måndag 1 december 2008

Håll de autonoma galningarna i schack

Många människor var ute på gatorna i Lund i går för att demonstrera mot den nazistiska marschen. Med all rätt. Högerextremismen är en växande hot, mot demokratin i stort och mot enskilda människor. Från flera håll berättas att det var ovanligt många som gick ut för att visa sin avsky för nazismen, det talas om ca 1000 personer.

Detta är utan tvekan mycket bra. Vi kan tala om en framgång för vänstern och det antifascistiska motståndet. Det visar att en ökande mobilisering är på gång och att fler människor förstår vikten av att engagera sig aktivt. En indikation på detta har också varit det faktum att över 500 malmöbor vid flera tillfällen gått ut för att demonstrera mot Sverigedemokraternas hatpropaganda.

Allt detta är mycket bra. Men för att nå ytterligare framgångar måste organisering och ledning förbättras. Det måste råda disciplin och ordning i motdemonstranternas led. Vi kan inte tillåta att autonoma, våldsfixerade grupperingar saboterar och drar med sig ungdomar i destruktiva handlingar som bara slår tillbaka på vänstern.

Bättre förberedelser nästa gång. Förhandlingar mellan olika organisationer. Klara regler för hur manifestationer ska gå till. Portförbjud de våldsamma. Inrätta en styrka av demonstrationsvakter som kan hjälpa till att upprätthålla ordningen. Motdemonstrationer måste präglas av disciplin och förmåga att motstå provokationer från både nazister och poliser. Med polisen gäller det att försöka få till stånd en dialog för att så långt möjligt motarbeta att de beter sig dumt och brutalt.

26 kommentarer:

LeoB sa...

Jag föreslår ett enkelt recept för vänstern: Försök organisera demonstrationen så att det inte blir våldsamheter. Går inte det bör vi tala om varför det inte går och ställa in demonstrationen.

Genom att tala om varför det inte går blir det mer klart vilka krafter det finns inom vänstern som motarbetar vänstern.

Dessutom kan det bli en övning i att uttrycka klart de val som måste göras när det finns inre konflikter. Genom det kan man, tror jag, snabbare nå fram till en verklighetsförankrad analys av nuläget också vad gäller andra frågor.

Christoffer sa...

Jag såg inte hela spektaklet (Har man med sig en 4-åring så häller man linte distans från "intressanta" händelser) men det jag såg så var det inte polisen som agerade dumt.

Tristan sa...

Så beröringsskräcken hos trottesekterna fortsätter i malmö. Antar att den största rädslan är den inför att allmänheten skall se er handlngsförlamning i skuggan av autonoma ungdomar.

Men om trottar av olika falanger skulle sluta försöka kuppa folkrörelser hela tiden kanske ni skulle varit inbjudna till de förhandlingar och förberedelser som faktiskt ägde rum inför 30e.

Anonym sa...

Man kan ju undra vilken värld Tristan lever i. När skulle SP ha "kuppat" folkrörelser? Kan Tristan svara på detta? Det var många SPare som igår gjorde ett mycket bra jobb. Vet Tristan vad han/hon snackar om egentligen?

/U

Anonym sa...

Varför var det negativt? För att media inte gullade med oss? Det var vår blockad och det var vi som attackerade nassarna. Om ni, liksom RS, försöker kuppa så kommer vi att agera.

Gertkvist sa...

Detta har jag hört i närmare 15 år. Borde inte organisatörerna någon gång tillämpa vad alla _efter_ stenkastning, kravallande mm. säger att man ska göra nästa gång?

Framför allt när kravallandet inte har något exklusivt med anti-nazism att göra. Göteborg 2001 led väl inte av hakkors-heilare?

Enklast vore att det _inte_ sker något samarbete mellan organisationer, utan X fixar allt och allt sker på X:s villkor. Inga separattåg, inga svarta block, ingen autonomi och fastspikat schema en vecka i förväg.

Peter E sa...

Vem kuppar vad? Tolv pers som säljer ut en hel jävla demonstration till Sydsvenskans luvkåta fotografer, över huvudet på demonstrationsledning, deltagare och samarrangerande grupper.

Autonom sa...

Håll de autonoma galningarna i schack? Vad fan är det för skitsnack? Det är precis sånt här som skapar osämja inom vänstern. Folk klagar på de autonoma(som jag själv tillhör) för att vi agerar på vårat sätt. Men varför måste ni göra det? Vi kämpar för samma sak, men vi uttrycker oss på ett annat sätt bara. Okej, jag kan förstå att vissa tycker att våld är onödigt. Det gör jag också, i dem flesta situationer. Det ska respekteras, och det gör det. Åtminstone om vi går med er, ja nu vet ju inte jag om just du tillhör någon organisation. Men vi säger om en autonom organisation går med i en Ung Vänster demo, då tar vi det lugnt. Då kastar vi inte. Vissa i våra led tycker det är tråkigt, men dem stöttar ändå. Men när ni kommer på våra demonstrationer och aktioner, då klagar ni efteråt. Fastän vi har bjudit in er, så har ni mage att klaga.

Dålig stil tycker jag.

Anonym sa...

Stoppa vänstern!
Vänstern är om inte mer samhällsfarliga än sd då de dessutom vandaliserar och förstör allmän och privat egendom! Något stöd har ni inte från "vanligt" folk varken nu eller vid husokupationer. Ni rasar i väljarbarometrarna vänstern.....förvånade??

Gertkvist sa...

En dellösning kan också vara att _inte_ sprida käcka upprop med text som

"Det är skyltsöndag i Lund så ett bra tips är att kunna
smälta in i fönstershoppingmängden ifall vi behöver förflytta oss i mindre grupper."
http://rodamalmo.blogspot.com/2008/11/stoppa-nazisterna-i-lund.html

Det är klart som korvspad att texten ovan utlovar våld, slagsmål med polisen och kravallande. Så att sopa framför egen dörr är en bra början ...

moor sa...

Jag förstår inte varför ni känner er så lurade. Det stod ju "antirasistisk blockad", det borde ju rimligtvis betyda att vi ska stoppa nazistmarschen, inte stå och sjunga we shall overcome i ett hörn.
Om ni vill förbjuda en offensiv antifacism hade ni fan fått förbjuda hela motdemonstrationen. Alla körde jävligt hårt, och det är vi i Lund jävligt stolta över.

LeoB sa...

Autonom, du skriver "folk klagar på (oss autonoma) för att vi agerar på vårt sätt".

Det är nog en väldigt självcentrerad bild. Ni får göra vad ni vill bara ni inte förstör för andra. Och då menar jag inte rutorna ni pangar.

Nej, jag menar den där skillnaden som nog många till vänster tycker finns mellan de som "tänker vänster" och de som "tänker höger". De senare brukar se vänsterns ovilja mot miljardärer som avundsjuka, medan de förra ofta ser det som att miljardärer tar makt och pengar från andra människor. De som "tänker vänster" försöker säga att friheten har gränser; den får inte gå ut över andra.

Vilket naturligtvis inte är så lätt. Vad det gäller era våldsamma metoder så går de ut över andra. Över andra som vill ha ett samhälle mer präglat av jämlikhet, tyvärr. Ta till exempel gatufesten i malmö som var samtidigt som European Social Forum 2008 (ESF 2008). Då kom ni med stenar till festen. Vi var många som var där som gillade festen, som gillade idén att ta tillbaka det offentliga utrymmet på gatan och ordna något roligt där. Det ser vi som en del av jämlikheten, att det ska finnas fysiskt utrymme för att göra trevliga saker.

Ni tog det utrymmet ifrån oss. Ni stödde inte oss. Timmar av förberedelse slog ni snabbt till spillror med era enkla men just för detta effektiva vapen. Samtidigt gjorde ni att de mångdubbelt större antal timmar som satsats i förberedelserna för ESF 2008 krympte i värde. Krympte rejält.

Tanken var väl att ESF 2008 skulle vara en skjuts framåt för "tänk vänster". Ni förminskade den fördelen. Nu minskar möjligheterna för vänstern att vinna nästa val och jag tror tyvärr att ni bidragit till det.

Det är därför jag vill kalla dina tankar för en självcentrerad bild. Ni verkar inte se att ni förstör andras arbete. Att ni inte respekterar de människor som jobbat hårt (dessutom för kanske samma sak som ni vill).

Jag sörjer inte rutorna, men jag är bedrövad över att ni inte ser andra människor, inte ser dem som människor.

Anonym sa...

Gå till botten med problemet och lös det genom att gå bakom fasaden och se att det är vilsna ungdomar som har gått vilse i livet.
Dessutom är dessa ungdomar kända sedan tidigare av polisen i samband med fotbollsmacther. Då är min slutsatat att politiska argument är bara en tunn fasad för att hitta på ursäkt för att utföra våldet. De går inte på fotbollsmatchen, utan vill bara slås. De har totalt missuppfattat vad yttrandefrihet innebär.

Anonym sa...

Är du dum i huvudet?
Vi hade gått ut med att vi skulle blockera nazistdemonstrationen och stoppa den?
Hur fan tror du att det ska gå till.
Alltihop var för fan uppstyrt av de autonoma. Det var för fan vår grej som ni valde att delta på.
Att du är livrädd för gatumilitans är ju bara ditt eget problem. Stanna hemma nästa gång då så blir vi bara 999 som stoppar nazisterna.
Nolla.

Leon sa...

Nu tycker jag vi tar och taggar ner lite. Jag fattar att folk blir provocerade av att en SP-medlem sitter i Malmö och berättar för oss att vi ska slänga ut oss själva från grejerna vi själva har slitit hund för att fixa. Men låt oss inte glömma bort att det var ett gäng från SP på plats i söndags som skötte sej bra och stod upp bra mot snuten. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!
Däremot är det ju bara fjantigt men övervintrade leninister som drömmer om egna vaktstyrkor som ska leka minipoliser. Kom igen, den samlade partivänstern kan ju inte sätta lika många aktivister på gatan om den utomparlamentariska i Lund/Malmö. Och om vi ska vara ärliga är ni kanske inte dom man vill hålla hårdast i handen när det blåser snålt (för det är ju RF-Gbg man vill ligga sked med när det hettar till). Så hur hade du tänkt att det rent praktiskt skulle gå till? Ett tips är ju annars att delta i dom grejer du kan vara bekväm med, exempelvis var det en stor och icke-stenkastande folkmassa vid nazisternas samlingsplats som genom sin mängd och sin ovilja att flytta på sej blockerade deras ursprungliga väg. Där stod jag och mina arbetskamrater bra utan att behöva oroa oss för mer än milt polisvåld.

johan sa...

Som att det bara är ett fåtal som detlog i våldet. Det var fan MASSMILITANS i söndags. Jag har aldrig sett en uppvisning i konfrontativ attityd som varit så kompakt och varat så länge som i söndags. INGEN som jag pratade med under dagen av de förbipasserande (och jag hade en roll där jag skulle göra just detta, bland annat) hade något problem med våld. Och då snackar vi skyltsöndagshoppare av olika slag. Det alla lackade på var 1) nazisterna 2) att de fick gå och 3) att trafiken/bussarna var totalt fucked up. Inte heller de fredliga demonstranterna på plats gnällde - de gjorde sin sak, de militanta gjorde sitt. Det är bara deras partiledare som känner sig impotenta för att de inte fick bestämma allt i efterhand som klarar av den verkligheten.

Frågan du måste ställa din lilla trottiga hjärna innnan du börjar basunera ut saker om oss autonoma galningar är om ifall du är mer intresserad av att se ut som ett respektabelt parti eller åstadkomma förändringar. vi har kört ut nassarna ur Lund flera gånger, men varje gång har media gnällt. Personligen tycker jag det är värt att ta den smällen för att slippa oroa mig för nazism i min stad - men om ni inte tycker det, om ni hellre har en naziströrelse i södra Skåne och får några klappar på skallen av liberalier i Sydsvenskan, så får ni fan styra upp något själva nästa år. Jag lovar, vi kommer inte att gå ut och dissar er. Att ni behöver hacka på oss som faktiskt genomförde en styrkemanifestation ni bara kan drömma om visar inget annat än hur lite verklighetsförankring ni har. När ni bloggar om höger är vi ute i arbetarklassområdena och SNACKAR med folk, när ni gnäller på oss för att få cred i media TAR VI DISKUSSIONEN om våld med våra arbetskamrater.

shut up or put up, som man brukar säga.

Ronny Åkerberg sa...

Det handlar inte om vad jag kan vara "bekväm" med. Det handlar om att ta ansvar för mobiliseringen av arbetare och vanligt folk i sådana här sammanhang. Tror man på stenkastarmetoderna i det här läget då lär det inte bli 999 personer som ansluter i fortsättningen.
Det går inte att knäcka nazismen och extremhögern med sådana metoder. Kan man inte hålla sina manifestationer rena från fotbollshuliganer och andra provokatörer då kommer man att hamna i fullständigt meningslösa och löjliga "uppgörelser" med polis och nassar, som ingen vettig människa vill ha att göra med. Ni kommer bara att sprida löje över vänstern.
Jag har på den här bloggen vidareförmedlat ett upprop från "Lundabor mot rasism" i vilket det talades om en blockad. Självklart tolkade jag detta, liksom de allra flesta anti-rasister, som en ickevåldsaktion där det gällde att med massans mängd och disciplin blockera nazisternas marschväg och polisens möjligheter att röja väg för nassarna.
Nästa gång ni tänker genomföra en stenkastaraktion under det pretentiösa namnet "Lundabor mot rasism" då tycker jag ni ärligt ska tala om det i upprop och kallelser.
Nu vet jag inte om de personer, som i kommentarerna här på bloggen försvarat stenkastarmetoderna, är representativa för "Lundabor mot rasism", men är de det då är det illavarslande.

Ronny Åkerberg sa...

...till Johan:
Är detta "verklighetsförankring" som du ger uttryck för? Du riskerar att gå på en riktig mina så småningom.

Ronny Åkerberg sa...

Mitt förslag är att vi bildar "Skåningar mot rasism", en organisation som satsar på massmobilisering mot extremhögern på gatorna och med icke-våldsmetoder.
Överallt där extremhögern visar sig på gator och torg i Skåne där ska vi också försöka att vara och bemöta dem med vårt överlägsna antal. Vi lovar inte att alltid hålla oss inom lagens ram, vårt mål är att sätta stopp för extremhögern, men vi ska göra det med fredliga medel.
Det är hög tid nu att den kraftiga anti-fascistiska opinionen får komma till uttryck utan att störas av våldsfixerade galningar.

Leon sa...

Lycka till Ronny (jag menar alltså detta helt uppriktigt och utan ironi)! Det vore jättebra om en sådan organisation som du drömmer om verkligen funnes.
Men jag betackar mej för internetkrigare som tryggt sitter bakom sina tangentbord och berättar hur andra borde göra. Vill du fixa militanta icke-våldsblockader är det självfallet jättebra och jag kan nästan lova att ingen i Lund kommer dyka upp och kasta saker. Men du får nog vara beredd på att göra arbetet själv tillsammans med dina partikamrater och andra som tycker det verkar fint. Vad jag menar är att det är ganska meningslöst att tala om "vänstern" som en enhet. Det är ju uppenbart att exempelvis du och jag har helt olika analyser och metoder. Dessutom kan jag inte låta bli att konstatera att det också är uppenabart att det nog finns fler "autonoma galningar" i bara Lund än vad ditt parti har medlemmar i hela Sverige...
Men åter till militanta, men sansade, blockader. Det var ju faktiskt ganska exakt vad som skedde när folk väl kommit runt snuten och fick stå nära nazisternas samlingsplats. Däremot var det knappast någon av de hundratals lundabor som stod där som ylade som stuckna grisar när ett gäng maskerade personer, som jag antar var "autonoma galningar", lyckades ta sig in på parkeringen bakvägen och överösa nazisterna med flaskor.
Summa summarum: det är bra att det kan finnas stor spridning på olika metoder, eller som Deng skulle säga "det spelar ingen roll om katten är svart eller vit så länge den fångar råttor;). Men det vore ju kul om folk kunde sluta tänka som politiker. Vi är inte inne i detta för att vinna röster eller för att få nya medlemmar i vårt parti. Vi gör det för att stoppa nazisterna - och då är alla välkomna. Bratskillar i rosa polopiké, gymnasietjejer i Canada Goose såväl som trötta leninister. Och med tanke på hur många som kom ut på gatan i söndags vore det väl konstigt om det inte slank med någon fotbollshuligan. Det är ju vad jag förstått en relativt populär extremsport nuförtiden. Men i sig är det nog inte mer anmärkningsvärt än att jag såg massor med rollspelare jag känner på plats, vi tror ju inte att dom bara var där för att lajva eller hur? Dessutom kanske man ska ta polisens uppgifter med en nypa salt. Eller vill du kanske att vi ska dela ut ett diagnostiskt prov innan vi ger människor ynnesten att delta i försvaret av sin egen stad?

Anonym sa...

"Vänstern är om inte mer samhällsfarliga än sd då de dessutom vandaliserar och förstör allmän och privat egendom! Något stöd har ni inte från "vanligt" folk varken nu eller vid husokupationer. Ni rasar i väljarbarometrarna vänstern.....förvånade??"

Bra koll du har där...
För det första hade SD inget att göra med söndagens demonstrationer.
För det andra har majoriteten av de rörelser som deltog i motdemonstrationen inget att göra med den parlamentariska "vänstern" i regeringen.
För det tredje bestod söndagens motdemonstration faktiskt till stor del av vanliga lundabor.

Ronny Åkerberg sa...

...till Leon:
Det är bra att det "kan finns stor spridning på olika metoder", men våldsmetoder hör inte hit i detta läget. Det är inte bara det att de ingenting tillför, de är direkt kontraproduktiva för mobiliseringen.
Att det kom mycket folk i lördags berodde definitivt inte på att det fanns förväntingar på våld. Alla sådana tankar är bara missfoster i överhettade hjärnor. Jag vill vända på det och påstå motsatsen, hade det på förhand funnits en klar deklaration om icke-våld från en fungerande demonstrationsledning så hade uppslutningen blivit avsevärt större.
Hänvisningar till att den stora mängden inte "ylade som stuckna grisar" när de våldskåta gick lös är inte mycket att trösta sig med. Hos de allra flesta som deltog finns en stor besvikelse över det som hände.
Vi som vill ta ett övergripande ansvar försöker nu att framhålla det positiva och viktiga med sådana här manifestationer för att något dämpa de negativa effekterna av det skedda. Men det är svårt, det kommer att bli svårt att motivera folk så länge de politiskt omogna stenkastarna får hållas. Tiden är nu mogen för en uppgörelse med dessa. Jag säger, från och med nu lägger vi inte fingrarna emellan. Dessa galningar har fått hålla på tillräckligt.
Och du, håll inne med sådana här tillmälen: "internetkrigare som tryggt sitter bakom sina tangentbord och berättar hur andra borde göra".
Du har ingen aning om vad jag uträttat under mina snart sextio år.

Anonym sa...

man kan undra om det inte finns skillnader när det gäller målsättningen; är "stenkastarna" ute efter att mobilisera "vanligt folk" för en progressiv och demokratisk samhällsförändring eller tillhör de en elitistisk strömning som ser ner på vanligt folk?

Pacifist-socialisten sa...

Våld är ett förkastlig och värdelyst verktyg i alla former av samhällsförändring. Det ironiska är hur fascistiskt AFAs budskap är: "vi slog ner nazister, därför är vi bättre". Det är en slags mänsklig darwinism, den starkaste överlever, som för mig är själva definitionen på fascism. Dessutom: genom att slå ner nazister blir de till martyrer i de ena leden; att slå nazismen ur en person går inte. För framgångsrik samhällsförändring, följ de pacifistiska exemplena satta av Mahatma Gandhi och Martin Luther King.

Anonym sa...

Demonstrationer parasiterar på omgivningen. Dom tillför inte samhället något. Dom kostar mer än dom smakar. Dom samlar mobben omkring sig. Motdemonstranter och stenkastare som måste skyddas med polis kosta vad det vill. Pengar som du och jag betalar via skatt. Även om du inte demonstrerar så måste du betala.

LeoB sa...

Anonym: Det är naturligtvis skitsnack att just "demonstrationer" paratiserar och inte tillför något.

En demonstration som tar upp något viktigt och gör det uppenbart för flera människor hur förhållandena ser ut kan vara ett stort steg framåt mot att hitta lösningar. Men det kräver kvalité, eftertanke. Och att få till det är ibland inte lättare än att skriva en god bok eller en bra teaterpjäs.

Fast kvalitén skapas här framförallt i mötena. Och de är många, det kan bli mycket - om det går bra.

Men det kan bli mycket fel också. Som med alla kraftfulla verktyg.