söndag 31 oktober 2010

Fanns inget bombhot

Är det någon som hittar på terrorist-hoten?

Bombhotet mot Göteborg är nu över, får vi veta i kväll. Men nej, nej, det där går jag inte på och jag fattar inte att media kan fortsätta att nappa på kroken som en imbecill torsk. Bombhotet är inte över, det har aldrig funnits något bombhot!

Så måste det ju vara. Några som helst bevis för förberedelser till terrorbrott har inte kunnat styrkas och alla gripna har släppts. Hela saken har fallit platt till marken som en pannkaka. Det fanns anledning från början att vara skeptisk och misstänksam.

Nu tror jag man kan gå ett steg längre och börja undra vem som har kokat ihop den här soppan. Kan det vara så att någon har beräkningar med att uppfinna falsklarm om terrorism? Även om man inte lyckas få fram bevis eller sätta dit någon så ska det upprepade larmandet ändå skapa en osäkerhet, upprätthålla misstänksamheten mot muslimer och motivera landets inordnande i Nato-alliansen.


Tidigare inlägg i frågan på Röda Malmö:
Terrorism i Sverige?
Ett verkligt terrorhot?
Trovärdigt bombhot?

SvD DN DN2 DN3 AB AB2 Exp Sydsv VG HD GP Intressant

Exp: Finns risk att man skapar panik

Bloggar om politik, samhälle, bombhot, göteborg,

Bloggat: Svensson

Förtryck och terror i Turkiet

Turkiet måste bli ett normalt land

Är det konstigt om någon spränger turkiska poliser i luften? Oavsett vad man anser vara vettig politisk taktik så förvånar det inte mig. Minst 15 miljoner kurder i landet anses inte vara fullvärdiga samhällsmedborgare och förnekas sina mänskliga rättigheter.

Kurdiska barn dödas i Turkiet, uttalade Yekbun Alp, tandsköterska och politiskt aktiv i Sverige. Då menar hon inte att de dödas av terrorister utan av regeringen. "Regeringens "kurdiska öppning" har vållat flera dödanden av kurdiska ungdomar och barn, massarresteringar av hundratals minderåriga kurdiska barn och massarresteringar av folkvalda kurdiska politiker. Vart är de rättigheter Erdogan försäkrade kurderna om?" frågar sig Yekbun Alp.

Det spekuleras om att PKK ligger bakom bomben i Istanbul eftersom deras ensidiga vapenvila går ut idag samtidigt som turkiska republiken firas. Men ingen har ännu tagit på sig ansvaret för bombdådet. Klart är däremot att Turkiet måste bli ett normalt land med demokratiska rättigheter för alla om man ska undvika våldsamheter framöver.Bloggat: Svensson

Det händer i Malmö

FILM & SAMTAL: CARL BILDT - EN TROVÄRDIG MAN?

Plats: Biograf Panora S:t Gertrudsgatan 4

Tid: 2 november 2010 klockan 18:00

Missa inte detta unika och enda tillfälle i Malmö att se Maj Wechselmann nya film!
CARL BILDT - EN TROVÄRDIG MAN?
Regi: Maj Wechselmann, Sverige 2010, 35 min.

Varför utreds Carl Bildt för folkrättsbrott? I Sudans oljerika träsk får vi möta vittnen från den folkfördrivning som Lundins oljeutvinning förorsakade, representanter för lokalbefolkningen såväl som från läkare utan gränser, samt Tysklands före detta inrikesminister, Gerhart Baum - FNs specielle rapportör. Du får även möta vittnen från folkfördrivningen i Ogaden, där Lundin Petroleum bedriver exploatering sedan 2006.

Enligt Human Rights Watch har etiopiska militären sedan 2007 fördrivit 12000 Ogadenier från de områden där oljebolaget har sin bas. ...och inte minst får vi möta Carl Bildt, som uttalar sig länge och väl.

Publiksamtal efter filmen med Behrang Kianzad, journalist och författare

Hemsida: http://www.panora.nu/

Arrangör: Folkets Bio Malmö och ABF Malmö


Facketåg till minne av Kristallnatten

Låt det aldrig hända igen – håll ihop mot rasism och fascism!

Facketåg till minne av Kristallnatten. Samling klockan 18:00 den 9 nov på Gustav Adolfs torg i Malmö.
Talar gör Veronica Palm (S) som är riksdagsledamot och Martina Nilsson (V), kommunalråd i Malmö.

Efter fackeltåget:

SEMINARIUM: “De på andra sidan vägen”

Journalisten Eigil Söderin föreläser utifrån sin nya bok som skildrar människor som bor i de bägge miljonprogramsområdena Rosengård och Almgården.
Klockan 20 på Folkets Hus, Olof Palmes Plats 1 i Malmö. Fritt intråde, det bjuds på fika och soppa. Alla hälsas välkomna!

***
Den nionde november 1938 inledde nazisterna i Tyskland den terror som skulle leda till förintelsen där över sex miljoner judar mördades. Natten till 10 november, det som kom att kallas kristallnatten, skövlades 191 synagogor, 7500 judiska butiker vandaliseras, 91 människor dödas och 10 000-tals skickas till koncentrationsläger.

I dagens Malmö härjar det som kan vara en ny “laserman” – någon skjuter för att döda. Det finns också ett rasistiskt och högerextremt parti i den svenska riksdagen, som skyller problem på invandrare och som vill kasta ut människor till krig, förföljelse och förtryck. I många länder har etablerade partier tagit över rasisternas människosyn och gjort den rumsren.

Vi står inte tysta. Visa att du tar ställning, kom med och protestera mot rasism och fascism! Den 9 november minns vi offren för nazismen och visar vår vilja till motstånd mot rasistiska krafter i Sverige idag.


Seminariedag: Antirasistisk samling

Tid den 14 november · 11:30 - 20:30

Plats Nya Kulturhuset, Rolfsgatan 7b i Sofielund

Vi ser hur rasismen växer sig starkare i hela Europa. I Malmö går någon runt och skjuter mörkhyade på gatan. Och i riksdagen har ett rasistiskt parti tagit plats. Det är dags att agera! Därför anordnar vi en seminariedag om antirasism som ett steg i att bygga en antirasistisk rörelse här i Malmö.

Programmet (se föreläsarpresentation nedan):
11:30 Inledning och fika
12:00 Gellert Tamas är författare till bland annat boken ‘Lasermann...en’
13:30 Eigil Söderin pratar om sin nya bok ‘De på andra sidan vägen’
15:00 Paus och fika
15:30 Frances Tuuloskorpi talar om lokal facklig organisering
17:00 Anders Neergaard talar om rasismen idag och i historien
18:30 Film: London river
20:00 Avslutning

Arrangörer: ABF Malmö. Antirasistiska Akademiker, Antirasitiska Filmdagarna, Asylgruppen, Centrum mot rasism, Efter Arbetet, Isolera Israel, SSU, Socialdemokraterna, Socialdemokratiska Studentförbundet, Ung Vänster, Vänsterns Studentförbund, Vänsterpartiet

Gellert Tamas, författare och journalist, som bland annat skrivit den storsäljande boken ‘Lasermannen’, föreläser om det rasistiska samhällsklimatet i Sveriges utveckling och vilken roll detta kan spela för enskilda individers handlingar.

Eigil Söderin, journalist på Efter Arbetet, skildrar i boken “De på andra sidan” människorna som bor i de båda miljonprogramsområdena Almgården och Rosengård. De talar om hur de ser på sig själva, på sina bostadsområden – och på dem som bor på andra sidan vägen.

Frances Tuuloskorpi har lång facklig erfarenhet och kommer att talar om att använda och utveckla kollektiv styrka och hur det förutsätter att man överbryggar etniska och andra olikheter arbetskamraterna emellan. Hon kommer också att presentera den nya antologin ‘Hopsnackat’.

Anders Neergaard, forskare och aktiv i ‘Antirasistiska akademin’ och ‘Centrum mot rasism’, föreläser om rasismens historia och bakgrund, hur den upprätthålls och vad som karraktäriserar rasismen idag.

Film: London River. Änkan Elizabeth beslutar att åka till London för att leta efter sin dotter då hon inte får kontakt med henne efter terrorbombningarna 2005. Ali, en afrikansk gästarbetare i Frankrike åker även han till London för att söka efter sin son. De två möts och upptäcker saker som de inte kände till om sina barn, och de finner okända sidor inom sig själva.

Klasskampskonferensen Vår Makt

Välkomna till klasskampskonferensen Vår Makt den 13-14 november på Panora, S:t Gertrudsgatan 4 i Malmö. Hela konferensen är gratis!

Temat denna gång är kris: arbetarrörelsens kris och den ekonomiska krisen. Vilka möjligheter till organisering och motstånd har vi i en tid då kapitalismens omvandling innebär att arbetsmarknaden blir alltmer osäker och allt färre arbetare blir nödvändiga för produktionen? Vilken roll har den självständiga arbetarkampen efter socialdemokratins bankrutt?


UR PROGRAMMET

* Från ungdomskravaller till socialt uppror – om motståndet i Grekland – TPTG Redaktionsmedlemmar från den grekiska tidskriften TPTG berättar om den politiska utvecklingen i Grekland.

* Kampen och ofarliggörandet – Frances Tuuloskorpi I en tid då många svenska fackföreningar tappat styrka och strejkantalet minskat har folkrörelselinjen visat sig vara en hoppfull strategi. I det här föredraget summerar Frances trettio år av erfarenheter av arbetarkamp.

* Organisering av östeuropeiska arbetare i den norska byggnadssektorn – Jonas Bals Jonas Bals, målare och aktiv i Oslo Bygningsarbeiderforening, berättar om strategierna man använt sig av för organiseringen av östeuropeiska arbetare i den norska byggnadssektorn.

* Arbetsplatsorganisering i en leanad verkstad En medlem ur gruppen ”Team Euromaint” (TE) berättar om erfarenheter av utomfacklig organisering i en tågverkstad i Malmö.

* Könsrollernas kris och omvandling – hur ekonomin omformar våra jag – Cecilia Höglund Den alltmer accelererande globaliseringen och kapitalismens nya produktionsformer förändrar mer än ekonomin – de omstrukturerar våra identiteter och jag. I detta föredrag diskuterar Cecilia Höglund från Kvinnopolitiskt forum den nya ekonomins omvandling av könsrollerna.

Arrangör: motarbetaren

Nyfiken på Socialistiska Partiet?

Informationsmöte på Röda Huset torsdag 4 november kl 18-20 för sympatisörer och intresserade. Möjligheter att lyssna, diskutera och ställa frågor. Adress: Industrigatan 4.

- - -

Tre studie- och diskussionsträffar: Vänsterns svar på högerpolitiken

Socialistiska Partiet i Malmö erbjuder möjlighet till studier och diskussioner kring anti-kapitalism, ekosocialism och ett internationellt revolutionärt perspektiv på samhällsutvecklingen.

Intresseanmälan till: ronnyakerberg@gmail.com

Ange gärna önskemål om veckodagar som passar bäst.


Terrorism i Sverige?

Vi ska inte ställa upp i USA:s och Nato:s krig

Det märkliga bombdramat i Göteborg fortsätter. Det var rätt tomt på stan igår läste jag, åtminstone var det många göteborgare som stannade hemma. Inte att undra på, med den "information" eller brist på information som polisen gick ut med. Än fanns det inga kopplingar till terrorism, sen var det plötsligt terrorism. Än var det allvarligt, än var det ingen fara...

Magnus Ranstorp, forskare och expert på terrorism vid Försvarshögskolan, tycker att polisen borde vara tydligare i sitt budskap till allmänheten. Han säger att det var fel taktik av polisen att lägga locket på.

Det har varit flera falsklarm om terrorism på sistone och jag får en känsla av att såväl underrrättelsetjänster, polisen, vissa politiker som media har ett intresse av att överdriva och uppförstora. Det återstår att se hur mycket som egentligen ligger bakom historien i Göteborg. Än har inte polisen visat att det finns någon substans i bombhotet.

Vi kan naturligtvis få se terrorism växa fram även i det här landet, det är inte omöjligt. Särskilt nu när vi bedriver krig på USA:s och Nato:s sida i Afghanistan och tillsammans med stormakter blandar oss i fattiga länders inre angelägenheter.

VG: Bevisen räcker inte

Exp: Greps inför frun och barnen

SvD SvD2 SvD3 DN DN2 AB Intressant

Bloggar om politik, samhälle, göteborg, bombhot, terrorism,

Bloggat: Svensson

lördag 30 oktober 2010

Dagens låt: Dust my broom

Elmore James: Dust my broom

När de svarta bluesmusikerna kom upp från träsken i Mississippi och från bomullsfälten i södern till Chicago och andra städer i norra USA på fyrtiotalet och gitarrerna blev elektrifierade - då började det hända saker. Jämför Elmore James version med Robert Johnsons. Elmore James - King of Slide Guitar - är en av de svarta blues och rhythm and bluesmusiker som har haft ett stort inflytande på den senare rock- och popmusiken.

Dust my broom blev en hit på den amerikanska Rhythm´n´blues-listan 1952.

Intressant Bloggar om samhälle, musik, blues, rhythm and blues, rock, pop, elmore james,

Alla inlägg på Dagens låt på Röda Malmö

Enkel och god lunch

Kryddig korv med surkål...

