onsdag 16 december 2009

Sista chansen att byta strategi

Dags för den rika världens ledare att lämna sin egoistiska hållning och förena sig med de fattiga länderna och den stora klimatopinionen här hemma

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown tror att det kan bli svårt för världens länder att enas om ett nytt klimatavtal i Köpenhamn. Han varnar för klimatmisslyckande och menar att det kan utlösa en ekonomisk katastrof som bara kan jämföras med den effekt som två världskrig och den stora depressionen hade på ekonomin. Märkligt då att viljan att möta de fattiga länderna är så låg från både Storbritannien och övriga rika länder.

AB skriver ledare om klimattoppmötet idag och menar att det har kapats av ligister och pr-lobbyister. I så fall har den egna tidningen hjälpt till rejält med den saken. När världens största fredliga klimatdemonstration ägde rum lade AB focus på annat.

Aktivistledare gripen efter presskonferens, skriver Sydsvenskan. Det handlar om Tadzio Muller från Climate Justice Action.
– Vi ser det som en försök att tysta klimatdebattens kritiker, säger mannens kollega Mel Evans till Politiken.dk. Svensson skriver om Oacceptabelt gripande av svensk aktivist. Idag kommer klimataktivister att försöka tränga in i Bella Center med hjälp av icke-våldsaktioner.

Danska Politiken rapporterar om hur klimataktivister blir gripna utan grund av polisen. Massgripanden blir fall för åklagare. Tvåhundra anmälningar mot den danska polisen efter den senaste tidens massgripanden blir snart ett fall för åklagare. De juridikstudenter som sammanställer klagomålen kräver också att Danmarks JO ska inspektera det så kallade klimatfängelset.

Den svenska regeringens satsningar på motorvägar och massbilism går stick i stäv med allt vackert tal om klimatsatsningar. Nu visar det sig att Förbifarten med sina luftföroreningar dessutom beräknas bli så stora att det är omöjligt att bygga tunneln med nuvarande planer, enligt Vägverkets miljöspecialist. De höga halterna av partiklar kan bli en akut hälsofara för förare som ska köra i den 17 kilometer långa tunneln.

Sista chansen för Sverige och EU att byta strategi i klimatförhandlingarna, skriv Miljöförbundet Jordens Vänner på sin blogg. Den ensidiga inriktningen på Kina och USA har redan fördröjt klimatförhandlingarna i ett helt år. Nu måste Sverige och EU ge upp denna nederlagsstrategi och gå samman med de fattigaste länderna för att på detta sätt sätta press på USA. Det säger Lars Igeland från Miljöförbundet Jordens Vänner i ett uttalande efter ett möte med Andreas Carlgren på eftermiddagen.




Alla inlägg om COP15 på Röda Malmö

Inga kommentarer: