måndag 5 juli 2010

Moderaterna ÄR särintresset

Ett parti för de rika och för ökade klyftor

I Moderaternas Sverige ökar betygsklyftorna. Ju rikare föräldrar desto bättre betyg. Där har vi facit över hur alliansregeringen skapat ett samhälle för de rika och välbeställda. På ytterligare ett område. Dollarmiljonärerna blir fler men ännu fler blir de som hamnar i kön till socialhjälpskontoren.

Men Reinfeldt riktar in sig på skatterna. Försöker skrämma med skattespöket. "Vi går inte i särintressets ledband", sa Reinfeldt i Almedalen. Nej, det behöver de inte göra, de behöver inte gå i ledband, de ÄR särintresset. Moderaterna är de rikas parti.

M snor klassisk valaffisch av S. "För jag vill ha ordning på Sveriges ekonomi". Reinfeldt vill framställa sig som bäst i Europa. Men fakta är att han rider på andras olycka. De svenska bankernas ansvarslösa spekulation betalas nu av fattiga människor i Baltikum. Om människorna där haft kraft att stå upp för sin rätt och avvisat påtryckningarna från svenska regeringen hade den svenska ekonomin varit i ett annat läge.

Prioritera lycka framför BNP, skriver några debattörer i SvD idag. "I Sverige har den upplevda lyckan inte ökat nämnvärt sedan 1980-talet trots att vi sedan dess har haft en kraftig ekonomisk tillväxt. Man kan fråga sig varför vi ska ha ekonomisk utveckling som det främs­ta samhälls­målet, om den inte får oss att må bättre?"

Det är så sant som det är sagt. För att öka lyckan krävs att vi bryter med den politik som varit förhärskande de senaste tjugofem åren. Oavsett regering så har klyftorna i samhället ökat. För att människor ska må bra krävs satsningar på jämlikhet och fungerande välfärd.

Läs mer på Röda Malmö:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alla som röstar på moderaterna gör det medvetet för att sko sig själva.

Ronny Åkerberg sa...

En del gör det. Andra är offer för självbedrägeri och tror verkligen att ökade klassklyftor är bäst för alla.

Anonym sa...

Det är inte rimligt att du anklagar moderaterna för att rika barn har bättre betyg.

Betyg grundläggs genom år av studier. Sverige har ett riktigt dåligt skolväsende där fler och fler inte klarar av skolan. Detta beror till stor del på misslyckade reformer men även att lärarnas status har förstörts de senaste 20-30 åren. Detta beror främst på socialdemokratisk politik, dagens kunskaper bygger också på socialdemokratisk politik och först om några år kan man börja lasta alliansen om skolan försämras...

Ronny Åkerberg sa...

Visst är det rimligt att anklaga moderaterna, även om detta är en utveckling som skett under både borgerliga och socialdemokratiska regeringar.
Är det något parti som förordat nedskärningar av den offentliga välfärden så är det just moderaterna. Dessa nedskärningar har drabbat skolan hårt och de har fortsatt under alliansregeringen.
Privatiseringen av skolväsendet är också en hjärtefråga för moderaterna.
Just dessa klyftor och denna segregering - som moderaterna står för - är det som lagt grunden för de ökande orättvisorna i skolan.