...är inte alls surt utan smaskigt. Visserligen äter jag inte korv särskilt ofta, men idag blev det två stycken till lunch. Enkel matlagning, några minuters fräsande i smör i stekpannan så var det hela klart.

Den ena sortens korv kallas Salsiccia (med smak av timjan och vitlök) och den andra bär namnet Debriciner (smaksatt med muskot och kummin). Båda har nära 80 procent kötthalt och är rökta på alspån.

Till detta åt jag polsk surkål av märket Krakus, inhandlad på Ica för 22 kr burken. Lyxade dessutom till det hela med en klick västkustsallad.

Drycken var Aqua Communale, dvs vanligt kranvatten. Efter en stunds vila på maten blev det eftermiddagskaffe med grädde, vilket gjorde susen.

Här kommer förresten länken till visan Kaffe utan grädde som extra bonus.

Intressant Bloggar om samhälle, mat, matlagning, lunch, recept, korv, surkål, kaffe, grädde

Ett verkligt terrorhot?

...eller handlar det om falskt alarm?

Igår, när polisen gick ut med uppgifter om bombhot mot centrala Göteborg, bedömde man att det inte fanns några kopplingar till terrorister eller terroristorganisationer. Men idag har flera personer gripits misstänkta för förberedelser till terrorbrott.

Trots gripandena kommer polisens förhöjda beredskap att gälla under lördagen. I dag, lördag, kommer det finnas civila och uniformerade poliser i och kring Nordstans köpcenter, enligt DN.se.

Bakgrunden och eventuella motiv är i nuläget ännu okända, uppger säkerhetspolisen som även bedömer att gripandena inte påverkar hotnivån mot Sverige. Den här händelsen har heller inget att göra med den höjning av terrorhotsnivån som gjordes 1 oktober, uppger både polisen och Säpo.

Hur allvarligt var hotet?
– Det kan jag inte värdera i nuläget. Utredningen får visa hur nära ett skarpt läge vi var. Vi vet helt enkelt inte det än, men det ligger ju i vårat intresse att ta reda på det, säger polisens presstalesman enligt SvD.se.

Polisen är förtegen och verkar inte veta så mycket. Det återstår att se hur mycket substans det finns i misstankarna om terrorism. Själv väljer jag att alltid inta en skeptisk hållning i sådana här sammanhang. Det finns alldeles för mycket intresse från olika håll att överdriva.

GP VG Exp HD Sydsv Intressant

Bloggar om politik, samhälle, bombhot, göteborg

Den hängande boken

Träd i Malmö, del 8: Hängboken i Magistratsparken
När jag skriver det här faller de sista löven från träden utanför. Därför känns det trevligt att kunna backa bandet några veckor med hjälp av nedanstående bilder från Magistratsparken.

Hängboken har en märklig form, det är inte alla hängbjörkar som växer på det här viset. Trädet är inte jättestort, dock har kronan en diameter på över tjugo meter. Anledningen till att kronan slutar så tvärt nedtill beror på att man beskär trädet varje år.

Den här hängboken planterades troligen alldeles i början av förra seklet och är alltså betydligt äldre än parken. Tillhör familjen bokväxter dit också bland annat ekar och äkta kastanj hör.
Under trettondagshelgen 2004 blev hängboken utsatt för vandalisering, någon ringbarkade trädet, vilket innebär att näringstransporterna från rötterna skärs av. Då trodde man att den skulle dö, men med behandling har trädet återhämtat sig helt.

Tidigare inlägg om Träd i Malmö på Röda Malmö

Intressant Bloggar om samhälle, foto, bild, höst, träd, parker, stadsmiljö, malmö,

En ny politisk generation

...kommer ur den här rörelsen

Revolten mot den franska pensionsreformen kommer att sätta spår i den unga generationen även om den inte lyckas. Det menar aktivister från det nya anti-kapitalistiska partiet, NPA, som spelat en aktiv roll i organiseringen av protesterna.

Protesterna i form av blockader av arbetsplatser och andra manifestationer fortsätter, trots att den franska pensionsreformen i onsdags slutgiltigt röstades igenom i senaten med röstsiffrorna 336 till 233. Dagen efter genomförde Frankrikes fackföreningar som planerat en stor demonstration. 31 000 deltog i Paris enligt polisen, 67000 enligt fackföreningarna. Det är en rejäl minskning från demonstrationerna den 12 oktober, då facken räknade till 300000 deltagare i Paris.

Även nationellt sett var färre människor ute på gatorna än under de två tidigare stora protesterna, och regeringen var snabb med att påpeka att rörelsen nu håller på att dö ut. De farhågorna finns även hos landets vänsteraktivister.

– För ett par veckor sedan fanns möjligheten att rörelsen fortfarande kunde växa, men nu är jag inte säker längre. Många människor tror att politik utövas via lagar, säger Serge Aberdam som sitter i ett av Paris kommunfullmäktige för det nya antikapitalistiska partiet, NPA.

Hans förhoppning är istället att rörelsen kommer att sätta sina spår bland de som strejkar, många för första gången, och att den blir en värdefull upplevelse för det nya partiets medlemmar:

– Det är en helt ny erfarenhet som verkligen kan förändra dem, menar han.

NPA-ledaren Olivier Besancenot, som omringad av supportrar delar ut flygblad under torsdagens demonstration, håller med. Särskilt unga arbetare som deltar i sin allra första kamp kommer att påverkas positivt.

– En ny politisk generation kommer ur den här rörelsen, säger han i dånet av högljudda slagord.

Resten av ovanstående artikel kan du läsa här. Det är Linn Hjort som skriver intressant från Paris i Fria tidningen.


Vården efter valet

Dags att gå samman för att slå vakt om välfärd

När rapporter började komma om hur svårt sjuka människor drabbades av de nya sjukförsäkringsreglerna trodde nog många att det skulle bli alliansregeringens fall. Personer med pågående cancerbehandling tvingades avbryta den för att ”pröva sin arbetsförmåga”. Neurologiskt sjuka och psykiskt sjuka drabbades. Att angripa de sjuka – det måste väl ändå vara oförenligt med bilden av vilket samhälle vi vill ha?

Att upprördheten inte ledde till att Reinfeldt röstades bort, kan bara förklaras med att alternativen medvetet lagt sig så nära de borgerliga som möjligt i vårdfrågorna. Socialdemokratin accepterade vinst i välfärden, och Vänsterpartiet svalde det.

Så nu väntar fyra år till med Reinfeldt, för de sjuka kommer det att innebära ökad otrygghet.
Fler kommer att utförsäkras i takt med att sjukpenningdagarna eller de gamla tidsbegränsade sjukersättningarna går ut. De kommer att få en ”chans” att pröva sin arbetsförmåga när arbetsförmedlingen på 90 dagar ska försöka åstadkomma den rehabilitering som vården inte lyckats med på år eller decennier. De flesta av oss är – till skillnad från experterna – inte förvånade över att cirka en tredjedel av dessa åter blir sjukskrivna efter den chansen!

Därtill väntar nya sparbeting i vården. I regeringens kalkyler inför de närmaste fyra åren framkommer det att den offentliga sektorn inte kommer att få öka i takt med bruttonationalprodukten. Dessutom kommer Vårdvalssystemet i primärvården att införas i hela landet. Privata vårdgivare får med offentlig ersättning starta mottagningar var som helst, och inte där vårdbehoven finns.

I Stockholm mässar borgerliga sjukvårdspolitiker om den fantastiska framgången för Vårdval Stockholm. Men utvärderingen visar främst att antalet besök ökat – och allt annat vore ju märkligt, eftersom det är det man får ersättning för! Vårdkvaliteten är en annan sak… Och det är de rikaste stadsdelarna som tjänat mest på vårdvalet.

Privatiseringarna kommer att rulla vidare. Akutsjukhus kommer att kunna säljas ut. Miljarder kommer att fortsätta att föras ut ur landet till riskkapitalbolagens skatteparadis.

Inom psykiatrin i Stockholm planeras det också för vårdval. Med logiken från primärvårdsreformen innebär det att nya mottagningar startas, resurser dräneras från den redan utarmade offentliga psykiatrin, vårdkedjor bryts upp och samverkan försvåras. Det är särskilt anmärkningsvärt i en verksamhet där alla granskningar i spåren av Anna Lindh-mordet mynnat ut i slutsatsen att kontinuitet och samverkan är allra viktigast. I Skåne, där man valt upphandling som modell för privatisering, kommer kontinuiteten likaså att krossas nu när en del av psykiatrin i Lund byter privat vårdgivare.

Eländeskatalogen kan göras längre. Men eländigast är att motståndet är så svagt. Media raljerar över franska gymnasieungdomar som ansluter sig till protesterna mot pensionsreformen – men de franska ungdomarna förstår mycket mer än journalisterna. De förstår något grundläggande om solidaritet, att vi måste gå samman för att slå vakt om den sociala tryggheten, välfärden och det gemensamma.

Vi kan inte imitera den franska hösten. Vi kan inte tänka bort många decenniers svensk historia av byråkratisering och klassamarbete i arbetarrörelsen. Vi kan inte bara med viljekraft upphäva effekterna av trettio år av nyliberal samhällsförändring, som har försvagat banden mellan människor och ökat den samhälleliga vanmakten.

Men vi kan lära oss något mycket enkelt, nästan banalt: vikten av att gå samman. Vården är inget särintresse. Den måste försvaras av dem som drabbas – men inte bara av dem. Om den ska kunna räddas måste patienter, personal och anhöriga gå samman och söka kontakt med alla dem som ännu inte blivit patienter eller anhöriga.

Och vi måste gå samman för att ta verkliga steg. Fackföreningar, pensionärs- och patientorganisationer, kampanjgrupper och vänsterorganisationer måste mobilisera sina medlemmar för att göra något som betyder något. Varje nedläggning av en vårdcentral som stoppas är viktigare än enhet som uttrycks i luftiga paroller.

Men försvaret av vården – liksom av välfärden i stort – kan inte vara nostalgiskt. Det kommer det inte heller att bli om det förankras bland vårdavdelningarnas undersköterskor, de anhöriga till de äldre i behov av omsorg eller bland psykiatrins patienter. De vet att allt inte var bättre förr, att både hälsan och vården var ojämlika, och att resurserna inte räckte till. Med den ärliga insikten är vi bättre rustade att stå emot de väntade försämringarna och väcka perspektivet på en vård för alla.

Ursprungligen ledare i Internationalen v 43/2010

fredag 29 oktober 2010

Trovärdigt bombhot?

Nordstan tar in ett par extra vakter...

Någon tänker smälla en bomb i centrala Göteborg i morgon lördag, säger Polisen, men vet inte vem det är som ska utföra detta eller varför denne någon tänker göra detta eller mot vad eller vem det är riktat eller exakt var och när det ska ske. Ändå bedöms källan som "mycket trovärdig".

Trots att man ingenting vet så vet man ändå att inte finns kopplingar till terrorister eller terroristorganisationer. Polisen har heller inte kunnat koppla hotet till någon just nu pågående händelse i Göteborg.

Det här verkar ju ungefär lika trovärdigt som den senaste raden av alarm om bombhot:

Just nu pågår bombjakt i flera länder. Är det så att det måste eka i Sverige varje gång man tycker sig se terrorister eller bomber utomlands?

Risken finns förstås att jag får äta upp min skepsis om det trots allt skulle smälla i Göteborg imorgon, men det är ingenting mot vad Polisen skulle få göra. Om det verkligen finns trovärdighet i dessa hot då borde man gå ut med varning till allmänheten och göra omfattande säkerhetsarrangemang. Hur trygg känner man sig med att Nordstan tar in ett par extra vakter? Där tänker man inte stänga i varje fall och gå miste om klirr i kassan...


Bloggar om politik, samhälle, bombhot,

Bloggat: Svensson

Carl Bildt och Oljemoderaterna

De köpta moderatpolitikerna

Carl Bildt (m) ser inga problem med bjudresor. Han har själv åkt många gånger på resor som varit betalda av företag. Jag tror honom och jag är inte det minsta förvånad, moderater och storföretag är som ler och långhalm. Och Carl Bildt är förmodligen en av de värsta, upp över öronen insyltad i skumma oljeaffärer.

Jag skulle tro att Sofia Arkelstens bjudresor, gratis bil och bostadsklipp inte är särskilt unika i den moderata sfären. Det moderata partiet är uppköpt av och sammantvinnat med överklassen. Men reaktionerna kommer. Här ett axplock av inlägg i debatten:


AB: Vem har köpt moderaterna?
Svt Debatt:
Därför finns ett nära samarbete mellan Shell och moderaterna
Arkelstens Shell-historia ingenting mot Carl Bildts oljeaffärer
Inte otänkbart att oljan finansierar Moderaterna
Nu måste vi granska Oljemoderaternas brott
Ännu ett exempel på politiker som fallit för storföretagens lobbyverksamhet

Gästbloggare: Flitiga Lisa

AB GP Exp Intressant

Bloggar om politik, samhälle, arkelsten, moderaterna

Senaste inlägg om Arkelsten och korruption på Röda Malmö:
Den svenska korruptionen
Arkelsten förvånar inte

Bloggat: Kildén & Åsman

Den svenska korruptionen

Det går inte att vara naiv i såna här sammanhang

Bjudresor, gratis bil och nu, visar det sig, bostadsklippet - återigen Sofia Arkelsten. Sofia Arkelsten fick ett hett eftertraktat hyreskontrakt i Stockholms innerstad utan att stå i bostadskö. Värden var Peder Dahlborg – en av Stockholms mest ökända svartmäklare som avslöjats av SVT-journalisten Janne Josefsson.

Fredrik Reinfeldt gav efter valet Sofia Arkelsten uppdraget att förnya Moderaterna. Men Arkelsten har redan brutit mot de nya Moderaternas viktigaste budord: att vårda varumärket, analyserar Göran Eriksson i SvD.

Riksdagen borde dra lärdom av Sofia Arkelsten-affären ­och bjudresorna. Det behövs en ­diskussion om riksdagsledamöterna borde ha klarare regler för vad de kan och får göra inom ­ramen för sitt riksdagsuppdrag anser stats­vetaren Jenny Madestam i DN.se.

Men s-"förnyaren" Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet, tycker fler borde göra som Arkelsten och att Shell betalar är inget att gnälla över. Det skriver han i ett debattinlägg i AB.se. Hans huvudargument är att politiker också måste träffa representanter för särintressen som olje- och kolindustrin och sätta sig in i deras argument.

Han missar ju fullständigt poängen i det hela, tycker jag. Klart att man som politiker måste sätta sig i frågor och även träffa direkta motståndare, men inte ska man låta dem betala för vad som helst. Widar Andersson (s) ser ingen intressekonflikt och ingen risk för påverkan. Det är till att vara bra naiv.

Det behövs klara regler och det behövs öppen redovisning av vad politiker och även vad politiska partier sysslar med, t ex bör Moderaternas partistöd från privatpersoner och företag redovisas öppet.

Även de privata intressenterna behöver granskas i sömmarna, inte minst granskarna behöver granskas. Portföljerna är fulla med extraknäck, läser jag. Fyra revisionsjättars vd:ar har tillsammans närmare 300 uppdrag, däribland flera storbolag som Investor, Atlas Copco och Tele2. Detta trots att vd-jobbet i sig är en heltidstjänst. Orimligt, anser Ulf Gometz professor och mångårig revisor.

Gästbloggare: Flitiga Lisa

Varför stöd till korrupt regim?

...stöd utan trupper når däremot fram

Hur kan det vara att Sverige skickar alltmera generöst bistånd till den genomkorrumperade och valfuskande Karzai-regimen i Afghanistan? Det frågar sig Göran Drougge i ett inlägg i SvD.se. Visserligen är de 500 miljoner som Sverige skickar betydligt mindre än vad vi lägger ner på militära krigsinsatser i Afghanistan, men med tanke på att biståndsminister Gunilla Carlsson stoppade hundratals miljoner i bistånd till Globala fonden som går till bekämpandet av aids och malaria i fyra afrikanska länder, med motivering att de hade korrumperade regeringar så - varför gäller inte samma princip i fallet Afghanistan? frågar Drougge.

Något märkligt är det med den officiella bild som presenteras av Afghanistan. I en annan artikel i SvD om Afghanistan kan man läsa om provinsen Wardak där talibanerna styr. Det finns nästan inga utländska trupper där eftersom de inte vågar vara där. Men Svenska Afghanistan-kommitten vågar.

Trots att talibanerna styr går drygt 105 000 barn i skola. I de över 100 skolor som SAK driver finns 12 000 flickor och 10 000 pojkar. Och det sker med talibanernas goda minne.

Alltså: Där de utländska (och även svenska) trupperna finns försnillas en stor del av biståndet, men där det inte finns utländska soldater vinner biståndsorganisationer befolkningens stöd för sjukvård och utbildning och hjälpen går fram.

Kanske dags att tänka i nya banor, ta hem trupperna och istället satsa på ökat civilt bistånd i vettiga former?

DN Debatt: Afghanistans sönderfall går inte längre att hejda


torsdag 28 oktober 2010

Dagens låt: Nelly Gray

Jerry Williams: Darling Nelly Gray

När Tio i Topp drog igång 1961 och ungdomarna själva fick rösta på artister var det svårt för svenska artister att komma in på listan. Före 1964, då de svenska popbanden med Hep Stars och många andra växte upp som svampar ur jorden i spåren på Beatles genombrott, kan jag bara påminna mig två svenska artister som kom in på Tio i Topp-listan. Den ena var Anita Lindblom med Sånt är livet.

Den andra var Erik Fernström, eller Jerry Williams som hans artistnamn var. År 1962 gick han upp på listan med en upprockad version av den gamla folksången Nelly Gray. Det finns naturligtvis hur många versioner som helst av den låten, här några gubbar som spelar den.

Jerry Williams förklarar varför han är kommunist.

Intressant Bloggar om samhälle, musik, rock, pop, jerry williams

Enkel och god supé

Sätt piff med blåmögelost

Alltså, alla verkar skriva om vad man ätit nuförtiden, på bloggar, på facebook och överallt. Är vi fixerade vid mat? Gott kan det i varje fall vara. Men jag hatar alla dessa komplicerade recept och skiter i sånt finlir. Enkelt, rejält, gott och mättande ska det vara.

Detta är vad jag åt ikväll. Ser kanske inte mycket ut för världen, men jag lovar, jag är skitmätt och nöjd. Jag älskar grönsaker som broccoli och tomat, lite kronärtskocksbotten och svamp. Lite fisk, eller som i det här fallet, lite grillad kyckling (orkade faktiskt inte äta upp allt på bilden, sparade en del av kycklinglåret till morgondagen).

Det som satte piff på den här middagen var såsen (fanns mer i pannan än som syns på bilden). Vilken novis som helst kan göra den på några minuter. Smält lite dansk blåmögelost i en panna, jag tog Grädd Danablu från Bornholm. Blanda detta med créme fraiche (jag använde Skånemejeriers variant smaksatt med soltorkad tomat och fetaost, 30%, men det går bra med vilken som helst) och värm på.

Så är det hela klart. Kan avnjutas med ett glas rött vin, vilket jag gör då och då, vilket går an även om man inte tillhör rödvinsvänstern. Kan också avrundas med en ytterst liten efterrätt bestående av en eller ett par bitar mörk choklad.

Ja, så kan det vara. Di fattige di har de gott.

Serievåldtäkterna i Örebro

...på väg att klaras upp?

Den 23-årige man som sedan två veckor sitter häktad för flera våldtäkter och överfall på kvinnor i Örebro har medgivit flera övergrepp. Enligt åklagaren kan flera andra kvinnoöverfall också komma att klaras upp.

Förhoppningsvis är det så att serievåldtäkterna i Örebro är på väg att klaras upp. Det skulle ju vara en oerhörd lättnad. Även om serievåldtäktsmän är en ovanlig företeelse så är det självklart obehagligt där en sådan härjar.

De flesta och vanligaste våldtäkter äger rum i relationer eller på en fest eller vid en dejt. Serievåldtäkter handlar om någon form av störning, hat mot kvinnor.Tidigare inlägg idag på Röda Malmö:

Klätterträdet i Kungsparken

Träd i Malmö, del 7: Flikboken i Kungsparken
Så här i höstrusket kan det passa att ta fram ett par bilder från sommaren. Objektet är den här gången flikboken i Kungsparken som också är ett populärt klätter- och gungträd bland barnen. Förmodligen planterades det redan då parken anlades i början av 1870-talet.
En förändring i arvsmassan ger flikiga blad. Till den här trädfamiljen, bokväxter, hör också bland annat ekar och äkta kastanj.

Trädet har rätt imponerande dimensioner, ett stamomfång på fem meter, en höjd på 21 meter och en krondiameter på 30 meter.

Tidigare inlägg om Träd i Malmö

Intressant Bloggar om samhälle, foto, malmö, parker, stadsmiljö, sommar, träd, promenad, höst,

Arkelsten förvånar inte

Moderaterna går storföretagens ärenden

Det är knappast förvånande att Sofia Arkelsten (m), samtidigt som hon var miljöpolitisk taleskvinna för Moderaterna, lät sig bjudas på resor av de stora olje- och kolintressenterna (Shell, Vattenfall, Fortum) och att hon dessutom satt i styrelsen för det privata börsbolaget Sweco som säljer miljöteknik.

Inte blir man heller överraskad av att samma Sofia inte förstår någonting när media börjar intressera sig för vad hon sysslar med. Hon "beklagar inte" att hon åkte med Shell och hon lämnar nu styrelsen för Sweco, men utan att medge någon intressekonflikt. Hon ångrar ingenting. Man spritter knappast till av häpnad att Reinfeldt har fullt förtroende för Arkelsten eller att Carl Bildt tycker att det är löjligt att kritisera Arkelsten.

Allt detta är bara ett uttryck för vad vi visste redan innan, Moderaterna är intimt förknippade med storföretagen och går deras ärenden. Det samma gäller naturligtvis inte för Arkelstens RFSU-resa, men uppenbarligen tycker hon det är helt okey att låta sig bjudas i olika sammanhang.
onsdag 27 oktober 2010

Stäng ute SD!

Ska inte behandlas som vilket parti som helst

Helt riktigt beslut av Nobelstiftelsen att inte bjuda in Jimmie Åkesson till Nobelfesten. Sverigedemokraterna är inte som vilket annat parti som helst och ska behandlas därefter. De ska stängas ute från alla sammanhang där man inte är nödd och tvungen att ha dem med.

Det är just så som rasister ska behandlas. Det är viktigt och riktigt att göra markeringar för att visa att det handlar om en partibildning som strider mot grundläggande demokratiska värderingar och mot de mänskliga rättigheterna.

Aftonbladet gjorde ett stort misstag när man lät Jimmie Åkesson publicera en rasistisk artikel som pekade ut muslimerna som "det största hotet mot Sverige sen andra världskriget". Det borde man aldrig ha tillåtit. Varför ska man tillåta islamofober att sätta dagordningen och få det att framstå som normalt att deras frågor står i centrum?

Vår demokrati ger Sd rätt att bland annat utge egna tidningar, ställa upp i val osv, men det finns en mängd andra sammanhang där människor och organisationer själva har rätt att avgöra om Sd ska få finnas med. Nobelkommitten har naturligtvis rätt att själva avgöra om Sd ska bjudas in till Nobelfesten och jag vill gärna ge dem en elogé för att de håller rasister utanför.

Det är inte alls så, som Niklas Orrenius skriver i Sydsvenskan, att Sd stärks av att portas från Nobelfesten. Tvärtom, på det här viset förhindrar vi att Sd:s uppfattningar blir normaliserade och därigenom ser vi också till att gränserna för rasisterna inte utvidgas. Orrenius står för en mycket skadlig uppfattning, nämligen att Sd ska behandlas som "vilket parti som helst". Det skulle bara gynna rasisterna.

Bara för att partiledare brukar bjudas till Nobelfesten så finns det ingen anledning att göra detsamma med Sd. Snarare tvärtom, skulle jag vilja säga. Här är ett alldeles utmärkt tillfälle att visa just att Sd inte är okey.

Gästbloggare: Flitiga LisaBloggat: Svensson

Allt fler unga blir hemlösa

"Politikerna fattar som vanligt ingenting"

Bostadsbristen har varit på tapeten på sistone, ser jag på Svt Debatt. Det är en fråga som förtjänar större uppmärksamhet. "Bostadsmisären är ett resultat av Alliansens omvända Robin Hood-politik", skriver Karin Rågsjö (v) i ett inlägg.

Utförsäljningen av allmännyttan kommer att leda till en massiv minskning av hyresrätter i både ytter- och innerstaden och en massiv överflyttning av förmögenhet från samhället till enskilda personer. Högeralliansens bostadspolitik slår hårt mot de hemlösa, skriver hon.

Politiker, sluta snacka och börja bygga bostäder istället, skriver Malin Kling, Faktums chefredaktör.Den främsta orsaken till att vi i veckan kunde läsa i Metro om två ungdomar på 20 och 26 år som bor på akutboendet Tillfället är att det inte finns tillräckligt med bostäder. Svårare än så är det inte, skriver hon.

Vi måste se de nya inneliggarna, skriver artisten Camilla Henemark. Han sover på soffan hos en kompis – natt efter natt. Hon raggade upp en kille vid en bardisk för att få någonstans att bo. De är båda hemlösa men de syns inte i statistiken – ännu. För det är en värld som makthavarna inte ser idag, skriver hon.

Hemlösheten bland unga ökar. Detta var också ämnet i Debatt igår tisdag. Jag hade inte möjlighet att se programmet, men jag ser i en kommentar på svt att någon skriver: "Debatten var bra och politikerna fattar inget som vanligt". Jag är knappast förvånad, men det understryker bara vikten av att gräsrötterna tar saken i egna händer och gör sin röst hörd genom opinionsbildning och protestaktioner.


tisdag 26 oktober 2010

Bra att de rödgröna upplöses

...men sossarna fortsätter högerkursen

Det är bra att det rödgröna samarbetet är över. Måtte det aldrig återupptas i den form det haft hittills. Under lång tid har s-mp-v fört en högerpolitik i praktiken som legat nära Alliansens politik.

Många väljare kan inte se skillnad och röstar därför hellre på originalet, ska det vara högerpolitik så kan man lika bra löpa linan ut. Andra, som är besvikna på hela det politiska etablissemanget, väljer att lägga rösten på ett annat högerparti, Sverigedemokraterna.

De rödgröna har själva bäddat för sin valförlust. Under flera decennier har socialdemokratin både anpassat sig till högerpolitiken och själv gått i spetsen för nedskärningar och upprivandet och kringgåendet av arbetarrörelsens tidigare framgångsrika reformarbete.

Den politik som de rödgröna presenterade i valrörelsen förmådde på intet sätt att bryta med de många åren av anpassning högerut. Vänsterpartiet gjorde ett stort misstag som valde att underordna sig istället för att satsa på ett klart vänsteralternativ.

Jag kan inte se att det finns någon som helst vilja till omprövning av högerkursen inom socialdemokratin. Istället kommer valnederlaget att bli en ursäkt för ytterligare "förnyelse", dvs utvecklingen bort från arbetarrörelsens värderingar. Man försöker också skylla misslyckandena på Vänsterpartiet. Miljöpartiet är redan ett högerparti, de gröna liberalerna som gärna sväljer privatiseringar och marknadsanpassning.

Vänsterpartiet då? Partiet har gjort upp med sitt stalinistiska förflutna och det är bra, men samtidigt har man lämpat den socialistiska samhällsomvandlingen överbord och valt att ta över det reformistiska utrymme som socialdemokratin sen länge lämnat.

Men drömmar om folkhemmet är knappast att rekommendera i de hårda tider som nu stundar. Istället bör man dra lärdomen att så länge kapitalismen lämnas i orubbat bo så blir alla reformer och allt välfärdsbygge grundat på lösan sand. När frågan ställdes på sin spets, jämlikt välfärdssamhälle eller kapitalism - då valde socialdemokraterna kapitalismen.

Det finns ingenting som säger att Vänsterpartiet kommer att lyckas bättre med en reformistisk politik inom kapitalismens ramar. Krav på verkliga välfärdsreformer är idag nödvändiga, men för deras genomförande krävs nu en helt annat beredskap för mobilisering underifrån för att rubba maktförhållandena i samhället.Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: Sverige sjunker

Sverige sjunker

...bara socialbidragstagarnas antal stiger

Men vad nu, är inte Anders Borgs och Alliansens Sverige bäst i världen? Här ska man behöva läsa att Sverige nu bara befinner sig på sjätte plats i välståndsligan. Sverige har halkat ner från tredjeplats till sjätteplats i tankesmedjan Legatum Institutes ranking. De säger dessutom att det inte räcker med ekonomisk tillväxt för att säkra ett vällyckat samhälle.

Samtidigt skriver Transparency International att Sverige fortsätter sjunka i deras korruptions-index. "Korruptionen i Sverige ökar och detta hot måste tas på betydligt större allvar än hittills. Till exempel behöver den svenska mutlagstiftningen förstärkas", skriver man och pekar på att korruptionshärvan i Göteborg är långtifrån det enda exemplet.

Sverige får också kritik för den bristande insynen i hur politiska partier finansieras.

Däremot ökar socialbidragen. Högerpolitiken har permanentat arbetslösheten på en hög nivå och särskilt den extremt höga ungdomsarbetslösheten tvingar människor att ansöka om ekonomiskt bistånd från kommunerna för att klara sitt uppehälle. Invandrare exploateras hänsynslöst.

I Malmö fortsätter larmen om skjutningar. Högerpolitiken har skapat ökade klyftor och misär som gett grogrund för rasism, Sd sprider hatets budskap och pekar ut invandrare som syndabockar. I detta klimat där ett rasistiskt parti tas in i stugvärmen och behandlas som "ett vanligt parti" tror knäppskallar att det är en välgärning att skjuta på invandrare.

Och krig kan vi bedriva. Efter tvåhundra år av fred ska vi nu göra tjänst i USA:s kolonialkrig. Ytterligare en svensk soldat dog nyligen i Afghanistan och redan är propagandan igång för att vi ska skicka ännu fler i döden för en totalt meningslös sak. Räcker det inte med alla människor som dött i onödan i Irak för att USA skulle lägga beslag på oljan?


måndag 25 oktober 2010

De rödgröna räcker inte till

Organisera klasskampen underifrån

De rödgröna presenterar skuggbudget idag och visst, det finns enskilda inslag som är bra, men på det hela markerar detta på intet vis någon avgörande kursändring i svensk politik och definitivt inte någon maktförskjutning från kapital till arbete.

Det finns ingenting hos de rödgröna som lyfter. Vi behöver idag en omfattande omställning bort från arbetslöshet, försämrad välfärd, ökade orättvisor och klimathot till ett jämlikt och grönt samhälle som kan ge människor trygghet och framtidstro.

Det kan bara åstadkommas genom en massmobilisering av arbetarklass och vanligt folk för en radikal omfördelning av samhällets resurser och tillgångar. Från de rika till de fattiga, från privat lyxkonsumtion till gemensam välfärd och klimatomställning.

I detta måste också ingå en avprivatisering av välfärdstjänsterna, vi kan inte låta miljarder av skattemedel rinna ut till vinster i privat skola och sjukvård samtidigt som välfärden försämras. Ersättningarna i socialförsäkringarna måste höjas och avgifterna sänkas, pensionssystemet rivas upp så att de gamla inte blir beroende av börsspekulanterna. Ett nytt miljonprogram för billiga hyresrätter med statligt stöd för att råda bot på bostadsbristen bör självklart ingå.

Nej, de rödgröna är inte mycket att lita till. Bättre att Vänsterpartiet lägger krutet på att skapa en profilerad och slagkraftig vänster som utgår från arbetarklasskrav och utomparlamentarisk kamp för förändring. Förändringen kommer underifrån genom att gräsrötterna organiserar sig för sina intressen. Och så behöver vi ett nytt arbetarparti.

Gästbloggare: Flitiga Lisa
Fånga in kräket snabbt!

Men kan livet bli normalt igen efter detta?

Det kan mycket väl vara så att skytten i Malmö bor granne med offren. Åtminstone en del av dem, det har jag och säkert många andra också tänkt. Han verkar vara väl bekant med områdena. Flera av dåden har ägt rum i ett stråk Ögårdsparken,Västra Skrävlingevägen, Augustenborg, Lönngatan/Eriksfältsgatan.

Totalt handlar det nu om 19 fall av skottlossningar som man misstänker att samme man ligger bakom. Åtta fall anses särskilt intressanta, i minst sex fall har man, enligt uppgifter i media, kunnat konstatera att samma vapen använts.

Vi vet inte när det smäller nästa gång, kanske redan i kväll. Vem som helst kan bli nästa offer. Alla skjutna hittills, utom en, har invandrarbakgrund. Den 20-åriga svenska, Trez West Persson, som sköts till döds, tros vara ett misstag. Eller så sköts hon för att hon umgicks med en invandrare.

