torsdag 30 juli 2009

Fast i kolonialkrigets träsk


Norska soldater dödade min pappa. I norska Dagbladet berättar nioårige Khal Mohammad hur han åkte på sin fars motorcykel när fadern blev skjuten och dödad av två norska soldater i Afghanistan. Kahls pappa, Chora, var en fattig man som jobbade med att reparera och slipa jordbruksredskap. Han var obeväpnad när han dödades. Och han var ingen upprorsman. Den norska försvarsministerns framställning av händelserna ifrågasätts nu starkt.

Nordiska soldater sjunker allt längre ner i det amerikanska krigsträsket i Afghanistan. Vi har också fått veta att svenska ISAF-soldater har dödat sex afghanska män den senaste veckan, män som sägs vara militanta islamister och ”talibaner”.

Samtidigt växer kritiken mot den svenska krigsinsatsen i Afghanistan. Pierre Schori har nyligen ifrågasatt vad syftet är med det svenska deltagandet. Helle Klein har skrivit en kritisk ledare i AB. Radio Västs säkerhetspolitiska kommentator varnar för riskerna med det svenska engagemanget. Uppenbart tränger sig en osäkerhet på in i etablissemangets led.

Kriget i Afghanistan började som ett led i Bushs "krig mot terrorismen" och hade inte klarttecken från FN. Det var ett övergrepp mot folkrätten och har nu pågått i snart åtta år med många tusentals civila offer som följd. Uppenbarligen kan detta krig inte vinnas med militära medel och talibanerna står starkare nu än på många år. En färsk undersökning visar att en majoritet av britterna inte tror att kriget är möjligt att vinna. USA har hamnat i en återvändsgränd, men vägrar inse sitt misstag. Barack Obama gör ont värre genom att trappa upp krigföringen.

Den svenska regeringen försöker slå i oss att de svenska soldaterna är i Afghanistan för att försvara friheten och kvinnornas frigörelse. Det är inte sant. Så här berättar Malalai Joya, som kämpade mot talibanerna när de var vid makten (hon startade underjordisk skola för flickor) och som nu riktar förödande kritik mot den korrumperade och USA-stödda Karzai-regimen: "Dust has been thrown into the eyes of the world by your governments. You have not been told the truth. The situation now is as catastrophic as it was under the Taliban for women. Your governments have replaced the fundamentalist rule of the Taliban with another fundamentalist regime of warlords".

She says there is no difference for ordinary Afghans between the Taliban and the equally fundamentalist warlords. "Which groups are labelled 'terrorist' or 'fundamentalist' depends on how useful they are to the goals of the US," she says. "You have two sides who terrorise women, but the anti-American side are 'terrorists' and the pro-American side are 'heroes'."

Läs hela intervjun med Malalai Joya här.Bloggat: Jinge
Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: Samma förtryck här som där

Samma förtryck här som där

Hur kan kvinnors klädval vara ett sådant problem för vissa?

"Där" är Sudan där Lubna al-Hussein riskerar 40 piskrapp för att ha gått klädd i byxor. "Här" är Frankrike där den statliga underrättelsetjänsten räknar hur många muslimska kvinnor som bär en viss form av klädsel. "Här" är också EU som inte ingriper mot Litauens morallagar mot homosexuella.

I Frankrike har myndigheterna redan öppet blandat sig i unga kvinnors klädval genom att förbjuda slöja i skolorna. Nu vill parlamentet ha debatt om förbud också mot ansiktsslöja i stort i samhället. Därför har man låtit säkerhetstjänsten kartlägga hur många av landets fem miljoner muslimer som bär denna typ av klädedräkt. Antalet 367 nämns i en av rapporterna.

Det är klart att ansiktsslöja inte är något stort "problem", vilket också Le Monde skriver: "Behöver vi lagstifta för färre än 400 personer, lagstifta för något som utgör undantag?... Med tanke på riskerna, inklusive en stigmatisering av islam... är svaret nej", skriver den franska tidningen.

Men den vanliga slöjan var inte heller något problem i skolorna. Endast ett fåtal bar den. Ändå ansåg man sig tvingad att ingripa. Och de som ändå bär slöja kastas ut från skolorna. Så det är knappast omfattningen som motiverar den här typen av förföljelse utan behovet av att stämpla muslimer i allmänhet som en fara och utpeka dem som syndabockar.

Tvånget att bära slöja i Iran är naturligtvis ett uttryck för kvinnoförtryck och religiös diktatur, men förbud mot slöja är också en form av förtryck. Även om kvinnor i västliga länder ännu inte drabbas av piskstraff, som i Sudan, så handlar det om samma inblandning i enskilda kvinnors klädval.

Jag tycker personligen inte om slöjor i någon form. Men det är min personliga åsikt. Inget som jag med våld kan trycka på någon annan. Valet måste vara kvinnans eget.
fredag 24 juli 2009

Bildkavalkad från Möllevångsfestivalen 2009

Möllevångsfestivalen kan naturligtvis inte göras rättvisa genom en serie bilder. Den måste upplevas på plats. Möllevångsfestivalen är en annorlunda festival - av folket för folket. Det finns ett myller av arrangemang, scener och händelser på gator, gårdar, torg och parker. Ta en titt på program och karta på Möllevångsfestivalens hemsida. Och missa inte lördagen.

Möllevångstorget med statyn "Arbetets ära" påminner om att det är arbetare och vanligt folk som bär de tyngsta bördorna i klassamhället. Möllevången har alltid, sen dess tillkomst i början av förra seklet, varit stans röda näste. Så är det fortfarande.
Det är aldrig långt till matställen och krogar på Möllan. Här blandas folk från alla världens hörn. Enligt uppgift lär det finnas minst 42 olika nationaliteter.


Musik- och kulturutbudet är stort på de många scenerna runt om på Möllevångsområdet och i angränsande Folkets park.

