onsdag 14 oktober 2009

Stoppa FRA-lagen

Lappandet och lagandet på FRA-lagen fortsätter och i dag ska riksdagen ta ställning till nya förändringsförslag. Någon förändring i grunden är det dock inte fråga om. Oppositionen kommer att rösta mot. ”Riv upp, gör om, gör rätt!”, skriver några debattörer från oppositionen i AB. Man kräver att lagstiftningen rivs upp och en parlamentarisk utredning tillsätts. Oppositionen vill dock fortsätta signalspaningen.
Den 18 juni 2008 införde Sveriges riksdag allmän avlyssning av svenska medborgare. Försvarets Radioanstalt (FRA) kommer att ges tillgång till all kabelburen kommunikation som passerar Sveriges gränser. Nästan all kommunikation, även inhemsk, passerar idag gränsen och kan därmed avlyssnas: e-post, sms, webbtrafik, chattar och mobil- och telefonsamtal. Ingen brottsmisstanke krävs. Alla behandlas som misstänkta. Avlyssningen sägs skydda mot odefinierade ”yttre hot”. I själva verket är den nya lagen i sig ett allvarligt angrepp på det öppna och fria samhället, i och med att staten bereder sig tillträde till medborgarnas privata kommunikation
”En röst på de rödgröna är en röst på utökad signalspaning”, skriver Staffan Danielsson (C) som sågar oppositionens förslag. ”Sahlin velar om FRA:s avlyssning”, menar Anna Petersson och Mikael Nilsson från stoppaFRAlagen.nu. "Vid närmare granskning ekar alla löften om att riva upp lagen tomt. Även en rödgrön regering kommer att koppla in kablarna till FRA, Försvarets radioanstalt", skriver de.
FRA-lagen DÅ och NU, AB skriver om de förändringar som fick de borgerliga kritikerna att vända. Förra året var de beredda att fälla regeringens förslag, men nu röstar de ja. Troligen. – Jag kan leva med lagen, men jag korkar inte upp champagnen, säger riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, Folkpartiet. "Jag lutar åt att lägga ner min röst", säger dock Camilla Lindberg (FP) enligt DN.

Inga kommentarer: