söndag 31 januari 2010

Wallström till FN-toppjobb


Margot Wallström får toppjobb i FN. Den tidigare EU-kommissionärens nya jobb beskrivs som operativt och går bland annat ut på att se till så att de som gör sig skyldiga till övergrepp mot kvinnor under konflikter ska gripas.

Wallström ska arbeta för att FN-resolutionen 1820 om sexuellt våld i krigsdrabbade områden efterlevs under konflikter. Dessutom ska hon även främja kvinnornas roll i samhällsuppbyggnaden efter konflikter, rapporterar SVT på sin hemsida.

Hon har själv kommenterar uppdraget tidigare så här:
– Sexuellt våld mot kvinnor har blivit ett medvetet och planerat vapen i krig. Det är en fasansfull utveckling. I exempelvis Kongo uppskattas 200 000 kvinnor blivit våldtagna under de tio år som konflikten pågått. Soldaterna går från by till by och militärer menar nu att det är farligare att vara kvinna än soldat i många krig.

En sak som jag hoppas att Margon Wallström tar itu med är FN-truppernas uppträdande ute i världen. Till stor skam för vårt eget land har det avslöjats att den svenska FN-personalen i Kongo inte är något föredöme.

Katrine Kielos skrev nyligen om detta i AB: Hatet mot kvinnokroppen är vår tids största skam. "Uppdrag granskning visade i onsdags hur FN-soldater och annan fredsbevarande personal har sex med kvinnorna de är utsända för att beskydda. Vilket är förbjudet. I många fall gäller det extremt fattiga barn som låter sig utnyttjas för några dollar, ett ägg, eller en burk majonnäs."

Läs om och se programmet på Uppdrag Granskning.Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

Män med makt och pengar utnyttjar


Den nu häktade före detta länspolismästaren hade en hästgård - för unga flickor utanför Vimmerby. I Aftonbladet berättar "Karin" hur han under tre år betalade henne för förnedrande sex – bland annat tillsammans med en 17-årig flicka. Allt mera uppgifter kommer fram om den före detta polischefens märkliga dubbelliv. Det lär bli en intressant rättegång.

Mäns köp av sex har förändrats, läser jag på Rapport. Det handlar allt mer om nätverk av svenska män som utnyttjar och köper sex av unga svenska tjejer. "Under hösten och vintern har flera härvor upprört. En lärare har fungerat som hallick på nätet, direktörer och makthavare har tillsammans köpt sex av skolflickor, ett kommunalråd har tvingats avgå efter ett försök till sexköp av en tonåring tillsammans med andra män."

"Dom som utnyttjar är ofta män med makt, med familj och fina kärriärer. I centrum för nätverket finns ofta en väldigt aktiv man. På nätet hittar han tjejer. Många gånger unga, utsatta, ibland redan utnyttjade. Dom övertalas att sälja sex och tjänar snabbt stora pengar. Det gör att dom också fortsätter."

Sexköpare ofta män med mycket pengar, läser jag i Arbetaren. "Män med mycket pengar och hög social status bryter i högre utsträckning än andra mot sexköpslagen. Många av dem ser inte sexköp som något fel, säger mans- och prostitutionsforskaren Jari Kuosmanen på institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet."

– Naturligtvis är det så att de här männen har mer pengar, för det kostar ju att köpa sex, men det finns också ofta en klassisk machoattityd hos många män i de övre klasserna av samhället som gör att sexköp inte ses som något fel, säger Jari Kuosmanen till Arbetaren Zenit. Han har forskat i flera år om män och prostitution och har bland annat genomfört en studie på vilka som köper sex, där det visade sig att 13,7 procent av alla svenska män någon gång gått till en prostituerad, medan i det vad han kallar socialgrupp ett var betydligt högre siffror, där hade nämligen 20 procent köpt sex.

– Ofta handlar det om män som reser mycket i jobbet, de har en speciell jargong och tycker att köpa sex är ungefär som att betala för en teaterföreställning eller att gå på bio, säger Jari Kuosmanen.Tidigare inlägg i samma fråga på Röda Malmö:

Ung man sköts till döds i Malmö

En 26-årig man sköts med flera skott på Stortorget i Malmö i natt. Enligt uppgifter ska det ha skett på parkeringsplatsen i den södra delen av torget. Flera ambulanser skickades till platsen men mannens liv gick inte att rädda. Enligt Aftonbladet blev 26-årigen dödförklarad strax efter ankomsten till Universitetssjukhuset i Malmö.
– Vi har fått uppgifter om att flera skott har avlossats, men hur många skott mannen träffades av vet vi inte, säger Mikael Persson, presstalesperson på Skånepolisen.
Ingen har gripits för dådet. Den 26-årige mannen är hemmahörande i Malmö och är känd av polisen sedan tidigare.
– Han förekommer i en del brottsliga sammanhang, men om det här är en kriminell uppgörelse är för tidigt att säga, säger Mikael Persson.
Det kan naturligtvis handla om en mera privat uppgörelse, men det skulle inte förvåna mig om det återigen är kriminella gäng som ligger bakom. Användning av skjutvapen har vi sett flera prov på, både i gänguppgörelser och i andra sammanhang.
För bara några dagar sen var det två personer som blev beskjutna i Sofielund. I början av januari hade vi bombattentatet mot Buddha då misstankarna riktades mot Black Cobra. I augusti förra året hade vi mordet på en 23-årig kille på Munkhättegatan i Söderkulla, ett led i uppgörelserna mellan K- och M-falangerna.
Det är tragiskt att unga människors liv ska gå till spillo. Det är tragiskt att vi fått ett samhälle som inte förmår ge unga människor tro och hopp om framtiden. Det är tragiskt att den nyliberala inriktningen på politiken i Sverige och i hela världen skapat så många trasiga människor, förstörd välfärd, ökade klyftor och utanförskap, fattigdom och misär att kriminella gäng får grogrund och rekryteringsbas och att detta usla kriminella liv blir ett alternativ för en del. Jag anklagar den människofientliga kapitalismen som prioriterar snabba cash framför människovärde, välfärd och jämlikhet.
Bloggat: Svensson

lördag 30 januari 2010

Kollektivets återkomst

För några år sedan identifierade kirurgen Dr Atul Gawade ett stort problem. Landet där han arbetar, USA, har världens dyraste och mest avancerade sjukvård. Trots det dör varje år 150 000 personer, inte av de sjukdomar de behandlats för utan av kirurgiska komplikationer , komplikationer som inte så sällan beror på missgrepp i samband med operationer.

Efter en tids letande hittade han en lösning på problemet som var förvånansvärt enkel – checklistor. Genom att hämta idéer från sjukhus över hela världen skapade han tillsammans med sitt arbetslag en checklista för åtgärder före, under och efter en operation. Resultatet blev förbluffande; där listan använts har dödligheten minskat med i genomsnitt 46 procent.

Dr Gawades listor är ett exempel på hur billiga, lågteknologiska metoder för förbättringar ofta förbises i ett kapitalistiskt samhälle därför att ingen kan tjäna pengar på dem. Som kirurg satte han problemet i fokus, och arbetade prestigelöst och utan egenintresse för att lösa det. Hade han istället varit direktör på ett vårdbolag hade listidén hamnat i papperskorgen. Men än mer intressant blir Dr Gawade om man lyssnar till det skäl han anger för att listan behövs, och förutsättningarna han menar måste uppfyllas för att den ska fungera.

Checklistorna behövs därför att vi gjort så stora framsteg inom vårdforskningen. Det kan låta absurt, men är det inte.I den amerikanska sjukvården arbetar man idag med 4000 olika kirurgiska ingrepp, 6000 olika mediciner och 13000 olika diagnoser. Kunskapsmängden har blivit så stor att en enskild person inte kan hålla mer än en bråkdel av den i huvudet.

Gawade menar att den nivå där kunskap och kvalité förutsätter organisation och samarbete inte bara uppnåtts i vården, utan att det är en generell tendens i samhället. Geniernas och hjältarnas tid är förbi, vi lever i lagens, organisationernas och kollektivens tidsålder.Checklistorna blir ett sätt att hantera och bevara den av kollektivet burna kunskapen, och för att det verkligen ska fungera menar Dr Gawade att två kriterier måste vara uppfyllda.

För det första måste checklistan tas fram i en process där arbetslaget är involverat. De vetenskapliga utvärderingar som gjorts visar att det inte har någon effekt att bara införa checklistor uppifrån; de som opererar kommer inte att använda en lista de inte känner är deras.

För det andra måste arbetslaget som använder checklistan vara jämlikt snarare än hierarkiskt, för annars kommer undersköterskan inte våga påpeka för sjuksköterskan att de glömt att ta fram blodet, och sjuksköterskan kommer inte våga påpeka för kirurgen att alla i rummet inte är presenterade för varandra, och att kommunikationen under operationen därför riskerar att försvåras.

Dr Gawade talar om specifika lösningar på specifika problem; han drar inga långtgående politiska slutsatser utifrån sitt arbete – men det kan vi göra.

Den första slutsats vi kan dra är att vi lever i ett samhälle där ideologi och verklighet drar åt olika håll. Samtidigt som den allmänna historiska tendensen är att allt större del av samhällsverksamheten bygger på allt mer komplexa samarbeten, fokuserar politik och massmedia just nu allt mer på ”högpresterande” och ”kompetenta” individer – från grundskolans första år över hjälteberättelser i press, radio och tv till den sista pensionsutbetalningens storlek.

Individfokuset är kontraproduktivt, men det är nödvändigt därför att den nuvarande politiken i vid mening bygger på en liberal ideologi skapad för att förklara och försvara kapitalismen; en ordning där de stora massorna arbetar, medan några få koncentrerar makt och rikedom hos sig själva på en allt mer absurd nivå. Produktionsförhållandena, det vill säga det kapitalistiska systemet, sätter med andra ord ramar som hämmar utvecklingen av produktivkrafterna, eftersom produktivkrafternas utveckling i allt större utsträckning blir beroende av människor som arbetar tillsammans.

Den andra slutsatsen vi kan dra är att Dr Gawades idé om samarbetande grupper, som är jämlika och till stor del självorganiserade och självstyrda, är angelägen, men den är inte helt ny. Det är en idé som i över 150 år har utgjort hörnstenarna i det system som vi brukar kalla socialism.

Om Dr Gawade har rätt, om vi generellt befinner oss i en situation där kollektivt arbete är en förutsättning för gott arbete, måste vi bryta ner de hämmande ramar det kapitalistiska systemets inriktning mot individen sätter för utvecklingen.

Då blir likheten mellan det som Dr Gawade beskriver och det vi kämpar för mer än en putslustig poäng, därför att vi kommer att ha att välja mellan samarbete och fortsatt framåtskridande eller individualism och stagnation; alternativen är med andra ord socialism eller systemiskt – och systematiskt – förfall.

Ovanstående text är ledare i Internationalen vecka 4/2010

SvD DN AB Intressant

Bloggar om politik, samhälle, kapitalism, socialism, kollektivism

Bloggat: Kildén & Åsman Svensson Röda Lund Röda Göinge

Det händer i Malmö

Diskussionscirkel: Nyfiken på Socialistiska Partiet?

Diskussionscirkel på tre möten:
1. En annan värld är möjlig och nödvändig
2. "Men socialismen har ju aldrig fungerat"?
3. Anti-kapitalistisk rörelse i världen, Europa...och i Sverige?

På varje möte kommer en inledning att presenteras från olika föredragshållare.
Därefter fri diskussion.
Startar i vecka 7, förslagsvis tisdag 16 februari 18.30 (kan ändras efter önskemål).
Följande två möten i vecka 9 och 11.
Anmälan till Ronny Åkerberg, ronnyakerberg@gmail.com

Studiecirkel om Afghanistan

Välkommen att delta i Ofogs och ABF:s studiecirkel om Afghanistan. Inga förkunskaper behövs. Vi lär oss och diskuterar tillsammans på ABF:s lokaler på Spånehusvägen i Malmö. Vi planerar att ses vid tre tillfällen med start torsdagen den 11 februari. Hör av dig om du har frågor.
Sverige deltar i sitt första krig på tvåhundra år genom att delta i ockupationen av Afghanistan. Försvarsmakten i Sverige värvar intensivt soldater medan läget i Afghanistan förvärras alltmer. Vi träffas och diskuterar krigets bakgrund och nuläge och försöker få en inblick i situationen i Afghanistan. Som utgångspunkt för studierna har vi den amerikanska journalisten Ann Jones bok Winter in Kabul som är på engelska.
Läs mer på http://www.annjonesonline.com/
Anmälan på:
www.abf.se/skane/malmo/?PortalPageId=7428&arrId=125304&viewDetail=true
Lokal:ABF Malmö Startdatum:2010-02-11 Tid:18:30-21:00 Veckodag: Torsdag
Väl mött /Oscar Schön och Annie Boldt
malmo@ofog.org


Uppstartsmöte med Lämna det i marken

Oljebolaget Shell har fått tillstånd att provborra efter natur(fossil)gas i Skåne. Sedan några veckor är arbetet på flera håll i full gång. Detta är inte en isolerad fråga enbart för Skåne utan handlar om vilken energipolitik regeringen för och om hur företag så som Shell tillåts att fortsätta med sin katastrofala verksamhet världen över. Det handlar även om hur den dominerande politiken, och klimatpolitiken, fortsätter att ignorera de verkliga lösningarna och istället lyfta fram falska lösningar som innebär 'business as usual'.
Efter Klimattoppmötet i Köpenhamn står det klart att vi själva måste stå för den förändring som krävs.
Vill du belysa och aktivt bedriva motstånd mot fortsatt utvinning av fossila bränslen och uran globalt och lokalt?
Kom då till uppstartsmötet den 4 februari, kl 18:30 på Studiefrämjandet (rum 206) i Malmö. Heaven or sHell (http://www.himmelsk.se/) som jobbar lokalt mot provborrningar efter fossilgas i Skåne kommer att medverka på mötet och informera om Shells aktiviteter.

