onsdag 30 september 2009

Rån utan helikopter

En del behöver inte ens en helikopter...

Det spektakulära helikopterrånet fortsätter att dra till sig massmedias intresse. I skrivande stund har två av de fyra anhållna häktats. De ene är den så kallade 38-åringen och den andre 34-åringen, också kallad "tv4-mannen".

– Det är inte bara oklart vad han anklagas för, det finns inget av substans, säger Leif Silbersky till SvD.se. Johan Eriksson, som försvarar den 36-åriga man som har rötter i Turkiet, motsätter sig förhandlingarna. Detta med motiveringen att hans klient inte fått veta vad han misstänks för.

Helikopterrånet har också lett till interna polisbråk. Och till att justitieministern sett sig föranlåten att be polisen hålla käften och sköta sitt jobb. Vilket Lena Melin anser vara härligt raka puckar från Ask.

Inte lika stort intresse har den så kallade insideraffären rönt, trots att de inblandade kan ha svindlat till sig betydligt större summor än det var fråga om i helikopterrånet. För att nu inte tala om bankdirektörer och finansspekulanter som lurar oss på gigantiska belopp helt lagligt. Nyligen fick vi veta att bankerna betalar ut 5,4 miljarder i bonusar, trots kris och skattepengar från staten.

Det är som en läsare skriver i AB: "Det här giriga gänget behöver inte ens en helikopter, de rånar oss varje dag." Bankbonusarna får läsarna att rasa. Varför sätter inte politikerna stopp för detta? Man kan undra över politikers egen moral när man läser om hur en del av dem ganska lätt låter sig lockas av möjligheter till diverse mutor.Bloggat: Svensson

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Dödstalen stiger i tsunamikatastrofen


Nu tidigt på morgonen rapporteras att minst 28 människor har omkommit i jordskalvet och tsunamin som drabbade Samoa och Amerikanska Samoa. Dödtalen stiger. Minst 39 döda, uppger AP. Upp mot hundra människor kan ha dödats i tsunamin och många fler skadats, enligt ledningen för Samoas katastrofhjälp, uppger Expressen.

En lokal journalist berättar att hela byar på Samoa utplånats och vittnen talar om nio meter höga flodvågor som svept in över de södra och sydvästra kusterna. Tusentals människor har blivit hemlösa. 70 byar ligger i det värst drabbade området.

Huvudstaden Apia på Samoa har evakuerats och i amerikanska Samoa sade vittnen att bilar spolades ut i havet och stora byggnader hade rasat samman. Vågorna nådde nästan en kilometer upp på land.

När sådant här händer är man glad att man lever i en del av världen där den seismiska aktiviteten är låg. Tsunamis framkallas av jordbävningar under havsytan, vulkanutbrott, jordskred och nedfallande kometer. Alltså inget som människan kan påverka. Däremot kan man förebygga katastrofer genom god samhällsplanering och varningssystem. Den här gången verkar det dock ha gått väldigt snabbt mellan skalvet och flodvågen. Som vanligt drabbas de fattiga hårdast. Norsk expert fruktar kraftigare efterskalv.

En av de värsta tsunamis som inträffat var den som ägde rum i Indiska oceanen på annandag jul 2004. Det kan ha rört sig om så många dödsoffer som närmare trehundratusen, däribland över femhundra svenska turister i Thailand.

Ändå framstår en skenande växthuseffekt som ett betydligt värre scenario som kan drabba en stor del av mänskligheten med översvämningar, torka, vattenbrist, förvärrade orkaner, missväxt mm. I det fallet rör det sig dock om en av det mänskliga samhället självframkallad katastrof. Den går med andra ord att förhindra om vi sätter press på beslutsfattarna.

Uppdatering:


Några av de senaste inläggen på Röda Malmö:

tisdag 29 september 2009

Polisen håller käft


Bytet från helikopterrånet kan ha blivit så mycket som 67 miljoner kronor. Det är dock inget mot vad manschettbrottslingarna kan ha kommit över i den så kallade insiderhärvan, 125 miljoner kronor. Men så är det också skillnad på finbrottslingar och fulbrottslingar.

Som vanligt så passar naturligtvis en del människor på extremhögerkanten, dessa rasister som inte vet ett skit om kriminalitetens sociala orsaker, på att utnyttja brottshändelser för att hetsa mot invandrare.

Det går naturligtvis inte att dra några generella etniska slutsatser utifrån helikopterrånet oavsett vilken bakgrund de verkliga brottslingarna har. Och vilka som verkligen ligger bakom rånet återstår fortfarande att se. Två av de rånmisstänkta är nu släppta, även om misstankarna kvarstår.

Hur mycket polisen har klantat sig och vilka förtjänster den eventuellt har uppvisat återstår också att utvärdera. Just nu säger de inte så mycket och Beatric Ask vill att de ska hålla käft och göra sitt jobb. Kanske säkrast för dem själva eftersom de har en del att förklara, att det lätt hoppar grodor ur munnar och för att det råder revirbråk inom polisen.Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Vilka är motiven?


I juni kom hovrätten fram till att domaren i Pirate Bay-målet, Tomas Norström, inte var jävig trots att han är upp över öronen insyltad i rena lobbyorganisationerna för upphovsrättsindustrin. Tingsrätten hade då redan tidigare hävdat att Norströms medlemskap i dessa organisationer inte var jäv utan bara handlade om ett sätt att ”förkovra sig i upphovsrättsliga frågor”.

Jag höll då med Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström som sa: "Det här faller in i ett mönster. Det visar att det inte går att lita på det svenska rättsväsendet när det gäller upphovsrättsmål längre. Det här är rättsröta, helt enkelt".

Svea hovrätt anser nu att en av nämndemännen i den kommande The Pirate Bay-rättegången, teknikern Fredrik Niemelä, är jävig. Mannen får nu lämna sitt uppdrag eftersom han arbetar för musiktjänsten Spotify. Beslutet välkomnas av skivbolagens intresseorganisation Ifpi. Varför kan man undra? Är det för att öka på trovärdigheten genom detta utspel när man nu redan vet att man har domaren på sin sida? Eller finns det några ytterligare dolda motiv att peta denne nämndeman?

DN: ”Det ska inte finnas några som helst tveksamheter i det här fallet”, sade de amerikanska filmbolagens svenska advokat, Monique Wadsted, i sitt stöd till Ifpis anmälan som alltså hovrätten bifallde. Det osjälviska rättssäkerhetsmotivet från målsägarsidan, att jävsanmäla en nämndeman trots att den möjligen skulle stå på ”rätt” sida, ifrågasattes omedelbart. Ett av Spotifys många tekniska patent är nämligen signerat Fredrik Niemelä och Ludvig Strigeus.
Den senare är också Spotify-anställd civilingenjör och känd som skaparen av bittorrentklienten µTorrent. Kritiken mot jävsanmälan går ut på att de målsägande är ointresserade av att ha någon som förstår den bittorrent-teknik som ligger bakom The Pirate Bay.
- Jag tror att min kompetens hade varit av nytta för processen. Jag förstår frågorna även från den tekniska sidan och det tror jag hade ökat acceptansen och trovärdigheten för en dom oavsett åt vilket håll det gick. I tingsrätten kom det ju kritik mot att nämndemännen just inte förstod frågan, säger Fredrik Niemelä."Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Vad är det vi stöder i Afghanistan?


SvD: Sverige ska sända ner fler stridsfordon och fler poliser till Afghanistan. Det säger försvarsminister Sten Tolgfors som på tisdagen leder EU:s försvarsministrar i en diskussion om det allt värre läget i landet.

Men vad är det för en regim man ska ge sitt understöd åt? Det handlar om en korrupt regering som stöder sig på ökända krigsförbrytare och fundamentalistiska krigsherrar och som håller sig vid makten med hjälp av omfattande valfusk. En regim som inte har kontroll över sitt territorium och som kan regera endast med hjälp av amerikansk ockupation och hundratusen utländska soldater.

"Istället för demokrati är det vi har i Afghanistan uppgörelser bakom kulisserna mellan misskrediterade krigsherrar som är svurna fiender till demokrati och rättvisa. Presidenten har också fortsatt att totalt förråda kvinnorna i Afghanistan. Även efter massiva protester har Karzais skrivit under den ökända våldtäktslagen, som är riktad mot shiitiska kvinnor, för att få stöd för fundamentalistiska element i valet", säger Malalai Joya, som yngste delegat till det afghanska parlamentet, där hon företräder Farah-provinsen. Hon suspenderades på tre år från parlamentet 2007 för att ha kallat det "värre än ett stall".

En annan som uttalat sig om regimen är dr. Bashardost, som ställde upp i valet helt utan resurser, körde runt i landet i en gammal Suzuki, slog upp sitt enkla tält och fick 12 procent av rösterna. "Ut med de utländska trupperna! Ut med det falska biståndet!", säger han. -Svenska folket måste få veta vad deras skattemedel går till! Att göda afghanska krigsherrar, miliser, korrupta byråkrater. Och till skyhöga löner för utländska konsulter och så kallade experter. Det är ett stort bedrägeri, säger Ramazan Bashardost till TT.

Båda exemplen är hämtade från senaste numret av Afghanistan.Nu. Papperstidningen kan läsas i pdf-format på sidan.
måndag 28 september 2009

Polisen visste om rånet


Svensk polis visste om helikopter-rånet, skriver AB i dag. Serbisk polis informerade svensk polis för en månad sedan om rånarnas identitet, bytet och platsen. – Vi gav dem allt som behövdes för att stoppa rånet, säger Serbiens polischef Milorad Veljovic till Aftonbladets utsända i Belgrad. Vad som sedan hände vet inte jag, säger han uppgivet. Han är, enligt AB, besviken på att uppgifterna inte togs på större allvar.

Den 34-åring som anhölls igår, tillsammans med fem andra personer, har enligt norska Dagbladet, tidigare jobbat för bland annat TV4. DB: "Han har fått oppnevnt stjerneadvokaten Leif Silbersky...Gjennom sitt eget firma skal han ha utført flere helikopteroppdrag for ulike tv-produksjoner, blant annet i svensk TV4, og har jobbet med store internasjonale prosjekter."

Expressen: "De misstänkta rånarna har i flera dagar kunnat luta sig tillbaka - blogga, läsa om sin egen superkupp och planera inför livets glada dagar i värmen... - Det var resor till andra länder där det är varmt och billigt och leva, säger en källa. Då slog den nationella insatsstyrkan till. Tidigt i går morse gjorde de en razzior på flera olika platser."

Silbersky, som företräder 34-åringen, kritiserar dock polisens agerande. - Men vi har inte hört ett ljud. Vi har ingen aning om vilka bevis de har mot min klient.
Bloggat: Svensson

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Ett masochistiskt parti

Merkel firar och den tyska högern stärker sina ställningar

Merkel sitter kvar och bildar en helt borgerlig regering. Tyska socialdemokraterna gör en brakförlust. Naturligtvis är det borgarna som drar fördelarna av den "stora koalitionen" medan två miljoner spd-väljare avstod från att rösta.

Så är också tyska socialdemokraterna, spd, historiskt kända för att vara ett masochistiskt parti. Hellre gynnar man motståndarna eller lägger sig än att ta strid för sina väljares intressen. Vid krigsutbrottet 1914 svek spd alla löften om att motarbeta kriget och slöt upp kring borgarregeringen.

1918-1919 hjälpte partiledningen till att krossa de egna anhängarnas revolution och slog tillsammans med borgerliga frikårer ner de tyska arbetarråden. Inför Hitlers maktövertagande ett drygt årtionde senare kapitulerade man hellre än att ta strid. Under det kalla kriget var man intimt allierad med Nato.

Nu har man genom sin uppslutning kring de tyska kapitalisterna och samarbetet med kristdemokraterna bäddat för en allvarlig situation; både valdeltagandet och socialdemokraternas siffror är de sämsta på sextio år.

Ljusglimten är naturligtvis framgångarna för den nya vänstern, Die Linke. Återstår att se vad dessa går för. Hoppas de förstår att inte vika ner sig inför socialdemokraterna. En god sak har bland annat varit Die Linkes motstånd mot tyskt deltagande i Afghanistan-kriget. Det bör man inte kompromissa om. Nu väntar en hård tid med kamp för jobben och välfärden. Då duger det inte med socialdemokratisk eftergiftspolitik.
söndag 27 september 2009

Förövning inför december

Polisen omhändertog ca etthundrafemtio demonstranter

Det är härligt med dessa danska protester mot kolkraftverken! Bra att ungdomarna fäster blickarna på det hyckleri som försiggår. Alla vackra ord från politiker som står mot den verklighet där utsläppen istället fortsätter att öka.

Och svenska Vattenfall, som är ägare till det aktuella kolkraftverket i Köpenhamn, vill framstå som ett miljövänligt företag men är Sveriges största miljöbov. Vattenfalls energiproduktion släpper ut nästan dubbelt så mycket koldioxid som hela Sverige sammanlagt. Vattenfall storsatsar på kolkraften ute i Europa och bygger just nu nya kolkraftverk i Tyskland.

På den svenska sidan av Öresund, i det "klimatsmarta" Malmö, har bland annat socialdemokrater och vänsterpartister gett sitt stöd åt Eon:s nyöppnade stora och fossilgaseldade Öresundsverket som i ett slag kommer att fördubbla utsläppen av koldioxid. Kanske borde vi göra som de danska klimataktivisterna, försöka stoppa eländet. Liksom de vanvettiga provborrningar som Shell tillåts genomföra i Skåne.

Naturligtvis är inte kärnkraften något alternativ. Det vore bara att bygga fast oss i en ny kortsiktig återvändsgränd.

Nu satsar vi på att mobilisera hela miljöopinionen till den internationella klimatkonferensen i Köpenhamn i december. Det kommer att behövas ett kraftigt tryck underifrån om det ska bli några steg i rätt riktning. Lördagen den 12 december är det tänkt att en megademonstration ska äga rum i Köpenhamn. Håll dig informerad:lördag 26 september 2009

Politik är att skapa det omöjliga möjligt!

Sartre och Simone 1954Ett gästinlägg från Johan Nyström:


Politik är att skapa det omöjliga möjligt!

Inte nog med att nyliberalismen vunnit sådana gigantiska segrar de senaste åren, klimatkrisen och ojämlikhetskrisen når ständigt nya nivåer! Som radikalt sinnad socialdemokrat ( jo vi finns..!) kan jag inte motstå frestelsen att hitta enkla lösningar, när svaret hur det blev som det blev antagligen är mera komplext och energikrävande än vad jag har tid med.

Min husfilosof Sartre viskar i mitt öra att aktivt handla, för att förbättra för mig själv och samtidigt för alla, vi är alla i grunden sammanflätade. Den radikala friheten hos Sartre, som inte som hos blinda liberaler missar hela kapitalismens system av kategoriska ofriheter i den nödvändiga uppdelningen mellan människor i klasser.

Utan den radikala friheten i situationen, inte dra ner sig i tanken om att lilla jag inte kan göra något. Utan stoiskt hävda att jag skall förändra, och genom tanken på förändra, göra detta själv tillsammans med andra! Sartre som innan jag förklarar att jag tror jag fattat hans radikala frihetsbegrepp; elitistiskt skulle mumla samt pilla sig på glasögonen. Skaka på huvudet och vid sin mammas balkong som ligger vid Monterpasse kyrkogårdden för att gå ut och kedjeröka. Ta sig ett glas rödvin och syrligt ställa frågan "Hur tror du att något kan förändras om du inte gör något?"

Jag skulle svara att jag har svårt att se hur en människa kan göra skillnad. Blixtsnabbt skulle han kontra med att säga att om ingen gör någonting för att förändra samhället så sker just ingenting. Att själva tankestrukturen är att förminska sig själv, att leva i "ond tro". Hindra de potentiella möjligheterna och skapa sig ett liv med grund i bristen istället för i överflödet. Att hindra sina radikala möjligheter i varje given situation, att vara ett instrument för andra, istället för att använda sin existens, sitt medvetande för att öka den egna friheten genom att öka den andres frihet- som i grunden hänger ihop! Historien är skriven, framtiden är en öppen möjlighet!

Just denna läxa är det politiker som behöver. De behöver en dos Sartre. När de pratar om omöjligheter, stänger de in friheten, slänger nyckeln i sjön och låter bristen skapa politik istället för den radikala tanken om att det omöjliga kan bli möjligt, eller i alla fall mer möjligt om man vågar skapa radikal politik. Sartre som menade att alla människor i världen är ansvariga för hur det ser ut, det finns ingen som inte påverkar världsskeendet och genom detta är en aktiv del i skapandet av framtiden, oavsett om man vill välja bort sin frihet eller använder sig av friheten för att utöka andras frihet; vilket är som sagt det samma som att utöka sin egen frihet!

Sartre som är totalt ointresserad av vad du är, det han är intresserad av är vad du kan bli. För själva grundexistensen i livet är förändring, du är inte en fast varelse på cellnivå och medvetandenivå kan förändring ske hela tiden, och gör så även om du inte tror det. Oförändrat liv är det samma som döden. Livet är i sin grund rörelse, kraft och potentialitet. Det är därför Sartre engagerar sig i politiken, bara för att han är hans tid "mode"filosof inser han att detta är i sig inget, rykten, beundran är ingenting värt om han inte aktivt skriver för att engagera sig i världen.

Han vill i livets slutskeende skriva mera, tar knark för att skynda på ordens omfång. Kollapsar och får rådet att lugna ner sig innan han dör på kuppen. Simone som stryker för långa texter i tidskrifter, som inte får den uppskattning hon bör ha för Sartres filosofiska utveckling. Simone läste allt Sartre skrev och var skoningslös! Precis en sådan som Sartre såg på livet, en aktiv substans som med kraft och energi verkar i världen. Simone som myntade uttrycket att kvinnan inte föds kvinna utan blir kvinna.

Sartre kräver av dig att du tar din frihet i situationen och gör någonting av den. Han kräver det inte för att vara "snäll" utan för att motverka döden- som är samma sak som energilös substans. Sartre kräver att politikerna ser det omöjliga som möjligt. Inte vänder efter kappan utan sätter mål som energiskt går att nå. Sartre såg friheten hos kollektivet. Vänsterpolitiker värda namnet, måste alltså vara tydliga med att minska skillnaderna, inte för att vara "snälla" mot arbetarna, utan för att de andra frihet hänger ihop med sin egen frihet.

Att maximera den andres frihet , är att skapa firhet åt sig själv. Den totala jämlikheten är detsamma som den totala friheten, i och med att total jämlikhet skapar frihet åt flertalet istället för frihet för ett fåtal (medelklass, överklass). Sartre ler inte, natten innan satt han uppe till Simone ringde från sin lägenhet och krävde att han skulle sova, då han varit mer eller mindre upp i två dygn skrivande svåra texter där han krävde Maroccos frihet. Han nickar, kliar sig i nacken och ber mig dricka ett till glas rödvin med honom. Jag säger att jag är nykterist, han skakar på huvudet lyfter händerna och uppgivet häller i sig hastigt ett glas till. Pillren ligger på skrivbordet, med släpig kropp gäspar han tittar på pillren och säger att det gäller att sova. Vilket är någonting han hatar. Liv är energi! Politik kan bli energi!

Johan Nyström Lärarstuderande i historia och svenska
Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: Vem var Tycho Brahe?

Vem var Tycho Brahe?

I mitt lilla bildreportage från en tur till ön Ven ute i sundet mellan Skåne och Danmark utlovade jag ett inlägg om Tycho Brahe. Här kommer det.

Allt som rör Tycho Brahe och Ven utspelade sig under en mycket kort period i historien. Det handlar om en dryg tjugoårsperiod i slutet av femtonhundratalet (1576-1597). I astronomins historia betydelsefulla år, knappast för allmogen på Ven. Jag tror många av öborna drog en lättnadens suck när han försvann från ön och slottet Uranienborg revs.

Bild av Tycho Brahes slott Uranienborg på Ven
Tycho Brahes karriär

Men låt oss börja från början. Tycho Brahe tillhörde en av det danska rikets mest kända adelsfamiljer. Han föddes 1546 på Knutstorp i Skåne (som då tillhörde Danmark) men uppfostrades hos sin farbror Jörgen Brahe på Tosterups slott på Österlen. Redan vid tolv års ålder skickades han att studera vid universitetet i Köpenhamn.

Det var tänkt att han skulle utbildas till statsman, hans intresse för astronomi ansågs inte helt passande för en ung adelsman. Saker och ting förändras när han en natt upptäcker en ny stjärna i stjärnbilden Cassiopeija, studerar denna under månader och skriver en bok, De Nova Stella (Den nya stjärnan), som röner stort intresse.

Vad han hade sett var en supernova, en exploderande stjärna. Det visste han naturligtvis inte, men han kunde påvisa att stjärnhimlen inte var evigt oföränderlig som man tidigare trott.

Tycho Brahe får Ven

Tycho Brahes kändisskap leder till att den danske kungen får ögonen på honom. För att behålla honom i Danmark och för att den lovande unge vetenskapsmannen ska sprida glans över riket ger kungen Tycho ön Ven som en förläning där han kan etablera sig och bygga ett forskningscentrum.

Slottet Uranienborg uppfördes på den högsta punkten på öns högplattå. Slottet var utrustat med särskilda observationsbalkonger med allehanda astronomiska instrument. Senare tillkom det speciella observatoriet Stjärneborg, vars rester än i dag kan beskådas.

Stjärneborg sådant det ser ut i dag - modellen uppförd på resterna av det verkliga observatoriet
Tycho Brahe som astronom

Tycho Brahe har kallats observationskonstens fader. För första gången blir de astronomiska observationerna systematiska och kontinuerliga och Tycho uppfinner också allehanda nya instrument för att underlätta observationerna. Han omger sig med en grupp av assistenter och studeranden som bor på Uranienborg som efterhand kommer att utgöra något av en högskola med undervisning i olika ämnen.

Tycho Brahes observationer ligger till grund för den fortsatta utvecklingen av astronomin och utgör ett betydelsefullt steg på väg mot den moderna bilden av solsystemet. Före Tycho Brahe levde Copernicus (han dog 1543), som ifrågasatte uppfattningen att jorden är universums och solsystemets centrum och lanserade det heliocentriska systemet, dvs med solen i centrum.
På Tychos tid var det dock få som trodde på Copernicus. Den gamla bilden av solsystemet var förhärskande. Med hjälp av sina observationer förstod Tycho Brahe att något inte stämde. Han utformade en egen modell med jorden i centrum, solen och månen cirklande runt jorden, men övriga planeter i rörelse runt solen.

På grundval av Tycho Brahes forskning kunde bland annat hans lärjunge Johannes Kepler efter Tychos död nå fram till den moderna uppfattningen om solsystemet.

Tycho Brahe som adelsman

Bönderna i Danmark var livegna och hårt förtryckta. På Ven hade befolkningen dock inte varit vana vid naturaarrenden och dagsverken på det sätt som skedde när Tycho Brahe anlände till ön. Det berättas att klagomålen på Tycho Brahe var många, att folket skrev till kungen upprepade gånger och att en del av invånarna till och med flyttade från ön på grund av missnöjet.

Tycho Brahes fall kommer emellertid först när han stöter sig direkt med den kungliga familjens intressen. Han missköter det ansvar han även haft för underhåll av fyren på Kullen och för det kungliga gravkapellet i Roskilde. Den nye danske kungen tappar tålamodet med Tycho, som förlorar Ven och går i exil i Prag där han utses till kunglig astronom av kejsaren Rudolf II. Tycho avlider i Prag 1601.

Intressant Bloggar om samhälle, historia, astronomi, tycho brahe, vetenskap
Länkar:
Wikipedia om Tycho Brahe
Historiska personer: Tycho Brahe
Rymdportalen: Tycho Brahesöndag 20 september 2009

Röda Malmö håller bloggvila vecka 39Det går bra för bloggen Röda Malmö. De senaste veckorna har den placerat sig på plats 14-17 på Bloggtoppen. Antalet besökare har varit 4 500-6000 per vecka. Kul!


Nu blir det emellertid en veckas semester från bloggandet. Jag är tillbaka igen som vanligt vecka 40. Det behöver inte innebära att ingenting produceras på bloggen. Förmodligen blir det en del inlägg ändå. Så gör gärna några besök för att kolla vad som händer.


Vill du bidra med egna inlägg så går det bra att skicka ett mejl: ronnyakerberg@gmail.com

Dessa förbannade skattesänkningar

Det finns naturligtvis taktiska beräkningar bakom skattesänkarpolitiken

Regeringen sänker skatterna igen, läste jag i går, men hann inte kommentera det. Det var i och för sig ingen nyhet utan aviserat redan tidigare. Ändå kunde jag inte låta bli att reagera ganska surt. Ni kan ta era jävla mutor och stoppa upp nånstans! Jag vill inte ha er förbannade skattesänkningar. Mig kan ni inte köpa med så enkla trix.

Samtidigt är det ju så att ingen tackar nej till pengar. Inte så ofta i varje fall. Och det finns många lågavlönade som verkligen skulle behöva en inkomstförstärkning. Men i så fall med en rejäl löneförhöjning! Där hade stat, landsting och kommun kunnat göra en insats genom att visa större förståelse i löneförhandlingarna, inte minst när det gäller alla dåligt betalda kvinnor i offentlig sektor.

Det kommer naturligtvis inte att ske. Regeringen Reinfeldts generositet har nämligen inte alls omsorgen om de lågavlönade som grund. Snarare motsatsen. Skattesänkningarna betalas genom försämringar för sjuka och arbetslösa. Baktanken med att försämra villkoren för dessa grupper är man där igenom ska sätta en press nedåt på lönerna. När folk får det riktigt dåligt blir effekten att fler är beredda att ta jobb till sämre löner och anställningsvillkor. Där igenom skapas en press nedåt på lönerna i allmänhet.

Alliansregeringen har snart lagt 100 miljarder på skattesänkningar. Det finns självklart en baksida i form av nedskärningar i kommunerna, försämrad välfärd, höjda taxor av olika slag. Den jobbskapande effekten av skattesänkningarna är också överskattad. Betydligt fler jobb hade kunnat skapas genom satsningar på att anställa folk där de behövs inom skola, vård och omsorg samt investeringar i kollektivtrafik och omställning till hållbart samhälle.

Men skattesänkningarna har också bidragit till ökade klyftor i samhället. Sedan sitt tillträde har regeringen avskaffat förmögenhetsskatten, sänkt fastighetsskatten och sänkt inkomstskatten i omgångar. Merparten av sänkningarna har gått till folk som redan har det gott ställt.

Fredrik Reinfeldt själv har hittills fått skatten sänkt med 48 245 kronor om året. Finansminister Borg har fått 39 312 kr mer i plånboken. Riksdagens talman, den förre moderate ministern Per Westerberg, har totalt fått sänkt skatt med hela 2 191 071 kr. Carl Bild hamnat på 221 546 kr i sänkning, ungefär så mycket som många låginkomsttagare har i årslön. Av en granskning som riksdagens utredningstjänst gjorde på uppdrag av vänsterpartiet har den rikaste tiondelen av befolkningen fått 23 procent av skattesänkningarna.Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:


Stoppa Sverigedemokraterna

Låt inte rasisterna utnyttja kyrkovalet


Om jag vore medlem i Svenska kyrkan så skulle jag använda min röst för att försöka påverka. Om inte annat så kan man göra en insats i dagens kyrkoval för att sätta stopp för Sverigedemokraternas försök att vrida klockan tillbaka.

Kyrkan ska inte legitimera "anti-kristna" läror som anarkism och kommunism genom att delta ihop med vänsterfolk i manifestationer för amnesti och "massinvandring". De anställda i kyrkan får inte arbeta för ett "mångkulturalistiskt samhällssystem" eller öppna kyrkor åt personer som vistas illegalt i Sverige. Det är den sortens budskap Sd för fram inför kyrkovalet.

Sd vill "återskapa fädernas kyrka" med en starkare bokstavstro och umgänge med "främmande religioner" ska inte förekomma. Skolavslutningar ska vara "kyrkliga". Naturligtvis är det den traditionella kärnfamiljen som ska hyllas. "Kyrkan bör också ompröva sitt hittills alltför ensidiga ställningstagande i Israel- Palestina konflikten", skriver Sd i sitt Kyrkopolitiska manifest 2009. Vad man vill är att förhindra kyrkliga protester mot den israeliska ockupationsmakten.

Så nog finns det anledning för den som är medlem i Svenska kyrkan att gå och rösta. Det är ett demokratiskt renhållningsarbete att stoppa Sd:s inflytande.


AB Debatt: ”Håll Sverigedemokraterna utanför kyrkan på söndag”
AB, Samuel Edquist: Rösta bort SD i dag
AB: Dömda rasister på valsedlarna
AB: Kyrkoval – då fiskar SD väljare till riksdagsvalet
AB: Var är valvakan?
AB: – Frigör kyrkan från politikerna
AB: ”Partierna viktiga för demokratin i kyrkan”
AB: ”Kyrkan är en del av samhället”
SvD: Få invandrare ställer upp i valet
Sydsv: Vallokalerna har öppnats
Exp: Kyrkoherden vill slopa kyrkovalet
Exp: "Jag uppmanar alla att utnyttja sin rösträtt"
Exp: I dag kan du bestämma om makten i Svenska kyrkan
Dagen: Marsch till valurnorna
Dagen: Sydsvenskan stoppar kyrkvalsannons från SD


Intressant Bloggar om politik, samhälle, kyrkoval, sverigedemokraterna


Bloggat: Jinge

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:
Socialistiska Partiet bildat i Malmö


Socialistiska Partiet bildat i Malmö

Det var lyckat i lördags när Socialistiska Partiet bildade lokalavdelning i Malmö. Tjugofem personer närvarade och stämningen var hög.

Volvoarbetaren Lars Henriksson talade om krisen i bilindustrin och klimatkrisen och vilka framtidsmöjligheter som finns med ett socialistiskt synsätt

Andreas Malm uppehöll sig vid arbetarklassens situation i de europeiska länderna, tog upp hotet från extremhöger och islamofober och gav en orientering om läget vad gäller mobilisering inför det stora klimatmötet i Köpenhamn i december

Kubanske trubaduren Ronny Pino underhöll på den efterföljande festen. God mat, trevlig samvaro och en positiv och optimistisk stämning präglade kvällen. Nya kontakter knöts, vi fick ytterligare prenumeranter på vårt lokala nyhetsbrev och nya medlemsansökningar.
Hälsningar till den nybildade lokalorganisationen framfördes från SP:s kamrater i Hässleholm och Lund, från Anders Svensson (SP:s partistyrelse) och från en representant för Rättvisepartiet Socialisterna i Malmö.
För dig som funderar på att bli medlem i Socialistiska Partiet i Malmö kan jag berätta att den nya lokalorganisationen håller sitt första formella medlemsmöte på torsdag 24 september. Det går bra att höra av sig till ronnyakerberg@gmail.com

lördag 19 september 2009

Kampanjvecka för Afghanistan


Västvärlden sjunker allt djupare ner i det träsk som utgörs av USA:s kontraproduktiva krig i Afghanistan. Efter de tyska nato-styrkornas massaker på civila i Afghanistan riktas nu nya terrorhot mot Tyskland. Ytterligare en dansk soldat har dödats i kriget.

Allt fler frågar sig vad Sverige egentligen gör i Afghanistan. Är vi där för att försvara ett ruttet krig och en korrupt, kvinnofientlig och valfuskande regim?

"Afghanistan behöver ditt stöd - ta hem trupperna" är rubriken för en kampanjvecka som kommer att hållas under hösten. Närmare bestämt 5-10 oktober.
Afghanistanveckan arrangeras av ABF, Folket i Bild/Kulturfront, Föreningen Afghanistan-solidaritet och Kvinnor För Fred.
Temat för höstens Afghanistanvecka är En annan syn på Afghanistan.
Hur hjälper vi det afghanska folket?
Vad gör de utländska trupperna i Afghanistan?
Är det vettigt att Sverige för varje krona i civilt bistånd till
Afghanistan satsar tre kronor på den militära närvaron?

Mera information finns att få på Afghanistan.NuTidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Dagens möte i Malmö


Socialistiska Partiet bildar lokalorganisationer i Malmö och Hässleholm. Lund står på tur. Dagens möte i Malmö står öppet för alla som är intresserade att ta del av tankar om ett nytt anti-kapitalistiskt parti i Sverige och lyssna på inbjudna talare som ger sina synpunkter på viktiga uppgifter för vänstern i nuläget.

Länkar till några tidigare inlägg:Bloggat: Röda Göinge

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: Frågetecken om svininfluensa

Frågetecken om svininfluensa


Vi är många som från början ställt oss tveksamma och undrande över den svenska storsatsningen på massvaccination mot en, för de allra flesta, tämligen ofarlig influensa. I varje fall inte farligare än vilken vanlig influensa som helst.

Sverige hör till de fåtal länder som beslutat vaccinera hela befolkningen. 18 miljoner vaccindoser har köpts in. Nu säger WHO att det räcker med en dos, vilket innebär att vi kommer att stå med ett gigantiskt överskott. Dessutom har smittan inte alls fått den omfattning man räknat med. Men pandemitåget tuffar på.

En ny studie sägs visa att det är lönsamt att massvaccinera. Lyckad vaccination sparar 2,5 miljarder, skriver DN. Det kan man väl ifrågasätta eftersom det är lätt att komma till sådana resultat om man förutsätter att väldigt många skulle bli sjuka och hemma från jobbet om de inte blev vaccinerade. Vilket är långt ifrån säkert. Man kan också undra vilka effekter en massvaccination kan få på sikt om det här viruset skulle utvecklas till en farligare variant. Då är det kanske bättre att ha haft svininfluensan?

Det är ett otestat vaccin med okända biverkningar som inom kort distribueras ut över landet för att mota svin­influensan. Vaccinet godkänns enligt en tidigare aldrig använd snabbprocedur. Experter Sydsvenskan talat med anser ändå att nyttan uppväger riskerna. Ja, möjligtvis om man tillhör en utsatt riskgrupp, men räcker det som motivering för massvaccination?fredag 18 september 2009

Jetset-Mona och arbetarens verklighet


Klart att folk även i de egna partileden reagerar när jetset-Mona festar med kändisarna.

– Det är uppseendeväckande att hon gör så här under slutspurten till kyrkovalet, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv som kristen socialdemokrat, till Expressen.
– Det är helt förkastligt av henne att göra en sådan här resa nu. Vi har kristider och det här är en väldigt dum tajming, säger Harry Rantakyrkö, ordförande för LO-förbundet Gruvs avdelning 12 i Kiruna, till tidningen.

De som försvarar Mona Sahlin har en svår uppgift. Argumenten håller inte någon högre klass: Får en partiledare inte göra vad hon vill på sin fritid? Får en partiledare inte ha ett liv? Ska partiledare klä sig i säck och aska? Mona är bara offer för jantelag och avundsjuka.

Vad är detta för trams? Det handlar faktiskt om politik. Inga argument kan dölja att Mona Sahlin lever i en annan värld än den vanlige arbetarens och att hon har prioriteringar som skiljer sig från många andras inom arbetarrörelsen. Att borgerliga politiker återfinns i det här sammanhanget är bara vad man kan förvänta sig. Från arbetarrörelsens ledare vill i varje fall jag se ett annorlunda uppträdande.
Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Hur intressant är Anna Anka?

I'm so young and you're so old ... Ombytta roller - att hon står ut med sig själv och sitt innehållslösa liv...

Anna Anka är inte särskilt intressant. Mer än möjligen som exempel på udda existenser i överklassen. Hon säger att hon vill bli en förebild för svenska kvinnor. Det kommer hon aldrig att bli. Uppriktigt sagt trodde jag från början att det här var ett skämt.

"Jag har funderat lite över varför min person väcker så starka känslor där hemma", skriver fru Anka. Gör hon det? Bryr vi oss verkligen. Det är bara med en kraftansträngning jag förmår mig till att skriva dessa rader.

Anka tror att det har att göra med att hon "redan som barn hade ett starkt driv som mina jämnåriga saknade". Ha! "USA var från första stund mitt hemland. Här finns ingen jantelag. Här tillåts kvinnor vara kvinnor och män män", skriver hon på Newsmill.

Anna Anka: "Det var så skönt att komma till ett land där män vet hur man beter sig mot en kvinna. Här tar männen hand om allt det ekonomiska, allt annat är en förolämpning mot både kvinnan och mannen i förhållandet. Överlag har amerikanska män oändligt mycket mer stil än svenska män. Går du ut på en affärslunch händer det inte att kvinnan tar notan medan den svenska mannen inte drar sig för att förnedra kvinnan genom att låta henne fibbla med 20-lappar samtidigt som han sitter och räknar på vad hans del av notan gick på. Amerikanska män vet hur man uppvaktar en kvinna. De är väldigt romantiska och köper dyra presenter. Sedan har vi papporna. Svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet. En riktig amerikansk man får panik om han är ensam med barnet i mer än 20 minuter. Amerikanska pappor lagar inte mat och stryker inte, de jobbar och försörjer sina familjer."

Ridå. Anna Anka hyllar islamistiska ideal, skriver Nalin Pekgul, ordförande i socialdemokratiska kvinnoförbundet. Ja, och även konservativa svenska ideal, naturligtvis. Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren välkomnar Anna Anka om hon vill gå in i politiken. Men det blir för mycket till och med för kd-kvinnorna.

Jag skulle tro att det är en mycket liten krets av kvinnor i Sverige som tilltalas av Anna Ankas uppfattningar. Men långt borta från Anna Ankas överklasstillvaro finns en verklig problematik om jämställdhet och barnuppfostran och möjligheterna för vanliga löntagare att hantera den pressade vardagen. Den borde vi diskutera och det nu av politikeretablissemanget föraktade kravet på sextimmars arbetsdag. Ett krav vars förverkligande skulle kunna skapa betydligt bättre villkor för människor att få en meningsfull vardag.Bloggat: Svensson Annarkia

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Märkliga rykten och spekulationer

Det framgår allt tydligare att de pakistanska myndigheter mest fabulerar när de nu försöker koka ihop en historia om de gripna svenska medborgarna. Enligt uppgifter i media är flickan inte längre misstänkt och kan komma att släppas. Så blir man av med ett besvärande inslag.
Hur nu detta kan komma sig. Tidigare har hon utmålats som en förslagen terrorist redan när hon var 17 år. Nu har hon inte ens varit invigd i "terrorplanerna" utan tydligen förts bakom ljuset av de övriga i gruppen. Historien blir allt märkligare.
Enligt SvD uppger en källa att de gripna svenskarna i Pakistan anklagas för spioneri. Fantastiskt. De skulle alltså ha kört runt i en buss för att spionera på "känsliga kärnvapeninstallationer" i området.
Mycket spekulationer, rykten och fantasterier som säger rätt mycket om det korrupta Paktistans poliser, militärer och tjänstemän. Men som SvD också skriver:
"Bara en sak är i nuläget helt klar - tydliga besked från de pakistanska myndigheterna dröjer och inrikesministeriet i Pakistan vill varken dementera eller bekräfta uppgiften om spioneri. Enligt en källa där ska inte heller den svenska ambassadören Ulrika Sundberg ha fått information om vad anklagelserna mot svenskar konkret handlar om när hon träffade inrikesminister Rehman Malik i onsdags."
Det är just vad som saknas nu. De gripna måste få veta vad de anklagas för och antingen släppas eller få sin sak prövad i en rättvis domstol. Man kan tvivla på att det kommer att gå rätt till eftersom rättssäkerheten är väldigt låg på grund av 38 år av militärstyre.
Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: Fel väg att gå

Fel väg att gå

Nästa år tar Sverige över ledningen för EU:s jakt på pirater i Adenviken utanför Somalia, uppges det. Jag tror inte mycket på den där piratjakten, åtminstone inte om man vill komma till en lösning på problemet.
För att lösa problemet måste man åtgärda orsakerna till sjöröveriet. Orsakerna ligger i att Somalia inte får vara i fred. Utländsk inblandning, krig och fattigdom skapar kaos gör att normala samhällsförhållanden inte kan upprätthållas. Kriminell affärsverksamhet frodas under sådana omständigheter.
En annan orsak är förstörelsen av fiskevattnet. Västerländska fartyg har dumpat miljöfarligt avfall och ruinerat redan fattiga fiskare. Det har skapat en rekryteringsbas för den kriminella affärsverksamheten.
Det vill till nya grepp. Låt somalierna sköta sina egna angelägenheter. Bort med etiopiska ockupanter. USA ska sluta blanda sig. Ge hjälp så att landet kan byggas upp. Då kan också det kriminella sjöröveriet bekämpas effektivt från land.
Det svenska deltagandet i EU:s militära aktioner är definitivt fel väg att gå. Vårt lands försvar håller på att utvecklas till en slags insats för rika länders straffexpeditioner över hela jordklotet. Vi ska inte delta i den här typen av verksamhet, imperialism som först förstör för människor i fattiga länder och sen bombar och skjuter vi på dem när de uppför sig konstigt.

torsdag 17 september 2009

Bra AB, men det räcker inte

Från Sd-kuriren maj 1991 - sen gammalt har Sd ett svårt förhållande till massmedia som deltar i den stora "konspirationen" mot folket...

Sverigedemokraterna är ett djupt odemokratiskt parti och vi får hoppas att de aldrig får något inflytande över politiken. Det skulle bara bidra till ett hårdare och mera intolerant samhällsklimat. Att Aftonbladet väljer att inte publicera annonser från detta rasistiska parti hedrar dem och har definitivt inget att göra med censur eller inskränkning av de demokratiska rättigheterna.

Det handlar inte om någon diskriminering av Sd. De är, enligt AB, fortfarande välkomna med debattinlägg som alla andra. Det tillhör demokratins abc att alla får möjlighet att lägga fram sina argument och även att motståndarna får bemöta dem. Men det måste också vara en tidnings rättighet att själv avgöra om man vill ta in annonser med tvivelaktigt känslomässigt innehåll.

AB: "Sverigedemokraternas valannonser kommer med all sannolikhet att till sitt sakinnehåll vara harmlösa. Ett barn i en Bullerby under ordet ”frihet”, typ...De känslor Sverigedemokraterna vädjar till är inte harmlösa. Det finns en dubbel agenda i Sverigedemokraternas känslofyllda retorik som vi inte vill vara avsändare till. En underström i Sverigedemokraternas Bullerby som säger att om du röstar på dem kan Sverige bli som förr. Utan en massa gapiga invandrargäng som stjäl dina ungars mobiltelefoner och våldtar.
Kärnan är alltid att definiera det främmande som ett hot, det invandrade som ett problem. Antingen är de ett problem för att de tar våra jobb, eller så är de ett problem för att de inte tar några jobb. Men det har naturligtvis aldrig handlat om vilka invandrare som jobbar och inte i Sverigedemokraternas värld. Vi ska i stället fås att förstå att det främmande är hotfullt. Samma tankegods som den nationella rörelsen har haft sedan 1920-talet."

Jag kan förstå och dela dessa uppfattningar. Men då måste tidningen tillämpa detta över hela linjen och inte låta sensationsjournalistiken underblåsa islamofoba och främlingsfientliga stämningar. Aftonbladet borde ta en titt på till exempel de artiklar som varit om de terrormisstänkta svenskarna i Pakistan.

Men viktigast av allt, om hotet från Sverigedemokraterna ska kunna drivas tillbaka då måste socialdemokratin självkritiskt göra upp med sitt svek mot stora arbetargrupper och ta ansvar för att man medverkat till att Sverige blivit ett land med ökande klyftor och orättvisor. Det är detta som ligger i botten och skapar grogrund för extremhögern.


Bloggat: Svensson

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Hyckleri om terrorism

USA:s och Nato:s attacker på civila skapar bara fler talibaner...

Det finns ett oerhört hyckleri i frågan kring de terrormisstänkta svenskarna i Pakistan. Carl Bildt slog i tisdags fast att UD inte tänker anstränga sig för att få de svenska medborgarna frigivna. Aftonbladet har i dag en ledare, Waziristan är inte Phuket, som, även om den är mån om att försvara rättssamhället, ändå andas uppgivenhet och anpassning till den islamofobiska hetsen.

Aftonbladet publicerar i dag en artikel, ”Kopplingar till al-Qaida”, i vilken Pakistans inrikesminister upprepar påståendena att svenskarna har kopplingar till terrorister och var på väg till Afghanistan för att slåss mot Nato. Men det har fortfarande inte kommit fram några konkreta bevis för dessa påståenden. Det måste vara en angelägen uppgift för svenska myndigheter att bevaka att de gripna får en rättvis rättegång i det korrupta Pakistan.

”De återgår till terror”. Amerikanska militärer påstår att elva procent av de som frisläppts från Guantanamo återgår till terrorverksamhet. Ett påstående som starkt ifrågasätts. Man bör också alltid vara vaksam när amerikanska militärer pratar om terror. De har sina egna definitioner och egna intressen.

Däremot kan jag tänka mig att de som suttit i Guantanamo, blivit illa behandlade och inte fått en chans att försvara sig i en rättegång vill hämnas när de kommer ut. Om det nu skulle visa sig att de svenska ungdomarna faktiskt var på väg till Afghanistan för att slåss mot Nato - är det då värre än att vi, dvs vår regering, skickar hundratals svenskar som soldater in i oroshärden för att delta i och försvara en orättfärdig ockupation och en korrupt regim?

Hyckleriet är gigantiskt. Här debatteras och spekuleras om tre unga svenskar. Men det stora och värsta brottet - att vi deltar i ett angreppskrig som destabliserar hela regionen i Centralasien - det tigs det om. I den här affären är det svenska kriget i Afghanistan den verkliga skandalen.

Jag har ingenting till övers för varken talibaner, terrorister eller fundamentalistisk religion. Men det krig och de massakrer på civilbefolkning som USA och Nato bedriver är ett kontraproduktivt krig som bara skapar fler talibaner. Sverige ska inte delta i sådan smutsig verksamhet.


Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö: Skånesocialisterna formerar sig

Skånesocialisterna formerar sig

Bilden från ett möte i Malmö i våras

I dagens mediaskörd (se länkar nedan) kan vi bland annat läsa om de ökande svårigheterna för gravida att bli sjukskrivna. Varje dag nås vi av nya nedslående uppgifter om hur löntagare och arbetslösa drabbas av högerpolitiken. Just i dag kan vi också notera att väljarstödet för alliansen viker. Det är glädjande. Alternativet med Mona Sahlin och Co är inte lika uppmuntrande. Behovet av ett radikalt vänsteralternativ har inte varit så här stort på länge. Det är mot denna bakgrund som Skånesocialisterna nu tar en rad initiativ för att formera den nya vänstern.

I somras tog nätverket av socialister från olika orter i Skåne ett beslut om att det nu är dags att bilda lokalorganisationer. Vi tänkte oss då att förutsättningarna för detta ska finnas i första hand i Malmö, Lund och Hässleholm.

Och mycket riktigt. Nu tas de första stegen mot organisationsbildandet. I veckan har våra Hässleholms-kamrater figurerat i lokalpressen. Partibildandet har väckt en del rabalder eftersom en del av de ledande personerna i Vänsterpartiet i Hässleholm har valt att gå med i det nya partiet.

Här något ur mediaskörden:
Kristianstadsbladet: Splittring inom V

Norra Skåne: "Att bekämpa nedskärningar i välfärden står högt upp på agendan för det socialistiska parti som presenterades på onsdagen.– Vi vill vara ett vänsteralternativ som går ut på gator och torg och protesterar, säger Henrik Hedman, en av initiativtagarna."

Kristianstadsbladet: "Vänsterpartiet i Hässleholms splittras. Avhopparna med tidigare V-ordföranden Hans Wendel i spetsen lanserar i stället en lokalavdelning för Socialistiska Partiet som siktar på kommunvalet 2010."

På måndag arrangerar Hässleholmssocialisterna ett öppet möte:
Möte: Socialistiska Partiet - Hässleholm. Vad vill socialisterna?
Datum:21 september.
Plats: ABF - Lokalen. Tid: kl 1900

På lördag kommer turen till Malmö. Då markerar Malmösocialisterna sitt partibildade genom ett offentligt möte. Och har bjudit in några talare att ge sin syn på vänsterns uppgifter.

Öppet möte: Socialistiska Partiet Malmö - Behovet av en anti-kapitalistisk vänster
Tid: Lördag 19 september kl 17 (från ca 19 fest med möjlighet att köpa mat/dryck och underhållning).
Talare:
Andreas Malm, författare och debattör
Lars Henriksson, volvoarbetare och fackligt aktiv
Ronny Åkerberg, SP-Malmö

Offentligt möte i Malmö: Affisch
Inlägg på Röda Malmö: Socialistiska Partiet bildas i Malmö
Hässleholmskamraternas blogg: Röda Göinge