Simrishamnsgatan förvandlad till Gröna gatan


Framträdanden på Kristianstadsgatan


Parkgatan - på väg mot Folkets park

"Politikmöllan" där man kan ta del av politiska föredrag

På väg in i Folkets park

"Kristallen" som bjuder på föredrag i intimare miljö

Far i hatten

I hundra år har Folkets park varit ett andningshål för människor i Södra Innerstan

I bakgrunden Moriskan som bjöd på stand up-comedy i baren, filmvisning i lilla salen och musik på utescenen (enligt programmet bland annat Gonza från Advance Patrol).

Klas-Ingelaz dansbandsorkester gjorde succé på Politikmöllan

Klas-Ingelaz drog mycket folk som fick lära sig dansa "på riktigt"
Väckte nostalgiska känslor hos undertecknad

På väg hem mötte jag det här glada gänget

Medan många njöt av stämningen i den tilltagande skymningen
Senaste inlägg på Röda Malmö: Klasskampen tar inte semester


Klasskampen tar inte semester

Det danska vindkraftföretaget Vestas fabrik i Newport på Isle of Wight ockuperas av ett 30-tal arbetare sedan i måndags i protest mot uppsägningarna av 625 anställda. Ockupanterna kräver att den brittiska regeringen – som räddat och nationaliserat flera banker – tar över fabriken, inte minst då regeringen har sagt att den ska skapa 400000 gröna jobb. ”Hur kan den processen börja med att 600 av oss förlorar våra jobb?, säger ockupanterna i ett uttalande inifrån fabriken.


I dag fredag 24 juli genomfördes en solidaritetsaktion utanför Vestas anläggning i Svågertorp i Malmö. En grupp aktivister protesterade mot det kortsiktiga tänkande som nedläggningen av Vestasfabriken är ett uttryck för. I ett uttalande, som delade ut, sades bland annat att "arbetarnas kamp i Newport är en kamp för löntagare över hela Europa. Men det är samtidigt en kamp för klimatet. För att bryta beroendet av fossila bränslen behöver vi förnyelsebara energikällor. Och för att inte köras över av den ekonomiska krisen behöver vi löntagare som gör motstånd mot uppsägningar".
Arrangörer av protestaktionen var Motarbetaren och SUF. Även medlemmar från Socialistiska Partiet deltog.
Så sent som i maj månad skrev Skånskan att det gått bättre än väntat för danska storföretag. SkD: "Bäst har det gått för jättar som Novo Nordisk, Carlsberg och Vestas Wind Systems, som mer än fördubblat vinsten jämfört med de första tre månaderna 2008". Ändå varslar Vestas 1 900 anställda i England och Danmark.
Det finns en särskild hemsida om de engelska arbetarnas kamp: Factory under occupation
Det är bra och viktigt att det finns arbetare som underkänner kapitalisternas krisargument och ifrågasätter deras rätt att sparka folk. På sina håll världen över håller greppet om de anställda på att lossna och folk går ut i kamp för sina egna intressen.
Under natten till onsdagen (22 juli) genomfördes en ny "bossnapping" i Frankrike. Den här gången var det direktören för Michelin-fabriken i Montceau-les-Mines och ytterligare tre i fabriksledningen släpptes ut först efter att landshövdingen i området lovat medla. LO-tidningen skriver: "På flera platser i Frankrike låses chefer in och fabriker blockeras för att protestera mot nerdragningar under den ekonomiska krisen. En lyftkransfabrik i Saint-Nizier-sous-Charlieu som ägs av amerikanska Manitowoc har blockerats av uppretade anställda som vill hindra uppsägningen av 52 arbetare, uppger CGT".
Svt:s Rapport hade härom dagen ett inslag om arbetarnas kidnappning av chefer i Frankrike. Du kan se inslaget med hjälp av den här länken. I inslaget hänvisas också till en opinionsundersökning som visar att närmare hälften av fransmännen anser att det är en helt okay kampmetod att låsa in sina chefer.
Så till sist en DN-rapport från bilföretaget Ssangyong Motor i Sydkorea där "cirka 1 000 strejkande arbetare beväpnade med metallrör och stora slangbellor har under två månaders tid ockuperat bilfabriken i protest mot de nedskärningar och uppsägningar som företagsledningen säger behövs för att rädda företaget".
Sydkoreansk polis sprutade tårgas från helikoptrar på onsdagen för att försöka stoppa strejken. Hundratals poliser tog sig in i på området i måndags för att försöka stoppa ockupationen och tog över några av byggnaderna, men de strejkande behöll kontrollen över vissa byggnader.
DN: Andreas Malm om Rachel Carson: "Tyst vår"

tisdag 21 juli 2009

Bloggen Röda Malmö tar semester


Vilket i och för sig inte behöver innebära att jag inte skriver något. Förmodligen blir det en del inlägg ändå, men jag kommer inte att ha några ambitioner att hänga med i mediaflödet. Så titta gärna in då och då för att kolla om det kommit något nytt.

Antalet besökare på bloggen har ökat över tid. Det finns en uppåtgående trend som också avspeglar sig i placeringarna på blogglistorna. Förra veckan slutade Röda Malmö på tolfte plats på Bloggtoppen. Enligt Bloggportalen är Röda Malmö just nu den sjunde mest länkade bloggen i landet och den mest länkade i Malmö.

Himla roligt! Och stort tack till alla som skriver kommentarer.

söndag 19 juli 2009

Inte den enda fången

Den nu aktuella amerikanska fången är den första amerikan som blivit fånge i Afghanistan, men han är inte den första som blivit fånge i Afghanistan

Talibanfånge visad på nätet. AB: "Amerikansk militär fördömde på söndagen visningen av en video där en soldat som tillfångatagits av talibanerna visas upp." Det är första gången en amerikansk soldat har tillfångatagits av talibanerna, enligt amerikansk militär i Afghanistan. Militärtalesmannen Jon Stock fördömde omedelbart filmen, som visades på bland annat Youtube. Det handlar om talibanpropaganda som strider mot folkrätten, sade han.

Ja, det är mycket som stridit och strider mot folkkrätten i hela den afghanska historien. Jag känner för amerikanska unga personer som lurats till andra sidan jordklotet i tron att de ska göra en insats för mänskligheten och sen råkar illa ut. USA:s anfall på Afghanistan hösten 2001 skedde i strid mot folkrätten och man fick inte heller klartecken från FN för ett sådant anfall.

Att invadera och ockupera ett land och föra krig inom dess gränser i åtta år kan heller inte motiveras med hänvisning till folkrätt eller självförsvarsrätt. Om amerikaner inte blivit fångar förrän nu så har USA och de USA-allierade krigsherrarna tagit desto fler fångar. Många av dem har avrättats, utsatts för tortyr och förts till Guantanamo eller hemliga läger och aldrig fått sin sak rättsligt prövad.

Det är i och för sig bra att Obama kritiserat Guantanamo och även tortyren i fångläger i Irak. Ännu bättre hade varit om de högsta ansvariga, och inte bara underhuggare och fångvaktare, blivit dömda för sina gärningar. Obama har också beordrat granskning av de beskyllningar som riktats mot den USA-allierade krigsherren Dostum i Afghanistan, nämligen att han låtit avrätta flera tusen talibanfångar och andra gripna. Vi får se vad detta kan mynna ut i.

Det är bra att ha en del av bakgrunden klar för sig när vi nu konfronteras med fallet med den första amerikanska soldat som blivit fånge hos talibanerna. Jag förmodar att det inte blir den siste amerikan som råkar ut för ett sådant öde då Obama bestämt sig för att trappa upp kriget.

Den USA-stödde afghanske presidenten Karzai har för övrigt godkänt en shiamuslimsk lag som ger en make rätt att svälta sin fru om hon inte ställer upp på sex. Hur är det propagandan brukar låta när vi skickar soldater till Afghanistan - är det inte för att kämpa för kvinnans frigörelse?


Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Övergreppen i Gaza


Amnesty: 900 civila dödades. Det handlar om Gaza tidigare i år. Expressen skriver: " Enligt Amnesty dödades 1 400 palestinier. Över 900 var civila, cirka 300 barn och 115 kvinnor." I en annan artikel i samma tidning, Krigets ärr läker aldrig, berättar några palestinska kvinnor om sina fasansfulla upplevelser under det israeliska angreppet.

Nya vittnesmål om övergrepp i Gaza är rubriken på Ingvar Perssons ledarkrönika i Aftonbladet. han inleder med följande ord: "Det är nästan så att de numer passerar utan uppmärksamhet; rapporterna om israeliska brott mot internationell rätt. I veckan kom ännu en från den organisationen ”Bryt tystnaden”, som lyfter fram ­soldaternas vittnesmål..."

Bland annat berättade de israeliska soldaterna hur de använde civila palestinier som mänskliga sköldar, hur människor under vapenhot tvingades gå in i hus som misstänktes minerade. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch har vittnat om hur vit fosfor användes mot civila.

Persson skriver: " Sådant är kriget, kanske någon invänder. Men operation gjutet bly var knappast ett krig. Tre civila israeler och tio soldater dödades – flera av soldaterna i eld från det egna artilleriet. Samtidigt dödades över 1 400 palestinier, den övervägande delen civila. Och det lidande blockaden skapar fortsätter. Siffrorna sammanfattar inte ett krig, de är effekterna av ett terrorangrepp."

Jag håller med Persson när han drar följande slutsats: "Berättelserna om brott mot internationell rätt är nog inte bara resultatet av soldaternas brutalisering på slagfältet. Det handlar snarare om brutaliseringen av ett helt samhälle."


Bloggat: Svensson
Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Övergrepp på demokratin

Moskébild från Malmö - där tydligen kulturerna kan samsas...

Om en majoritet av förstockade, vilseleda, okunniga, uppskrämda eller fördomsfulla människor beslutar att förvägra en minoritet dess mänskliga rättigheter, som till exempel dess religionsfrihet - då är det likväl inte demokrati.

Att man nu i Schweiz kunnat komma därhän att representanter för två främlingsfientliga partier samlat in hundratusen namn för att hålla en beslutande folkomröstning om minaretbyggen beror på en mångårig och lögnaktig kampanj mot muslimer från högerextrema och rasistiska krafter, en kampanj som även krafter inom etablissemanget i Europa visat stor följsamhet mot.

För att kunna bygga upp rädsla och hat mot de företrädesvis fattiga och maktlösa människor som kommit hit från muslimska länder har krävts att muslimerna utmålas som maktfulla och farliga. Därför skildras den muslimska invandringen som ett led i en konspiratorisk plan för att ta över och "islamisera" Europa med hjälp av ett grymt barnaalstrande.

Att muslimerna i Schweiz och övriga Europa bara utgör 3-4 procent av befolkningen (en minoritet av dem är utövande muslimer, medlemmar i muslimska församlingar) och att de muslimska födelsetalen är i kraftigt sjunkande bekymrar inte islamofoberna.

Hatet mot muslimerna är vår tids judehat. Deras religion utmålas som väsenskild från andra religioner, vilket den naturligtvis inte alls är. De muslimska heliga skrifterna har lika många bloddrypande som kärleksfulla citat som de kristnas och judarnas urkunder. Alla religioner är tolkningsbara. Majoriteten av världens muslimer tolkar sin religion som en vägledning för fred och demokrati.

I Schweiz finns idag bara två minareter på moskéerna i Genève och Zürich. Det är redan för mycket för högerpartiet SVP som menar att "minaretbyggen är ett hotfullt uttryck för islamiseringen som pågår av Schweiz och västvärlden. Minareterna är inte religiösa symboler utan instrument för politisk dominans och en intolerant kultur".

"Politisk dominans och intolerant kultur" - det är precis vad den rasistiska högern representerar.Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Litteraturtips:
Andreas Malm: Hatet mot muslimer
Stoppa förslaget i papperskorgen

Det är ingen tillfällighet att kd-ledamoten i socialutskottet som ställer sig bakom förslaget. Nu är ett nytt abortfientligt parti - Sd - på väg in i riksdagen...

Socialminister Göran Hägglund (KD) bör snarast klargöra att det inte blir något av med förslaget att införa ett nytt abortregister. Jag tror att detta förslag är något som oroar många människor och därför ska man så fort som möjligt avföra det från dagordningen.

Ett så kraftigt ingrepp i den personliga integriteten som att registera alla kvinnor som gör abort med personnummer i ett centralt register upplevs direkt som ett hot mot den fria aborträtten. Om man är ute efter att följa upp komplikationer, utvärdera metoder och förbättra det förebyggande arbetet kan detta ske utan ett sådant register.

Det är naturligtvis ingen tillfällighet att det just är kd-ledamoten i socialutskottet som ställer sig positiv till det här förslaget. Och nu har vi dessutom ett nytt parti med samma föråldrade abortfientliga inställning - Sverigedemokraterna - på väg in i riksdagen.


lördag 18 juli 2009

Mördare, terrorister och dryga skåningar

Frodas rädslan och fördomarna i den segregerade skånska medelklassen?

Mördare på flykt - kan finnas i Sverige, skriver Expressen. De är farliga, beväpnade och efterlysta. Fast detta är egentligen inget nytt. "Vi griper internationellt efterlysta i Sverige varje vecka", säger Anders Sjöberg på rikskriminalpolisen. Efterlysta brottslingar har inga problem att ta sig in i Sverige. - Vi har ju ingen egentlig gränskontroll, säger kriminologen Leif GW Persson.

Men i Sverige begås inte särskilt många mord jämfört med andra länder. Det dödliga våldet är lågt och det minskar. Under 1990-talet begicks i genomsnitt 102 fall av dödligt våld per år och under åren 2000 t.o.m. 2007 i genomsnitt 94 fall per år. Brottsförebyggande rådet säger att "Det finns inga tecken på att det dödliga våldet har ökat sedan slutet av 1970-talet". Egentligen är detta en minskning eftersom vi haft en befolkningsökning på en miljon under samma period.

DN: Indonesiska myndigheter pekar ut en av världens mest eftersökta terrorister som ansvarig för dåden mot två lyxhotell i Jakarta som krävde åtta människoliv på fredagen. Det handlar om den efterlysta muslimska extremisten Noordin Mohammad Top. "Jag är tvåhundra procent säker på att detta var Tops verk", säger polistalesmannen Nasir Abbas til AP. Top leder en utbrytargrupp ur Jemaah Islamiyah som låg bakom bomberna i Bali för några år sen. Dessa terrorister saknar stöd bland Indonesiens nära 240 miljoner invånare, världens största muslimska befolkning. De allra flesta muslimer tolkar ju sin religion som en lära för fred och demokrati.

I Europa är det sällan det äger rum några muslimska terrordåd. År 2007 genomfördes 583 terrorattacker i Europa.De flesta utfördes av separatister i Korsika och Baskien. Färre än 50 attacker orsakades av vänsterextremister och anarkister i Grekland, Italien, Tyskland och Spanien.Under 2007 ägde inga attentat med islamistiska motiv rum i Europa. De flesta terrordåd som betecknas som muslimska sker i länder som Irak och Afghanistan och har ökat till följd av amerikansk invasion, ockupation och krigföring. I Afghanistan har för övrigt den USA-allierade presidenten Karzai nu godkänt en kvinnofientlig lag som ger en make rätt att svälta sin fru om hon inte ställer upp på sex.

Expressens ledarredaktion ställer frågan: Vad är det för fel på skåningarna? eftersom 8,1 procent av väljarna i Skåne läns södra valkrets säger sig stödja Sverigedemokraterna, enligt en opinionsundersökning av Synovate. Man kan naturligtvis fråga sig varför människor i välmående landsbygdskommuner och villaförorter som Kävlinge, Sjöbo, Lomma, Staffanstorp och Vellinge och liknande kommuner, som dessutom utmärks av få invandrare, vill rösta på ett så extremt parti.

Man kommer fram till att "delar av den skånska medelklassen inte är särskilt välintegrerad. Man har svårt att anpassa sig till det omgivande samhället och håller sig helst på sin kant.I stället för att acceptera det mångkulturella samhället sitter man i sina villor och oroar sig. Det är så farligt i Malmö, och man vet aldrig vad som kan hända om man går över Möllevångstorget på kvällen. För människorna där är ju inte som vi, resonerar somliga." Integrera Skåne, manar Expressen. Jag tror nu inte att detta är hela bilden av problematiken kring Sverigedemokraternas framgångar, men säkert en del av den.

Det finns kanske de som rustar sig för våldsamma uppgörelser med Sverigedemokrater. Vapengömma kopplad till SD-misshandel. De autonoma gruppernas brott har ökat, men inte lika mycket som vitmaktbrotten. "Förra året begick de högerextrema mer än dubbelt så många brott som de autonoma. Det visar siffror från Säkerhetspolisen som jag tagit del av", skriver Petter Larsson i ett debatt inlägg i AB, Skiljer Säpo mellan våld och klotter? Slutligen noterar jag att polisen som visade fingret i Rosengård går fri. Det kan dock bli fråga om en intern utredning.Bloggat: Svensson


Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:
Kontrollerat och kostnadsfritt vaccin
Senaste inlägg om Sverigedemokraterna:

Kontrollerat och kostnadsfritt vaccin


Kan bli sjukare av vaccinet än av svininfluensan, skriver norska VG. Norska hälso-myndigheterna kommer inte att protestera om EU väntar med svininfluensavaccinet tills det är bättre testat. I teorin riskerar folk att bli sjukare av vaccinet än av själva viruset.

Vaccinet kan bli stoppat av EU, menar norska Dagbladet. Enligt tidningen varnar brittiska experter för att svininfluensan kan föra till deflation och förlänga den ekonomiska krisen. Nästa vecka ska EU:s läkemedelsmyndighet EMEA ta ställning till om vaccinet ska stoppas i väntan på fler kliniska studier.

"Vaccineringen bygger på ekonomisk kalkyl". DN: "Vaccin har gett oss de medicinskt största landvinningarna, men biverkningarna till vaccinet mot H1N1, "svininfluensan", har vi ingen aning om. Regeringen har köpt grisen i säcken, säger Sven Britton, infektionsläkare på Gävle sjukhus och professor emeritus i infektionsmedicin."

Britton skriver också: "Det huvudsakliga motivet för vaccineringen är en ekonomisk kalkyl, att på lång sikt ska det ändå vara ekonomiskt fördelaktigt. Genom att förhindra sjukdom ska samhället ändå tjäna på att folk kan gå till jobbet."

Risk att svenskar blir utan vaccin. Exp: "Svenskarna riskerar att bli utan vaccin mot svininfluensan. Flera experter varnar nu för att tillverkarländerna väljer att behålla vaccinationsdoserna för sin egen befolkning. - Det skulle innebära ett väldigt svårt politiskt problem, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet."
"Socialstyrelsen bryter mot grundläggande etik". DN Debatt: "Den av riksdagen beslutade människovärdesprincipen ger alla människor samma rätt till behandling i vården, oavsett position i samhället. Ingen ska ha större chans än någon annan att överleva en pandemi. Men Socialstyrelsens nya etiska riktlinjer avviker från regeln och särbehandlar – förutom sjukvårdspersonalen, vilket är okontroversiellt – även ”personal inom övrig samhällsviktig verksamhet”. Det är inte vågat att gissa att denna grupp innefattar de egna tjänstemän, riksdag och regering, kungen och en och annan kommunal befattningshavare, skriver forskaren och docenten i filosofi Martin Peterson."

Svininfluensan sprider sig nu för fort för att räkna antalet smittade. Spridningen är "utan motstycke". Sydsv: "Svininfluensan sprider sig exempellöst snabbt i världen, konstaterar WHO. På knappt sex veckor har den smittat lika många som en vanlig influensa skulle göra på mer än ett halvår".

”Jag skakade som ett löv”, De flesta är unga och friska som drabbas. Unga människor utsätter sig för störst smittorisk – samtidigt som de verkar få svårast symptom. Här har flest svenskar fått smittan. Exp: "Svininfluensan fortsätter att drabba svenska turister på Cypern. Näst efter USA är det där som flest svenskar har smittats".

Det är rimligt att staten tar på sig de ekonomiska kostnaderna för vaccinationen - det är det krav jag framfört här på bloggen tidigare. Glädjande att socialdemokraterna nu också för fram detta krav. Jag ser ingen anledning att ändra mitt omdöme från förra inlägget, Staten ska betala:

"Hur den fattige än vänder sig har hon rumpan bak. Om man inte vaccinerar sig riskerar man att bli sjuk, drabbas av karensdag och stort inkomstbortfall (en veckas sjukfrånvaro gräver stora hål i börsen när man har små marginaler) och i värsta fall, om man har nedsatt immunförsvar, kan man också råka ut för följdsjukdomar eller rent av dö... Bestämmer man sig för att vaccinera sig så kan man få punga ut med upp till 600 kr och ändå finns inga garantier för att man är skyddad. I värsta fall kan man drabbas av mer eller mindre allvarliga biverkningar, men för livet eller avlida på kuppen."
Den som anser sig behöva vaccin ska naturligtvis få möjlighet till detta. Men då måste det vara kontroll på kvalitén och erbjudas kostnadsfritt.Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: Nya protester i Iran


Nya protester i Iran

Stora folkmassor samlades vid universitetet i Teheran efter fredagsbönen

Protesterna i Iran flammar upp på nytt. Regimens repression och förföljelser av oppositionella har inte kväst motståndet. Det blev uppenbart under gårdagens händelser. Den islamiska regimens elit är också starkt splittrad.

Tårgas vid fredagsbönen i Teheran. SvD: "Under fredagsbönen vid ett av universiteten i Teheran utbröt oroligheter. Polisen skingrade folkmassan med tårgas och grep minst 15 personer. En av de gripna är den kända människorättsadvokaten Shadi Sadr."

Starka röster för frigivning. DN: "Irans tidigare president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani krävde i ett tal i Teheran på fredagen att de som fängslades i samband med protesterna efter valet den 12 juni ska friges."

Norska VG skriver att det var tiotusentals som demonstrerade i Teheran: Død over diktatoren! Gå av! Gå av! En skildring av protesterna ges också i norska Dagbladet.

Shadi greps i kravallerna. AB: "Kvinnoaktivisten slogs ned av säkerhetspolisen i Iran. Batongerna ven i den tårgasfyllda luften i Teheran i går. I tumultet grep säkerhetstjänsten den kända kvinnokämpen Shadi Sadr.
– Fem män attackerade och slog Shadi, säger ögonvittnet Zarah Minoui."

Regeringen är blåögd om Iran. Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot Vänsterpartiet skriver: "Sverige måste använda sin röst och sitt ordförandeskap i EU och agera kraftfullt mot den iranska regimen. Att som Carl Bildt och EU hittills trott att man kan påverka den iranska regimen genom att öka handelsförbindelserna med landet framstår som naivt och blåögt. Ett sådant agerande kommer bara att utnyttjas av regimen. Vad det borde handla om för Sveriges och EU:s del är att göra konkreta politiska markeringar och kombinera dem med kännbara ekonomiska punktsanktioner."

Det gäller förstås att agera och markera så att man inte blandas ihop med USA:s blockad som drabbar befolkningen och hjälper regimen att mobilisera mot yttre hot. Vi vill att den iranska diktaturen störtas, men inte för att ersättas av en lydregering till USA.

Det är en islamistisk regim i Iran. Det innebär inte att religionen islam är skyldig till diktaturen. Många av dem som bekämpar regimen är också muslimer. De gör en annan tolkning av sin religion och menar att islam talar för fred och demokrati. Nu talar jag inte bara om de så kallade reformisterna, som vill ha ändringar inom systemets ramar. Jag menar alla de människor i Iran, som är muslimer, men vill ha verklig folklig demokrati och slut på klassorättvisorna.

Här i Sverige finns det gott om människor på högerkanten som gärna vill använda händelserna i Iran för att brännmärka islam och misstänkliggöra alla muslimer.Senaste inlägg om Iran på Röda Malmö (innehåller också en längre bakgrundsartikel):


fredag 17 juli 2009

Ett verklighetsfrämmande parti


Det räcker med 8 000 röster till för att Sverigedemokraterna ska kunna ta sig in i riksdagen, genom att nå över spärren på 12 procent i en enda valkrets. Den valkrets det handlar om är Skåne läns södra, som omfattar bland annat Burlöv, Kävlinge, Lund, Sjöbo, Trelleborg och Vellinge. Här har Sd redan 8,1 procent enligt Synovates senaste mätning. Risken är nog större att Sd lyckas ta fyra procent i hela landet.

Hur som helst. Sverigedemokraterna är ett faktum och de går framåt. Den intressanta frågan är varför? Hur kan ett sådant här gammaldags, nationalistiskt, fördomsfullt och rasistiskt parti skörda framgångar? Jag skulle nog vilja säga att grunden skapades genom sammanbrottet för det "svenska folkhemmet", det politiska etablissemangets anslutning till det globala kapitalistiska nyliberala konceptet, de ökande klyftorna i samhället och välfärdens nedmontering.

Många vanliga människor; arbetare, småföretagare, hantverkare etc har fått se sin ställning försämras. De har också upplevt hur hela det politiska etablissemanget, inklusive socialdemokratin, vänt dem ryggen. Ingen har kämpat för bättre villkor för vanligt folk.

Det är i den här situationen som Sverigedemokraterna spelar uppstickare och utmanare av etablissemanget. Dock är det i grunden ett borgerligt högerparti och precis lika nyliberalt och orättvist som både alliansen och sossarna. Sd kan aldrig utmana makten i samhället, dvs de mäktiga finansfamiljer som styr över vår tillvaro. Därför hittar de istället syndabockar på samhällets botten.

Dessa syndabockar är invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Muslimer utmålas som den nya gula faran, som en fientlig maktfull hord som ynglar av sig barn på löpande band och som står beredd att ta över samhället och skära halsen av oss. Detta trots att de flesta muslimerna bara är fattiga människor som gett sig av från eländiga förhållanden, att de bara utgör 3-4 procent av befolkningen i Sverige och i Europa och att de muslimska födelsetalen sjunker kraftigt i Europa och även i stora delar av världen.

Det är möjligt att Sd kan öka ytterligare och även komma in i riksdagen. Det kommer emellertid inte att föra något gott med sig för svenska arbetare och vanligt folk. För oss vanliga gräsrötter finns bara, om vi vill förbättra vår ställning, möjligheten att reorganisera den avsomnade arbetarrörelsen. Vi måste börja göra motstånd och organisera oss för klasskamp. Våra intressen mot överhetens och överklassens.Bloggat: Trotten
Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: Terrorister och sverigedemokrater

Terrorister och sverigedemokrater


Blodiga bombdåd vid hotell i Jakarta. Minst nio människor dödades och över 40 skadades i explosioner vid två lyxhotell i Indonesiens huvudstad Jakarta i dag. Explosioner på två lyxhotell. Enligt polisens uppgifter tidigt i morse har nio personer omkommit. Minst fyra av dem är utlänningar, en från Nya Zeeland. 50 personer ska vara allvarligt skadade, skriver brittiska Sky News.

En av bomberna exploderade vid lyxhotellet Ritz Carlton och ska ha slitit bort stora delar av fasaden. Den andra bomben exploderade vid Mariott, samma hotell som skadades svårt i en bilbombsattack 2003 då tolv människor dödades. Hotellen ligger bara ungefär 50 meter ifrån varandra.

Ingen organisation har ännu tagit på sig ansvaret för attacken. "Vi har med framgång bekämpat terrorismen de senaste åren, men man kan aldrig helt utplåna den. Det här är definitivt en motgång", säger regeringens talesman Dino PattaDjalal till CNN. Man efterforskar om självmordsbombare stod bakom. En norsk kvinna blev lättare skadad. Bombmännen gömde sig på hotellrum.

Morgonens attentat är det första på nästan fyra år i Indonesien och inträffade bara två veckor efter presidentvalet. Det är flera år sedan bombexplosioner skakade Indonesien och tidigare i månaden genomfördes presidentval under fredliga former. I sprängattentat på turistorten Kuta på Bali den 12 oktober 2002 dödades 202 människor. De flesta var australier, sex var svenskar.

Varje år dödas och skadas ett antal oskyldiga människor av terroristdåd utförda av enskilda, grupper eller organisationer av olika slag. Dock är det ett mindre antal jämfört med de som drabbas av statsterrorism eller krig. Terroristdåd utförs av människor med många olika politiska och religiösa motiv. Det finns terroristgrupper med vänster- och högermotiv, med nationalistisk inriktning, med religiös bakgrund (kristen, hinduisk, muslimsk etc) osv.

Terrordådet i Jakarta kan ha utförts av en islamistisk terroristgrupp. Genast dyker det naturligtvis upp olika nationalistiska och sverigedemokratiska bloggare som vill lägga skulden på religionen islam och brännmärka världens alla muslimer. En sverigedemokratisk bloggare formulerar sig så här intelligent nu på morgonen: "Fredens religion visar vägen, följ oss eller dö... Islamister för ett ständigt krig mot alla som inte har islam som sin religion. Det finns tyvärr ett enda språk som dessa kräk förstår, det är våldets språk, slå därför tillbaks stenhårt och skoningslöst. Att dalta med dessa mindre vetande grottmänniskor leder ingen vart."

Att även muslimer dödas i terrordåden tycks inte bekomma våra smarta högerextremister. Förmodligen var några av de dödade också denna gången i Jakarta indonesiska muslimer. Inte heller att majoriteten av världens muslimer tar avstånd från terrorism och tolkar sin religion som vägledning för fred och demokrati stämmer sverigedemokrater till eftertanke. De vill bara utnyttja sådana här tragiska händelser för att förstärka hatet mot en hel folkgrupp i vårt land.


torsdag 16 juli 2009

EU räddar Island?

Det politiska etablissemanget använder den ekonomiska krisen för att föra Island in i kapitalets EU

Island ansöker om EU-medlemskap. Det beslutade parlamentet, alltinget, i eftermiddags i en relativt jämn omröstning. Islands statsminister Johanna Sigurdardottir säger att landets EU-ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna, allra senast till EU:s utrikesministermöte i Bryssel den 27 juli.

Det var den ekonomiska krisen som avgjorde. AB: "Tidigare har Island sett det som otänkbart att gå med i EU men efter att landet drabbats av en djup ekonomisk kris i fjol, då bankerna och valutan kollapsade, har tonläget ändrats."

Profithungriga spekulanter drev Island till ruinens brant. Nu griper de styrande det man framställer som ett halmstrå. Islands statsminister säger att hon "hoppas att ett medlemskap ska trygga landets ekonomiska stabilitet och välstånd". Sådana förhoppningar fanns också när Sverige gick med i EU 1995, dock räddades vi inte från nya kriser. Lettland, för att ta ett annat exempel, gick ur askan i elden.

När Island så småningom har godkänts av övriga EU får en folkomröstning avgöra om landet verkligen ska ansluta sig till Europeiska unionen. "Jag välkomnar att det isländska alltinget nu beslutat sig för att ansöka om EU-medlemskap, säger Fredrik Reinfeldt".

Själv hade Reinfeldt ingen bra dag när han presenterade det svenska ordförandeskapet i Europaparlamentet. Talade inför tomma stolar i EU - och hånades. Expressen: "En parlamentariker protesterade högljutt, en annan gäspade demonstrativt. Men två tredjedelar av ledamöterna var inte ens på plats".

Om inledningen på det svenska ordförandeskapet inte var så lysande så tror jag inte avslutningen kommer att vara bättre. Islänningarnas förhoppningar riskerar att komma på skam. Visst behövs det ett ökat internationellt samarbete, men EU är knappast svaret som kan hantera vare sig den ekonomiska eller den ekologiska krisen. Reinfeldt och övriga eu-ledares högerpolitik erbjuder inga lösningar som är godtagbara för vare sig vanligt folk eller mänsklighetens framtid.

I Norge hoppas ja-sidan på ny debatt efter det isländska beslutet. De norska eu-motståndarna påminner dock om att varken den danska, svenska eller finska eu-ansökan fick någon betydelse när Norge sa nej till EU 1972 och 1994. När den gäller den kommande folkomröstningen på Island är befolkningen där djupt splittrad och den isländske finansministern Steingrimur Sigfusson säger att "han tror det er god sjanse for at islendingene kommer til å stemme nei til EU dersom det blir folkeavstemning."Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:
Staten ska betala

Det minsta man kan kräva är att staten står för alla utgifter i samband med en vaccination

Utred biverkningarna av influensavaccin. SvD: "När allt fokus riktas mot en massvaccination mot svininfluensan riskerar den vanliga, mer dödliga, influensan att glömmas bort. Eventuella biverkninagar av det nya vaccinet talas det inte heller om. Och när influensavaccinationen huvudsakligen motiveras av den ekonomiska effekt infektionen skulle få mot industri och konsumtionssamhället så finns det all anledning att skärskåda insatsen, skriver läkaren Sven Britton."

Sven Britton skriver bland annat: "Ingen vet hur bra skyddseffekten blir med det nya vaccinet eftersom det inte finns några tillförlitliga tester på det innan vaccineringen och epidemin kommit igång. En annan sak som medierna och smittskyddsinstituten inte tagit upp är de eventuella biverkningarna med detta nya vaccin. Ger man sig in på en monumental massvaccinering av det här slaget mot vad som i de allra flesta fallen förefaller vara en lindrig och snabbt övergående infektion så bör man vara säker på att vaccinet inte har några allvarliga biverkningar, även mycket sällsynta sådana. Gäller vaccinet en allvarlig sjukdom kan toleransen mot vaccinbiverkningarna vara högre."

En av fem kan få influensan trots vaccin. SvD: "En av fem som vaccinerar sig i höstens historiska massvaccinering kan ändå drabbas av svininfluensan. Skyddet är långt ifrån 100-procentigt. Samtidigt finns en oro att statens nej till extra resurser kan leda till att färre vaccinerar sig. Orsaken är att ekonomiskt sargade landsting kan tvingas ta ut patientavgifter på upp emot 600 kronor för en familj."

Hur den fattige än vänder sig har hon rumpan bak. Om man inte vaccinerar sig riskerar man att bli sjuk, drabbas av karensdag och stort inkomstbortfall (en veckas sjukfrånvaro gräver stora hål i börsen när man har små marginaler) och i värsta fall, om man har nedsatt immunförsvar, kan man också råka ut för följdsjukdomar eller rent av dö.

De fattiga är alltid mer utsatta. Så har det varit historiskt. Spanska sjukan, som var betydligt värre, drabbade de fattiga och de lägre klasserna betydligt hårdare. Globalt sett är det i de fattigare delarna av världen i dag som folk dör även av banala sjukdomar.

Bestämmer man sig för att vaccinera sig så kan man få punga ut med upp till 600 kr och ändå finns inga garantier för att man är skyddad. I värsta fall kan man drabbas av mer eller mindre allvarliga biverkningar, men för livet eller avlida på kuppen.

Det minsta man kan kräva i det här läget är att kontrollen av vaccinet skärps och att staten står för alla utgifter för vaccination.Senaste inlägg om svininfluensa på Röda Malmö: Vaccinera eller inte?