Njut av snön och vintern


Kallt, kallare, Sverige, skriver AB. Kylan kommer att fortsätta hålla Sverige i ett järngrepp under helgen. Problemen fortsätter i tågtrafiken. Banverket räknar med fortsatta problem under lördagen med inställda tåg och förseningar.
- Hur stora beror på hur mycket snö vi hinner röja undan, berättar Daniel Widlund på Banverkets presstjänst.

Snön orsakade trafikkaos i Skåne i natt. SMHI utfärdade klass 1-varningar på Österlen och i övriga Skåne i natt. Tågförseningar väntas det kommande dygnet, sedan klockan 21 på fredagen har inga tåg kunnat lämna Köpenhamn över Bron.

Trots snökaoset försöker jag focusera på det goda med vintern. Det är inte ofta vi får snö på det här viset. Om klimatförändringarna fortsätter kanske vi aldrig mer får uppleva det på våra breddgrader. Så njut av det panorama som skapas av snön.
Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

Mycket skumt med Spyker

Victor Muller är knappast den frälsare som en del vill inbilla oss...

Vad är det för skumma typer som den borgerliga alliansregeringen låtit ta över Saab? Förre delägaren i Spyker, ryssen Vladimir Antonov, misstänks ha kopplingar till organiserad brottslighet.

Det krävdes ingripanden från Säpo och FBI för att möblera om i den formella ägarbilden. Fortfarande vill dock Victor Muller inte berätta om vilken eller vilka de nya finansiärerna är. Själv är han också föremål för utredning av de holländska myndigheterna.

Som Svensson påpekar så är det mycket som talar för att det ändå är Antonovs pengar som ligger bakom affären.

Det är sådana personer som den svenska regeringen med förtroende vill ge statliga garantier för miljardlån. "Risken stor att staten inte får tillbaka pengarna", säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Det är en väldigt riskabel satsning som regeringen nu gör", säger han till Dagens Industri.

Tidningen MiljöAktuellt skriver att "Saab-köparen Spyker tror inte på företagets satsning på elbilar. Bilarna är inte så bra som många tycker och det är svårt att få el till sin elbil i dag, säger vd:n Victor Muller till Sveriges Radio." Istället för elbilar tycker Spyker att Saab Automobile ska satsa på hybrider och på att färdigställa sportbilen Aero X som presenterades för några år sedan.

Jöran Fagerlund skriver: "Näringslivsminister Maud Olofsson (C) försöker nu framställa hennes årslånga vilsenhet och passivitet som ansvarsfull regeringspolitik. Det förhåller sig naturligtvis tvärt om. Regeringen har passivt tittat på och hoppats att någon annan skall gå in och försöka göra det GM har haft problem med sedan de tog över: få Saab att bygga lönsamma fossilbilar.
Lönsamheten och framtiden ligger inte i fossilbilar och jag tvivlar på att någondera finns i lyxbilar. Det är klart små serier lyxbilar ger inte så stor miljöbelastning men de ger inte så många jobb heller."

Birger Schlaug skriver i sin blogg: "När jag såg bilderna i teve på de Saabanställda som stod och tittade upp på Victor Muller så kände jag samma sak. Fast med mer ont i magen. Mycket mer ont i magen. För vad är det Victor Muller säger? Lyssna! Analysera! Bedöm! Är inte likheten med Refaat El-Sayed lite väl stor? Minns ni honom? Fermenta. Inte ens Pehr G. Gyllenhammar VILLE annat än tro. Ibland VILL vi blir förförda."Bloggar om politik, samhälle, saab, spyker


Bloggat: Jinge

fredag 29 januari 2010

Ett efterblivet mans- och klassamhälle

"Det är enkelt att vara ful gubbe idag", skriver SvD. Det är lätt för förövare att hitta barn och unga på nätet. Minst hälften av alla 15-åriga flickor har också fått oönskade sexuella förslag. Men detta är långt ifrån den enda vägen för gubbarna att skaffa sig det de önskar. I den kriminella världen finns en hel bransch som sysslar med trafficking och förmedling av sexuella tjänster.


"Kunderna" är ofta välutbildade och välsituerade medelålders män på etablerade positioner i samhället. De kriminella nätverken levererar flickor till fester i överklassvillor där gubbarna kan få utlopp för sina lustar. Hanteringen rymmer ett stort mått av klassförakt, just det faktum att flickorna rekryteras från samhällets botten gör det säkert lättare för de välbärgade gubbarna att förtränga den brottslighet de ägnar sig åt.

Hur ser kvinnosynen ut i Sveriges poliskår? frågar sig kolumnisten Anna Larsson. "Kvinnomisshandel är Sveriges polisers vanligaste brott utanför jobbet. Till skillnad från civila svenskar där trafikbrott toppar listan. Mellan 1998 och 2008 åtalades 48 poliser för grov kvinnofridskränkning eller misshandel av fruar, sambor och expartners. Men väldigt få anmälningar, bara en procent, leder till åtal. Betydligt färre än anmälningar mot män i allmänhet... Sverige har flest anmälda våldtäkter i‑Europa, 46 per 100 000 invånare. Det kan i och för sig vara en bra siffra som tyder på att tabut är brutet och att det numera är okej för svenska kvinnor att berätta om sexövergrepp. Om det inte var för att även uppklarningsnivån hamnar på jumboplats, bara 13 procent av de anmälda brotten går till åtal."

”Polisen får inte se det som ett undantag”. "Händelsen med den högt uppsatta polischefen som sitter häktad misstänkt för grova sexbrott mot barn får inte ses som en isolerad händelse. Det menar Gun Heimer, överläkare och chef för Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala. ”Man måste fundera på vad som händer i kåren. Det är väldigt allvarligt när personer med förtroendeyrken begår sådana här brott.”

– Just nu pågår ju flera rättegångar mot poliser som misstänks ha misshandlat sina fruar. Vi har dessutom polisen på Säpo som misstänks för våldtäkt. Polisen måste se över sitt inre arbete och inte se det som nu har hänt som ett undantag med en pensionerad polis som inte har något med dagens kår att göra."

Sexuellt utnyttjande begränsar sig inte till kretsar inom överklass och poliskår. Även den svenska FN-styrkan i Kongo är indragen i liknande historier. Katrine Kielos skriver idag i AB under rubriken Hatet mot kvinnokroppen är vår tids största skam: "Uppdrag granskning visade i onsdags hur FN-soldater och annan fredsbevarande personal har sex med kvinnorna de är utsända för att beskydda. Vilket är förbjudet. I många fall gäller det extremt fattiga barn som låter sig utnyttjas för några dollar, ett ägg, eller en burk majonnäs."

Flera andra fall av våldtäkter och övergrepp är på tapeten just nu: SkD SkD2 HD

Min egen slutsats är att det för polisens och FN-styrkans del handlar om strukturella fel, man måste göra något åt kårandan och det måste börja uppifrån. I samhället i stort handlar det om klassmakt och patriarkala strukturer och tänkesätt, något som bara kan förändras i grunden genom uppbygget av en offensiv anti-kapitalistisk gräsrotsrörelse. Vårt föråldrade samhälle måste förändras.

DN Sydsv Intressant Bloggar om politik, samhälle, polischef, övergrepp, våldtäkt

Bloggat: Röda Lund

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

Det går att utrota svälten

Området söder om Sahara hotas av svält i år, skriver DN idag. EU:s biståndsorgan Echo varnar nu för att miljontals människor i Sahelregionen söder om Sahata kan drabbas av hungersnöd under 2010 om ingenting görs.
Så ser det alltså ut idag. Och de hungrandes antal har ökat med flera hundra miljoner under de senaste åren av livsmedelskris och finanskris. Över en miljard människor går hungriga och undernärda.
Det är inte brist på mat det handlar. Det är orättvisor och ett dåligt fungerande ekonomiskt system. Mindre spill och mer teknik ska föda världen, skriver Sydsvenskan idag. Hur ska världen klara att mätta nio miljarder människor år 2050? Det går, menar brittiska forskare. Ett sätt är att använda all mat som produceras. I dag förstörs 30–40 procent av alla livsmedel på jorden.
Det finns fler metoder att förstärka världens tillgång på mat, anser de. Bättre teknik och infrastruktur, utvecklad genteknik, minskat köttätande, fler och effektivare fiskodlingar och nya samarbetsformer mellan vetenskap, ingenjörskonst och ekonomiska strategier är några av de metoder som dessa forskare pekar på.
En del av dessa metoder kan säkert diskuteras. Men jag fastnade för en mening i artikeln: "Men utvecklingen måste ske under former som tar hänsyn till jordens begränsade resurser." Så sant, så sant! Då handlar det om att sätta stopp för ett ekonomiskt system som bygger på ständigt ökad förbrukning av ändliga resurser och att fördela de resurser som finns på ett rättvist sätt. I annat fall sågar vi av grenen vi sitter på.

Ta opinionsmätningar med nypa salt

Rödgrön majoritet i mätning, skriver Sydsvenskan och redogör för Sentios mätning i januari. Jämfört med december går Socialdemokraterna fram 2,5 procentenheter till 34,5 procent. Moderaterna backar till 26,3 procent.
I Sentio Researchs opinionsmätning får oppositionen egen majoritet med 50,5 procent av väljarsympatierna. De rödgröna har sedan novembermätningen stadigt ökat hos Sentio – från 46,4 procent till 48,3 procent i december och alltså egen majoritet i januari.
De rödgröna tappar försprånget. I DN/Synovates januarimätning ser det annorlunda ut. De rödgrönas ledning har mer än halverats på en månad till 2,9 procentenheter när det är mindre än åtta månader kvar till valet. De tre oppositionspartierna får tillsammans 48,6 mot 45,7 för de fyra regeringspartierna. I december var övertaget 49,4–42,9.
Vad lär man sig av detta? Jo, att förhålla sig skeptisk till opinionsmätningar och att deras olika mätmetoder bör granskas närmare. En sak som verkar återkomma i flera mätningar är dock att män och kvinnor väljer olika. Kan det, åtminstone delvis, bero på att fler kvinnor idag tillhör arbetarklass?

Massbilismens tid är ute

Det kan bli dyrt att köra bil i Stockholmsområdet. Trängselavgiften skulle behöva ligga på 210 kronor om dagen år 2030 för att klara klimatmålen, visar nya beräkningar. Stockholms stad är ju en stor källa för koldioxidutsläpp och det är naturligtvis viktigt att få ner de utsläppen om Sverige ska kunna leva upp till sina utfästelser på klimatområdet.
Det kommer säkert att behövas såväl höjningar av trängselavgiften som ökade avgifter på bilismen i andra avseenden. Dessutom krävs en historisk satsning på utbyggnad av kollektivtrafiken och att denna blir billigare eller gratis att använda.
Igår kväll klubbade kommunfullmäktige i Göteborg beslutet att införa trängselavgifter även i rikets andra stad. Utan tvekan ett steg i rätt riktning. Nu väntar vi på att även Malmö ska ta steg i samma riktning. Framför allt gäller det att komma åt de enorma pendelströmmarna på motorvägarna från söder och norr in mot Malmö.
Bloggat: Svensson

torsdag 28 januari 2010

Ett underbart väder idag

En bild från dagens promenad - inte bra att sitta och dega för mycket vid datorn

Idag har SvD rapporterat om försenade bussturer, särskilt på ostkusten och E4 i södra delen av landet. På torsdagsmorgonen var också pendeltågen försenade i Stockholm. DN har berättat att spårtrafiken slås ut när växlarna fryser. En man som röjde snö på spåren blev påkörd av ett tåg vid Karlbergs station. Mannen klarade sig mirakulöst nog utan allvarliga skador.

AB rapporterar om många olyckor efter snökaoset. Vägsaltet hotar ta slut i Skåne, skriver Sydsvenskan. Idag vaknade vi dock till en vacker dag i Malmö. Borta var snöfallet, himlen blå och vi har haft en underbar sol hela dagen. Så välgörande med ljuset. Vi går mot ljusare tider.

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

De välsituerades sexbrott

En före detta länspolismästare, numera föreläsare (om manliga sexuella trakasserier!), är på sannolika skäl häktad för sexövergrepp på barn. Han är misstänkt för att i januari 2009 ha våldtagit en ung kvinna i Bandhagen i södra Stockholm och för försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn i Falun, Solna och Stockholm i januari i år.
Man kom polismannen på spåren i samband med utredningen av ett misstänkt mordfall. En sextioårig man föll från en balkong i Bredäng i södra Stockholm i somras. Bland annat beslagtog polisen en dator och fann namnen på ett antal män i ett nätverk för sexuella kontakter.
- Det var namnen på flera välsituerade och kända män i övre medelåldern, säger en källa till TT. Utredningen väntas växa och gälla flera män som utnyttjat unga kvinnor sexuellt. I härvan finns, enligt vad TT erfar, flera män som köpt sex eller tvingat till sig sex av prostituerade. Åtminstone en av kunderna ska vara mycket känd.
Det är inte första gången det uppdagas att den organiserade brottsligheten, som förmedlar även minderåriga flickor, funnit en ny lukrativ marknad i samhällets övre skikt där välutbildade och välsituerade män regelmässigt utnyttjar unga flickor och barn.

Saab - Vem tar risker?

Det är rena skämtet att denne man ska rädda jobben i Trollhättan

Miljardären Victor Muller hyllas som en hjälte. Maud Olofsson vill naturligtvis ha del av hjälteglorian. Till och med Aftonbladet hyllar de som vååågar. Visst finns det de som tar risker. Det är inte Maud Olofsson, även om hon trots sin spelade försiktighet med skattepengar, går i god för ett gigantiskt riskprojekt.

Det är inte heller Victor Muller. Han spelar med lånade pengar och statliga garantier. Det han vill är att med hjälp av Saabs resurser pinka in ett revir för sina Spyker-bilar. Nej, de som tar de verkliga riskerna är de anställda vid Saabs fabrik i Trollhättan och hos alla underleverantörer.

För dem är kampen inte över. Genom sprickor i hyllningarnas glitterfasad sipprar det ändå överallt i media, i tidningar och tv, ut tvivel på om den här affären bygger på någon verklig substans. Frågorna börjar ställas, kejsaren är så uppenbart naken så jag undrar hur länge det ska dröja innan spektaklet spricker.

Saab får svårt överleva, sa Fiat-chefen Sergio Marchionne som på tisdagen mötte press och näringsliv på Grand Hôtel i Stockholm.

-Problemet med märken som Saab och Alfa Romeo är att de har lika stora kostnader som premiummärken, men inte kan ta ut samma höga priser.
Inte heller hyser han någon större tilltro till Trollhättefabrikens framtid, trots dess höga produktivitet.
-En tredjedel av kapaciteten i Europa måste bort. Bilindustrin är den enda industri som inte har behövt stänga fabriker, menar han.

Ja, krisen är ett faktum. För GM och Spyker kan uppgörelsen vara en god affär. För GM en bättre väg att göra sig av med Saab och för Spyker ett sätt att stärka sin lilla nisch. Men för fortsatt massproduktion i Trollhättan är det här döden i grytan. Andra lösningar måste sökas.
Barack Obama i rävsaxen


Barack Obama sitter ordentligt i rävsaxen. Å ena sidan är han pressad av alla förväntningar han har byggt upp på sig själv, men å andra sidan tvingar den amerikanska kapitalismens verklighet honom i motsatt riktning.

Nästan en av fem amerikanska hushåll saknade pengar till mat åtminstone vid något tillfälle under 2009, meddelade en amerikansk anti-hunger grupp på tisdagen. "There are no hunger-free areas of America," said Jim Weill of the Food Research and Action Center. Weill said he hoped President Barack Obama would exempt public nutrition programs from a proposed three-year freeze on domestic spending.

Den prisbelönte amerikanske nationalekonomen Paul Krugman skriver i NY Times att "Obama likviderar sig själv". Han menar att det är dålig politik att frysa utgifterna när ekonomin fortfarande lider av massarbetslösheten. Det är dålig långsiktig politik att flytta uppmärksamheten från behovet av att reformera hälso- och sjukvården och focusera på små förändringar istället. Krugman menar att Obama sviker allt som hans anhängare trodde att de arbetade för och att Obamas politik nu är en katastrof.

I sitt första State of the Union-tal försökte Obama bemästra de svikna förhoppningarna. Han är ju duktig på att tala.

– Jag sa aldrig att ”change” skulle bli lätt eller att jag skulle kunna åstadkomma det på egen hand, sa Barack Obama som medgav bakslag – till och med välförtjänta sådana – under det gångna året, skriver SvD. Man kommer dock inte ifrån att det var en pressad president som talade.

Den amerikanska kapitalismens kris kommer att bestämma villkoren framöver. Människor hungrar i USA, men miljarderna rullar både till bankerna och till krigen utomlands. Den nya strategin för Afghanistan kommer inte att förhindra att det kriget förvandlas till ett nytt Vietnam.


Bloggar om politik, samhälle, obama, usa

onsdag 27 januari 2010

Mysigt inomhus i snöyran


Idag har det snöat mer i Malmö än jag kan minnas på mycket länge. Ja, nästan flashbacks från barndomen. Sydsvenskan meddelar att trafiken släppts på igen på E6:an efter att två lastbilar körde igenom mitträcket vid Landskrona. Malmö Redhawks match mot Örebro är försenad en timme på grund av ovädret. Fram till klockan arton hade polisen i Skåne räknat in sextio olyckor.

SvD rapporterar att snön har vräkt ner över hela landet och att det blåser kraftigt på flera håll, men att det verkar inte ha blivit några större problem, varken på vägar eller med strömavbrott.

Snökaos i Stockholm, skriver DN och meddelar att det inträffat flera olyckor under dagen och att kollektivtrafiken brottas med förseningar och inställda avgångar. Aftonbladet rapporterar om flera allvarliga olyckor i södra och västra Sverige.

Elbolagen säger sig ha höjt beredskapen. Det kan bli värst för kunderna i Skaraborg, Bohuslän och Värmland, men också längs Hälsingekusten och i Stockholm.

Med stor belåtenhet läser jag att snön och blåsten är på väg bort. Dock kommer kylan tillbaka. Men visst är det lite mysigt att kura ihop sig i soffan en sån här kväll?

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

Regeringen Reinfeldt måste bort


I Reinfeldts Sverige far de äldre illa och släpas i sin egen avföring. "Den äldre kvinnan släpades i sin egen avföring av vårdpersonalen. När hon bad om att få bli duschad blev svaret att det inte fanns tid och kvinnan tvingades sova med avföring på sig. Detta är en av ett 70-tal Lex Sarah-anmälningar i Stockholms kommun förra året." En annan larmade tretton gånger men fick ingen hjälp.

Välfärden rustas ner för att pengarna går till välbärgade människor i skattesänkningar. I Reinfeldts Sverige diskrimineras pensionärerna och jagas de arbetslösa och sjuka. Sjuka människor drivs till självmord när de berövas försörjningsmöjligheter. Sjukskrivna utmålas som fuskare och smitare. Trots att det inte är sjukskrivningarna som är problemet utan nedskärningarna i välfärden.

Reinfeldt och hans borgerliga alliansregering bröstar sig över skattesänkningar, men faktum är att de flesta människor, särskilt låginkomsttagare, i längden förlorar på den här politiken. Dels genom att den betalas av sjuka och arbetslösa, men också för att den röjer väg för de privata lösningarna. När de allmänna välfärdssystemen ersätts med privata försäkringar, pensioner, skolor osv då blir det betalningsförmågan som räknas.

Men försämringarna för sjuka och arbetslösa syftar längre än så. De är tänkta att sätta press nedåt på lönerna. Ju fler som hamnar utanför med usla ersättningar desto fler finns det som är beredda att ta jobb till sämre löner och villkor.

Det är tveklöst så att den här regeringen måste bort och det gläder mig att den sjunker i opinionsmätningarna. Det är synd bara att alternativet med Mona Sahlin och hennes uppbackare i mp och v är så tamt och menlöst. Men det borde påminna oss på vänsterkanten om vikten av att arbeta för en stark anti-kapitalistisk gräsrotsrörelse.Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:


Haiti i katastrofens grepp


"Jordbävningar drabbar ofta med kirurgisk precision i linje med det drabbade områdets klassklyftor – så också i Haiti. Medan de rika brygger kaffe och håvar in biståndspengar väntar många fattiga fortfarande på läkare", skriver tidningen Arbetaren i en intressant artikel med titeln Klassbävning slår mot utsatta.

"Det fattigaste landet på västra halvklotet har Haiti kallats. Statistiken är inte särskilt pålitlig, men hälften lever på mindre än endollar per dag och cirka 75 procent på under två dollar per dag. Men fattigdomen på Haiti är inte naturligare än någon annanstans i världen", kan man läsa i Internationalens artikel Skuldernas Haiti.

"Efter en vecka råder fortsatt kaos i Haitis huvudstad Port au Prince. Människor blir allt mer desperata och hoppet om att finna överlevande börjar rinna ut. ETC är på plats för att rapportera om skalvens efterverkningar". Läs artikeln Kämpar för överlevnad.

"Bakgrunden till att biståndet har svårt att komma fram till Haiti är att landets egen infrastruktur och stat är förstörd. Men förstörelsen började långt före den jordbävning som skakade landet för en vecka sedan", börjar artikeln Haiti krossas – igen i Flamman.

"Den humanitära katastrofen i Haiti är av ofattbara mått. Antalet dödsoffer beräknas vara 100.000. Mångdubbelt fler har skadats eller förlorat bostad och försörjning. Situationen förvärras av den nyliberala politik som USA och Internationella valutafonden har påtvingat Haiti. Under åratal har statsmakten monterats ned. Därför finns ingen kraft som kan organisera hjälparbetet", skriver Proletären i artikeln Haiti i ruiner - nyliberalismen förvärrar läget.

"Människor runt om i världen har gett frikostigt till de olika hjälporganisationerna och pengar fortsätter att strömma in till de nödlidande i Haiti. Samtidigt ökar bristen på vatten, mat och livsviktiga mediciner, och det finns en växande irritation mot att USA utnyttjat krisen till att ta över landet. Bistånd och hjälp som anländer till Haiti behöver kontrolleras demokratiskt och fördelas i enlighet med behov, vilket kräver en organisering underifrån av massorna, endast på så sätt kan ett återuppbyggnadsprogram på de fattigas villkor utarbetas", hävdas i en artikel i Offensiv, Fattiga i Haiti: Makthavarna ser inte oss som offer.
Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: Vad vill Spyker?

Vad vill Spyker?

Bilarbetarna gör klokt i att inte ge upp nu utan fortsätta kampen för jobben

Istället för att bryta ut i jubelyra finns det nu anledning att besinna sig och nyktert försöka granska vad den här affären verkligen går ut på. Spyker har naturligtvis sina krassa syften med att förvärva Saab - deras mission är inte att rädda Trollhättan och jobben.

Alla uttalanden om att det inte kommer att behövas några uppsägningar måste tas med en mycket stor nypa salt. Spyker köper Saab för att tillverka Spykerbilar i Saabs fabrik, skriver Ny Teknik.

"Spykers vd Victor Muller förklarade på Automotive News World Congress nyligen att det finns två sidor av Saab-affären.
1. Den ena går ut på att få lönsamhet i Saab genom att göra bilarna mer exklusiva.
2. Den andra delen gäller hur Saab kan hjälpa Spyker. Saabs ingenjörer ska då spela en huvudroll."

Spyker är ute efter Saabs kunnande och produktionsanläggning, men Ny Teknik menar att det rör sig bara om ett hundratal bilar per år.

Det andra skälet är att Spyker är ute efter Saabs nät av återförsäljare, ca 1 100 världen runt. "Om bara tio procent av dem är villiga att sälja Spykerbilar, innebär det ändå ett lyft från dagens 40 Spykerhandlare, som det har tagit tio år att bygga upp.
Fler handlare blir särskilt viktigt för Spyker, understryker Victor Muller, eftersom man 2011 introducerar en ny fyrhjulsdriven bil, D8, som ska bredda företagets marknad – inte minst i USA."

För det tredje är Spyker ute efter olika Saab-komponenter som kan pressa deras utgifter. Artikeln i Ny Teknik går att läsa här.

Hela affären måste ju också sättas in i sitt rätta sammanhang. Den som tror att Spyker kan ta över den tidigare driften vid Saab och göra den lönsam i massproduktion måste ha mycket blå dunster i ögonen. Den globala bilindustrin befinner sig i sin värsta kris på åttio år. Skulle Spyker ta upp kampen med världens biljättar i en massproduktion som inte ens den största jätten, GM, klarade av?

Var finns den marknaden? Nej, Spyker kommer naturligtvis att försöka pinka in sitt eget lilla revir med Saabs varumärke. Till det behöver man inte den stora personalstyrkan i Trollhättan. De anställda gör klokt i att förbereda sig för att hävda rätten till och nyttan av sina jobb.

Den andra illusionen som sprids är att Spyker, med Maud Olofssons bistånd, skulle kunna bli en spjutspets för omställning till "gröna" bilar. Glöm det. Om Saab ska kunna bli en del i en omställning till hållbar produktion så krävs att staten går in som ägare och att svensk fordonsindustri blir en del i en omfattande plan för klimatomställning av det svenska samhället till koldioxidfria fordon, förnyelsebar energi och kollektivtrafik.Bloggat: Jinge

tisdag 26 januari 2010

Vänta med champagnen

Nu börjar kampen för jobben på allvar
Spyker köper Saab, Trollhättan är räddat och regeringen tar åt sig äran.
- Det här är resultatet av ett långt och mödosamt arbete, säger Maud Olofsson.
Men vänta nu lite! Spyker kom in i bilden för bara några veckor sen. Vad blir deras uppgift? Att avveckla Saab för att kunna lägga beslag på varumärket? Vad är det egentligen som Spyker har köpt? Hur ser affärsplanen ut?
Allt som skett har ägt rum bakom lyckta dörrar. Det är en liten trång krets av finansherrar som i många turer gjort upp om det här. Vad det innebär i praktiken är inte känt. De anställda i Trollhättan gör klokt i att begära alla papper på bordet och utnyttja respiten för att förbereda kamp för jobben.
Det finns anledning att misstänka att det här är ett bluffmakeri i den högre skolan. Till det ska vi återkomma.

SvD 2 3 DN 2 3 AB 2 3 Sydsv 2 3 HD Intressant

Bloggar om politik, samhälle, saab, gm, spyker, bilindustrin

Bloggat: Jinge Svensson

Ryktesflora om Saab

I GM-skrapan i Detroit sitter tretton personer och bestämmer över tusentals människors arbeten och framtid i Västsverige

Handeln med Spykeraktien stoppad, USA-rykten om att en överenskommelse är nära mellan GM och Spyker och holländske miljardären förnekar att han är inblandad i Saab-köp. Dessutom påstår en nederländsk tidning att belgiska politiker vill locka Spyker att flytta Saab till Belgien.

Många rykten i svang alltså, men inte många klara besked. Cyniskt spel med tusentals människors arbeten och framtid som ytterst få har någon insyn i. Det här borde inte få förekomma, men är den logiska konsekvensen av den kapitalistiska marknadens stora dominans. Kris och fåtalsvälde är utmärkande.

Senaste inlägg om Saab på Röda Malmö:


Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:


Snö över hela landet

Bild från soligt Malmö sen eftermiddag idag

Snöoväder väntas i hela Sverige, påstås det nu. Redan vid lunchtid idag drog ovädret in över fjällen, och är nu på väg söder- och österut. SL varnar stockholmsborna inför snön: Var ute i god tid!

Jag trodde ett tag att vi skulle slippa undan här längst nere i söder. Men icke, Sydsvenskan skriver: Tjockt snöfall på väg hit. Räkna med trafikproblem under onsdagen. Snö, rejält blåsigt och minusgrader är vad som väntar.

– På onsdagen tjocknar molnen över Skåne och snön börjar falla under slutet av förmiddagen och fortsätter till kvällen, berättar Nils Holmqvist, meteorolog på SMHI.
Det kan handla om uppåt en decimeter snö. Och mer kommer under torsdagen. Till det kommer friska vindar, som kan vara hårda på en del ställen. Bäddat för snödrev, alltså.


SvD: Vad betyder vinterns väder för sommarens?
DN: Oväder drar in över Sverige
AB: Nytt snöväder på väg över Sverige
AB

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:
Kommersiella guldbaggar
Hur går det med Piratpartiet?
Alienationen i våra liv
En bilarbetares visioner

Kommersiella guldbaggar

Gästbloggare: Flitiga Lisa

Män som hatar kvinnor

Som väntat fick Noomi Rapace priset för bästa kvinnliga huvudroll som hackern Lisbeth Salander. Att filmen, som hon spelade rollen i, också blev utnämnd till årets bästa film, var kanske mera oväntat.
Jeanette Gentele skriver i sin recension av Guldbaggegalan i SvD att "Män som hatar kvinnor i regi av Niels Arden Oplev är en mycket bra filmatisering av Stieg Larssons bok, den absolut bästa av de tre filmatiseringarna av Millenniumböckerna. Men att den är årets bästa film vill jag sätta ett frågetecken för. För mig är Fredrik Edfeldts Flickan oöverträffad."
Hon menar att juryn har gått på den kommersiella linjen, man har prioriterat de filmer som folk har sett framför dem de inte har sett.
Sofia Curman menar i DN att sprickan mellan kritikerkåren och Guldbaggejuryn i år varit större än på länge. Varför, har recensenterna frågat sig, var en film som ”Apan” bara nominerad till ett pris och varför var ”Män som hatar kvinnor” nominerad till bästa film på bekostnad av till exempel ”Flickan”?
"Men vinnarjuryn visade på måndagskvällen att de valt samma linje som svenska folket. För första gången gick priset för bästa film och biopublikens pris till samma film. ”Män som hatar kvinnor” toppar förra årets biolistor med över 1,2 miljoner biobesökare."
Guldbaggegalan 2010 avgjord på förhand, skriver Mattias Oscarsson i Sydsvenskan. "För hur hade det sett ut om man förbigått "Män som hatar kvinnor" till förmån för de nätta små ungdomsfilmerna "Prinsessa" och "I taket lyser stjärnorna"? Nomineringsjuryn, som består av helt andra personer än prisjuryn, hade redan dödat spänningen med sin lista. "Män som hatar kvinnor" är ingen märkvärdig film – vilket understryks av att Niels Arden Oplev inte hade nominerats i regiklassen – men en blågul ångvält som dundrat fram och vält kiosker över hela Europa. Och Guldbaggen är trots allt en firmafest där det skålas över årsresultatet. "
Intressant i sammanhanget: Eva Gabrielsson intervjuas om sin roll i tillkomsten av Milenniumtrilogin: Eva Gabrielsson: Jag gjorde mer än att bara läsa korrektur
Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

Hur går det med Piratpartiet?

Kan överraska i kommunvalet
Visst är Piratpartiet en intressant företeelse, eller hur? Frågorna om informationsteknologi, frihet på nätet, upphovsrätt, övervakning, personlig integritet osv är synnerligen viktiga och aktuella och berör många människor djupt i själen.
PP gjorde succé i EU-valet förra sommaren. Nu satsar man inför det stundande kommunalvalet. Det kanske inte blir lika lätt, men kanske går det bättre än många motståndare tror.
”Informationspolitik är i högsta grad aktuellt även på lokal nivå. De lokala program som har tagits fram visar på en stark förankring i aktuella lokalpolitiska frågeställningar”, säger partiets pressekreterare Mårten Fjällström i pressmeddelandet.
Och man har definitivt lokalorganisationer inte bara i den virtuella världen utan också i verkligheten med aktiva medlemmar. Från Trelleborg i söder till Älvsbyn i norr. Jag tror vänstern har en del att lära av PP.


Bloggat: Rick Falkvinge

Biology & Politics: Vad vänstern borde lära av Piratpartiet

Tidigare inlägg i dag på Röda Malmö:

Alienationen i våra liv

En bilarbetares visioner

Alienationen i våra liv

Gästinlägg av Gay Glans:
Hur trivs vi egentligen?

Du har sett det många gånger under det senaste året; löntagare som intervjuas med en mikrofon under hakan. Då menar jag inte en VD med några miljoner i årslön och till det några hundra miljoner i bonus. Nej, jag syftar på en Saabarbetare eller en offentliganställd löntagare som blivit intressanta eftersom de antingen har mist eller riskerar att mista sina jobb. Med en bekymmersrynka i pannan brukar de säga något i stil med: ”Det är ju svårt att få ett nytt jobb i dessa tider.” Men snart, nästan alltid, spricker det fram ett osäkert leende ovanför micken: ”Men vi är optimister, det måste man vara.”

Varje gång jag ser en arbetare uppmärksammas i media, förundras jag över den endimensionella bild som ges, att alla tycks stortrivas om det så är vid svarven, vid det löpande bandet, slipmaskinen, städsvabben eller när det skall torkas avföring på en vårdbehövande. Alla tycks älska sina jobb. Var och en på rätt plats således. Om vi bara får arbeta ifred utan oro för arbetslöshet hade vi levt i den bästa av världar.
I helsicke heller. En stor förbaskad lögn är vad det är.

Nej, jag gör mig inte till talesperson för alla arbetare, att alla skulle vantrivas med sina jobb. Inte ens jag vantrivs, jag trivs utmärkt som boendestödjare för psykiskt funktionshindrade. Men jag har också upplevt år av pina, tristessen vid slip eller stansmaskinen eller vid det löpande bandet med början i 16 års ålder. Jag var övertygad om att det skulle bli min eländiga lott under resten av livet, liksom det var för mina släktingar.

Tristessen trängde in i mina mest undanskymda hjärnvindlingar. Bättre än Rivar Bohm uttryckte det, textilarbetare i ”Död mans hand” av Folke Fridell, kan det inte göras: ”vår konst består i att härda ut. Att känna sig fullkomligt maktlös nere i bottenläge och ändå leva och simulera människa.”
Inget av detta dagliga lidande får vi ta del av i media.

Där förmedlas svaren som journalisterna söker. Om de hade varit det minsta lyhörda skulle de ana andra svar; som skrik av frustration. Men det är inte av intresse. Det offentliga Sverige tycks utgå från att alla trivs med sina jobb. Eller kanske ännu troligare, de struntar fullkomligt i om vi trivs eller inte. Att vi har ytterst litet att säga till om på jobbet, att andra bestämmer, till och med vårt rörelsemönster, framstår inte som ett problem. Media är bara intresserad av frågor typ: ”Är du orolig för att bli arbetslös?”
Tror de att vi är dumma eller?

Tro fan att vi är oroliga för att mista jobbet; katastrof. Först kommer maten, sedan de högre värdena i livet; givetvis. Också apelsinplockarna från Afrika i södra Italien är livrädda att missta sina jobb. Jobbet för dem, hur jävligt det än är, utgör skillnaden mellan svält och inte svält. Liksom det gör för de tusentals lantarbetare från Östeuropa som arbetar under bedrövliga villkor på de skånska storgodsen. Men de producerar ju ”moraliskt” försvarbara ”svenska grönsaker”.

Efter gruvstrejken 1969-70, fick arbetarklassen en offentlighet i det här landet som den inte hade haft på länge. Även om strejken inte blev den stora seger som gruvarbetarna eftersträvade, fick den SAP att reagera. 70 talet gjordes till det stora arbetsmiljödecenniet, man tillsatte en utredning som resulterade i socialdemokratins hitintills radikalaste ekonomiska reform; löntagarfonderna i Meidners tappning. En reform som schabblades bort allteftersom kapitalägarna stärkte sina positioner.
Men idag är det andra frågor som gäller, säger vän av ordning, klimatkrisen är mänsklighetens hitintills största kris.

Visst, helt överens. Men jag när den naiva tron att om vi skall komma tillrätta med klimatkrisen, måste vi som inte drivs av aktieinnehav i olja, kol, bilar eller dylikt, få kontroll över världens tillgångar. Då kan vi fatta beslut som ändrar produktionen utifrån mänsklighetens och planetens behov. Och inte minst, äntligen göra något radikalt åt det som Karl Marx beskrev som alienationen; eller förenklat uttryckt, människans vantrivsel i samhället.
Gay Glans

En bilarbetares visioner

Lars Henriksson, Volvoarbetare och medlem i Socialistiska Partiet, talade nyligen på möte i Trollhättan om Saab-krisen. Han blev även uppmärksammad och intervjuad i Trollhättans lokaltidning Ttela:
Lars vill se alternativ produktion

Han uppmanar de anställda på Saab att ockupera fabriken för att tvinga fram politiska åtgärder. Och tror att jobben kan räddas med alternativ miljövänlig produktion.
– Det är respektlöst att sätta sitt hopp till lyxbilstillverkare, säger Lars Henriksson, Volvoarbetare och författare.
Lars Henriksson har boken Alternativ produktion klar för utgivning och i den tar han upp bilindustrins problematik och behovet av omställning. Och han skräder inte orden. Inte heller på plats i Saabstaden där han i lördags gjorde ett nedslag på Folkets hus för att diskutera och föreläsa under rubriken Stoppa nedläggningen, ställ om produktionen!
– Att förstöra Saab som är en organisation som kan utveckla och tillverka saker vi behöver – är samhällsekonomiskt vansinne, anser Lars Henriksson.
Enligt honom saknas varken praktiska lösningar eller realistiska förslag på alternativ produktion. Men det vill till sociala krafter som kan göra dem verkliga. Och det krävs samhällsstöd, påpekar han. Vad för nischer det skulle kunna handla om vill han dock inte spekulera i. När frågan ställs upp-repade gånger nämner han ”vindkraft, energiproduktion i stort” som tänkbara efterföljare.
– Bilindustrin är tvungen att förändras i grunden. Bilens tid är ute. Vill vi bevara vår värld måste vi tänka om och tänka större, säger han.Flera grenarAtt hans uttalande kan tolkas som att han sågar av den gren han själv sitter på, förstår han. Han har arbetat på Volvo Personvagnar i Göteborg sedan början av 1970-talet. Men han menar ändå att den teknik och den kompetens som bilarbetarna besitter kan användas för annan massproduktion. För krisen är, enligt Henriksson, betydligt större än att fler bilar behöver säljas.
– Och även om det enbart skulle handla om att öka försäljningen och satsa på miljöbilar är det enligt min mening absurt att tro att olika kapitalgrupper med lyxbilar som specialitet skulle kunna lyckas med det som världens största biljätte gått bet på. Spykers Victor Muller ska ha sagt att Spyker är den bil man köper när man tröttnat på sin Ferrari ...Statligt stödOavsett vad som händer med Saab den närmaste tiden anser Volvoarbetaren att politikerna bör sätta ner foten och besluta vad som långsiktigt ska göras.
– Inga stora industrier kan växa fram utan politiska beslut och stöd.Hans råd till de anställda är att ockupera fabriken för att sätta press på både regering och sina egna fack som han menar bara sätter sitt hopp till eventuell ny köpare.– En massiv mobilisering skulle kunna skapa ett förhandlingsläge om fram-tiden. Men jag förstår om personalen inte orkar för de har tagit skit länge nog, säger han.
Läs hela artikeln här.
Bloggar om politik, samhälle, saab

måndag 25 januari 2010

Vem räddar Saab?

"Nu är det slut på gamla tider..." - ja, definitivt - men det skulle kunna finnas en väg till framtiden, utan Spykers...

Som väntat hade GM inga nya besked att ge om Saab.

– Vi har inte ändrat oss när det gäller avvecklingen och vi har ingen uppgörelse att presentera, säger GM:s styrelseordförande Ed Whitacre.

Däremot meddelades idag att investmentbolaget Genii Capital, med säte i Luxemburg, drog sig ur som spekulant på Saab Automobile.

Några besked om när förhandlingarna mellan GM och Spyker kan vara avslutade gick inte att få. Enligt min uppfattning är det heller inte mycket att hoppas på. Även om en affär skulle bli av så blir det inte många jobb kvar i Trollhättan med Spyker som ägare. "Sista spyken i kistan", som en del tidigare påpekat.

Nej, ska det bli nåt av så är det statligt ägande under arbetarkontroll som gäller. Bara ett samhälleligt ägande kan garantera en långsiktig omställning av produktionen mot koldioxidfria fordon, förnyelsebar energi och kollektivtrafik.


Bloggat: Svensson