fredag 26 mars 2010

Bjästa och svensk hederskultur

Jag fick inte tillfälle att se Uppdrag Gransknings program om Bjästa förrän idag på eftermiddagen. Det är naturligtvis ingenting särskilt med just orten Bjästa och det finns heller ingen anledning att nu ägna sig åt samma sort mobbning mot Bjästa och Bjästa-borna som dessa har bedrivit mot två våldtagna flickor.

Det som hänt i Bjästa skulle kunna hända var som helst. Och gör det också. Tyvärr är det inte alltid som våldtäktsmän blir fällda eller som våldtäktsoffer får någon slags upprättelse. Programmet ger anledning till eftertanke. Det som hänt i Bjästa vittnar om ett flertal saker.

Det finns vuxna där som deltagit och varit drivande i häxjakten på de två våldtagna flickorna och i försvaret och glorifieringen av förövaren. Vare sig det är kvinnor eller män så återspeglar de stor okunnighet och fördomar om våldtäktsmän och våldtäktsoffer, patriarkala strukturer och en slags svensk "hederskultur" som favoriserar män och bedriver hets mot kränkta kvinnor.

De som i sin yrkesutövning skulle stävja utvecklingen av osunda stämningar bland barn och ungdomar visar upp en skrämmande okunnighet och brist på ansvar. En rektor som ville vara neutral i förhållande till anhängare av dömd gärningsman och offer. Fritidsledare och präst som i första hand "tycker synd om pojken". Och en kyrka som öppnar sina portar på vid gavel för gärningsmannen medan brottsoffret flyr från skolavslutningen. På så vis uppmuntrar man gärningsmannen till våldtäkt nummer två.

Det är mycket som behöver förändras för att det här inte ska upprepas igen. Det räcker inte att de ansvariga i Bjästa ber om ursäkt, de bör lämna sina poster. Myndigheter och politiker måste granska hur det här blev möjligt och ta sitt eget ansvar. Det räcker inte med vackra ord, man måste också se till att saker och ting görs i praktiken, att tillräcklig utbildning, fortbildning och resurser ställs till förfogande. Jan Björklund har det yttersta ansvaret för hur svensk skola fungerar. Varför ser det ut som det gör när Björklund har styrt i fyra år?

Uppdrag Gransknings program här
Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

13 kommentarer:

Gunnar Johansson sa...

Den här händelsen är ännu ett symptom på bristen på kristen etik i samhället rent generellt. För den som har ”Tio Guds bud” i ryggmärgen skulle Bjästa-katastrofen varit en omöjlighet. Det åttonde budet lyder: ”Du ska inte bära falskt vittnesbörd om din nästa”. Det budet verkade ingen i det här samhälllet känna till - och ännu mindre bry sig om.

Dessvärre föll även prästen i Bjästa offer för den hatfulla masspsykosen. Hans omvändelse under galgen var pinsam att beskåda. Men den omständigheten är i och för sig ganska så typisk för den på det hela taget avfallna och ännu politiskt styrda Svenska kyrkan.

Jesus yttrade sig så här tankvärt: ”Behandla andra människor som du själv vill bli behandlad”. Enbart det citatet är ett starkt argument för att återupprätta ämnet kristendom i skolans undervisning. En kristen etik skulle förebygga mycket elände och ondska hos både barn och vuxna.

Många med mig har sett och upplevt hur den moraliska dekadensen och förfallet ökar i samhället för varje år. Råheten och egoismen blir allt mer påtaglig. Och de här tendenserna förstärks och blir bara tydligare via Internet. Facebook och andra ”sociala medier” har på något sätt övertagit normbildningen från både föräldrar och skola.

I det perspektivet är det svårt att se att ännu mer av sex- och samlevnadsundervning kan vara den bästa medicinen mot det allt värre moraliska och andliga förfallet. Undervisning i kondomteknik och samlagsställningar kan rimligen aldrig ersätta djupt grundläggande värderingar om hur vi behandlar våra medmänniskor.

Budordet ”du ska inte bära falskt vittnesbörd om din nästa” talar för sig självt. Och det gäller förstås även de övriga nio budorden. Om de hade suttit i ryggmärgen hos det svenska folket som det gjorde under den första halvan av 1900-talet så hade mycket elände besparats oss.

Anonym sa...

Till Gunnar Johansson:
Prästen i Bjästa borde väl om någon vara bekant med tio guds bud. Ändå hjälpte det inte.
Människors agerande under första halvan av 1900-talet verkar inte heller så upplyftande. Nog förekom det mycket av mobbning (även om det inte kallades så då) och social utstötning under den perioden.
Och bra mycket hyckleri från kyrkans företrädare. Det kristliga kärleksbudskapet hindrade heller inte forna tiders omfattande häxprocesser i vårt land.
Nej, vi måste nog söka orsakerna någon annanstans än i brist på kristendom. Och botemedlet är heller inte att finna i mera kristendomsundervisning.
De flesta av budorden har kristendomen gemensamt med både andra religioner och ateister. Det är inte det som saknas utan kamp mot fördomar och förlegade strukturer i samhället.

wot sa...

"Det som hänt i Bjästa skulle kunna hända var som helst. Och gör det också."

Var?

"Det finns vuxna där som deltagit och varit drivande i häxjakten på de två våldtagna flickorna"

Vilka då? Oscars mamma och två skvallerkärringar, kanske. Några fler?

Så där har du två påståenden som du bör leda i bevis innan du kommer till slutsatser om "den svenska hederskulturen".

Patrick sa...

Detta är föga förvånande med tanke på hur många gånger man hört folk skratta åt brottsoffer och säga att dom bara har sig själva att skylla. Men ingen har ju sig själv att skylla för man blir utsatt för ett brott... Men jo, om man... är där då någon som säger, så då får dom faktiskt skylla sig själv. Verkar finnas en stigmatisering och svagstämpel på att bli utsatt för brott i Sverige.

Ronny Åkerberg sa...

...till wot:
Många experter, kvinnojourer med flera har i åratal vittnat om hur ofta det är våldtäktsoffren som får skämmas. Ofta har kvinnor svårigheter med att bli trodda i rättegång.
I Bjästa var det tusentals som på nätet hetsade mot de våldtagana flickorna och slöt upp bakom förövaren. I Uppdrag Gransknings program framgick det att detta långt ifrån enbart var ungdomar.

kristina sa...

Jag blev chockad då jag så detta på tv play prästens ögon och minspel då han uttalade sig var hemskt jag arbetar som distrikssköterska, min syster är rektor på en skola, Jag vet att det skulle aldrig fått ske
utan ingripande från skolans personal
Jag går inte in på 10 guds bud mm och olika kyrkor här gäller det civilkurage från vuxna människor
men du en sak som jag också mår dåligt av, är denna häxjakt som mamman till våldtäktsmannen påbörjat på facebook visar bara att hon misslyckats med sin uppfostran vilken normal pojke sätter sig på armarna på en tjej så hon inte kommer loss OCH SEN UTFÖR DET HAN GÖR...

Anonym sa...

Ingen överraskning att dessa kollektiva tendenser finns för de kvinnor som utsatts för trakasserier från män, te.x. kallats hora i skolan, och sedan ffått mkt låg status i det svenska samhället med tillhörande uteslutning och kommentarer... Tacka alla antifeminister som motarbetar utvecklingen och gång på gång sprider rykten om omfattningen av falska våldtäktsanmälningar..

Anonym sa...

"Den här händelsen är ännu ett symptom på bristen på kristen etik i samhället rent generellt."-Gunnar Johansson

Jag är så enormt trött på människor som kidnappar moral. Seriöst Gunnar, läs en bok om moralfilosofi/etik så vi människor utan vanföreställningar slipper läsa din pretentiösa dynga.

/Malacoda

Krille sa...

Gunnar: ”Behandla andra människor som du själv vill bli behandlad”. Detta kallas för den gyllene regeln, och är äldre än både Jesus och judendomen (som kristendomen sprungit ur).

Att mer kristen etik behövs håller jag inte med om - kristen etik handlar inte om gyllene regeln och "du skall icke döda", då detta är gemensamt för alla trosinriktningar och filosofier. Att lära ut kristen etik handlar mer om arvssynd och att frälsning är vår enda räddning.

Bloggförfatteren: "Varför ser det ut som det gör när Björklund har styrt i fyra år?" Bjärsta är över 69% socialdemokratiskt - att komma dragandes med en borgerlig minister känns ganska långsökt, då skolan är kommunal. Dessutom skedde väl detta efter att borgarna styrt i 3 år? Att samhället skulle vara i moraliskt förfall efter bara 3 år verkar högst osannolikt. Detta sitter djupare. Eller menar du att detta inte förekom under socialdemokratiskt / vänsterpartistiskt styre? Är patriarkatet ett nytt fenomen?

Ronny Åkerberg sa...

...till Krille:
Självklart är Björklund inte ansvarig för det som hänt i Bjästa. Min fråga avsåg heller inte något sådant.
Däremot är han och hans regering ansvarig för att värdegrundsarbete och anti-mobbningsarbete förvandlas från vackra ord till handling och att skolan och kommunerna förses med de resurser som krävs för att de ska gå iland med sitt uppdrag.

Anonym sa...

Ronny Åkerberg:
Jag tror inte att detta handlar om varken jämställdhetsplaner eller resurser; folk har betett sig som idioter. Idioti är tyvärr bortom vänster-höger samt reusrser-resursbrist.
Jag är övertygad om att de hade betett sig lika puckat även om de haft några miljoner kronor mer i budget.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Visst kan man påverka människors handlande med hjälp av resurser. Klara riktlinjer, utbildning, fortbildning, kontroller, inspektion, tillräckligt med vuxna som kan vägleda barn och ungdomar med mera.
Skolan har en oerhört stor inverkan på unga människor. Men då måste den också få de medel som krävs.

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Jag har ringa erfarenhet av liknande men enligt densamma så brukar faktiskt våldtäktsmannen fördömas kraftigt. Ibland kanske lite för kraftigt och innan rättslig prövning, utan färgade kuvert. Vad som hänt här begriper jag helt enkelt inte! Men det är som med övriga Sverige idag, upp och ner.