lördag 28 februari 2009

Politiskt utspel från israelisk spelare


"Israelisk spelare till attack mot Malmö", läser jag i Sydsvenskan. Det är Israels största tennisstjärna Andy Ram som i ett politiskt utspel kallar det en skam att Davis Cup i Malmö inte får spelas inför publik.

Tala om att idrott och politik hör ihop. Här har vi en idrottsstjärna som direkt blandar sig i politiska beslut i Malmö kommun. Han uppträder öppet som representant för staten Israel och kritiserar svenska överväganden när det gäller säkerhetsarrangemang kring matchen.

Vi får också veta att det svenska beslutet gör honom "rasande" och "gör att andra i framtiden kan komma att säga att de inte kan garantera säkerheten kring Israels lag". Det är säkert en riktig bedömning och en avspegling av att opinionen mot Israel växer över hela världen.

En vettigare reaktion hade då varit att rikta raseriet mot den egna regeringen som ockuperar Palestina och utför massmord på den palestinska civilbefolkningen. Det vore något som förtjänar beteckningen "skam".

SvD DN AB
Bloggat: Röda berget

Utökad jakt på fildelare

Just nu pågår hemliga förhandlingar om ett avtal som kan göra det möjligt för tullen att avlyssna personliga mp3-spelare och att sidor som Youtube måste lägga ner. Det är EU, USA, Japan, Kanada och några fler länder som håller på att förhandla fram ett nytt handelsavtal som ska ge utökade befogenheter i de stora skiv- och filmbolagens jakt på fildelare.
Försvararna av det nya avtalet, Acta som det kallas, motiverar det med att man vill "komma åt kriminella verksamheter i stor skala". Tullen ska få möjlighet att avlyssna personliga MP3 spelare och gå igenom innehållet på bärbara datorer i jakt på olagligt material.
– Även om man hänvisar till att man inte kommer ha tid med vanliga privatpersoner är det ett klent skydd för den enskilde individen. Det borde vara förbjudet även fortsättningsvis, säger moderaten Karl Sigfrid.
Ett antal bloggare och politiker har uttryckt sin oro över vad som är på gång. Egentligen borde man inte bli förvånad. Regeringar och myndigheter världen över, liksom i Sverige, lägger ner mycket möda på att bygga ett veritabelt övervakningssamhälle. FRA-lagen, Ipred, rättegången mot Pirate Bay... listan börjar bli lång. Till den ska vi nu alltså lägga Acta. Ja, vi bör nog akta oss för övervakarna. Övervakning av den enskilde medborgaren och politisk övervakning är helt klart i växande.

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:
Fegt, Siw
Tandlös opposition
Vänstern och våldet

Fegt, Siw

Siw Jensen och ledningen för norska Fremskrittspartiet backar ur i sista stund. Något annat var väl egentligen inte att vänta heller. En resa hit hade bara slutat med ett totalt fiasko. För hur skulle Siw Jensen kunna skaffa fram några belägg för sina påståenden om att Rosengård styrs efter sharia-lagar?
Om hon och hennes partikumpaner så hade vänt upp och ner på varje sten på Rosengård och talat med aldrig så många människor i stadsdelen så skulle hon inte kunna hitta något som talade för hennes fördomsfulla föreställningar. Siw Jensen och Frp gör klokt i att hålla sig här ifrån. Men fegt är det.
Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Tandlös opposition

Mona Sahlin & Co står för långt åt höger för att kunna utmana högeralliansen

När krisen i den kapitalistiska ekonomin slog till i höstas steg stödet för alliansregeringen. Man talade om "kriseffekten", att folk i oroliga tider tyr sig till sittande regering. Ett tag verkade det som om den effekten skulle avta (det kommer den säkert att göra också i takt med att arbetslösheten stiger), men nu minskar åter gapet mellan blocken och är nästan utplånat enligt DN/Synovates februarimätning.


"En hel del väljare som tidigare röstat på något av de rödgröna partierna har nu också lagt sig på sofflocket och vill inte ta ställning mellan partierna. Andelen soffliggare är nu utjämnad mellan blocken", säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Vi kan alltså konstatera att trots den värsta krisen i kapitalismens historia på åtskilliga decennier så förmår oppositionspartierna s, v och mp inte att utmana den borgerliga regeringen. Det alternativ som oppositionen ställer upp eldar definitivt inte massorna och stärker och inspirerar inte till ökat politiskt engagemang inom svensk arbetarklass. I stället lägger sig fler på sofflocket och vänder ryggen till.

När den kapitalistiska liemannen far fram över världen, stänger fabrikerna, kastar ut folk i arbetslöshet och misär, trampar välfärd och sociala rättigheter under fötterna - då krävs det ett helt annat svar än det som det så kallade röd-gröna blocket förmått uppvisa. Vad Mona Sahlin och Co står för är inte ett alternativ till kapitalismen utan på sin höjd en socialliberal röra som inte skiljer sig på något avgörande sätt från alliansen.

Vänsterpartiet gjorde ett stort fel när man gick in i valallians med s och mp. Det blev ett steg åt höger och ett nederlag för vänsterkrav. För detta har man också fått en hel del intern kritik. Det är dock en utveckling som varit på gång länge och jag tror det så kommer att leda till ökade interna motsättningar.

(V) borde gå åt motsatt håll istället och rikta blickarna vänsterut. Ute i Europa är trenden att nya breda anti-kapitalistiska partier bildas på vänsterkanten. Partier som bryter med nyliberalismen och vill utgöra ett alternativ till det nuvarande samhället. Det mest kända exemplet är NPA i Frankrike, Nya Anti-Kapitalistiska Partiet som nyligen höll sin grundningskongress i Paris. Ett parti med tiotusen medlemmar, som förväntas få 10-15 procent i nästa val och som ställer upp för en massrörelse med hundratusentals löntagare i strejker och massdemonstrationer.

I Sverige behöver vi också en reorganisering av arbetarrörelsen så att den åter kan börja kämpa för en förändring av maktförhållandena. Socialistiska Partiet är en organisation som verkar för en sådan utveckling.DN: 1 2 3 4 SvD: 1 2 Sydsv AB Intressant

Bloggar om politik, samhälle, socialdemokraterna, regeringen, moderaterna, alliansen, oppositionen, mona sahlin, vänsterpartiet, socialistiska partiet


Vänstern och våldet

Det finns egentligen ingen anledning att tro att det är en vänstergrupp som ligger bakom mordbränderna mot livsmedelsbutiker i Södertälje. För det första saknas det bevis och fallen är inte uppklarade. För det andra säger historikern Anders Bergman i DN idag att det lika gärna kan röra sig om högerextremister eller organiserad brottslighet.
Även om det skulle visa sig att det verkligen handlar om en gruppering som själv betraktar sig som vänster, eller har lånat vänsterretorik, så tycker inte jag att det finns anledning att betrakta en sådan grupp som "vänster". Det är ju totalt förryckt att av politiska motiv bränna ner livsmedelsbutiker, sådana handlingar måste betraktas som rena sabotaget mot övrig vänster. Jag tror inte det finns stöd för sådant någonstans inom vänstern. Jag förstår verkligen ilskan och oron bland handlare och vanligt folk.
Det hindrar dock inte Nyamko Sabuni att i ett debattinlägg på Newsmill gå till hårt angrepp på vänstern och beskylla denna för att "romantisera våldet". Helt felaktigt vill hon dra paralleller med händelserna i Rosengård i höstas och lägger hela skulden för dessa kravaller på vänsterextrema grupper.
Nu var det ju inte riktigt så det gick till. På Rosengård vräktes en muslimsk förening under uppseendeväckande former. I en situation som präglas av trångboddhet, hög arbetslöshet, kackorlackor och mögel, diskriminering osv. Allt saker som samhället och politikerna måste ta sitt ansvar för. Det var inte heller så att kravallerna enbart kom till stånd genom tillrest vänsterfolk, åtskilliga ungdomar från Rosengård deltog (de betecknades dock som "kriminella") och av de ungdomar som kom "utifrån" var en hel del från liknande bostadsområden.
Nyamko gör det lätt för sig och vrider till verkligheten. Hon nämner inte heller polisens roll i det hela. Utan poliser eller med poliser som uppträtt bättre hade situationen kunnat hanteras annorlunda. Det är lätt att göra som Nyamko, att skylla allt på "uppviglare" som kommer utifrån. Det är ett gammalt knep från maktens sida.
Många ungdomar i våra miljonprogramsområden lever i dag i en situation som skapar mycket frustration och som lätt kan leda till meningslösa våldsyttringar. Jag kan förstå frustrationen hos många enskilda ungdomar. Däremot har jag svårare för en del av de anarkistiskt inspirerade politiska grupperingar som gör frågan om användandet av våldsmetoder viktigare än uppgiften att reorganisera arbetarrörelsen, vinna brett gehör för vänsterkrav och bygga upp en slagkraftig anti-kapitalistisk rörelse som kan förändra samhället.
Bloggat: Svensson

fredag 27 februari 2009

Tvingas gå med tiggarhåven?

Ska han tvingas gå med tiggarhåven?

Sjuttio procent av Aftonbladets läsare tycker att kungen själv ska stå för kalaset när Victoria gifter sig. Nu verkar det emellertid som om det är kärvt med familjeekonomin. Aftonbladet: Men apanaget räcker inte till, säger hovets ekonomichef Bengt Telland.
– I stort sett allt apanage går till löner. Det blir inga pengar över från år till år.

Om kungen ska betala så får han ta pengar från sin privata förmögenhet, säger Bengt Telland. Enligt 2007 års taxeringsuppgifter hade kungen 296 miljoner kronor i förmögenhet. Det kan man ju förstå om kungen tvekar med så få slantar i spargrisen.

Vi får veta att "än så länge har kungahuset inte beslutat vem som ska stå för notan för bröllopet". Hoppsan, kan de bestämma om det själva? Nej, det kan den arma familjen tyvärr inte göra. Som andra bidragsberoende är utelämnade åt bidragsgivarnas goda vilja.

Den verkar det emellertid inte vara något fel på. I går intygade representanter för samtliga allianspartier att de är beredda att ställa upp med skattebetalarnas pengar om den stackars kungafamiljen ligger risigt till. Jag skrev ett inlägg om det i går: Det fattiga kungahuset.


AB SvD Intressant
Bloggar om politik, samhälle, kungahuset, victoria, daniel westling, bröllop, monarki

Blommor för fildelning


En av de mest bärande anklagelserna mot de anklagade i Pirate Bay-rättegången är att de stora skiv- och filmbolagen förlorat ekonomiskt på piraternas verksamhet. Därav fantasisummorna i skadeståndsanspråk.

Om det nu uppträder en person med auktoritet på området som påstår att detta inte stämmer så är det klart att bolagens företrädare blir sura. Så skedde också när KTH-professorn Roger Wallis i går vittnade under rättegången och menade att fildelning inte skadar skivbranschen.

Glada blev däremot många andra. När professorn uttalade att han inte ville ha ersättning efter förhöret, men att rätten gärna fick skicka blommor till hans fru, så var det många som nappade på det. Blommor för tiotusentals kronor har anlänt till professorns och hans frus adress på Lidingö. Liksom ett mejl från artisten Timbuktu: "Stå på dig, Roger".

Några tidigare inlägg om fildelning på Röda Malmö:
Det är kapitalismen det är fel på

Kapitalismens propagandabild av sig själv håller på att rasa samman...

Så ser vi det upprepas på nytt, verkligheten överträffar de mest pessimistiska prognoserna. Om och om igen kommer de dystra profetiorna på skam, den kapitalistiska ekonomins fall blir större än man väntat. Sista kvartalet 2008 föll den svenska bruttonationalprodukten med 4,9 procent. En siffra som nu i media betecknas som ett ”historiskt ras”.

Tiotusentals människor i vårt land varslas varje månad och de allra flesta av dem mister också sitt jobb. Arbetslösheten är på väg upp och spås bli närmare tio procent under året. Jag skulle nog hålla för troligt att det kan bli värre än så.

Vi har en regering som gärna skyndar till mötes för att rädda bankirer och spekulanter, men som inte lyfter ett finger för jobben och välfärden. Detta har kommit tydligt till uttryck i fallet Saab där Maud Olofsson tydligt demonstrerat den borgerliga oviljan att låta staten gripa in. Hellre får de så kallade marknadskrafterna ha sin gång.

Det innebär skövlade tillgångar, resurser som går till spillo, människor som ställs arbetslösa och tragik i familjer. För samhället innebär det minskad köpkraft, minskat skatteunderlag, nedskärningar i kommunerna, ökad misär och grogrund för kriminalitet. Vårt land håller på att hamna i en ond spiral.

Samma sak gäller över hela världen. Krisen är framkallad av det kapitalistiska system som sätter profit för fåtalet före de många människornas behov. Kriserna har följt kapitalismen under hela dess existens och varit ett gissel för den stora majoriteten som tvingas leva med ständig osäkerhet och otrygghet.

Slutsatsen av det som händer måste vara att arbetare och vanligt folk börjar kämpa för sina egna intressen, ställer krav på omfördelning av samhällets resurser och en omställning av produktionen för de stora behov som finns. Bostäder behöver byggas och renoveras, kollektivtrafiken och välfärden byggas ut och hela samhället ställas om för hållbar utveckling. Det finns hur mycket jobb som helst som behöver göras. Hindret är kapitalismen. Förpassa den till historiens skräphög så vi kan skapa ett samhälle i de mångas intresse.


Nej till kärnkraft

Energisamtalen mellan regeringen och oppositionen har havererat. Något annat var heller inte att vänta. Maud Olofssons uppgivande av Centerns kärnkraftsmotstånd har skapat en omöjlig situation.
Det finns egentligen inga som helst argument för att vårt land ska behöva ersätta de nuvarande kärnkraftsreaktorerna med nya. Kärnkraften borde vara ett avslutat kapitel. Det man nu ska lägga vikten vid är självklart energieffektivisering och förnyelsebar energi. Alliansregeringens nya linje kommer bara att förlänga vägen till ett hållbart samhälle.

För goda argument mot kärnkraften se följande artikel.

Sydsv SvD SvD2 SvD3 DN DN2 AB Intressant Bloggar om politik, kärnkraft, energi, klimat, miljö

Rädda Saab

Många var ute för att demonstrera för jobben i Trollhättan i går. Enligt GP var de 3 000. Talkörerna ekade mellan husväggarna: "Vem ska äga Saab? Det ska du och jag!" Uppenbarligen finns det en vilja att kämpa och många som också har uppfattningen att staten kan rädda Saab.

Att rädda Saab handlar inte om bara företaget utan också om underleverantörerna, kommuner och anställda. Totalt handlar den svenska bilindustrins överlevnad om hundratusentals arbetstillfällen i Sverige. Självklart kan man inte stå passiv inför detta som alliansregeringen gör.

Demonstrationen i Trollhättan utnyttjades av socialdemokraterna för att försöka kanalisera missnöjdet in på ofarliga vägar. Mona Sahlin kritiserade visserligen Maud Olofsson, men har själv ingen lösning. Som jag ser det står sossarna för en nederlagslinje, det enda de har i åtanke är att utnyttja tillfället för att värva röster inför nästa års val.

Det är som Johan Ehrenberg skriver i Aftonbladet, så länge man inte vågar ta f-ordet (förstatligande) i sin mun så blir det bara tomma ord.

SvD SvD2 SvD3 Intressant Bloggar om politik, saab, trollhättan, mona sahlin
Bloggat: Svensson

torsdag 26 februari 2009

Avväpna israelernaI dagens Sydsvenskan får vi veta att, förutom en massiv svensk polisstyrka som kommer till Malmö under Davis Cup, så kommer israeliska säkerhetsagenter att medfölja den israeliska idrottstruppen. Israelerna har framfört att de vill beväpna två av sina agenter, vilket ännu inte godkänts av de svenska myndigheterna.


Och, får vi hoppas, inte heller blir accepterat. Det får räcka med det massmördande som israeliska regeringen gjort sig skyldig till i Gaza. Att släppa in dessa dårar beväpnade på svensk mark måste betraktas som kriminellt.


Tusen poliser ska alltså dras ihop till Malmö 6-8 mars. Till en stor och onödig kostnad. Kanske blir det också avsevärda sammandrabbningar och kravaller som drabbar oskyldiga och ställer till med stor skadegörelse. Det kan lätt undvikas om Malmö stad bryter kontraktet med Svenska tennisförbundet och drar sig ur arrangemanget.


En ljusglimt är ändå beslutet att matchen ska spelas inför tomma läktare. Det kommer att visa för hela världen att representanter för Israel inte är välkomna. Du som vill protestera mot den israeliska krigs- och ockupationspolitiken och reagera mot de fasansfulla övergrepp som sker mot palestiniernas mänskliga rättigheter bör komma till den stora demonstrationen i Malmö lördagen den 7 mars.

SvD AB DN Intressant Bloggar om politik, israel, stoppa matchen, gaza, palestina, malmö, davis cup

Bloggat: Jinge Bahlool Svensson
Upphovsrätt för vem?

De stora film- och skivbolagen försöker ofta göra sig till talesmän för konstnärers och artisters "upphovsrätt". I själv verket handlar det om deras egna profitmöjligheter. Ytterligare ett exempel på detta fick vi se idag när den danske producenten Henrik Danstrup, som har framställts som målsägande i Pirate Bay-rättegången i själva verket sympatiserar med piraterna.
Danstrup har producerat en av de filmer, den danska "Pusher 3", som ingår i åtalet för den pågående rättegången. Det är filmbolaget Nordisk film som driver frågan, men producenten Danstrup säger i dag, enligt DN:
"Jag har annars mycket sympati för fildelning och mina sympatier ligger på piraternas sida. Filmbranschen måste hitta ett nytt koncept för att tjäna pengar i stället för att leva i det förflutna".
Några tidigare inlägg om fildelning på Röda Malmö:

En onödig match


Davis Cup-mötet mot Israel tvingar tre skolor i närheten av Baltiska hallen med totalt över 800 elever att stänga nästa fredag, meddelar Sydsvenskan. Så onödigt! Visst hade det varit bättre om Malmö stad hade tackat nej till arrangemanget.

Man borde ju ha förstått det olämpliga i att stå värd för detta utmanande arrangemang så här direkt efter det israeliska massmordet i Gaza. Israel förtjänade redan tidigare en bojkott för sin krigs- och ockupationspolitik och nu direkt efter dessa hemska händelser i Gaza är det extra upprörande.

Davis Cup i Malmö ställer till mycket besvär i onödan och onödiga konstnader. En god sak är dock att man tagit beslut om att spela inför tomma läktare. Det är en härlig delseger för den palestinska opinionen i Malmö.

Det fattiga kungahuset

Skönt att det finns de som ställer upp när en familj har det svårt ekonomiskt

Allianspartierna är beredda att rycka ut för att bistå den arma kungafamiljen som nu tvingas utstå hårda ekonomiska prövningar för att klara av ena dotterns giftermål. Stefan Attefall (kd), ordförande i riksdagens finansutskott, konstaterar att det stundande kronprinsessbröllopet är ”en extraordinär händelse”, som sannolikt inte ryms inom kungafamiljens ordinarie apanage.

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton "ställer sig också positiv till att regeringen ska öppna sin plånbok", enligt SvD. Både Bertil Kjellberg (M), ledamot i finansutskottet och Roger Tiefensee (C), ekonomisk-politisk talesman, ser det som en självklarhet att anpassa anslaget för 2010 för de ökade kostnader som bröllopet medför.

Ja, det är härligt att se denna förmåga till empatisk inlevelse från den borgerliga sidan när en familj har det svårt. Det värmer verkligen. Även Sverigedemokraterna visar sig från sin soligaste sida. Ordföranden Jimmie Åkesson gratulerar Victoria och Daniel. "Jag önskar er ett långt och lyckligt liv tillsammans och jag både hoppas och tror att ni kommer att bli utmärkta representanter för vårt land och den svenska monarkin, som utgör en omistlig del av såväl vår historia som vår gemensamma framtid", säger Jimmie Åkesson.

Inte ett ord om daltande med bidragsberoende utländska familjer trots att både släkten Bernadotte och Silvia är importgods. Man kan inte säga annat än att det går framåt med stormsteg i det svenska konungariket.Bloggat: Svensson Trotten


Tidigare inlägg om monarkin på Röda Malmö:


onsdag 25 februari 2009

Ett svek mot väljarna

Reinfeldt sviker sina vallöften om att inte jaga en hel ungdomsgeneration

I dag antogs alltså Ipred-lagen av riksdagen. Det blev möjligt genom att de borgerliga partierna och socialdemokraterna tillsammans röstade för lagen, den lag som har kallats privatpolislagen. Den ger nämligen skiv- och filmbolag rätt att få ut namnen som hör ihop med ip-nummer som de misstänker för fildelning. På så vis kan de driva skadeståndskrav mot den i familjen som står för internetabonnemanget.

Man kan naturligtvis i en sån här stund inte låta bli att tänka på Fredrik Reinfeldts vallöfte att inte jaga en hel ungdomsgeneration. Socialdemokratiska studenter protesterar mot att deras eget parti röstade för den borgerliga regeringens förslag. Den nya lagen lär emellertid inte få någon större effekt på attityderna. Forskare i Lund har funnit: ”Tre av fyra utfrågade tycker inte att det faktum att det är förbjudet med fildelning av upphovsrättsskyddat material är ett skäl att låta bli. Nästan lika många tror inte att hårdare lagstiftning, som nu när lagen som bygger på Ipred införs, kommer att påverka om de fildelar eller inte. Över hälften av de utfrågade sa sig också vilja skaffa anonymiseringstjänster för att kunna dölja sig på nätet”.


Det hindrar nu inte att åtskilliga människor kan råka illa ut och bli oskyldigt dömda till höga skadestånd. Många har påtalat att lagen blir ett djupt intrång i den personliga integriteten och och att rättsosäkerheten är påtaglig. De stora skiv- och filmbolagens argumentering går ut på att de är försvarare av konstnärers och artisters upphovsrätt, men det förefaller mig snarare vara fråga om att de är ute efter att försvara sina egna skyhöga profiter mot en teknisk utveckling som förändrar villkoren.

Det syns mig vara rimligt med en modernisering av upphovsrätten och en avsevärd förkortning av de skyddstider som gäller nu. Likaså att man inte försöker förbjuda användningen av den nya tekniken. Fri fildelning i icke-kommersiellt syfte bör gälla. Bolagen får anpassa sig till den nya tiden och erbjuda attraktiva tjänster på nätet. Dessutom tycker jag det är bra om vi kan minska ner antalet av dessa miljarder miljöskadliga plastbitar som cd-skivorna utgör.Motbjudande spektakel

Det efterblivna svenska klassamhällets krypande för monarkin är motbjudande
Visst bjöd gårdagen på en motbjudande mediacirkus kring paret Victoria och Daniel. Naturligtvis spelar hovet också med i spelet, kungafamiljen lever ju i symbios med medias hysteri. En hysteri som visar upp en långt gången underdånighet mot denna gamla feodala odemokratiska kvarleva som det efterblivna svenska klassamhället fortfarande tolererar.

Massmedias och den svenska överhetens uppträdande gentemot kungahuset är uttryck för en fjäskande och fördummande attityd. Här finns inte ett uns av förmåga att stå upp för demokratiska principer. Annars tycker man att det skulle vara elementärt för varje person som kallar sig demokrat att reagera mot att statschefens ämbete går i arv. Istället bockas och bugas det.

Dock icke riktigt av alla. Bland de riktigt stockkonservativa finns de som oroar sig för att det blåa blodet ska förorenas. På Newsmill skriver Dag Elfström, redaktör för det konservativa magasinet Tradition och fason att äktenskapet mellan Victoria och Daniel Westling är ett hot mot kungaätten Bernadotte och kommer att undergräva kungahusets auktoritet.

Det verkar finnas även andra tecken i tiden som kanske förskräcker rojalisterna. "Skvallerpressen gäspar åt förlovningen", läser jag i DN. Skvallertidningar med yngre läsare tror inte att den här frågan kommer att driva upp lösnummerförsäljningen. På Svensk Damtidning är man dock lyrisk. Och Reinfeldt drömmer borgerliga pr-drömmar.


SvD: 1 2 Sydsv: 1 2 3 DN: 1 2 3 AB: 1 2 3 Intressant

Bloggat: Jinge


Förra inlägget om monarkin på Röda Malmö:

tisdag 24 februari 2009

”Skär pungen av kungen”

Må de unga tu bli lyckliga, men fan ta det efterblivna svenska klassamhället

För många år sen, när den unge Karl den sextonde Gustav hade efterträtt gamle Gustav den sjätte, vill jag minnas att några anarkistiskt sinnade personer hade målat en text på Malmö stadion vid ett kungabesök i staden. Med väldigt stora bokstäver stod det: ”Skär pungen av kungen”.

Dessa planer kom dock på skam och nu är det sen länge för sent att fullfölja den typen av drastiska ingrepp för att stoppa kungadömet i Sverige. Karl den sextonde Gustav blev kung 1973, gifte sig med Silvia –76 och fick, till många rojalisters förtret, ett flickebarn, Victoria, 1977.

De hade naturligtvis hoppats på en gosse som kunde rädda monarkin i tiden och evigheten. De styrande politikerna i landet ryckte dock ut till kungahusets räddning och införde för säkerhets skull kvinnlig tronföljd i vårt land 1980.

Flickebarnet är nu giftasvuxet och efter många turer har den ofrälse tillkommande granskats och godkänts av kungen, drottningen och regeringen. Bröllopet planeras till försommaren nästa år och både media och rojalisterna går i spinn av salighet. Många är de som inte vet hur de ska göra i sin iver att få slicka kungahusets fötter.

Må de unga tu bli lyckliga, men fan ta det efterblivna svenska klassamhället som fortfarande tolererar denna odemokratiska, feodala kvarleva som monarkin utgör.
Sydsv: 1 2 3 DN: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 SvD: 1 2 3 4 5 6 7 8 AB: 1 2 3 4 Intressant

Miljösvinen förenas

Vattenfall, en av Europas största miljöbovar, köper upp en annan miljöbov, Nuon. Vad blir bättre av det? Vattenfall släpper redan i dag ut mer koldioxid än hela Sverige. Vattenfalls tidigare köp av brunkolsverk i Tyskland är redan ökända.

Nu har man dessutom mage att motivera sitt nya rekordköp för nästan hundra miljarder med miljöskäl. Vem tror de att de lurar? Med det här köpet kommer Vattenfalls utsläpp från kol att öka betydligt. Av den energi som Nuon producerar kommer bara ca tre procent från förnyelsebara källor medan uppåt fyrtio procent kommer från kol.

Löftena från Vattenfall om att öka andelen förnyelsebart ger jag inte mycket för.

DN DN2 DN3 Sydsvenskan

måndag 23 februari 2009

Matchen ska stoppas

Så blev det då ganska snart klart att Davis Cup-matchen inte flyttas till Stockholm. Jag skulle tro att det här mest handlade om ett politiskt utspel från borgerliga politiker i Stockholm. En desperat protest mot beslutet att spela inför tomma läktare, beslutet som definitivt var en delseger för Palestinaopinionen.
Detta dåliga utspel från Stockholm verkar dock ha slagit slint. Matchen gick inte att flytta (vilket de själva nog visste på förhand) och än så länge verkar det inte ha fått fritidsnämnden i Malmö att rucka på sitt beslut om tomma läktare. Något som Stockholms idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt hoppades på.

Tvärtom fortsätter förberedelserna att spela matchen på detta snöpliga sätt. Sydsvenskan: "Bland annat ska enorma draperier sättas upp i Baltiska hallen för att dölja de tomma läktarna.
- Det handlar om att avskärma arenan så att den inte uppfattas som så stor och ödslig", säger fritidsdirektör Bo Sjöström.

Ha! Jättelika draperier lär knappast dölja det faktum att det inte finns någon publik. Nästa idé blir kanske potemkin-kulisser med målade personer?
Bloggat: Simone Bahlool


Handling för att rädda Saab

Som väntat kom inget nytt ut ur Maud Olofssons besök i Trollhättan. Man eftersöker en ny ägare till Saab, men vem vill ha det konkursfärdiga boet? Näringsminister Olofsson värjer sig med näbbar och klor mot att staten skulle kunna bli ägare.
"Regeringen är inte duktiga ägare och vi är kritiska mot hur GM skött Saab. Det måste komma en ny ägare som kan ansvara för att ta fram nya modeller", sa Maud Olofsson. Vi måste hitta en bra ägare, säger Maud och demonstrerar sin oförmåga. I SvD påstår Olofsson att intressenter hört av sig, men det visar sig mest vara "intresseanmälan". Den så kallade "rekonstruktionsprocessen" lär inte utmynna i något stort. Det är som Svensson skriver: Saabs vd snackar bara skit.
Littorin uttalar sig också. Han förbereder en ansökan ur europeiska globaliserinsfonden. " Det här är ingen stor lösning men vi avser ändå att söka medel som kan användas för till exempel utbildning eller starta eget-bidrag", sade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Han har i praktiken redan låtit Saab gå i graven.
Under tiden växer arbetslösheten. Varslen fortsätter på rekordnivåer. De oerhörda samhälleliga konsekvenserna av en nedläggning av Saab skildras på ett bra sätt av bloggen Kildén & Åsman.
Lars Ohly var också i Trollhättan, men hade egentligen inget att bidra med. Han tyckte sig märka kamplust bland de anställda - men hur mycket kamplust uppvisade han själv? Vad för en kamplinje hade han att lägga fram för arbetarna? Ingen, att döma av tidningsreferaten.
Vad som krävs nu är handling. En bra början hade varit om Saab-arbetarna ockuperade fabriken och ställde krav på ett statligt övertagande för att ställa om produktionen.
Ett av flera tidigare inlägg om Saab på Röda Malmö:

Israel är inte välkommet

Det håller på att trassla till sig med Davis Cup så det står härliga till. Ju mer krångel och turer och ändringar i programmet desto bättre för opinionen mot Israels krig och ockupation. Beslutet att spela inför tomma läktare i Malmö var en rejäl delseger för opinionen.

Att man nu börjat tala om att eventuellt flytta hela arrangemanget till Stockholm visar att delsegern tog skruv ordentligt. Men vad är det som säger att det blir lättare säkerhetsmässigt att genomföra DC i Stockholm? Hur kan man få kontroll på tusentals åskådare? Stora protester, demonstrationer och aktioner av olika slag lär det bli även i Stockholm.

Om det nu överhuvud går att flytta arrangemanget med tanke på tidspressen. Jag ser utspelet om flytten som ett manövrerande från allt mer pressade vänner av Israel-matchen. Det visar att Palestina-opinionen har vind i ryggen och stärker sina ställningar. Var än matchen spelas så blir det tydligt att den israeliska regeringens representanter inte är välkomna.


Några tidigare inlägg om matchen på Röda Malmö:

Saab och regeringen

Att Saab-fans vill köpa företaget är ju möjligtvis rörande, men naturligtvis totalt orealistiskt. Förmodligen vad gäller själva inköpet, men framför allt vad gäller framtiden för Saabs bensinbilar.

I dag besöker Maud Olofsson och Sven Otto Littorin Trollhättan för att få information. Det lär inte leda något vart så länge de bibehåller sin passiva hållning i frågan.

Hätsk stämning rådde när Saab:s vd Jan Åke Jonsson och Maud Olofsson möttes i Agenda på söndagskvällen. Det förefaller mig som om två dåliga linjer står mot varandra; Saabs orealistiska och regeringens ansvarslösa.

Över hela världen fördjupas den kapitalistiska krisen. Från G20-mötet i London meddelas att det nu behövs flera biljoner mot krisen.

Läs senaste inlägget om Saab på Röda Malmö:
Saab och kapitalismen

Intressant Bloggar om politik, saab, bilindustrin, maud olofsson, regeringen, g20

Delseger för Israel-motståndet

Om Davis Cup mot Israel ska spelas inför tomma läktare i Malmö så är detta en viktig delseger för Palestina-opinionen som kräver bojkott av Israel.
Om hela arrangemanget flyttas till Stockholm så är det också en viktig delseger för opinionen mot Israel. I ingetdera fallet går det att dölja för världen att det finns många människor i vårt land som reagerar mot Israels krigs- och ockupationspolitik.
En flytt till Stockholm stoppar på intet sätt protesterna. Även i Stockholm finns en kraftfull opinion mot de israeliska övergreppen och mot massmordet i Gaza. Flytta gärna DC till Stockholm, demonstranterna kommer efter.