Polisen hoppas nu också på eventuellt dna från gärningsmannen som igår misshandlade en frisör. Jag hoppas det går snabbt att fånga in kräket, eller kräken, för vi vet ännu inte om det är flera personer inblandade. Det är en outhärdlig situation för Malmös befolkning och många vågar nu inte leva ett normalt liv. Det är inte bra om kriminella gäng blandar sig. Folk kan patrullera, nattvandra, observera, utöva självförsvar och till och med gripa misstänkta, men inte ta lagen i egna händer.

Frågan är om vi får ett "normalt liv" igen efter det här? Högerpolitiken ökar klyftorna och misären i samhället, ur det tillståndet gror brottsligheten, rasismen och intoleransen. Sverigedemokraterna är direkt ansvariga för utpekandet av muslimer som syndabockar för de samhällsproblem som den politiska och ekonomiska eliten är ansvariga för. För att försöka sopa igen konsekvenser av sin hatiska politik utlyser nu Sd en belöning för tips om skjutningarna. "Sent ska syndaren vakna", heter det, fast jag tror det handlar om ren taktik. Polisen tror inte heller att det behövs någon belöning. Det är bara Sd som försöker utnyttja situationen.

Det är hög tid för arbetarrörelsen att reorganiseras och återskapa gemenskap bland vanligt folk för att tillsammans kämpa för jobb, bostäder, välfärd och ett jämlikt samhälle. Det håller inte att makten ska koncentreras till de rikaste.

Gästbloggare: Flitiga Lisa


Bloggar om politik, samhälle, malmö


söndag 24 oktober 2010

De verkliga skurkarna

...står för rasism och högerpolitik

Det är klart att Sverigedemokraterna bär ett ansvar för det samhällsklimat som råder idag. Jimmie Åkesson pekade i en artikel i AB ut muslimerna som "det största hotet mot Sverige" sen andra världskriget.

Sd skyller också alla samhällsproblem på "invandringen" och "invandringspolitiken", vilket är både lögnaktigt och dessutom vänder bort blickarna från de verkliga skurkarna, nämligen det politiska och ekonomiska etablissemang som i trettio års tid arbetat för att öka klyftorna och göra de fattiga fattigare och den rike så förbannat rik.

Det är i detta klimat som någon eller några knäppskallar i Malmö får för sig att lösningen ligger i att gå runt och på måfå skjuta människor med utländskt utseende. Där har vi konsekvensen av högerpolitiken och rasismen. Måtte de politiska analfabeter som röstade på högern och rasisterna nu vakna upp och börja lära sig.

Någon positiv förändring kommer aldrig på det här viset. Alla vi som tillhör arbetarklass och vanligt folk måste börja organisera oss och slåss för en förskjutning av makten i samhället. Vi ska kräva jobb, bostäder och välfärd. I varje bostadsområde måste kraven på förbättringar resas, på arbetsplatserna ska kraven resas att facket måste börja slåss för sina medlemmar.

Sida vid sida, infödda svenskar och de som har utländsk härkomst. All form av splittring i arbetarleden, all form av rasism blir bara till gagn för våra motståndare och negativt för oss själva. Inskränkt nationalism tillhör det förflutna, här har den senast beskjutne invandraren i Malmö helt rätt: "Jorden är endast ett land och mänskligheten dess medborgare".

Därför ska vi inte heller delta i den amerikanska stormaktens övergrepp på fattiga länder, vare sig det handlar om Irak, där storskaliga mord och tortyr nu avslöjas, eller i Afghanistan, där våra soldater dödar och skadar afghaner, inklusive barn, och där svenska ungdomar dör för en helt meningslös och dålig sak. Det politiska etablissemanget, inklusive Mona Sahlin, utnyttjar nu en ung människas död för att piska upp krigsstämningar så att ännu fler ska dö en meningslös död.

Krig mot invandrare i Malmö och krig mot Afghanistan. Ute i Europa deporteras romer för att de är romer. Muslimer på samhällets botten utses till syndabockar för det som borgarklassen har ställt till med. Allt detta är tecken på att runt hörnet väntar fascismen, det är hög tid att handla!

Senaste inlägg om Malmö på Röda Malmö:


Bloggar om politik, samhälle, malmö

Bloggat: Svensson Jinge

lördag 23 oktober 2010

Mörkret sänker sig över Malmö

...men från mörkret stiga vi mot ljuset

Fler skott föll i Malmö i går kväll. De kriminaltekniska undersökningarna visar också att skotten vid flera av skjutningarna kommer från samma vapen. Även mordet på 20-åriga Trez West Persson i Ögårdsparken förra året kopplas till gärningsmannen. Sammanlagt rör det sig om ett femtontal fall av skottlossning som kan ha samma typ av kopplingar. En död och flera skadade, flera svårt. I kväll är det ny misstänkt skottlossning.

I sex timmar besökte ministern Erik Ullenhag Malmö, men när mörkret föll var Ullenhag redan hemma i Stockholm igen. I Malmö finns rädslan kvar. De som under många år ansvarat för de ökade klyftorna i det svenska samhället sitter nu på tryggt avstånd. I Skåne växer sig rasismen starkare i den mylla som högerpolitiken skapat. Det handlar inte bara om en ensam galning, det handlar om ett galet samhälle.

Visst är det bra att Sydsvenskan vill att vi älskar Malmö, men om vi inte kan eller vill minska klyftorna och orättvisorna så kommer vi inte långt. Då blir sådana här initiativ bara ett skrapande på ytan. Förändringarna måste komma underifrån, när arbetare och vanligt folk står sida vid sida, oavsett etnisk bakgrund, för att kämpa för de gemensamma intressena - då spirar solidariteten och rasisterna pressas tillbaka.

Men då kommer det att krävas en radikalisering av den svenska fackföreningsrörelsen. Knappt ett pip hördes från LO när socialdemokraterna skrotade ATP, arbetarrörelsens stora pensionsreform och stolhet. Inte heller protesterade man när förbudet mot privata arbetsförmedlingar revs upp och bemanningsföretagen kunde börja härja och kringgå lagen om anställningsskydd. Flera fackförbund gick i spetsen för såväl EU- som EMU-anslutning och Kommunal har accepterat privatiseringar. För att nu ta några exempel i högen.

Det håller naturligtvis inte. Skotten i Malmö ställer frågan om en reorganisering av arbetarrörelsen på sin spets. Skjutningarna är ett extremt uttryck för situationen i samhället, men klimatet har skapats av det politiska etablissemanget. Högern och rasisterna utnyttjar läget - nu måste de få ett svar från vänster...

...om vi vill skåda något ljus. De som röstat på Sd i tron att det skulle vara ett ljus i tunneln kommer att få erfara att det istället är ett tåg som träffar jävligt hårt.


Bloggar om politik, samhälle, malmö

Nytt nummer av Röda Rummet

Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: