torsdag 23 december 2010

Så här kan vi inte ha det med tågen

...nu får det vara stopp på förfallet

Utanför mitt fönster yr snön. Det blir säkert en vit och fin jul. Men eländet fortsätter när det gäller tågen. Flera inställda tåg, läser jag. Skåne hårdast drabbat. Trafikverket glesar ut trafiken just på årets största resdag.

Bakom tågkaoset ligger många år av uteblivna investeringar, bristande underhåll och försämrad överblick och ansvarstagande genom konkurrensutsättningar, upphandlingar, marknads-anpassning och vinstmaximering.

Facket kritiserar bristande snöröjningsresurser. För få anställda och för få maskiner. Arbetssituationen för tågpersonalen påverkas naturligtvis. När tågen inte går, blir försenade och resenärerna irriterade så går det ut över personalen. Seko anser att det är ett stort arbetsmiljöproblem och att en av de bakomliggande faktorerna är underbemanning.

Så här kan vi inte ha det. Dags nu att ansluta sig till Tågupproret. Jag har skrivit på namninsamlingen som drivs på nätet av Seko, Järnvägsfrämjandet och Miljöförbundet. Skriv på du också och tipsa andra om det.

Några av mina senaste inlägg om tågeländet:Bloggat: Svensson, Jinge,

6 kommentarer:

Xanthopteryx sa...

Fast inga resurser i världen råder bot på det aktuella vädret! Inte ens vägtrafiken fungerar snart. Det är bara att inse att vi fortfarande inte kan styra över vädrets makter, även fast vi tror det.
Vi pratar hårda vindar och flera dm snö - Gotland uppåt en halvmeter till jul kanske!

Ronny Åkerberg sa...

...till Xanthopteryx:
Riktigt hårt väder och mycket snö ställer alltid till det. Men HUR mycket det drabbar bestäms av planering och resurser. Vi har i veckor nu sett hur hela vintern kommit som en stor överraskning för ansvariga myndigheter och politiker. Trots erfarenheterna från förra vinterns tågkaos har inte nödvändiga åtgärder vidtagits.

Anonym sa...

Oavsett färg på regeringar så har Sverige fört en nyliberalistisk politik av anglosaxisk modell i större utsträckning än t.ex. de tyskspråkiga länderna, och det märks även i kollektivtrafiken. Dessa länder är fullsmockade av tågräls, och trafiken fungerar nöjaktigt. I rättvisans namn har Sverige både en större yta och ett besvärligare väder, men viljan att prioritera kollektivtrafiken har också saknats.
Kamelsilaren

Xanthopteryx sa...

Inga resurser i världen hade kunnat råda bot på detta väder som varit, och som på vissa håll kommer fortsätta. Drevbildningen är enorm när det blåser så mycket vilket medför att ett röjt spår, eller väg, är som helt oröjt efter bara en kvart halvtimme. Även andra länder har problem med snö. Tänk dig motsvarande trafik som vi har under julhelgen på en plats likt denna exempelvis: http://www.youtube.com/watch?v=KCqEBdjaXpM
Något som är än mer faschinerande är hur alla vanliga dödliga också tycks överraskas av vädret. Varför lär sig då inte ens folket att det kommer snö och halka. Hur många är det inte med sommardäck som halkar av vägen när snön kommer? Hur många, rent ut sagt idioter, var det inte osm gav sit ut i senaste dagars klass 2-område, där man tydligt uppmanade folk att INTE ge sig ut? Det bidrar knappast till att saken blir bättre...
Det där med planering som sagt...

Ronny Åkerberg sa...

Det håller inte att skylla på vädret. Det handlar om bristande underhåll, otillräckliga investeringar, dålig kapacitet och en förödande avreglering som förstört översikt och ansvar.
Hur kan Schweiz, med allt sitt vinterväder, få 97 procent av persontågen att gå i tid?

Anonym sa...

Visst kan det gå att få fram resurser till tågtrafik i hårt vinterväder, men i Sverige tror vi att allt kan lösas med spetsteknologi, och så dras det in på banarbetare som förr i tiden skickades ut för att knacka bort is från räls och växlar. I Sibirien tuffar ju tågen på i 50 graders kyla, men förmodligen jobbar det en massa vaddrocksinpackade gummor vid varje växelstation också.