Sydsvenskan Sydsvenskan2 DN SvD Intressant
Bloggar om politik, israel, stoppa matchen

Gårdagens inlägg om stoppa matchen:
Anja Sonesson måste förklara sig

söndag 22 februari 2009

Gör ett besök, Siw!

"Fremskrittspartiet" - är det inte ett underligt namn på ett bakåtsträvande högerparti? Hur ska några framsteg kunna göras med ett parti som står till halsen upp i gamla förlegade fördomar av värsta sort?
Ett uttalande av partiets ledare Siw Jensen visar hur långt från verkligheten dessa pajasar i politiken befinner sig. DN: "I lördags varnade Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen för en smygislamisering av norska städer: Om inte Norge aktar sig kan det gå som i Malmö, där de islamiska "sharialagarna fullständigt har tagit över", sade hon i ett tal inför partiet."
Ingen i stadsdelen Rosengård känner igen sig i en sådan beskrivning av deras verklighet. Siw Jensen kan möjligtvis ha hört talas om den vid det här laget ökända regeringsbeställda rapporten från Magnus Ranstorp. En rapport som dömts ut som totalt ovetenskaplig av forskare.
Ranstorp befinner sig långt från påståenden om att "sharialagar tagit över", men vill hävda att det förekommer en utbredning av "islamisk radikalisering" i stadsdelen. Något som ifrågasätts av boende i området. Siw Jensen borde nog ta sig en funderare på Illmar Reepalus inbjudan till ett besök i Rosengård.

Sydsvenskan VG Intressant
Bloggar om politik, samhälle, extremhöger, fremskrittspartiet, norge, rosengård, malmö, magnus ranstorp

Bloggat: Esbati

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:
Saab och kapitalismen
Anja Sonesson måste förklara sig

Saab och kapitalismen

Både Saab och kapitalismen är skrotfärdiga

Svenska Saab är på väg ner i graven. Över världen hopar sig depressionsmolnen. Det kapitalistiska systemet visar sin oförmåga. Desperationen sprider sig i överskikten. Frankrikes president Nicolas Sarkozy sa före dagens toppmöte: "Vi måste starta om kapitalismen från grunden, göra den mer moralisk". När världens ledare saknar svar börjar de tala moral, nu saknas det bara att vi ska börja be till högre makter.

Inte konstigt att det går åt skogen med den kapitalistiska ekonomin. Det räcker att se på hur den svenska regeringen agerar. Saab går under därför att det inte finns en marknad för dess produkter. Det vore naturligtvis dårskap att satsa pengar i ett dödsdömt bensinbilsprojekt. Men det ursäktar inte Maud Olofssons och alliansregeringens passivitet och ansvarslöshet. Reinfeldt vill avvakta ett svar om Saabs ägarskap. Varför inte avgöra frågan själv genom att förstatliga den svenska bilindustrin?

Har staten kunnat bryta järnmalm med stor framgång i årtionden så kan den också driva fordonsindustri. Självklart. Att driva ut de anställda på Saab och dess underleverantörer, ca 15 000 personer, i arbetslöshet är varken bra för arbetarna eller samhället i övrigt. Ett sådant resursslöseri blir inte billigt för skattebetalarna.

Ett statliga övertagande av den svenska bilindustrin under arbetarkontroll skulle kunna öppna nya framtidsperspektiv. Om det följs av en omställning av produktionen och en aktiv klimatomställning av hela det svenska samhället. Det är utmaningar som vi ändå måste ge oss i kast med förr eller senare så varför inte börja nu när vi har chansen att ta tillvara resurser som annars riskerar gå till spillo.

Det skulle bli en kombinerad politik för jobben, välfärden och klimatet. Bensinbilarna är redan föråldrade. Samhället behöver en massiv satsning på kollektivtrafik och förnyelsebar energi. Ställ om bilindustrin så att den kan massproducera lokomotiv, spårvagnar, spårtaxi, klimatanpassade bilar, vindkraftverk, solkraftsanläggningar osv.
Anja Sonesson måste förklara sig

Anja Sonesson (m) är känd för märkliga uttalanden


Moderaten Anja Sonesson befarar, enligt Sydsvenskan, att Illmar Reepalus uttalande om att man inte borde spela någon match mot Israel, ”riskerar att underblåsa de hatiska stämningar som kommit till uttryck i den senaste tidens politiska demonstrationer i Malmö”.

Det där är ett något märkligt uttalande och förrädiskt luddigt. Vad menas med hatiska stämningar? Vi har sett ett flertal stora, fredliga och värdiga manifestationer mot Israels agerande i Gaza, några av dem med uppåt fyratusen deltagare. Ett brett spektrum av svenska partier, ideella organisationer och invandrarföreningar har stått bakom dessa. Är det dessa som avses som ”hatiska”? Vad menas för övrigt med ”hatisk”? Det har funnits en stor vrede över den israeliska aggressionen och en stor sorg över massmorden i Gaza. Är det detta som avses?

Tänker Anja Sonesson på de motdemonstrationer som ägt rum mot två pro-israeliska demonstrationer på Stortorget? Ca trehundra motdemonstranter har deltagit vid dessa två tillfällen. De allra flesta av dessa uppträdde fredligt och fullt lagligt. Ett litet fåtal personer kastade ägg och smällde raketer. Är det detta förkastliga och dåliga uppförande från en liten minoritet som Anja Sonesson tänker på?

Något måste det väl ändå vara, enligt tidningscitatet ovan framgår ju klart att det handlar om ”hatiska stämningar” vid ”demonstrationer”. Menar Sonesson de tusentals människor som demonstrerar fredligt så framstår hennes uttalande som mycket underligt. Då har hon en del att förklara. Avser hon det lilla fåtal som betedde sig dumt på Stortorget så blir det inte bättre. För varför ska denna lilla, icke representativa skara, blåsas upp till sådana proportioner att det till och med legitimerar att göra Illmar Reepalu medansvarig för en eventuell utbredning av deras ”hat”?

Jag hade mera kunnat förstå Anja Sonesson om hon tagit upp de yttringar av anti-semitism som förekommit på sina håll under händelserna i Gaza. Det gällde bland annat attacker mot judiska kyrkogården i Malmö och mot en judisk lokal i Helsingborg. Det är otäckare saker och har haft en direkt anti-judisk prägel. Men detta är inget som kan kopplas till demonstrationer i Malmö.

Det finns alltid människor som inte kan skilja mellan å ena sidan staten Israel/regeringen i Israel och å andra sidan judar och judendom. Anti-semitiska yttringar är inte utbredda i vårt land (och särskilt inte inom vänstern), men de poppar upp då och då. Oftast sker detta i samband med att Israel gör dumma saker, som nu senast den avskyvärda massakern i Gaza. Då tycker jag att den slutsats som ligger närmast till hands är att det bästa sättet att förebygga antisemitism är att stoppa israelisk aggression. Ju mer vi kritiserar Israels aggression utifrån en demokratisk ståndpunkt desto mindre utrymme får anti-semiterna för sitt judehat.

Sydsv Intressant Bloggar om politik, israel, stoppa matchen, davis cup, moderaterna, Anja Sonesson, Illmar Reepalu, palestina, gaza, Malmö

lördag 21 februari 2009

Samhälle på dekis

Får Obamas politik igång de kapitalistiska hjulen?

En del av Obamas krispaket ska gå till arbetslösa, till fattiga och till sjukvården. En del ska gå till att rusta upp en del av allt det som är nedslitet i USA, som t ex järnvägar, vägar och broar. Detta är naturligtvis bra, men alldeles för litet i förhållande till de enorma behoven. Förmodligen är det också för litet för att ha någon avgörande inverkan på den nedkörda ekonomin.

En stor del går till att rädda banker från konkurs. Inte mindre än tusen miljarder dollar i billiga lån går till riskfonder, rakt i gapet på fula fiskar, som Kildén & Åsman skriver. Får det igång de ekonomiska hjulen? Det är väl tveksamt när bankerna mycket väl känner till hur läget är, de vill inte riskera att låna ut till företag som ligger risigt till eller till de skuldsatta hushållen.

En mycket stor del av Obamas krispaket ska gå till skattesänkningar. Frågan är om detta får så stor inverkan på ekonomin? Även om det är mycket pengar totalt så blir det för litet för varje hushåll för att man ska öka sin konsumtion i större utsträckning. Förmodligen kommer många skuldtyngda att föredra att betala av på sina lån.

Krisen i den amerikanska ekonomin är verkligen djupgående. På en månad har Obama lanserat åtgärder för 12 biljoner kronor eller tio svenska statsbudgetar eller 4,5 miljoner kronor i sekunden sen Obama tillträdde den 20 januari. USA:s budgetunderskott förra året låg på 438 miljarder dollar, för 2009 beräknas underskottet bli otroliga 1 200 miljarder dollar.

Läget är allvarligt. Det finns ingenting som säger att krisen är över nästa år. Vad händer om Obamas paket inte får verkan? USA lever i dag på lånade pengar, dollarns ställning är helt beroende av att länder som Ryssland och Kina inte löser in de statsobligationer de köpt av Washington.

Kapitalismen är ett samhällssystem som överlevt sig självt. Hur länge ska vi tolerera att en liten ekonomisk elit ska bestämma hur våra liv ska se ut? När får vi se den politiska demokratin utsträckas till samhällets ekonomiska fundament?

Matchen, Israel och judarna

Israel ska bojkottas och Davis Cup-matchen i Malmö bör absolut stoppas. Sen behöver detta, som Svensson skriver, inte innebära att allt utbyte med israeler på alla nivåer upphör. Det är bra att Illmar Reepalu också vill stoppa matchen. Då borde Malmö kommun också kunna göra mer för att förverkliga det kravet. Som Sydsvenskan skriver idag så kan Malmö kommun riva upp det ingångna avtalet med Tennisförbundet och vägra ställa sina lokaler till förfogande. Varför gör man då inte det?
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin (s), vill, enligt dagens Sydsvenskan, inte stoppa matchen. Han får dock svar på tal från en annan sosse på bloggen Röda berget som uppmanar Urban att "komma med i matchen".
Det verkliga bottennappet i den här frågan står dock Skånska Dagbladets ledarskribent här om dagen för. Ledaren i fråga bär rubriken "Stoppa rasistmarschen" och är något av det lägsta jag läst i sammanhanget. Det man kallar "rasistmarsch" är alltså den stora demonstration som ska arrangeras mot Davis Cup-matchen. Man slungar ut den vedervärdiga beskyllningen att den stora opinion som står bakom demonstrationen vill att judar inte ska få spela tennis på svensk mark.
Ett hårresande påstående. Demonstrationen riktar sig mot staten Israels deltagande. Hur kan Skånskan blanda ihop detta med "judar"? Alla judar är inte israeler och alla israeler försvarar inte sin regerings handlande. Det är ett nedrigt handlande från Skånskans sida att försöka utmåla Palestina-opinionen som anti-semitisk. I själva verket gör man judarna och judendomen en björntjänst på det viset.

Sydsvenskan Intressant
Bloggar om politik, israel, stoppa matchen, palestina, gaza, illmar reepalu, malmö

fredag 20 februari 2009

Femte dagen

Så har då rättegången mot Pirate Bay pågått i fem dagar. I motsats till vad som förväntades från början så måste man nog säga att de åtalade klarat sig mycket bra så här långt. Åklagaren tvingades redan i inledningsskedet backa på åtalspunkterna och efterhand har det blivit tydligare att åklagarsidan har tunt på fötterna.

Bolagens ”skadestånds”-krav har framstått som absurda. De har inte lyckats göra det ens troligt att de lidit någon ekonomisk skada till följd av Pirate Bay. Hur skulle de förresten kunna göra det när det inte ens finns några belägg för ett samband mellan till exempel minskad skivförsäljning och fildelning?

Under den femte dagen utfrågades de åtalade av åklagaren och bolagens advokater. Stefan Stenudd menar att detta skedde på ett märkligt vis. Annarkia menar att rättegången börjar få en allt mer politisk prägel.

De åtalade påstås ha tjänat mycket pengar på sin verksamhet i Pirate Bay. DN har gått igenom deras ekonomi och visar att det inte stämmer alls. Svensson menar att det finns annat som kan ligga dem i fatet.
Tidigare inlägg om Pirate Bay på Röda Malmö:
Tidigare inlägg på Röda Malmö i dag:

Dags för krav på förändring

Det är dags för massprotester över hela Sverige nu

Vad kommer en rekonstruktion av Saab att innebära? Många menar att det bara handlar om att skjuta upp konkursen. ”Saab överlever inte mer än tre månader”, sa advokat Rolf Åbjörnsson i går. Konkurshotet är överhängande, som det står i DN i dag. Även om något skulle kunna räddas kvar så innebär det med säkerhet stora personalneddragningar.

Den sittande alliansregeringen tänker inte ta något ansvar. Det har Maud Olofsson gjort helt klart: ”Vi riskerar att ta på oss dessa avvecklingskostnader. Det är inte monopolpengar det handlar om. Det är pengar som ska gå till skolor, daghemsplatser och pensioner”, säger Maud Olofsson.

Ett märkligt resonemang. Annars brukar borgerlighetens företrädare tala varmt om den privata industrins stora betydelse som generator av exportinkomster och skatteinkomster. Nu, när hela den svenska bilindustrins och tiotusentals arbetstillfällen står på spel, ställer man sig kallsinnig.

Man förlitar sig, trots den djupnande krisen och de hopande depressionsmolnen, på marknadens ”självläkande” krafter. Krisen på Saab får återverkningar också på Volvo PV. "Vi delar många underleverantörer och om Saab stannar upp får det omedelbar effekt på oss", säger Olle Axelson, informationsdirektör på Volvo PV. Krisen för Volvo och Saab och alla dess underleverantörer är ett dråpslag mot svensk industri. Enbart i Saabs fall kan det handla om att 15 000 jobb försvinner.

Det är inte konstigt om "folk är väldigt upprörda", som en Saab-anställd säger i AB i dag. Ännu bättre vore om upprördheten följs av organiserade protester och krav på ett ingripande från samhället sida. Det är uppenbart att de kapitalistiska aktörerna och den så kallade marknaden inte klarar ut det här. Nu vill det till att staten tar över den svenska bilindustrin under arbetarkontroll och påbörjar en omställning av produktionen.

En sådan omställning är fullt möjlig och helt i linje med de utmaningar som både Sverige och hela världen står inför. En politik för jobben, välfärden och klimatomställningen går utmärkt att kombinera med en statlig räddningsplan för bilindustrin. Krisen i bilindustrin är en kris för kapitalismen och lösningar går bara att finna om man söker utanför kapitalismens inskränkta ramar. Det har naturligtvis Maud Olofsson & Co svårt för. De måste tvingas av folkopinionen.


Tidigare inlägg om Saab på Röda Malmö:

Matchen ska stoppas

Självklart bör Davic Cup-matchen mot Israel stoppas. Allt annat vore ju att stänga både ögon och öron för det massmord och oerhörda övergrepp som skedde i Gaza och allt det förtryck som dagligen äger rum på de av Israel ockuperade områdena. Socialistiska partiet i Malmö har från första början förespråkat ett aktivt motstånd mot matchen och deltagit i de förhandlingar som ägt rum inom Nätverket mot Israels krig och ockupation. Jag publicerar nedan en rapport från Nils Eckerbom, som skött förhandlingarna från partiets sida:
"Stoppa Matchen Sverige-Israel 6 – 8 mars 2009
Davis Cup Matchen har varit planerad länge. Kommunistiska Partiet, (KP), var tidigt ute och sökte tillstånd för demonstrationer utanför Baltiska Hallen i Malmö under matchdagarna. De dramatiska veckorna med bombningar av Gaza fick ordentligt fart på solidaritetsarbetet. Till exempel uttalade sig Socialistiska Partiets Malmöavdelning för manifestationer under matchdagarna. En facebook-grupp startades av Olof Holmgren, Vänsterns Studentförbund, och har nu 5 000 medlemmar. ”Nätverket mot Israels krig och ockupation” i Malmö har varje vecka haft planeringsmöten med minst ett 30-tal närvarande och regelbundna aktiviteter på gator och torg.

KP var kloka nog att erbjuda sitt demonstrationstillstånd till det breda nätverket bestående av Palestinska Föreningen, Islamiska Kulturföreningen, SAP, Vänsterpartiet, Socialistiska Partiet och ett 30-tal andra Malmöorganisationer. Trycket har varit stort på Malmö Stad att stoppa matchen. Beslutet från den lokala s-, v- och mp-majoriteten att matchen ska spelas utan publik, måste ses som en viktig delseger. Den har redan gett eko i Israelisk press. Parallellen till idrottsbojkotten mot Sydafrika är tydlig.

Socialistiska Partiets linje har varit att samla till så breda manifestationer som möjligt. Vi är inte främmande för blockader och civil olydnad men är lyhörda för synpunkter från framför allt palestinier i Malmö som vill att protesterna ska ha en tydlig icke-vålds profil. Vi vill att manifestationer ska medverka till att staten Israel isoleras, inte att fokus riktas mot aktioner som ger argument för ökade resurser till polisen.

Vi vill samtidigt inte stänga dörren för autonoma grupper och kritiserat försök att ta udden av manifestationerna genom att förlägga dessa till tidpunkt och platser som kan uppfattas som ett försök att avleda protesterna. Tyvärr har den breda enheten inte helt lyckats bibehållas. Organisationerna ”Allt åt alla” och ”Ett annat krig är möjligt” (!) har ställt krav på att deklarationer om civil olydnad måste bort och därefter lämnat nätverket. Precis som inför ESF i Malmö finns nu en you tube-film från AFA i Malmö som förutspår att ”Malmö ska brinna”.

Nätverket mot Israels krig har i överläggningar med polisen i första hand ställt krav på demonstrationsfrihet, men även pekat på att det ur ”ordningssynpunkt” är oklokt att förhindra att demonstrationståget kommer ända fram till matcharenan i god tid innan lördagens planerade dubbelmatch. Det återstår att se vad dessa påtryckningar ger för resultat. Klart är att polisen förbereder en mycket stor insats.

Anklagelse riktas nu på Internet-sidor, om att ”Nätverket” har tagit på sig uppgiften att fysiskt försöka stoppa andra aktioner. Till polisen och massmedia har nätverket informerat om att kanske 100 svensk- och arabisktalande ordningsvakter kommer vara verksamma under lördagens demonstration. De ska svara för ordning och säkerheten för de tusentals tillresta Palestinavänner som väntas besöka Malmö. Vad som händer före, vid sidan om och efter nätverkets manifestationer är helt en polisiär ordningsfråga.

I demonstrationen i Malmö lördag den 7 mars, med samling på Stortorget klockan 11.00, kommer Socialistiska Paritet i Malmö delta med egna fanor. Vi välkomnar även partivänner och sympatisörer från andra orter.
Nils Eckerbom
Socialistiska Partiet
Malmö"
Hemsida för Stoppa matchen
Bloggat: Svensson