fredag 11 juni 2010

Mona, Maud och arbetslösheten

Den skyhöga arbetslösheten är en plåga

Mona Sahlin ljuger inte när hon skriver att arbetslösheten bland unga 15-24 år är över 30 procent. Men enligt SvD:s Faktakollen ingår även studenter som söker heltids- eller deltidsjobb i statistiken. Om man räknar bort heltidsstudenterna blir ungdoms-arbetslösheten "bara" 11,5 procent.

Men som Faktakollen konstaterar: "Samtidigt finns bland studenterna de som pluggar bara för att de inte får något heltidsjobb, och ur den aspekten speglar inte heller siffran 11,5 procent hela sanningen". Nej, just det och dessutom: Hur många studenter måste inte jobba bredvid och på loven för att få ihop ekonomin?

Hur man än vrider och vänder på saken så återstår kalla fakta: Ungdomsarbetslösheten är åt helvete. Det var den för övrigt även på sosseregeringens tid.

En som uppenbart ljuger däremot är Maud Olofsson. Hon är intervjuad i DN idag och vill skylla Centerns dåliga opinionssiffror på att de kommit i skymundan på grund av moderaterna. Märkligt att gnälla över detta när just Maud Olofsson varit pådrivande för att genomföra en högerinriktad nyliberal politik inom (c). Inte heller konstigt att (c) tappat miljöfrågorna till Mp när man så uppenbart svikit sina väljare i kärnkraftsfrågan.

Trots den skyhöga arbetslösheten försvarar Maud Olofsson högerpolitiken och påstår felaktigt att "100 000 fler är sysselsatta nu". Det påstod hon i en partiledarutfrågning i Gomorron Sverige den 28 maj. Men det är falskt.

Statistiska Centralbyråns Arbetskraftsundersökning, AKU, visar tvärtemot att det nu finns färre sysselsatta än när regeringen tillträdde. Inte hundratusen fler utan 12 000 färre. Alltså nästan 112 000 färre än Olofsson påstår. Dessutom växer köerna till socialhjälpskontoren, människor som varken får sjukpenning eller a-kassa.

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

3 kommentarer:

Jonas sa...

Det vore jävligt underligt om inte fler vore arbetslösa under en lågkonjunktur, att skillnaden bara är ynka 12000 är ju ett superbetyg åt alliansen.

Ulf sa...

Dessutom:
Detta sätt att räkna "utanförskap" på är det sätt som Allinasen började använa under valrörelsen 2006....då passade det deras syften, uppenbarrligen inte så nu.

Anonym sa...

Det mesta här på jorden har fel etikett på sig. Utrymmet tillåter bara 3 exempel här: kvinnorna som jobbar hårdast och lever längst kallas för "det svaga könet",
Stalin-sovjet och Mao-kina kallade sig "internationalister" men mer utpräglade nationaliststater har aldrig funnits.
Centerpartiet vars politik Milton Friedman inte skulle skämmas för kallar sig för "Center" - partiet.
Kamelsilaren