tisdag 8 september 2009

Det sjunkande alliansskeppet

Det började som en skakning på nedre däck...

Konsekvenserna av den nyliberalt inspirerade politiken, som förs av alliansen och som också till stora delar accepterats av socialdemokratin, kommer till synes på olika sätt i stort sett varje dag. Så ock i dagens mediaskörd.

Konkurrensen tömmer skolor, läser jag i SvD. Det stora antalet friskolor i Stockholm hotar leda till att en större del pengar går till tomma lokaler och en minskande andel till undervisning samtidigt som privata skolor går i konkurs.

Hälften av alla unga bor kvar hemma, skriver DN. Vad är det för samhälle som skapats när unga människor inte kan få tag i en vettig bostad? ”Man vill göra uppror – hämnas”, är en rubrik i Aftonbladet. "De fattiga ungdomarna i förorten har förklarat krig mot samhället", står det.

Det är uppenbart att borgar- och överklasspolitiken har skapat ett kallt och hårt samhälle som i mångt och mycket har misslyckats med att ge många människor trygghet och tro på framtiden. Den "konkurrensutsättning" som omhuldas leder till att allt fler marginaliseras.

Regeringens försök att under gårdagen gjuta olja på vågorna och under valåret 2010 dämpa konsekvenserna av sin egen politik med ynka tio miljarder till kommuner och landsting slog snart slint. I Sydsvenskan säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu att de 200 miljoner som Malmö får inte förändrar mycket. De beslutade nedskärningarna ligger kvar. Vi får också veta att "sett över landet är skatteintäkterna 45 miljarder kronor mindre 2010 än 2008".

Vi ser ett land som i allt högre grad präglas av arbetslöshet, nedskärningar i välfärden, bostadsbrist och hopplöshet för många medan andra skär guld med täljknivar och fyller på sina stinna plånböcker. Det är dags att bygga ett motstånd. Alliansregeringen må fortfarande ha stöd i opinionsmätningar - men under ytan växer en förbittring som mycket väl kan komma att utvecklas till organiserad och medveten handling som utmanar både borgarregeringen och den tama oppositionen.3 kommentarer:

Nicklas Larenholtz sa...

Varför hälften av alla unga bor hemma beror till stor del att de unga som bor hemma dels på ungdomen själv. Många i min omgivning uppväxta på söder eller östermalm förväntade sig att få en bostad och jag vill poängtera få en bostad i city. Går absolut inte att bo utanför tullarna. För helvete, ungdomar. Vakna och fatta att man initialt får bo en bit utanför och sen växa in i samhället.

Konkurrensen tömmer skolor:

Ja annat vore konstigt, de kommunala skolorna har fått konkurrens och de privata skolorna visar sig vara bättre. Nu äntligen har man släppt monopolet och ger människor alternativ. Jag förstår att det är ångestfyllt för byråkratin att ändra på sig och effektivisera sig som öppen marknad får jobba med dagligen.

Som vanligt får ingen annan ha det bättre utan alla ska ha det lika jävligt/dåligt. Nu bör de kommunala skolorna kunna effektivisera eftersom man lösgör resurser.

Mats sa...

"Det är uppenbart att borgar- och överklasspolitiken har skapat ett kallt och hårt samhälle som i mångt och mycket har misslyckats med att ge många människor trygghet och tro på framtiden. Den "konkurrensutsättning" som omhuldas leder till att allt fler marginaliseras."

Nåja, nu har ju tron på framtiden väldigt mycket att göra med konjukturen. Och problemen med de flesta av de här killarna började långt innan alliansregeringen tillträtt. De var inga duvungar för tre år sedan, och de kommer troligtvis inte vara det om 3 år heller. Därför ingen sätter ner foten, när det behövs.

De röda har alltid varit bättre på skapa bidragsberoende än de har varit på att skapa riktiga jobb. Jag tvivlar starkt mot att oppositionen hade lyckats bättre.

Ronny Åkerberg sa...

...till Nicklas Larenholtz:
Det går inte att förklara den kraftigt ökande bostadsbristen med kräsenhet hos de unga.
Det är det låga bostadsbyggandet under lång tid, de höga kostnaderna för bostadsrätter, omvandlingen av hyreslägenheter till bostadsrätter och den oerhörda bristen på små och billiga hyreslägenheter som har skapat situationen. Bidrar gör också den höga ungdomsarbetslösheten och osäkerheten på arbetsmarknaden med hög andel tillfälliga jobb för unga som gjort det svårare för unga att betala vad som krävs.
De privata skolorna är inte alls bättre. De försöker bara plocka russinen ur kakan. I själva verket är de sämre och mindre effektiva om man med effektiv menar att ge alla elever en chans. Det enda de är effektiva på är att stoppa vinster (från skattepengar) i privata fickor. Fuskar med betygen gör de också för att framställa sig i en bättre dager.