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: Kapitalisterna blåser oss


Kapitalisterna blåser oss

Hur ska vi försvara oss mot kapitalister och svindlare som driver samhället i botten? Hur ska vi försvara oss mot deras regeringspolitiker som skärper övervakningen av vanligt folk och alla som opponerar?

Antalet nya företag rasar. DN: "I lågkonjunkturens Sverige startas allt färre nya företag. Det senaste halvåret rasade antalet nystarter med drygt 16 procent mot första halvåret 2008. Nyföretagandet är nu det lägsta sedan Jobs and Society började sina mätningar 1992."

Antalet konkurser ökade i juni. DN: "Juni månad blev dyster ur ett konkurshänseende. Under månaden ökade antalet konkurser med hela 62 procent jämfört med samma period förra året, vilket innebär att trenden med ett avtagande antal registrerade konkurser visade sig kortvarig."

Miljardförlust för Sony Ericsson. SvD: "Sony Ericsson rapporterar ett resultat före skatt på –283 miljoner euro, inkluderar omstruktureringskostnader på 1 miljon euro, för det andra kvartalet. Samma period året före gjorde man en vinst på 8 miljoner euro."

Arbetslösheten stiger språngartat, förra månaden blev ytterligare en halv miljon arbetslösa i USA, här hemma växer köerna till socialhjälpskontoren och kommunerna skär ner i välfärden. De spekulerande kapitalisterna, som fört hela länder till ruinens brant, lurar nu också varandra i ett allt högre spel och försöker kratsa kastanjerna ur elden.

Polisen hittade 900 diamanter. SvD: "Norsk polis hittade en väska med 900 diamanter i en lägenhet tillhörande ett bedrägerianklagat par som stått bakom aktiesparklubben T A Invest." Fant koffert med 900 diamanter, läser jag i norska DB. Man hittade diamanterna i en koffert hemma hos det för svindel eftersökta paret. Värdet på diamanterna är något osäkert då bara fem blivit värderade hittills. Diamanterna kan dock vara värda mellan 20 000 och 30 000 norska kronor per styck, vilket då skulle betyda 27 miljoner sammanlagt. Paret är eftersökt för bedrägeri av 300 investerare för totalt 532 miljoner kronor.

Varje dag påminns vi om hur uselt kapitalismen fungerar. Ett system i djup kris. Befinner sig i recession på väg in i depression. Genom det så kallade Stockholmsprogrammet ser vi också hur de rika allt mera skärper övervakningen av medborgarna för att behålla maximal kontroll. Dags att börja fundera på hur vi ska försvara oss och hur vi ska kunna bygga ett bättre samhälle.Bloggat: Loke Svensson

onsdag 15 juli 2009

Vaccinera eller inte?


Det kan ta flera månader att få fram influensavaccin mot svininfluensan, skriver norska VG. The European Medicines Agency (EMEA) har påskyndat godkännandet av vaccinet. Dvs det är inte det faktiska vaccinet man testat, men en "modell" av det. "I en situation där det är lite press att få ut vaccinet på marknaden så kommer detta att kunna ta kortare tid. Man kan godta mindre utprövning", säger Karin Rønning, överläkare vid Folkehelseinstituttet.

EMEA förnekar att den snabba godkännandeprocessen sätter patienternas hälsa i fara. Man kommer emellertid att övervaka biverkningarna. Skulle vaccinet ge allvarliga biverkningar kommer användningen att stoppas omedelbart. Vaccinet kan ge sällsynta och svåra biverkningar, skriver Expressen i dag.

Förra gången det var ett utbrott av svininfluensa, det var i USA 1976, vaccinerades cirka 40 miljoner människor, eller 24% av den amerikanska befolkningen. Tre äldre personer dog i anslutning till att de vaccinerats och det kom rapporter om unga människor som biverkning av vaccinet drabbats av den förlamande, och ibland dödliga sjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Detta fick till följd att allmänheten istället riktade sin rädsla mot vaccinet vilket resulterade i att vaccinationsprogrammet avstannade (källa Wikipedia, svininfluensa).Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

En förfärlig olycka


Detta är den tredje stora flygolyckan med hundratals dödsoffer under loppet av några veckor. 168 människor befaras ha omkommit. Flygplanet, som var på väg från Teheran i Iran till Jerevan i Armenien, kraschade sexton minuter efter avgång och kan ha haft tekniska problem.

Det meddelar Fars News Agency som citerar en talesman från provinsen, Sirous Saberi, som säger att planet gjorde ett försök att nödlanda innan det störtade. Planet föll och exploderade, uppger ett ögonvittne. Planet var totalt förstört och efterlämnade en tio meter djup krater.

Enligt iransk media var de flesta ombord på planet armenier. Ombord fanns även delar av Irans juniorlandslag i judo.

DN: "Landet har på grund av hårda sanktioner från omvärlden svårt att få tag på reservdelar till sina åldrade inrikesplan. Iran tillåts varken köpa plan av märket Boeing eller Airbus eftersom de innehåller amerikanska delar och tvingas därför att köpa mest ryska plan och reservdelar."

SvD: "Caspian Airlines är ett ryskt-iranskt företagssamarbete som grundades 1993. Fram till i dag hade flygbolaget fem Tupolev Tu-154M i sin flotta. Flygplanstypen har varit inblandad i över 60 allvarliga tillbud sedan driftsstarten 1972. Den övervägande majoriteten av dessa har dock berott på den mänskliga faktorn snarare än flygplanstypens driftsäkerhet. Efter 26 år i tjänst hade Topulev 154:orna ett bättre säkerhetsfacit än det genomsnittliga flyplanet."

Enligt norska VG lägger myndigheterna i Iran skulden på de amerikanska myndigheterna och hävdar att sanktionerna mot landet gör det svårt att ersätta gamla flygdelar. Men Caspian Airlines ska enligt nyhetsbyrån AP använda sig av ryskproducerade flyg och underhållet av dessa ska inte hindras av de amerikanska sanktionerna. Vad som är korrekt i den historien klarnar kanske inom kort.Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: