inte heller i ett, där de som tycker att den som kastar största stenen har rätten på sin sida, ska bestämma.

Anonym sa...

Man kan ju undra hur kritikerna av gårdagens antinazistiska aktion hade behandlat en man som Hitler och hans pöbel när de marscherade runt och slaktade folk i Tyskland.

Vi vet ju att många tyskar blev sket i koncentrationslägren och våldet. Dessa kälkborgare som i efterhand sa att dom inget visste om nazisternas mord.

John sa...

Tillresta nazister vallas som får genom min stad lund. Klart som fan att jag är där. Ska en massa nazister från andra städer ta sig friheter så att jag inte kan röra mig fritt, skulle inte tro de!
Och till dig "Jah Hollis" polisen skulle helt enkelt bussat hem nazisterna dit dom nu hör hemma, nu fick de kaoset som en konsekvens istället. Om dem dyker upp nästa år står förhoppningvis hela lund ivägen så vi slipper se våld eller nazister i vår vackra stad!

Anonym sa...

Många av er klumpar ihop vänstern på ett felaktigt sätt, där ALLA plötsligt blir AFA-folk. Så var det naturligtvis inte, majoriteten bestod av "vanliga" ungdomar, som varken var maskerade eller brukade våld, tyvärr syns inte detta i något nyhetsprogram som jag sett på, utan istället frossar man i gatsten och kravallrubriker. Detta är naturligtvis ett problem, att vissa (autonoma kärnan) gör som dom vill bara.

Sen tror jag inte nazisterna hade blivit lynchade av någon om inte polisen försvarat dom med hela Skåne-styrkan typ, för utan polisen hade inte nazisterna vågat visa sig i Lund under organiserade former överhuvudtaget, vilket hade undvikit alla konfrontationer vi såg igår.

Sen undar jag: varför verkar ingen fundera på varför 1000 ungdomar (och även äldre) är så förbannade på nazister att dom går ut och demonstrerar?

Kristina sa...

Till Hellström:
Nazisterna höll sig INTE i schack igår, dom kastade facklor och flaskor på motdemonstranterna. Senare på kvällen slogs dom med polisen på Lund central, en nazist fick föras till sjukhus. Minns även hur en aggressiv nasse knuffar en reporter på perrongen, tidigare på dagen när dom ankom till Lund.

Jörgen L sa...

En av grunderna i fascistisk ideologi är ju dyrkan av den starke och föraktet för demokratin, att handling i sig har rätten på sin sida och att rättssamhället är till för de svaga, som man per definition inte behöver bry sig om.

Det är nånstans där kravallidioterna och nassarna har sin gemensamma spelplan...

Det handlar inte om att man accepterar att nassarna begår våld ifall man låter bli att slå dem på käften, utan det handlar om att respektera grunden för demokratin och rättsstaten, nämligen att propaganda ska bemötas med propaganda, och våld ska bemötas som det brott det alltid är, dvs hanteras av polisen.

Om man bemöter politiskt våld med mer politiskt våld så har man redan där accepterat fascismens grundide, att den starkaste har rätt. Då blir det bara en kamp om vilken fascist som är den starkaste, "högerfascisten" eller "vänsterfascisten", slutresultatet kan aldrig bli nåt annat än fascism i vilket fall.

Skalman sa...

Pack som pack? Fast skillnaden här var ju att det bruna packet skötte sig och det rödsvarta packet våldförde sig på det mesta, precis som de brukar.

Extremister av alla kulörer och ideologier vill jag inte ha på mina gator och i det avseendet är kommunisterna inte ett endaste spår bättre än sina bruna kusiner nazisterna. I fråga om mänskliga offer minst dubbelt så jävliga, worldwide. 140 mille plus mot nazisternas "ynka" 60 om man tar med de soldater som dog under WWII.

Jag har lärt mig att man inte ska kasta sten i glashus. Kanske dags att lära de vänsterextrema våldsverkarna detsamma?

Oavsett vilket så är jag en fanatisk försvarare av allas rätt att yttra sig fritt oberoende av deras åsikt. INGEN ska behöva riskera att bli utsatt för våld pga sina åsikter. Inte ens nazister.

Hellström sa...

Kristina: Detta tyder väl på att den autonoma vänstern misslyckats ännu mer än vad de vill ge sken av. Journalistkåren är ju generellt mer välvilligt inställda till ett vänsterperspektiv än ett nationalistperspektiv. Om media trots detta rapporterar om kravaller orsakade av den autonoma vänstern så är ju det enbart kontraproduktivt. Jag tänker dyka upp och visa mitt missnöje med nazister när ni klarar av att hålla era vapendragare i schack.

För övrigt hoppas jag att de nazister som gjort något brottsligt blir lagförda för det.

Jah Hollis sa...

Käre John: Vi lever i en demokrati där alla åsiktsyttringar får lov att finnas så länge de inte bryter mot någon lag. Om man inte tycker att ens egna argument håller mot nazisterna, kan man ju alltid kasta lite sten för att få över dom på rätt sida. Då har man sänkt sig till samma nivå och metoder som nassarna. Vem ska vi kasta sten på nästa gång?