onsdag 31 augusti 2011

Stoppa prishöjningarna

...skattefinansierad avgiftsfri kollektiv-trafik vill vi ha

Det är naturligtvis helt fel att SL chockhöjer priserna i morgon. Priset på SL-kortet ökar mer än bensinpriset. Irritationen var hög då hundratals köade i närmare en timmes tid utanför SL-center på T-centralen.
– Det är för djävligt. De höjer priserna med 200 kronor och det är kännbart för oss studenter, säger två köande studenter.

Studenten Emily Fransson bunkrade upp med två remsor och ett terminskort. Ett 90-dagarskort kostar innan höjningen 1 350 kronor. I morgon kostar samma kort 1 540 kronor.

Men reaktionerna kommer och många engagerar sig i protester, bland annat i facebookgruppen Stockholms nya medborgarbusslinje.

– Intresset är stort. Prishöjningarna påverkar alla grupper. De som är mest drabbade är pensionärerna som får en höjning på 17 procent. För de som har det ekonomiskt sämre är hundra kronor mycket pengar, säger Christian Tengblad, talesman för planka.nu.

Det här är en fråga som naturligtvis inte berör bara stockholmarna utan hela landet. Överallt ser vi samma felaktiga politik gentemot kollektivtrafiken. Prispolitiken går stick i stäv med ansvariga politikers fagra tal om miljö och klimat. Att kollektivtrafiken är för dyr är både ett strukturellt problem och en konkret verklighet för enskilda människor. Det är inte rättvist att en miljonär och en arbetslös betalar lika mycket för att åka kollektivt. Med skattefinansierad, avgiftsfri, kollektivtrafik så betalar var och en efter förmåga.

I ett hållbart samhälle byggt på gemensam välfärd utan vinstintressen är kollektivtrafiken betydligt bättre utbyggd och står till medborgarnas förfogande utan avgifter.

När det gäller regeringens järnvägspolitik så går den i samma spår. Regeringens halvmesyr ger fortsatt tågkaos, meddelar Jordens Vänner. Miljöpartiet - de nya Moderaterna - kan man inte heller lita på.Bloggat: Svensson,

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med om att kollektivtrafiken är alldeles för dyrt.

Ett exempel är att det är billigare för mig att köra 70 mil med bilen istället för att åka med SJ.

Med bilen sparar jag även ett par timmar i restiden.

Vansinne.