söndag 30 november 2008

Polisen skyddar demokratins fiender

De utifrån tillresta nazisterna, som idag demonstrerat i Lund, skyddades av ett stort uppbåd poliser, medan de motdemonstrerande lundaborna, som vill värna demokratin, blev angripna av samma polis. Det här är ett stort misslyckande för polismyndigheten och för de styrande politikerna som inte förmådde att hantera situationen.

Efter många år av lugn på 30 november i Lund ville nazisterna testa om de kunde återuppta de gamla högerextrema och rasistiska marscherna. Det är märkligt hur lätt de fick tillstånd för detta, trots att det var skyltsöndag med mycket folk ute på stan, trots de dåliga erfarenheterna från början av nittiotalet och trots vad man visste om situationen idag.

Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än att politiker och myndigheter ger vika för trycket från höger. Då menar jag inte bara dessa, till sin omfattning rätt små nazistiska organisationer, utan det mer allmänna klimatet av begynnande kapitulation för högerextrema åsikter och stämningar i spåren på Sverigedemokraternas framgångar och moderaternas och andra politikers strävan att anpassa sig till extremhögern.

Dessa till Lund idag tillresta 70 nazister är inte många till antalet, men deras agerande är en testballong. Låt oss inte glömma att det handlar om en rörelse, som om den skulle få möjlighet till makt och inflytande, skulle göra slut på demokratin, fri media, yttrandefrihet och låsa in eller mörda all opposition. De har redan visat vad de är mäktiga till, svenska högerextremister har sedan 1980-talet mördat minst 23 personer.

Efter polisens och det politiska etablissemangets misslyckande idag måste man ställa sig frågan: Hur har man tänkt sig att hantera fortsättningen? För det blir naturligtvis en sådan, även om man kanske inte tänkte längre än näsan räcker. Det här ger självklart nassarna blodad tand. Vi kan räkna med en upptrappning nu. Hur mycket resurser vill polisen binda upp på att skydda demokratins fiender? Hur känns det för enskilda poliser att bli tvingade till en sådan smutsig hantering?

Citat från Sydsvenskan:
”Polisen har rusat med hundar flera gånger mot motdemonstranterna för att skingra dem. – Jag såg en polis som knuffade en tjej rakt ner i marken. En polishund bet en annan i handen, säger Sydsvenskans reporter Peter Zupanovic. Agne Ziethén som bor på Spolegatan i Lund förvånas över polisens agerande mot demonstranterna. - Jag har sett från mitt fönster och jag har pratat med poliser. Min övertygelse är att de spär på konflikten. Det handlar om en ren maktdemonstration från deras sida, säger han. Han tror att konfrontationerna hade kunnat undvikas om polisen gått mildare fram, ungefär som den agerade under Reclaim the Streets-demonstrationen i Malmö tidigare i höstas. - Det handlar om unga människor. De ska inte behandlas på det viset, säger Agne Ziethén.”

Så här kan vi inte ha det. Det måste bli en förändring. Nästa gång ska vi komma i många tusental. Det där lilla fåtalet som kastar sten får vi hålla i örat. I sådana här lägen får man hålla sig lugn och inte låta sig provoceras.

Moderaterna och arbetarkampen

Låt umeå-arbetarnas initiativ bli början på en rörelse som ska svepa över landet...

På ett bakvänt, överklasstillvänt konvent diskuterar och beslutar moderaterna om allt fler frågor som visar att detta ”nya arbetarparti” inte lever i samma verklighet som arbetarklassen. Finansminister Borg uppträdde på ”framtidskonventet” och medgav att regeringens hittills beslutade krisåtgärder inte är tillräckliga. Vad har han då att bidra med nu? Jo, ökade resurser för att ”aktivera” de arbetslösa.
– Arbetsmarknadsåtgärder kan skalas upp och ner. Vi vet att det är viktigt med aktivering, sade Borg. Men att förhindra att folk blir arbetslösa hade han dock ingen tanke på. Här är det tydligen marknadens berömda ”självläkning” som ska råda. Låt först kapitalets förstörelsemekanismer verka, så kan de ekonomiska hjulen komma igång så småningom, är hans melodi.

Kanske var Borgs uttalanden framkallade av det som händer i landets norra delar. Några som inte är beredda att låta sig offras är Volvoarbetarna i Umeå som igår ”aktiverade” sig och demonstrerade för att rädda jobben. Över tusen personer tågade för kraven:

Företaget ska ta ansvar - andra åtgärder än uppsägningar!

För en A-kassa som går att leva på!

Garantier till dem som blir arbetslösa - inte till bankdirektörerna

Ett jobbpaket ska fram - samhället måste ta över taktpinnen från marknaden!

Nu börjar det likna något. Samtidigt nås vi också av nyheten att en undersökning visar att sju av tio svenskar anser att staten ska ta över Volvo, åtminstone tillfälligt. Måtte Umeå-arbetarnas initiativ bli början på en protestvåg som ska svepa över landet och driva krismakarna på reträtt. Krisen ska inte lösas på löntagarnas och vanligt folks bekostnad.

Ett annat förslag på moderaternas konvent gällde barnomsorgen: Begränsa barngrupperna och sätt en maxgräns på 40 timmar i veckan för hur länge ett barn får vistas på dagis, föreslog en arbetsgrupp. Detta röstades ned med motiveringen att man inte vill ”detaljstyra” kommunerna. Ett tak för barngruppernas storlek hade naturligtvis inte varit att detaljstyra utan ett sätt att förhindra kommunerna från att urholka kvalitén.

Den moderata ”valfriheten” fick en ny innebörd med förslaget att staten ska bestämma var invandrare ska bo eller i varje fall att de ska bestraffas ekonomiskt om de inte bosätter sig på rätt plats. En av dem som stödde förslaget var Anja Sonesson från Malmö. – Trångboddheten får förfärliga konsekvenser i Malmö, sade hon.
Det är alltså inte politikerna som ska se till att det byggs bostäder åt folk utan folket, åtminstone vissa delar av folket, som ska särbehandlas och tvingas bort.

Överklassfasonerna breder ut sig. Jag hoppas att vi snart ska få se en rörelse underifrån i samhället, en rörelse vars rop ska skalla så inte ens moderaterna kan stänga in sig på ett världsfrånvänt konvent utan att rösterna utifrån tränger in.

lördag 29 november 2008

Höger mot höger

Hemska händelser i Indien och Thailand. Två länder som verkligen behöver förändringar för att förbättra situationen för arbetarklassen och de fattiga miljonmassorna. Tyvärr är massorna hänvisade till åskådarbänken den här gången. Istället ser vi olika högerfalanger som slåss mot varandra. I Indien olika nationalistiska, fascistiska, högerextrema religiösa grupperingar som använder terror mot varandra, mot högerregeringen och mot helt oskyldiga. I Thailand en högerregering mot en opposition ännu längre ut på högerkanten.

Hur få nån ordning i det som händer? Här några samlade inlägg:
Antidemokratisk pöbel på marsch
Thailändsk vänster om situationen
Terrorismen i Indien
Indisk vänster om terrordåden
Högerextremister i farten
Bomberna i Bombay
Bombay, Thailand och islamofoberna

Sydsvenskan Sydsvenskan2 Sydsvenskan3 SvD SvD2 SvD3 AB AB2 Kb HD Intressant
Bloggar om politik, Indien, bombay, thailand, terrorism, islam, islamofobi

Recession och bakvänt konvent

Nästa moderatförslag? Utrusta invandrare och andra opålitliga element med davidstjärna eller liknande symbol så vi lättare kan känna igen personer med "osvenska" värderingar

Vi är redan där, recessionen är ett faktum, den svenska ekonomin backar för andra kvartalet i rad. Återigen kan vi konstatera att verkligheten oavbrutet överträffar de dystraste spådomarna från de ekonomiska experterna. Spiralen nedåt går allt snabbare. Byggen stoppas och varslen duggar allt tätare. I detta läge håller moderaterna ett konvent, ett ”framtidskonvent” säger de själva, men det framstår mera som ett bakvänt konvent, ett borgarklasstillvänt konvent för om de varslade löntagarnas framtid och verklighet handlar det inte om.

Hundratusentals människors jobb står nu på spel, men detta bekommer inte deltagarna på ”framtidskonventet”. Kanske har de samma syn som kapitalisten Ingvar Kamprad som i AB säger att ”det behövs ett reningsbad”. Det reningsbadet kan jag se framför mig, det blir borgarna som kryper ner i bubbelpoolen medan de sparkade löntagarna får en kall avrivning ute på gården.

Däremot ger sig framtidsfolket gärna in och tävlar med Sverigedemokraterna om vem som kan bäst misstänkliggöra och peka ut invandrare som bärare av skumma och ”osvenska” värderingar och så röstade man fram ett förslag på kontrakt som, åtminstone ”vissa” grupper av invandrare ska tvingas skriva under. Kanske det är lika bra att dessa skumma individer direkt utrustas med något liknande en judestjärna så att vi vet vilka vi ska passa oss för?

Den moderata valfriheten tog också ett nytt stort steg framåt mot storebrorssamhället när det bakvända konventet bestämde sig för att bestraffa invandrare som bosätter sig där de själva vill. Även på lokalplanet har vi sett stor kreativitet inom moderaterna i deras strävan att överträffa Sverigedemokraterna när en lokal förmåga i Landskrona häromdagen krävde att nationella insatsstyrkan ska sättas in mot ungdomsbrottsligheten i staden.

Medan moderaterna konstruerar sin nya sköna värld för att kontrollera den opålitliga underklassen och arbetslösheten stiger i ”arbetslinjens” land kommer några tecken på att det på sin håll börjar röra på sig i arbetarleden. Byggnadsarbetare ockuperade på fredagen ett hus på Gärdet i Stockholm för att få ut sina löner, vilket verkar ha gett resultat. Lördag 29 oktober arrangerar IF Metall/Södra Västerbotten en protestmarsch för metallarna vid Volvo Lastvagnar i Umeå. Kraven är:

Företaget ska ta ansvar - andra åtgärder än uppsägningar!
För en A-kassa som går att leva på!
Garantier till dem som blir arbetslösa - inte till bankdirektörerna
Ett jobbpaket ska fram - samhället måste ta över taktpinnen från marknaden!

Se där några krav som passar bättre till ett verkligt framtidskonvent, ett konsekvent och framtidstillvänt konvent. Det är dags att arbetarrörelsen samlar sig till motoffensiv mot den kapitalistiska krisen. Det kan inte vara rätt att de som under åratal slitit ihop vinsterna för överklassen nu bara ska sparkas på gatan, även om det är så det går till i moderaternas värld.

fredag 28 november 2008

Bomberna i Bombay

Slummen i Bombay - bara för att fästa blickarna på en annan sida av saken
Den indiska regeringens nyliberala politik och de ökande klyftorna underblåser också religiösa konflikter

Indien har den näst största muslimska befolkningen i världen, näst efter Indonesien. De allra flesta av detta lands enorma folkgrupper lever i fred, men på vissa håll finns och har länge funnits spänningar som utnyttjats av nationalistiska och högerextrema grupper på båda sidor. De värsta terroristerna finns bland extremt nationalistiska muslimer och hinduer.

Den indiska vänstern tar avstånd från och fördömer dessa högerextrema och fascistiska religiösa och terroristiska grupperingar. Terroristerna utnyttjar situationer av rivalitet om landområden mellan olika folkgrupper, t ex i Kashmir. Situationer som förvärras av indiska regeringens förtryck av muslimer. I området runt Bombay har det länge funnits konflikter mellan hinduer och muslimer. År 1993 gav sig hinduer på muslimer i staden, hög ihjäl dem och tände eld på deras hus.

Otaliga bombdåd har ägt rum sedan dess i olika delar av landet. Mellan 2004 och 2007 har 3 600 människor förlorat livet i olika sprängattentat. Det senaste tjugo åren har 10 000 människor dödats i delstaten Assam. Jag citerar från en SR-rapport från 10 november:

I somras utfördes sprängdåd i städerna Jaipur, Ahmadabad, Bangalore och Delhi med sammanlagt över 150 dödsoffer. Den islamistiska gruppen Indian Mujahideen har tagit på sig ansvaret för flera av dessa attentat och anger upploppen i delstaten Gujarat för sex år sedan som ett av motiven. Då dödades flera tusen muslimer när en hinduisk mobb hämnades en tågbrand där många pilgrimer dog.

I delstaten Orissa har de senaste månaderna minst 35 människor dödats i hinduiska attacker mot kristna. Våldet tog fart när en hinduledare mördades och skulden lades på kristna. Kyrkor har bränts ner och tusentals kristna har jagats från sina hem. Från avlägsna byar kommer rapporter om att kristna bara tillåts återvända om de konverterar till hinduism. En annan konflikt i Orissa finns mellan hinduisk extremhöger och kristna missionärer. Hinduerna anklagar missionärerna för att locka över de kastlösa till kristendomen. Och i området är det betydligt fler kristna än i övriga Indien.
Bomberna i Bombay kan också ha beröring med motsättningarna mellan Indien och Pakistan och när det gäller det senare landet USA:s och västvärldens inblandning i både Pakistans och Afghanistans inre angelägenheter.

Här hemma vill islamofober på yttersta högerkanten inte alls försöka analysera händelsernas bakgrund och framför allt vill man inte höra talas om att de islamistiska terroristerna är en högerextrem gruppering. Om sådana riktningar får ta över resulterar det i kapitalism, avskaffad demokrati och kvinnors rättslöshet, se på Saudiarabien och Iran. Men de högerextrema i Sverige vill bara utnyttja situationen för att kasta skit på islam och muslimer och göra en hel världsreligion ansvarig för nationalistiska extremisters missgärningar i Bombay.

Tänk att islamofober och extremhöger alltid är så rörande överens med fundamentalistiska och terroristiska islamister om hur islam ska uttolkas! Båda dessa grupperingar vill ju så hjärtans gärna att islam ska vara just detta hopkok av knäppa och våldsamma idéer. Denna uppfattning delas nu, som väl är, inte av den stora majoriteten muslimer.

Precis som fundamentalister alltid gör, letar i gamla skrifter för att hitta den absoluta sanningen, så gör ock islamofoberna för att kunna tala om precis hur islam är. Nu vet alla någorlunda insatta personer att på det viset kan man mycket sällan hitta någon vägledning i studiet av religioner. Alla religioner är tolkningsbara och tolkas ständigt om under intryck av samhällets utveckling. Man kan således knappast använda uttalanden som gjordes i specifika historiska situationer i Mekka eller Medina under 600-talet för att hitta fram till hur muslimer idag uppfattar sin religion.Orsakerna till den islamistiska terrorismen kan heller inte sökas i gamla skrifter utan den har sin grund i samhällsförhållanden i dagens värld.
Terrorism är förresten inget som bara hör hemma bland muslimer. Om vi ska ta Europa som exempel så begås endast ett mindre del av terrordåden av muslimska grupper. Den mesta terrorn står nationalistiska och högerextrema terrorgrupper för. Sverige har varit relativt förskonat från terrordåd (än så länge får jag väl säga, nu när vi för krig på USA:s sida i Afghanistan så ber vi faktiskt om det), ändå har vi haft mellan 20 och 30 politiska mord de senaste femton åren, alla begångna av högerextremister.

Förbud mot avsked – nu!

Alliansregeringen förhåller sig ytterst passiv när det gäller de rekordmånga varslen om avskedanden i landet och den nu växande arbetslösheten. Oppositionen kritiserar med rätta denna brist på agerande och har en del bra förslag att komma med, dock inte något som kan rädda de jobb som nu står på spel. Sådana förslag har däremot det lilla Socialistiska Partiet ute på yttersta vänsterkanten. I den alldeles utmärkta vänsterveckotidningen Internationalens ledare kan man den här veckan bland annat läsa följande:

”Vi kan inte acceptera att ett förbrukat system ska förstöra människors liv utan kräver ett rådrum när det gäller alla varsel om avsked. Vi vill under två år ha en undantagslag på arbetsmarknaden, ett förbud mot avsked vid större företag. I första hand ska företag som varslat hantera sin personalsituation genom minskad arbetstid. Kan de inte betala full lön ska alla deras ekonomiska flöden redovisas med full insyn för alla fackliga organisationer och samhället i övrigt. Ägarstrukturerna och produktionens globala röelser och logistisk göra att vi kanske inte kan socialisera alla företag som vägrar eller är bankrutta. I de fall ersätter staten mellanskillnaden, med en facklig förmyndarkrage runt halsen på företagsledarna

Rådrummet ska vi använda för att diskutera gemensamma europeiska och globala lösningar på krisen. Vi vet att miljöförstörelsen måste bekämpas över nationsgränserna och det är samma sak med kapitalisternas förstörelse av människors liv. Självklart ska alla fackliga och folkliga organisationer vara med i denna diskussion, som naturligtvis börjar och slutar på den egna arbetsplatsen eller i det egna boendet. Produktionen, transporter, energitillgångar och samhällelig service måste diskuteras utifrån sociala behov och ekologiska hänsyn – inte utifrån en horisont där det bara väntar nya profiter. I grunden handlar den globala ekonomiska krisen om en investeringsstrejk från världens stora profitjägare. Den strejken kan vi bara bryta nacken av genom att själva ta makten över våra liv”

I veckans nummer av Internationalen finns också reportage och intervjuer från krisens och motståndets Malmö, en stad som ännu inte hämtat sig från nittiotalskrisen, som satte djupa spår, men som nu står inför en ny kris som sägs bli den värsta sen trettiotalet. Hur ser utsikterna ut?

Beställ gratis provex eller prenumerera direkt på www.internationalen.se

Läs också Socialistiska Partiets krisprogram här
Läs om vårt franska systerparti här

OFFENTLIGT MÖTE: KAPITALISMENS KRIS
Daniel Ankarloo, fil dr i ekonomisk historia talar utifrån sin bok Marknadsmyterna
Ungdomens hus, sal 4, N Skolgatan 10B
Måndag 1 december kl 19.00
Arr: Socialistiska Partiet Malmö


Sydsvenskan Sydsvenskan2 HD Intressant
Bloggar om politik, samhälle, finanskrisen, regeringen, oppositionen, vänstern, malmö

torsdag 27 november 2008

Bombay, Thailand och islamofoberna

Politiken blir alltid intressantare när massorna blandar sig i leken, men vilken världbild får vi från massmedia?

Eländet i världen avspeglas idag genom händelserna i Bombay och i Thailand. En av de första saker som slog mig är massornas frånvaro, de stora folkmassorna har placerats på åskådarplats. Det är ju helt uppenbart när det gäller Bombay där en liten högerextrem muslimsk terrorgrupp agerar helt isolerat, men samma sak gäller i Thailand där två högeralternativ står mot varandra. Visserligen mobiliserar den ena sidan några tusental anhängare till aktioner vid presidentpalatset och på en flygplats, men landets miljoner av fattiga finns inte där.

Aktörerna är i båda fallen organisationer och partier med väldigt begränsat politiskt perspektiv. Det handlar inte om krafter som vill förändra klassförhållandena eller mobilisera arbetare och fattiga för att skapa bättre villkor för vanligt folk. Sett ur den synvinkeln förefaller mig dessa händelser tämligen betydelselösa. Jag är dock övertygad om att såväl den indiska som den thailändska arbetarklassen snart kommer att vilja ha ett ord med i laget.

Annars är det ju intressant att se hur händelser i länder som Thailand och Indien plötsligt hamnar så i focus därför att de berör flygplatser och hotell och därmed västerländska turister och affärsfolk. Det påminner om vilken märklig bild av världen som fortfarande avspeglas genom våra medier trots allt tal om en globaliserad värld.

Den andra intressanta infallsvinkeln är naturligtvis vem som utförde bombdåden i Bombay. Här kommer islamofoberna på extremhögerkanten att ha att göra i flera dagar för att utmåla alla världens muslimer som terrorister. Att hinduextremister och knäppskallar från andra religioner regelbundet utför liknande eller värre terrordåd i såväl Indien som andra länder spelar ingen roll. De har en gång för alla bestämt sig för att utpeka just muslimer därför att det passar deras syften att ha en syndabock för allt dåligt i samhället istället för att angripa de verkliga orsakerna till orättvisorna.

Den här typen av islamofober har letat igenom hela koranen och andra islamska heliga skrifter och funnit en hel del blodtörstiga citat, vilka man i sin obeskrivliga dumhet triumferande visar upp som om de vore det slutgiltiga beviset för just muslimers terroristiska natur. Det enda man lyckas bevisa med de metoderna är sin egen okunnighet. En sak som de aldrig talar om är den västerländska statsterrorismen, framför allt i USA:s skepnad som i Vietnam, Irak och Afghanistan dödat miljoner människor.
Bloggat: Svensson Jinge

onsdag 26 november 2008

Anställda har för litet att säga till om

Publicerad undersökning i Aftonbladet visar att 42 procent av löntagarna anser att svenska chefer har för hög lön. Var femte anser dessutom att de jobbar hårdare än sin chef. Drygt var fjärde anser att chefen inte förstår vad de uträttar på jobbet och var tredje tror inte chefen kan utföra den anställdes jobb.
En intervjuad företrädare för näringslivet säger att det behövs mer information för att öka de anställdas förståelse. Jag tror nog att folk har en rätt realistisk bild. Systemet med höga ersättningar till cheferna har spårat ur totalt. I botten ligger också det faktum att svenskt arbetsliv fortfarande präglas av hierarkier och att anställda har litet eller inget inflytande över sin arbetsplats och sina egna villkor.

Intressant Bloggar om politik, samhälle, direktörslöner, arbetsliv

Sd sparkar på de som ligger

Hur kan Sverigedemokraterna bli så fruktansvärt upprörda därför att politikerna för en gångs skull visar lite medkänsla med människor? Region Skåne har beslutat om ge papperslösa flyktingar möjlighet till akut tandvård. Detta är en rättighet som redan tillkommer alla oss andra som bor i landet.
Sen är Sd:arna snara att blanda ihop detta med allting annat. Jag tycker det är ett självklart krav att alla människor ska ha tillgång till gratis tandvård (inte bara akut tandvård) liksom det bör vara för sjukvård i allmänhet. Men det är inte detta Region Skåne har beslutat om. Sd får det att låta som om gömda och papperslösa flyktingar, som de kallar brottslingar, får tillgång till något som vi andra inte får. Demagogi kallar jag sådant.

Sydsvenskan HD Kb YA TA Intressant
Bloggar om politik, samhälle, tandvård, papperslösa, sverigedemokraterna

Läs också:
Sverigedemokraterna är ett ruttet parti

Olika falla ”ödets” lotter i byggbranschen

Byggjättarnas storvinster har gått direkt i fickorna på aktieägarna, kunde svt meddela i går. Skanska har betalat ut 3,5 miljarder till aktieägarna av en total vinst på 4,1 miljarder. Man har också varit frikostig med fantasiersättningar till vd:n. För en stor del av de anställda väntar däremot arbetslösheten. Företaget kungjorde i går att tvåtusen av personalen i landet varslas om uppsägning.

Med lite mer pengar i ladorna hade Skanska kunnat ta bättre hand om sin personal. Ytterst är det alliansregeringen som bär ansvaret för denna fullständigt onödiga byggkris.

Läs mer om byggkrisen i mitt inlägg från gårdagen: En onödig byggkris

Sydsvenskan Sydsvenskan2 Sydsvenskan3 Sydsvenskan4 Sydsvenskan5 Intressant
Bloggar om politik, samhälle, ekonomi, finanskrisen, bostadsbrist, bostäder, skanska, regeringen

tisdag 25 november 2008

En onödig byggkris

Här på Bulltofta skulle HSB i Malmö byggt 65 nya lägenheter, nu stoppat liksom byggen på många andra hållDet är rent ut sagt för jävligt i dubbel bemärkelse att vi ska behöva ha den här byggkrisen. Då tänker jag först på att de människor och familjer som drabbas direkt. Tvåtusen av Skanskas tolvtusen anställda i Sverige ska mista jobb och försörjning, helt i onödan. Ytterligare ett tusen fyra hundra i övriga Norden. Det handlar om många människor som nu går ut i arbetslöshet med dålig eller ingen a-kassa alls.

Den här situationen är inte bara ett resultat av finanskrisen utan också av alliansregeringens bostadspolitiska inkompetens. Krisen är till stor del framkallad genom avskaffandet av bostadssubventionerna och omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter, vilket lett till en allt mer tilltagande bostadsbrist på många håll i landet.

Det har också gett grogrund för mycket svindlerier och spekulerande i bostäder som drivit upp priserna samt gett oseriösa fastighetsbolag möjlighet att både ta ut ockerhyror och strunta i det mest elementära underhåll.

Den uppkomna situationen är också en illustration till kapitalismens sätt att fungera. Kapitalismen är ett ekonomiskt system som inte syftar till att tillgodose behoven hos människorna utan har som enda drivkraft att föröka kapitalet och öka vinsterna för det lilla fåtalet kapitalägare.

När det gäller bostäder finns det idag oerhört stora behov att tillfredsställa. De stora miljonprogramsområdena är i behov av en grundläggande renovering och energiomställning. Det behövs ett nytt miljonprogram för att bygga bort bostadsbristen, det handlar då om att bygga bra och billiga hyresrätter. Inte minst en stor del av ungdomen saknar idag en egen bostad.

Det finns andra områden också i samhället där behovet av investeringar och byggnation är stort. Det gäller utbyggnaden av kollektivtrafiken och förnyelsebar energi. Tillsammans med en stor bostadspolitisk satsning och satsning på offentlig välfärd har vi givna områden som måste komma i focus för en framtidsinriktad krispolitik. Den så kallade marknaden och kapitalet saknar förmåga att lösa dessa frågor. Kraven måste vara att regeringen ska omfördela resurserna i samhället. Ett återinförande av subventionerat byggande är ett givet inslag.

Läs också Svindlande affärer och kackerlackor

Sydsvenskan Sydsvenskan2 SvD DN DN2 AB AB2 Dagen HD Kb Intressant
Bloggar om politik, samhälle, finanskrisen, bostadsbrist, bostäder, regeringen, ekonomi

Stoppa nazisterna i Lund

Jag fick följande mail som jag här publicerar:

"Rörlig antirasistisk blockad den 30 november!

I många år har det varit relativt fritt från nazister den 30e november i
Lund. I år har de bestämt sig för att försöka genomföra en demonstration
som man vill samlas till klockan tre på Clemenstorget. Lundapolisen har
undvikit att träffa våra representanter och överväger att ge nazisterna
tillstånd!

Sedan de stora lyckade antirasistiska mobiliseringarna på 90talet har
Lunds kommun och polisen haft en strategi där man bokat upp de flesta
offentliga platser den 30 november så att varken högerextremister eller
antirasister ska kunna få tillstånd. Nu överväger man alltså att luckra
upp detta, till förmån för nynazister!

Vi kommer aldrig att stå tysta och se på. Vi vill att du, dina vänner,
arbetskamrater och familj sluter upp till en rörlig antirasistisk blockad.
Tillsammans ställer vi oss i vägen och visar att de aldrig kommer att
verka ostörda i vår stad!

14.30 den 30 november Lunds centralstation
/Lundabor Mot Rasism
lundabormotrasism@hotmail.com

Ps. Detta är en rörlig blockad. Vi kan alltså bli tvungna att röra oss
runt i staden. Det är skyltsöndag i Lund så ett bra tips är att kunna
smälta in i fönstershoppingmängden ifall vi behöver förflytta oss i mindre
grupper.
Ps2. Klockan 12 på dagen kommer som vanligt 30 novemberföreningen vara vid
Domkyrkan i Lund, ifall ni är sugna på att låta de veta vad vi tycker om
fascister, åldern till trots."

Ta hem trupperna

Sverige blir allt mer insyltat i USA:s orättfärdiga och omöjliga krig i Afghanistan

Häromdagen avslöjade tidningarna att försvaret försökt mörka riskerna i Afghanistan. Nu sägs att säkerhetsläget försämrats och att den svenska truppen ska förstärkas med bland annat Stridsfordon 90. Det visar åter igen hur ihålig propagandan om den svenska ”fredsinsatsen” är och att vi blir allt mer insyltade i USA:s orättfärdiga och omöjliga krigshandlingar mot det afghanska folket.

Det som pågår i Afghanistan är faktiskt en militär ockupation, en ockupation i uppenbar strid med folkrätten. Inget ger USA rätt att invadera och under sju år ockupera detta land. Ständiga bombräder utförs mot civilbefolkningen och tiotusentals oskyldiga människor har dödats och lemlästats. Den i Kabul tillsatta regeringen, som USA och även svenska regeringen ger sitt stöd åt, är beroende av korrupta och grymma krigsherrar.

Talibanernas ställningar har bara förstärkts under det sju år långa kriget. Den amerikanska krigföringen mot civilbefolkningen och landets fortsatta fattigdom och brist på framsteg ger ökad grogrund för de fundamentalistiska islamisterna. Kriget är omöjligt att vinna med militära medel. Det visar hela Afghanistans historia.

Sverige är nu, för första gången på tvåhundra år, i krig. Det är en skam att vårt rykte som fredsälskande land ska dras i smutsen på detta sätt. Ta hem våra trupper innan vi bidrar till att dra mer elände över fattiga och pinade människor.

måndag 24 november 2008

Börsyra men fler arbetslösa

På väg mot depressionen?

Nu ropas om börsyra. Stockholmsbörsen har gått upp med 9 procent. Den största uppgången sen 1998. Men vad betyder det? I år har Stockholmsbörsen rasat med 50 procent. Som Benny Åsman påpekar på bloggen Kildén & Åsman måste en aktie, värd 100 kr, som sjunkit med 50 procent, gå upp med 100 procent för att på nytt vara värd 100 kr.

Glädjeskuttet på börsen sägs bero på att amerikanska staten räddar Citigroup med 20 skattemiljarder och att finanskretsarna sätter tilltro till Obamas kungjorda krispaket. Jag är långt ifrån säker på att det paketet, även om det innehåller en del bra saker som satsningar på sol- och vindenergi och upprustning av skolor, kommer att räcka till för att häva krisen.

Borgerligheten, såväl i USA som i Sverige och resten av världen, uppvisar en obegränsad förmåga att trolla fram pengar när det gäller att rädda spekulanterna inom finansvärlden, men har gjort praktiskt taget ingenting för att rädda jobben för de otaliga arbetare och lägre tjänstemän som varslats.

Vi socialister har länge pläderat för att Volvo och Saab ska förstatligas under arbetarkontroll och att staten ska garantera en omläggning av produktionen. I dagens Aftonbladet får vi oväntat understöd. Rolf Wolf, rektor för handelshögskolan i Göteborg, anser att det nu handlar om Volvos och Saabs överlevnad och att staten är den lämpligaste ägaren. Han menar också att det är dåligt att ”vi håller fast vid en ideologi att staten är en dålig ägare, som det överhuvudtaget inte finns några empiriska forskningsbevis på”.

Medan alliansregeringen är passiv fortsätter varslen att dugga tätt och har nu också börjat avsätta sig i en stigande arbetslöshet. I slutet av förra veckan var 163 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är 16 500 fler än motsvarande vecka i fjol. Flera bedömare talar om uppåt tvåhundratusen fler arbetslösa det närmaste året. Det verkar inte som det blir så mycket med den omskrutna ”arbetslinjen”, istället arbetslösa, varav många utan a-kassa.
Sydsvenskan: här och här SvD SvD2 DN AB AB2 AB3 HD Intressant
Bloggat: Svensson

Heder åt artisterna


Heder åt alla de svenska rock- och popartister som nu går ut i kampanj för att försvara mänskliga rättigheter mot den allt mer hårdnande flyktingpolitiken. Till försvar för papperslösa flyktingar har 160 svenska artister skrivit på uppropet ”Rätt till vård på lika villkor”.

Några av de som skrivit på är Thåström, Peps, Eva Dahlgren, Nina Persson och Cardigans och Titiyo. Några av de artister som uppträder på "Rätt till vård-festivalerna" är Robyn, Nationalteaterns rockorkester, Anna Järvinen och Weeping Willows. Bakom arrangemangen står bland annat Röda korset och Läkare utan gränser.

Det är sådana här initiativ som behövs när det rasistiska racet nu har börjat och politiker inom etablissemanget försöker möta Sd genom att bli lika rasistiska som rasisterna. En grupp inom moderaterna har lagt fram ett helt förkastligt förslag om ”kontrakt” där invandrare ska särbehandlas och lova att följa ”svenska lagar, regler och värderingar”. Den socialdemokratiske riksdagsmannen Luciano Astudillo från Malmö hoppas, enligt Aftonbladet, på en bred uppslutning bakom moderaternas invandrarkontrakt.
Läs också Rasistisk smörja

söndag 23 november 2008

Svindlande affärer och kackerlackor

Malmö framtidsstaden där svindlerierna växer i de exklusiva kvarteren medan trångboddheten, möglet och kackorlackorna växer i miljonprogramsområdena

Bygg- och arkitektfirman Wikeborg & Sanders har ägnat sig åt spekulationsaffärer i Västra hamnen. Genom att skriva sig på bolagets alla byggadresser har vd:n Armand Sander gjort miljonklipp. Som styrelsemedlemmar i en bostadsrättsförening på Baltzarsgatan slussade Wikeborg och Sander över två miljoner från föreningens intäkter till det egna bolaget, hävdar bostadsföreningen.

Den här uppfinningsrika duon har också lyckats få en bostadsförening att stycka av mark intill Turning Torso, mark som man betalade tre kronor för och sålde vidare för 2,7 miljoner. Wikeborgs fru har också varit aktiv med att köpa och sälja lägenheter på samtliga adresser där maken och Sander byggt bostäder. Hur stora vinsterna blivit i det fallet har Wikeborg ”ingen aning om”.

Sydsvenskan: Det senaste projektet i Västra hamnen har inte blivit färdigställt. Kunderna, ett sextiotal bostadsrättsköpare i kvarteret Flaggskepparen, väntar fortfarande på att deras flermiljonslägenheter ska iordningställas. Wikeborg & Sander har dessutom inte redovisat att marken lägenheterna byggts på bara hyrs ut av kommunen. Under byggtiden plockade Wikeborg & Sander ut 25 miljoner kronor och slussade till skatteparadiset Cypern. Kunderna känner sig lurade.

Ja, så kan det alltså gå till i Västra hamnen, det exklusiva område för välbärgade som skulle symbolisera Framtidsstaden Malmö. Till framtidsfolket hör framför allt kreativa företagare och höginkomsttagare. Vanligt simpelt folk var förstås inte intressanta i sammanhanget när det politiska och ekonomiska etablissemanget i Malmö spann sina visioner för framtiden.

Miljonprogramsområdena lämnades åt sitt öde och fick på flera håll förfalla. Byggandet av hyresrätter har gått stadigt nedåt. Medan Västra hamnen blev Malmös ansikte utåt växte trångboddheten, möglet och kackerlackorna på annat håll. Uppdrag Gransknings program i onsdags avslöjade de privata bostadsföretagens totala brist på ansvar i bostadsområdet Herrgården i Rosengård. För snöd vinnings skull har fastighetsförvaltaren Newsec under lång tid medvetet struntat i det mest elementära underhåll och så har de mage att skylla på hyresgästerna. Det är rent skamligt.

Dessa båda exempel ovan, svindlerierna i Västra hamnen och svineriet i Herrgården, är uttryck för den allmänna bostadskrisen i samhället. En bostadskris som politikerna är fullt ut ansvariga för, såväl den förra socialdemokratiska regeringen som den nuvarande alliansregeringen. Man har låtit bostaden förvandlas till en spekulationsvara, genom att bygga exklusivt för de välbeställda, genom förvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter (ofta med skumma metoder) och genom att överlåta bostadsproduktionen till den värdelösa ”marknaden”, vilket nu resulterat i nästan totalt byggstopp. Det är denna situation som ger diverse skojare en marknad och möjlighet att lura och bedra.


Rasistisk smörja

Per Schlingmann lägger fram förslag om rasistisk särlagstiftning

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann för fram ett krav från en arbetsgrupp inom partiet, nämligen att vissa grupper av invandrare, ej närmare specificerat, ska få skriva på ett särskilt ”kontrakt”. I kontraktet ska invandrarna intyga att de känner till svenska lagar, regler och värderingar. Och om ”inte överenskommelsen följs kan det bli konsekvenser i form av att bidrag ses över”.

Sydsvenskan: Det ska inte vara något krav att skriva på kontraktet för att få asyl. Exakt hur kontraktet ska se ut och vilka som ska tvingas skriva på är oklart, men Schlingmann säger att de som kommer från andra EU-länder för att arbeta kanske inte ska behöva underteckna papperet.

Ja, det är sannerligen mycket som är oklart i detta förslag! Men så mycket framgår att det rör sig om en rasistisk särlagstiftning. Vissa grupper av människor som kommer till Sverige blir föremål för en åtgärd som inte drabbar några andra, de måste med sin namnteckning tvingas att lova att de aldrig ska bryta ”lagar, regler och värderingar”. En mycket märklig formulering. Vad ska detta innebära i praktiken? Om någon bryter mot en ”regel” så ska han eller hon berövas bidrag för kunna gå på svenskundervisning? Vem ska övervaka att invandrarna har de rätta värderingarna?

Den nämnda arbetsgruppen inom moderaterna vill också upphäva rätten att fritt bosätta sig inom landet. Även här handlar det om en rasistisk särlagstiftning, vissa grupper som slår sig ner i ”överetablerade” kommuner blir av med bidraget.

Det här rör sig naturligtvis om moderaternas anpassning till Sverigedemokraterna. Om moderaterna tror att det är så här man bekämpar rasism och högerextremism så tar man grovt fel. Erfarenheterna från Danmark och andra länder visar tydligt att när etablissemanget börjar anpassa sig gentemot de högerextrema krafterna så stärker och legitimerar man dessa.

Att med särlagstiftning peka ut och stigmatisera vissa invandrargrupper ger bara bekräftelse åt Sd och de människor med rasistiska fördomar som säger att det är något skumt med araber, somalier, romer osv. Nästa helg ska moderaterna ta ställning till förslaget om kontrakt på sitt så kallade framtidskonvent. Stoppa förslaget i papperskorgen!

Tvivel på Obamas krispaket

Kommer Obamas krispaket att bita på den ekonomiska krisen?Tillåt mig tvivla på Obamas krispaket. Skattesänkningar i all ära, men vad USA behöver är en omfördelning av rikedomen och resurserna så att de gigantiska klyftorna och fattigdomen kan börja minska. Till exempel behövs en fungerande sjukvård för alla. USA är nog det enda landet i den industrialiserade världen som saknar en nationell, offentligt finansierad sjukförsäkring för hela befolkningen. Närmare femtio miljoner saknar varje form av sjukförsäkring och de som har en privat försäkring eller är försäkrade genom sitt företag har inget fullgott skydd utan bli ofta lurade på sina ersättningar (se filmen "Sicko" så förstår du vad jag menar).


Obama vill vidare satsa på upprustning av vägar och broar. Här kan säkert finnas behov, det mesta i offentlig regi har nämligen fått förfalla under den långa nyliberala eran. Men i stort sett är det knappast vägar och bilism som USA ska gå in för, det stora problemet är att landet saknar kollektivtrafik. Det är svårt att ta sig fram i tätorterna eftersom det inte finns alternativ till bilen. Här finns en gigantisk uppgift, en klimatomställning blir heller inte trovärdig utan att föra över transporten av både varor och människor från väg till järnväg, buss, spårvagn och spårbil.


Det är bra att Obama vill lägga mera vikt vid vind- och solkraft samt miljövänliga bilar. Frågan är hur stora investeringarna i vind och sol egentligen blir och vad som menas med "miljövänliga" bilar. Ska Obama fortsätta George Bushs etanolproduktion som ledde till stora demonstrationer i Mexico eftersom priserna på majs drevs upp och bokstavligen tog tortillasbrödet ur mun på de fattiga? Det finns många frågetecken kring Obamas krispaket. Den som lever får se.Sydsvenskan SvD Intressant

Bloggar om politik, usa, barack obama, finanskrisen


Vilks är inte särskilt kul

Hur "kontroversiell" och "utmanande" är denna tråkiga och dåliga teckning?

Det förvånar mig inte att Vilks utställning blir stoppad i Kalmar. Jag har alltid tyckt att det är för låg nivå på hans konstnärskap. Lars Vilks, och hans anhängare, har alltid älskat att framställa honom som ”kontroversiell”. Det tycker inte jag, en sådan framställning är oerhört krystad och pretentiös, Vilks är bara tråkig och ointressant. Han har inget av värde att säga, han vill bara ha uppmärksamhet till varje pris.

Särskilt utmanande för yttrandefriheten är han däremot inte. Hans alster ska absolut inte hindras från att visas på grund av sitt innehåll. Även skit som dåliga rondellhundar kan visas. Däremot kan man inte göra anspråk på att få ställa ut var som helst. Han får väl fixa en egen utställning om det nu finns efterfrågan.

Tumult bröt ut vid paneldebatten i ABF-huset i Stockholm efter musikalen ”Dogs”. Det var något som arrangörerna förmodligen bäddade för själv genom att bara bjuda in åsiktsfränder. ”Debatten” arrangerades tillsammans med Ex-muslimerna och Humanisterna, två organisationer som tydligen anser att frågor om guds existens är viktigare än att mobilisera mot förtryck i det jordiska livet. Om man nu vill bekämpa till exempel den förtryckande prästregimen i Iran, vad vinner man då på att sätta frågor av den här typen i förgrunden? Är det inte bättre att ta fasta på det som förenar människor i kampen mot regimens förtryck istället för att strida om profetens skägg?

Det är ungefär samma nivå på båda sidor i den här striden, Vilks & Co är bara ute efter att provocera och de fundamentalistiska muslimerna blir gärna provocerade. De här två grupperingarna lever i någon slags symbios. De flesta muslimer struntar väl i vad Vilks håller på med, men risken är ju att hans agerande ger en del extrema islamister möjlighet att hetsa upp sig och dra andra med sig. På så vis är Vilks och hans gelikar tämligen kontraproduktiva i sin verksamhet.

Det sägs att musikalen ”Dogs” drar paralleller mellan profeten Muhammed och Monty Pythons ”Life of Brian”. Jag har, utifrån Vilks agerande tidigare med den så kallade teckningen av Muhammed som rondellhund, svårt att tänka mig att det är så. Life of Brian var en rolig satir, Vilks skapelse är varken det ena eller det andra, bara plump och dålig. Satir funkar när den riktas underifrån mot makten, i det här fallet kyrkan. Vilks däremot sparkar på de som redan ligger, det vill säga de invandrade muslimerna som är vår tids judar. Det blir inte särskilt kul.

Som religionskritiker funkar Vilks dåligt. Vad saken gäller är att slå in en kil mellan å ena sidan reaktionära religiösa regimer och rörelser och å andra sidan den stora massan av vanliga muslimer. Inte minst gäller det att fästa blickarna på hur den västerländska imperialismen, genom förtryck och krigföring, hindrat framåtskridandet i muslimska länder och på så vis gynnat uppkomsten av fundamentalistiska rörelser. Västerlandet bär också ett stort ansvar genom sitt omfattande politiska, ekonomiska och militära stöd åt barbariska regimer som den i Saudiarabien.

Sydsvenskan SvD DN Dagen Intressant

Bloggar om politik, samhälle, religion, islam, lars vilks


lördag 22 november 2008

Han ska inte ha nån lön

Lars G Nordström - den självuppoffrande typen?


Postens vd Lars G Nordström avstår från lönen på 900 000 kr i månaden. Han säger att han inser att "det är en hopplös diskussion att föra". Så på något sätt vill han nu spela "martyr" och jävlas tillbaka genom detta agerande. Han är helt enkelt ute efter att täppa till truten ordentligt på kritikerna.


Trodde han! Vem tror han att han imponerar på? Ja, uppenbarligen på Fredrik Reinfeldt som berömmer honom och säger att ingen förväntat sig att "han ska jobba gratis". Men det gör han ju inte heller. Karlen har ju redan inkomster på sex och en halv miljoner kronor per år. Fem miljoner i pension från Nordea och ytterligare 1,5 miljoner i styrelsearvoden från Nordea och Telia Sonera.


Ja, men de pengarna hade han fått ändå, även om han inte tagit uppdraget som vd för Posten. Javisst, men karln behöver naturligtvis något att syssla med, någon nätt liten uppgift där han kan känna sig nyttig och behövd. Hur svårt är det att avstå från 900 000 kr när man redan allt man behöver och mer därtill?


Det är något som är fel när det finns utrymme för sådana som Lars G Nordström att göra den här typen av utstuderade utspel av låtsad självuppoffring. Det är sjukt fel med dessa höga löner. Och inte bara med lönerna, det borde vara förbjudet med sådana pensioner och styrelsearvoden.


Han ska inte ha nån lön, var min spontana reaktion, han tror vi ska tycka synd om honom. Egentligen skulle han inte ha nån pension (hur kan man få det när man jobbar?). Inte heller kunna ha flera andra uppdrag samtidigt (det visar ju bara hur litet arbete som läggs ner på varje uppdrag med sådant mångsyssleri). Utan dessa oetiska ersättningar och med en rejält sänkt lön hade han inte kunnat tacka nej och spela över på det här sättet.Sydsvenskan SvD SvD2 DN AB AB2 Dagen HD Intressant

Bloggar om politik, samhälle, lars g nordström, posten, demokrati

torsdag 20 november 2008

Skrota JAS-planet
Jas-planen går utmärkt att återvinna för fredliga ändamål. Då kan de heller aldrig sättas in i Afghanistan.

Det talas från vissa håll mycket om ”bakslag” och ”besvikelse”, ja till och med om att norrmännen ”svikit” sitt svenska broderfolk. Det största sveket är dock att överhuvud tillverka och nyttja dessa monstruösa krigsmaskiner. De har inget som helst existensberättigande, fyller ingen som helst vettig funktion. Det finns inget som helst hot mot vårt land som kan motivera dessa dyrbara militära satsningar.

Att tillverka dem är en förbrytelse. I en värld av svält, sjukdomar, fattigdom, miljö- och klimathot är det inte etiskt försvarbart att lägga dessa oerhörda materiella, energimässiga och mänskliga resurser på något så destruktivt som stora krigsmaskiner. Lägg ner det svenska JAS-projektet. Ställ om Saab:s flygfabrik till civil produktion, det finns oerhört stora och mer angelägna fredliga behov att tillfredsställa.

Tyvärr finns det de som inte bara förfäktar ett ”starkt” svenskt försvar utan också drömmer om att sätta in JAS Gripen i kriget i Afghanistan. Måtte det aldrig bli verklighet. Det är illa nog som det är redan, att vårt land, efter tvåhundra år av fred, nu är i krig på USA:s sida i Afghanistan. Ett krig som drabbar civilbefolkningen hårt, med tiotusentals dödade och hundratusentals på flykt och som försvårar uppbyggandet av landet.

Återvinn Jas-planen för fredliga ändamål och ta hem alla svenska soldater från Afghanistan. Det finns angelägnare saker att satsa våra pengar och krafter på. Saker som gör gott istället för ont. Förpassa militarismen till historiens skräpkammare.


Ett samhälle på dekis

Klyftan mellan retorik och verklighet växer nu över hela den kapitalistiska världen

Vad är det för samhälle vi lever i? Sandvik varslar tusen personer om uppsägning. Ny varselvåg, tretusen varslade för klockan nio i dag. Världens börser rasar igen. De kriminella gängen beväpnar sig allt mer. Kackorlackor i sängen och förfall i bostadsområden. Fortsatt guldregn över landets vd:ar. Se där några av morgonens rubriker. Det är en bild av kapitalismens förfall som framträder.

Egentligen finns alla förutsättningar för att människor ska kunna leva ett liv i välfärd och trygghet. Det ekonomiska systemet ger oss dock ingen möjlighet att förverkliga det som de flesta av oss anser självklart. Kapitalismen är ett system som inte bygger på att tillgodose människors behov utan högsta möjliga vinst åt det lilla fåtalet.

Växande klyftor i samhället, ökad barnfattigdom, raserad välfärd och social utslagning var vad nittiotalskrisen lämnade efter sig. I spåren på det växte rekryteringen till de kriminella ungdomsgängen. Innan såren från förra krisen hunnit läka går vi nu in i ännu en kris, en kris som befaras bli den värsta sen trettiotalet.

Det är dags nu för opinion, protester och organisering. Det är nog nu, det räcker nu, låt det inte upprepas igen. Gå man ur huse för att protestera mot uppsägningar, bostadsbrist och brist på ansvar hos politikerna. Kräv en omfördelning av resurser och rikedomar så att vanligt folk får tillbaka det som stulits.

Ställ banker, finansinstitut och storföretag under demokratisk samhällskontroll. Ställ om landet mot satsning på hållbar utveckling, jobb och sänkt arbetstid, välfärd, fungerande kollektivtrafik och bostäder åt alla. Det är inte resurser som saknas, men de finns i fel händer för tillfället.

Gå man ur huse mot extremhögern

Så här såg det ut på 30 november en gång i tiden. Inte vill vi väl att det ska upprepas?
Under många år har vi sluppit högerextrema manifestationer i Lund på Karl den tolftes dödsdag. Nu försöker nazistiska och nationalistiska organisationer blåsa liv i 30 novembertraditionen. Nationalisten Kristoffer Dahlström som tidigare var ordförande för Nationaldemokraterna i Helsingborg, har sökt tillstånd hos polisen i Lund. Ett antal högerextrema hemsidor på nätet sägs nu ladda för fullt och uppmanar sina anhängare att inta Lund nämnda dag.

Polisen tvekar nu om att ge tillstånd för den tid och plats som Dahlström ansökt om tillstånd för, men man kommer att ta kontakt med honom för att hitta en lösning ”som alla är nöjda med”. För den antirasistiska opinionen är det naturligtvis ingen bra lösning att rasisterna överhuvud kommer till Lund. Alla som vill värna demokratin kommer naturligtvis att gå man ur huse den 30 november för att visa vad vi tycker.

Sydsvenskan Intressant
Bloggar om politik, samhälle, rasism, nazism, 30 november, demokrati, Lund

onsdag 19 november 2008

Fackliga blockadvakter fällda i domstol

Texten nedan är hämtad från SAC:s webbkom 19 nov

De 26 blockadvakterna i Malmö fälldes idag av Malmö tingsrätt. Massåtalet saknar motstycke i svensk historia och den kollektiva domen är en rättsskandal.

Aldrig tidigare har så många fackliga blockadvakter åtalats och fällts i domstol. Man får gå tillbaka till 1930-talet för att hitta liknande åtal och domar i samband med strejker och blockader. Men inte ens på 1930-talet genomfördes stora massåtal som nu mot Malmö26. Då åtalades på sin höjd 2-4 personer och de fick en individuell prövning. De dömdes för sina personliga handlingar. I domen mot Malmö26 fälls alla kollektivt, oberoende av vad man individuellt gjort sig skyldig till eller ej. Sådana domar hör inte hemma i en rättsstat och strider mot svensk rättspraxis.

Bakgrunden är en facklig blockad hösten 2006 mot en restaurang i Malmö. Blockaden angreps och upplöstes av polisiärt övervåld med bl a pepparsprej. Polisen har kritiserats för detta ingripande, men de enda som åtalas är de misshandlade blockadvakterna. Sverige har tidigare haft rykte om sig för att vara ett land där fackliga rättigheter respekteras. Detta verkar nu i snabb takt hålla på att förändras. Polisen ingriper allt mer och håller på att överge den tidigare praxisen med att staten ska förhålla sig neutral vid arbetsmarknadskonflikter.

Samtidigt sluter rättssystemet upp bakom polisens ökade brutalisering och användande av pepparsprej mot helt fredliga blockadvakter. Under 2007 och 2008 har åklagarmyndigheter runt om i Sverige lagt extra resurser på att utreda och försöka lagföra fackliga blockader i något som ser ut att vara en samordnad aktion. Det är med oro vi ser på utvecklingen med en ökande kränkning av fackliga rättigheter, kollektiva domar och brutala övergrepp på fackliga blockadvakter.

Konsekvenserna av domen i Malmö tingsrätt rimmar ganska illa med påståendet att Sverige skulle vara en demokratisk rättsstat och förebild i världen. I Sverige måste fackligt aktiva uppenbarligen räkna med att engagemanget kan resultera i både misshandel och kollektivt åtal.
Att tingsrättens dom är politisk blir väldigt tydligt med formuleringar som "att upprätta en spärrande strejkvaktkedja utanför en arbetsplats är däremot otillåtet". Tankarna går närmast till den gamla Åkarpslagen som vi trodde försvann 1938.

En rättsskandal med politiska dimensioner

Mytomanen Thomas Quick

Den ökände Thomas Quick, dömd för seriemord, har nu, enligt uppgifter i media, tagit tillbaka sina erkännanden i en intervju med svt. Om detta är korrekt så reser det många frågor om svenskt rättsväsende och rättssäkerhet. Både folk inom det juridiska facket, bland annat GW Persson, och anhöriga till mordoffer, har länge hävdat att Quick är oskyldig, att han är mytoman och att domarna saknat substans och byggts upp alltför mycket på erkännandena.

Självklart kan det vara så att Thomas Quick nu ser ytterligare en möjlighet att komma i rampljuset, men helt oavsett det så innebär ett tillbakadragande av hans erkännanden att mattan dras undan under fötterna på åklagare Christer van der Kwast och det juridiska etablissemang som medverkat till de fällande domarna. Självklart kommer åklagaren att göra allt för att rädda ansiktet och försöka förhindra en resning i målet.

Leif GW Persson säger: ”Det har aldrig funnits några bevis mot honom, bara hans egna märkliga och falska erkännanden. Jag har i tio år hävdat att Quickfallet är den dummaste brottsutredning som jag sett inte bara i Sverige utan överhuvudtaget”. Uppenbarligen har den här frågan en politisk dimension och det är upplagt för tidernas skandal.

Stå upp för rätten till kollektivavtal

I morgon är det dags för den svenska riksdagen att rösta om Lissabonfördraget. Någon folkomröstning har man inte vågat utlysa, risken bedöms som alltför stor att svenska folket skulle underkänna fördraget. I det enda land som hittills låtit folket avgöra, Irland, röstade en majoritet mot.

I går demonstrerade ett tusental personer på Mynttorget i Stockholm som bland annat lyssnade på tal av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Hon kritiserade regeringens politik och undrade varför Fredrik Reinfeldt inte vill träffa fackliga företrädare. ”Han vill inte höra vår oro för att fackliga fri- och rättigheter hotas efter Lavaldomen eller för att våra kollektivavtal inte längre kommer att gälla i Sverige. Vi har en regering som säger att den älskar den svenska modellen – men visa då det genom att ställa krav på europeisk nivå”, uppmanade hon.

Något märkligt är det att Lundby-Wedin undviker det faktum att hennes partikamrat Mona Sahlin förespråkar stöd för Lissabonfördraget och kommer att rösta för det i riksdagen. Vänsterpartiet har lagt in en så kallad vilandeförklaring och om 59 av riksdagens ledamöter röstar för den så kan beslutet om fördraget skjutas upp i minst tolv månader. Under förutsättning att konstitutionsutskottet godkänner, annars går tydligen frågan tillbaka till riksdagen. Det skulle innebära tid för att skapa opinion för rätt till kollektivavtal och för strejkrätt.
Tillsammans med miljöpartiet kan (v) få ihop 41 av de nödvändiga rösterna. Om ytterligare några socialdemokratiska kritiker röstar för kan vilandeförklaringen gå igenom. Hur kommer dessa kritiska sossar att agera? Några av dem har sagt att de tänker avstå från att rösta, vilket i mina öron låter som ett rätt fegt och meningslöst agerande.
vänsterpartiet

tisdag 18 november 2008

Ställ krav på klimatansvar

Svensk etanolproduktion hotar korallreven i Afrika, varnar Världsnaturfonden. Odling av sockerrör kan få den viktiga mangroveskogen att dö ut, skriver Aftonbladet om i dag. Världsnaturfonden driver nu ett upprop med det självklara kravet att etanolen som tankas i vårt land ska vara ansvarsfullt producerad. Ja, självklart, vi ser alldeles för mycket skenlösningar i klimatfrågan, ständigt vill politiker förespegla oss att olika stickspår eller begränsade åtgärder skulle kunna ersätta en grundläggande omställning av samhället.

Lolita Ray från Stockholm besökte i dag Malmö, vilket man kunde läsa om i Sydsvenskan. Hon är ute och går för klimatet. Närmare bestämt två miljoner steg. Detta som ett led i hennes kampanj för Svenska naturskyddsföreningens klimatupprop som riktar krav till politikerna att sänka koldioxidutsläppen med minst 40 procent fram till 2020. Lolita rapporterar också om detta på sin blogg. Roligt med uppfinningsrika människor som vill göra något.

Läs också Ekosocialismens möjligheter

Intressant
Bloggar om politik, samhälle, klimat, miljö