lördag 22 augusti 2009

Sammanbrott för Reclaim-projektet

Folkmassa försöker jaga bort reclaim-aktivisterna

Det vi bevittnat i kväll i Rosengård är inget mindre än Reclaim-projektets totala sammanbrott. Om de i fortsättningen skulle försöka sig på en upprepning någonstans i stan så kommer folk att gå man ur huse för att köra bort dem. Precis som skedde i Rosengård i kväll. Ironiskt nog verkar det vara just polisens skydd som räddade Reclaim-deltagarna.

Det var väntat och en följd av själva det problematiska konceptet. En total missbedömning av stämningarna på Rosengård. En kollaps för den elitistiska strategin att agera ställföreträdare för massorna. Och naturligtvis en triumf för vänsterns belackare.

Reclaim-arrangörerna har bäddat för den här utvecklingen. Inför varje arrangemang har man uppträtt oerhört klantigt och uppmuntrat en våldsutveckling. Före reclaimen vid Triangeln i höstas under ESF gick man på en hemsida ut med en trailer som visade kravaller. Man satte också upp affischer som förespeglade skadegörelse, bland annat en bild på en brinnande bil och en flicka som i pratbubbla säger "Hämnden är ljuv".

Att det sen var en minoritet som ägnade sig åt skadegörelse och att en del av deltagarna försökte stoppa det som skedde kunde inte ändra bilden. Det var för sent då.

Samma slags förväntningar byggdes upp inför reclaimen i Västra hamnen i början av sommaren. Självklart reagerade invånarna i bostadsområdet. Jag skrev då i ett inlägg: "Reclaim the Street-"invasionen" hjälpte dem (dvs invånarna i Västra hamnen) inte till några insikter. Det var naturligtvis inte avsikten heller. Avsikten var att provocera. Och en del var väldigt lättprovocerade. Det räckte med medias skriverier dagarna innan och påminnelsen om skadegörelsen vid den förra reclaim-festen vid Triangeln i höstas för att det skulle bildas ett slags medborgargarde i Västra hamnen. Jag frågar mig: Är det bra att locka fram sådan reaktionär mobilisering?"

Jag tillade också att "bakom de autonoma står vuxna människor med mycket förvirrade idéer och uppfattningar om hur politik ska bedrivas. Risken är att om vissa grupperingar bland de autonoma får råda så kommer hela den här ungdomsrörelsen att ledas in i en återvändsgränd - i total isolering från den arbetarklass man så gärna vill företräda."

Det är det som hänt nu. Ja, man lyckades i kväll inte ens mobilisera sitt eget nätverk av unga människor. Förhoppningsvis var det en del av dem som intuitivt började inse att man var ute på väldigt hal is. Att uppträda på presskonferens inför ett arrangemang med maskering och tala om att man inte tar avstånd från våld är inte särskilt mobiliserande skulle jag gissa.

Det värsta med det här är inte att Reclaim-projektet har gjort slutgiltigt fiasko. Det verkligt skadliga är att det har skapat en mycket negativ bild av vad vänstern är för något och skrämt människor från att protestera mot orättvisor i samhället. I många fall har Reclaim-arrangörerna fört fram bra krav som också övriga vänstern delar och som många människor sympatiserar med. Problemet är kampmetoderna, metoder som de elitistiska och individualistiska autonoma grupperingarna valt ut åt massorna, inte är förankrade hos och inte har beslutats av dem i vars namn man talar.

Nu är det hög tid för dessa revolutionära ungdomar att påbörja en omorientering, ta del av den internationella arbetarrörelsens erfarenheter och istället lägga grunden för en verklig proteströrelse mot borgarsamhället. En rörelse som tar sin utgångspunkt hos de arbetare och vanliga människor som drabbas av högerpolitiken och kapitalismens kris och som bygger på ett demokratiskt deltagande från dessa.

Socialistiska Partiet vill bygga en sådan rörelse i Malmö. Vi kommer att starta uppbygget av en lokal partiavdelning under den kommande hösten.Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:
Röda Malmö söndag 23 aug: Socialistiska Partiet bildas i Malmö

45 kommentarer:

Anonym sa...

Nu var det ju iofs - enligt den film man kan se på sydsvenskan - det kriminella gänget "The lion family" som gick till attack. I övrigt håller jag med.

/Henri

Anonym sa...

Samt en massa icke LF-folk så det där håller inte. LF består inte av så många människor som fanns på platsen, de är ett 15-tal personer. 30-60-åriga gubbar är inte heller medlemmar...

Anonym sa...

"Folkmassan" som försökte köra bort ljudbilen var ett kriminellt gäng!

Bryt sa...

Oerhört bra skrivet. Jag hoppas att detta på något vis kan leda till en nystart för radikalvänstern.

Sen kan det väl också vara så att Malmö är rätt militanta? Har det verkligen varit samma tongångar i resten av landet från reclaimarna?

Angående LF: det gör dem inte mindre till Rosengårdsbor.

Anonym sa...

Det är dax att sätta ner foten. Typiskt att det är invandrarna på Rosengård som skall visa vägen, men vi svenskar är så lama. Nästa gång dessa maskerade misslyckade idioter sätter igång sitt skit, så hoppas jag man går ur huse och visar dom vad vi tycker. Jag tror det är det enda som hjälper. Vi kan inte tillåta att man kastar sten och eldfacklor på polien. Polisen vågar inget göra för att pressen är så förbannat korkad och väljer att sänka polisen varje gång. Nej, det är dax att vi tar tillbaka lag och ordning själva. "Ta dom i kragen" och stoppa ner deras djävla masker i halsen på dom.

Anonym sa...

Tack! - Jag är så trött, så innerligt trött på denna klick självutnämda talesmän, företrädesvis från medel- och överklass.
Metoderna har ingen förankning verklighetens arbetarklass.
Ingen maskering av proletärer, vi är folket och skall stå eniga med folket .

Anonym sa...

Reclaim the Streets-rörelsen har en enda uppgift på sin agenda, att locka väljare till SD och andra högerpartier.

Jah Hollis sa...

Reclaimfolket är en samling våldsromantiska dumskallar och en stor, stor black om foten för vänstern. Vad är det för samhälle de vill ha? Ett där den som kastar den största stenen vinner?

Keirn sa...

"Reclaim the Streets-rörelsen har en enda uppgift på sin agenda, att locka väljare till SD och andra högerpartier"

Jo, och det lyckas dom ju fenomenalt med, att dom dessutom gör den sinnesrubbade bedömningen att hålla "fest" första kvällen i Ramadan är även mer lysande....

Bryt sa...

Anonym: '"Folkmassan" som försökte köra bort ljudbilen var ett kriminellt gäng!'

De bor inte mindre på Rosengård för det. Om det duger för vänsterfolket som varit i området att samarbeta med Black Cobra, varför ska då Lions Family plötsligt vara utkastade i kylan som människor, ansedda som "kriminellt gäng"? Vi snackar om MÄNNISKOR här. Det är för mig osmakligt att reducera dem till simpla brottslingar bara för att de inte håller med den upplyste.

Mikko sa...

Reclaimrörelsen existerar nästan inte utanför Malmö eftersom dom anses så gammalmodig.

Malmö har en massa problem jämfört med resten av Sverige med en press, poliskår och parlamentaristisk vänster som är extremt "brun" jämfört med resten av landet.

Anonym sa...

Vänsterpartiet halverades i EP-valet och nu kör de "förtryckta" rosengårdsborna ut den kriminella slaskvänstern. Såväl svenskar som invandrare har givit en tydlig signal nu; vi vill inte ha några kommunister och anarkister på våra gator!

Henrik sa...

Bra inlägg Ronny.
Ett annat exempel på hur fel den elitistiska vänstern agerar är de senaste händelserna i Hässleholm. För en vecka sen så tände några blöj AFa medlemmar på Nationaldemokraternas fd partiledares bil i hässleholm. Det gav Folkfronten en anledning till att anordna en demonstration mot det " politiska våldet".
Tack vare en massiv mobiliseriing av vänstern lyckades vi ordna en lyckad motdemonstration mot nazidemon.
Elitistiskt vänstervåld stärker endast våra motståndare - de uppfattas som oskyldiga offer.
Blöj-AFA i Hässleholm är i praktiken folkfrontens nyttiga idioter.
Lägg ner elitprojektet AFA och börja bygga en demokratisk vänster som vill mobilisera massorna istället.
Henrik ( Röda Göinge)

Anonym sa...

Tack Rosengård!

Fega maskerade kräk som förstör vårt gemensamma samhälle ska processen göras kort med.

Varför griper inte polisen dom när det är olagligt att vara maskerad?
Är polisen rädd för deras rika och inflytelserika föräldrar?

LeoB sa...

Jag ser att motkraft inte rapporterar om motdemonstranterna i sin "live-uppdatering".

Tyder inte det också på ett sammanbrott i tänkandet?

Det förvånar mig inte för så snart man tar till våld så är risken mycket, mycket stor att det egna omdömet fördärvas. Jag misstänker att man inte alls förstått risken med det. Den är större än man kanske kan föreställa sig.

Jinge sa...

Det var på tiden...

Anonym sa...

Våldsvänstern är sjuka och har en sjuk bild av samhället. Mer våld löser inte problemen med invandringen, arbetslösheten eller av. andra problem.

Reclaim rörelsen är en begynnande Nazism, fashism.

/UllaBella

Anonym sa...

Vänstern har ännu en gång visat vad det står för. Det enda de är intresserada av är att förstöra för andra människor, misshanda och stjäla.
Och så bråka med polisen eftersom de inte får slå tillbaka.
Att bråka med Rosengårdbona vågade man inte.
Vänster har hård retorik, knutna nävar, marskeringar men när det kommer till kritan visar de sig vara sveriges största samling av ynkryggar. Är det detta arbetarrörelse har att hoppas på så kan man lika gärna gå och skjuta sig... eller så kan "Röda Malmö" skapa någon nytt och trovärdigt.

Henrik C sa...

har gottat mig hela morgonen för vänsterns stora fiasko. Ingen vill ha dem längre. Skapar bara irritationer.

Ronny Åkerberg sa...

Rosengårdsborna har naturligtvis inte sagt nej till vänstern. Det är våld, bränder, stenkastning och skadegörelse man inte vill ha.
För reclaimarna är detta ett fiasko, men de är bara ett marginellt fenomen i vänstersammanhang.
Rosengård är i själva verket ett av de områden i stan där vänsteråsikter är vanligast.
Ett större hot mot vänstern i vidare mening är den styrande s-mp-v-majoriteten i Malmö. Ska man fortsätta låta delar av Rosengård sjunka ner i kackerlackor, mögel, arbetslöshet och nedskärningar - då hotas verkligen förtroendet för vänstern.
För Rosengårds framtid krävs ett brott, inte bara med meningslös vandalism utan framför allt med borgerlig och nyliberal politik som ökar orättvisorna i samhället.

MrPerfect72 sa...

Min egen erfafrenhet av vaenstern aer att det finns mycket bra folk daer, men givetvis ocksaa roetaegg.

Det finns de som vill vill klae sig i svart och kasta sten paa polisen. I Goeteborg var det en son till en laekare som kastade sten och blev skjuten. Inte direkt arbetarklass som jag ser det.

Saa laenge vaenstern kan demonstrera fredligt och delta demokratiskt finns det ingen anledning till revolution som jag ser det.

"Där en regering har kommit till makten genom någon form av folkomröstning, falsk eller inte, och åtminstone bevarar ett intryck av rättsstatens principer, kan gerillans utbrott kan inte främjas, eftersom möjligheterna till en fredlig kamp ännu inte har uttömts."

/ Che Guevara


Fler citat:
http://aktivdemokrati.se/democracy_quotes_demokrati_citat.htm

Anonym sa...

Från annan blog:

"I snart tio år har vänstern urholkats och motarbetats; av Mona Sahlin-högerns proffspolitiker från ena hållet och av de ; denna självutnämda elit; de “utomparlametariska” medelklassglinen från andra hållet.

En liten elitistisk klick som utger sig för att representera arbetarklassen - men som saknar all förankring till den senare (och då talar jag både om förankring till “invandrarklassen” och till den traditionella “Arbetaren”)

Det är kanske dags att ta dessa glin i öronen - ni för INTE vår talan.

Hybrisen är total när “representanter” anordnar en maskerad “presskonferans” - i pinsam Svennebanan-wannabe Zapatista stil.

Är ni så total verklighetsfrånvarande att ni inte kan se er själva med någon som helst objektivitet eller självironi?

Far åt helvete med er - femtekolonnare!

"

Anonym sa...

Gör din plikt.
Kräv din rätt.
Nolltolerans mot våld.
Säg nej till religiösa fundamentalisters krav.
Nej till de som gömmer sig bakom etiketter som aktivister o.s.v eftersom de tar till våld för att uppnå sina mål istället för röstsedeln som vi andra.

Mats sa...

Det var lite komiskt att se arbetarklassen kasta ut överklassungdomarna ur Rosengård.

Anonym sa...

Mrperfect72......Du vet väl att Che Guevara hade läkarexamen o inte kom från arbetarklassen...så varför citerar du honom då du verkar kritisk till icke-arbetarklass.

/Brevbärare på det kungliga postverket i Sverige

Anonym sa...

Här ser vi tydligt kalibern bland Vänsterpartiets väljare och deras aktiva i ungdomsförbunden. Det är kanske dags för vänsterpartiet att ta avstånd från dessa handlingar?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym om Vänsterpartiet:
Men kära nån, Vänsterpartiet har inget med Reclaimen att göra. Var får du sånt ifrån?

Ronny Åkerberg sa...

...till Mats:
Vad har du för belägg för att reclaim-stollarna är överklass?

Anonym sa...

Haha! Vad kan ha varit mer fördömjukande för reclaimarna än när de tvingades gömma sig på kapitalistiska McDonald's?

Mats sa...

Nåja övre medelklass brukar ofta dyka upp i dessa grupperingar. Ungefär som att de saknar utmaningar. Visst det kan säkert locka till sig arbetare som gillar att slåss, men baserat på min egen erfarenhet av de man stöter på, är inte att de är arbetarklass. När bråken i Linköping var för några år sedan var tom en av de gripna så rik att hon hade kunnat köpa byggnaden hon slogs för. Men förmodligen var metoden viktigare än målet.

Karl sa...

Sååååååååå jäkla bra skrivet! Head on! Ja, sant, de säger sig företräda våra vänstervärderingar, men de facto är det en proto-fascistisk organisation det handlar om. Kika in i könsmaktrollerna inom AFA, kolla på de interna demokratiska processerna och se hur koncensus inom AFA etableras: de är allt annat än feminister/demokrater/socialister. Det är inte första gången i historien som ordet socialism används i helt inverterade sammanhang - men det kan förhoppningsvis bli den sista.

Veronica sa...

Bra skrivet, uttömmande om inte annat.

Jag tror att de här ungdomarna lika gärna kunde varit höger som vänster. De har ingen ideologisk grund att stå på, de har troligtvis ingen aning om arbetarrörelsens tidigare framgångar och förluster. De flesta av dem var troligen där för att kasta sten och festa och ger politiska skäl.

Det behövs någonstans för dessa frustrerade ungdomar att ta vägen, riktiga politiska rörelser som inte ser polisen som ett problem. Kanske kan ert projekt i Malmö vara en bra början.

Anonym sa...

var på plats. har jobabt med reclaim tidigare. tyckte RR var kasst genomfört. med det sagt:

DET VAR INTE ALLA DOM PÅ BILDEN SOM BRÅKADE MED LJUDBILEN. det rörde sig om max 5 äldre herrar som fick uppbackning av knappt 15 pers LF-hoods och kanske fem killar till som verkade vara kompisar med dom. många "rosengårdsbor" försvarade ljudbilden, dirrigerade trafik, spelade skivor, osv. det betyder inte att det var FETA problem på RR igår, de betyder inter att det inte var pinsamt igår - men rätt ska fan vara rätt.

Johan Lund

Anonym sa...

Det är BULL Johan!
Det var fan en hel drös med folk som jiddra!!
Det var därfor en del blev nojjiga och ville dra.. snacka inte skit

Anonym sa...

Ärligt talat, medborgare:

Var får ni uppgiften att de i Reclaimet är från övre medelklass?

Själv är jag socialist och från arbetarklassen. och tycker att reclaimet var dåligt. Men var kommer era fakta ifrån? Ljuger ni bara o hittar på? Gör man så som vuxen? Spekulerar om saker man inte vet? Moget...

/Henri

Thomas sa...

Oj vad mycket kommentarer. Hursom: Som kritisk mot borgarmedia bör man faktiskt vara kritisk mot bevakningen även när den rapporterar negativa saker om fraktioner inom vänstern som man inte tillhör. Av vad jag hört från folk som faktiskt var på plats var det ca 20 rosengårdsbor som hotfullt ifrågasatte arrangemanget, därför att man inte förstått att det var fråga om fest. Sedan det retts ut fortsatte de 50ish personer som var där att genomföra sin gatufest i vanlig ordning.

Problemet med reclaimfesterna är väl ändå snutens inblandning? Jag tror inte jag är ensam som gärna besökt tillställningarna om det fanns någon garant från både polis och demonstranter om att det skulle gå fredligt till, när det inte finns någon sådan kommer det ju bara att vara stenkastare som dyker upp.

Ta inte det här som att jag försvarar arrangemanget som så, bara säger att man nog får ta borgarnas nyhetsbevakning med samma nypa salt som man tar det med när de rapporterar från de "egna" aktionerna.

Mats sa...

Henri

Vi som är riktiga arbetere har varken råd eller tid att bråka på våran fritid.

Och samtliga jag träffat i sådanna här extremsitgrupperingar har inte varit arbetarklass. Bortskämda snorungar skulle väl vara en mer korrekt beskrivning av dem.

Anonym sa...

lustigt hur vissa debattörer ständigt klumpar ihop människorna i malmös mest heterogena stadsdel under begreppet rosengårdsbor (på tal om von-oben attityder), ett 20-tal personer gillade inte arrangemanget, 300 deltog på festen. ska vi ständigt försäkra oss om 100%igt stöd kan vi lika gärna lägga ner allt vad vänster heter en gång för alla.
snacket om autonoma aktivisters klasstillhörighet är ju direkt skrattretande, det är inget annat än spekulationer med ursprung i borgerliga ledarskribenters önskedrömmar. skärpning nu.

Anonym sa...

Det känns lite oroande att min långa kommentar som jag har skickat under eftermiddagen den 24:e inte kommer in på din blogg under rubriken "Sammanbrott för Reclaim-projektet".

Kan det bero på att du censurerar inläggen (trots att inlägget är helt pk)?

Eller är det så att du anser att kritik mot dig själv och din blogg - från dem som har en annan uppfattning än vad du har - inte bör synas i debatten?
/Eva

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym om Rosengårdsbor:
Du måste sluta att försöka frisera verkligheten och lura dig själv. Efter det här är ni till råttorna. Stödet för era metoder är närmast obefintligt på Rosengård.
Det är kört för den här sortens reclaim. Börja arbeta politiskt för att organisera människor i former de själva beslutar om - för en verklig arbetarprotest från Rosengård.

Ronny Åkerberg sa...

...till Eva:
Du får nog skicka den igen. Jag vet inte vad som hänt med den.
Om du läst det minsta bland kommentarerna på min blogg så kan du se att kritik tillåts i högsta grad.

LeoB sa...

Eva: Jag har svårt för att tänka mig att inläggen här har blivit censurerade när jag läser vad som skrivits.

Mitt råd till dig är att tänka igenom vad som händer med ditt tänkande när du blir utsatt. Det är inte på något sätt personligt, jag bara hoppas få dig med mig kring det här.

Det händer helt enkelt saker med vårt tänkande när vi skaffar oss "fiender". Vi blir då i vissa stadier mer skärpta, i andra rentav dumma.

Om vi vill skapa en bättre framtid så tror jag att det är mycket viktigt att förstå det. Och det kan man nog bara om man sett vad som händer med ens eget tänkande. Jag rekommenderar Thich Nath Hahn, vietnamesisk buddhist-munk. Han uttrycker samma sak (tror jag) med orden: "Vi mediterar inte för att slippa undan problemen i världen utan för att kunna ta itu med dem". (Det var inte särskilt ordagrant..., men jag tror att andan i orden skulle få godkänt av honom.)

Anonym sa...

LeoB:
"Mitt råd till dig är att tänka igenom vad som händer med ditt tänkande när du blir utsatt. Det är inte på något sätt personligt, jag bara hoppas få dig med mig kring det här.

Det händer helt enkelt saker med vårt tänkande när vi skaffar oss "fiender". Vi blir då i vissa stadier mer skärpta, i andra rentav dumma."

Bästa LeoB - jag har fortfarande inte förstått vad du vill ha sagt med det här? Innebär det att jag är dum, har skaffat mig fiender eller bara är allmänt skeptisk?
/Eva

Nicklas Eriksson sa...

Mats, nej det brukar "övre medelklass" inte alls göra. Snälla, ta på dig lite på fötterna innan du gör såna här uttalanden.

Jag känner till ett (1) fall, och det var Sofie Mörner (adelsdam). Det var säkert tio år sedan. Fan vet vad hon gör idag.

Anonym sa...

Måste man växt upp i förorten och jobba på fabriksgolvet för att räknas som arbetare?

Arbetarklassen är väl egentligen alla som säljer sitt arbete?

Och tom Marx sa väl att delar av arbetsköparna kommer att ansluta sig till arbetarklassen och kämpa.

Känns väldigt myckt gubbvänster att alla ungdomar, och speciellt de vars föräldrar inte bor i förorten och som inte har job i stil med elektriker eller undersköterska (och med detta ingen genus uppdelning) att dessa på något sätt inte skulle platsa i vänstern?
Che var ju som sagt var läkare.

Jag känner som såhär, att man måste organisera sig fredligt ända fram tills man kommer till väggskälet hur man praktiskt ska revolutionera samhället.
För antingen så kommer borgerligheten att släppa sin makt eller som kommer den inte göra det.

Alltså är AFAs metoder inget att ha men man behöver som sagt var inte stämpla alla som dregg (de blir ju inte mer sugna på att sluta om alla säger till dem att de är en samling idioter).

(Inväntar att bli uppläxad av alla er väldigt gamala människor, som läst allt Marx skrivit, som vanligt alltså)

/Människa, Socialist, 90-talist, Läkarstudent