söndag 18 september 2011

Manifestation för ett fritt Palestina

...ropen från Malmö idag: Alla människor har rätt till sin jord...

Idag samlades folk till en manifestation vid Triangeln i Malmö för att understödja kraven på en självständig palestinsk stat erkänd av FN
Mohannad Yousef från Palestinanätverket sa bland annat att kravet på en palestinsk stat är inte detsamma som ett erkännande av Israel eller att man avsäger sig de palestinska flyktingarnas rätt att återvända tilll sitt hemland
Morgan Svensson från Vänsterpartiet manade Carl Bildt att följa sin norske kollega, utrikesministern Jonas Gahr Störe, som förklarat att Norge är berett att erkänna staten Palestina.
Trubaduren Kristian Svensson underhöll med sång och gitarrspel

Helene Charif från Palestinanätverket deklarerade att alla har rätt till sin jord och att detta också rycker närmare för palestiniernas del eftersom vi lever i omdefinieringarnas tid. Den arabiska våren för också ljuset till Palestina. Idag är vi alla palestinier!

Manifestationen fortsatte, flera talare följde, jag var dock tvungen att hasta vidare. Men upprymd och stärkt av solidariteten.


17 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Ser att du är kommunist, märkligt att du inte stödjer Israel som är en Socialistisk stat från början med dess kibbutzer, om du stöttade detta skulle dessa finnas kvar istället för alla bosättningar du är emot. Nu hjälper du extrema muslimer att istället påtvinga sina egna sharialagar, förbud mot homosexuella, osv. Lite bakåtvänt o inte som den judiske Marx pratade om

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Det finns väl inga riktiga kibbutzer kvar längre. Förresten hjälper det föga när dessa är byggda på ruinerna av raserade palestinska byar och förutsätter etnisk rensning. Har inget med socialism att göra. Marx gillade inte sionismen utan ansåg att judarnas frigörelse skulle vara en del av den internationella socialismen.

Anonym sa...

Palestina är inte en demokratisk stat, utan en Hamasdiktatur. Med syfte att utplåna sitt grannland. Dessutom förföljs homosexuella, det pågår klankrig, och oppositionella fängslas. Dessutom verkar man hoppa över nästa val. Det enda gemensamma i det landet är - förutom dess bidragsberoende, att det drivs i sitt nit att utplåna judarna. Jag stödjer inte sådant. Synd att ni gör det.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Du har grovt fel. Palestina har haft fria och demokratiska val. Israel och USA gillade inte palestiniernas val och därför upplöstes den valda församlingen med våld. I Gaza försökte man organisera en väpnad kupp mot det valda Hamas. Där har du bakgrunden till att det ser ut som det gör. Det är Israel och sionisterna som i över 60 år försökt utplåna palestinierna. Som mördat tiotusentals, fördrivit hundratusentals, ockuperar och angriper civilbefolkningen. I en omfattning som den palestinska motståndskampen inte kommer i närheten av.
Du silar mygg och sväljer kameler, precis som alla Israel-supportrar.

Anonym sa...

"Mohannad Yousef från Palestinanätverket sa bland annat att kravet på en palestinsk stat är inte detsamma som ett erkännande av Israel"

Så alla, UTOM judar, har rätt till ett land?

Tobias sa...

Ronny du kan inte komma ifrån att palestina vill utrota israel, bägge parter bär del av skulden och problemen de har kan endast lösas om bägge vill. Även du sväljer kameler och silar mygg men från en annan sida.

Det du skriver låter som om det skulle vara en fotbollsmatch. Antingen är man pro-Israel eller pro-Palestina. Bägge ståndpunkterna är felaktiga. Man ska vara pro-Fred och endast genom att vara det och kunna kritisera bägge sidor för de övergrepp de faktiskt begår kan man närma sig en lösning av detta problem.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Judar har rätt till ett land, men inte till en apartheid-stat där de hindrar andra att bli fullvärdiga medborgare. Israel måste bli ett normalt land.

Ronny Åkerberg sa...

...till Tobias:
Du blundar för verkligheten. Staten Israel har tillkommit genom etnisk rensning av Palestina. En judisk minoritet mördade och fördrev ursprungsbefolkningen. Därefter har man ockuperat de små rester som "blev över". Det handlar inte om två jämbördiga parter eller om två lika goda kålsupare. Det handlar om en ockuperande statsterrorist som med stöd från supermakten USA trycker ner ett fördrivet och ofritt folk.

Jenny Hamilton sa...

Hej Ronny!

Detta är första gången som jag besöker din blogg, så det kan hända att jag nu ställer en fråga som jag skulle ha fått svaret på om jag läst mer av vad du skrivit tidigare.

Jag blir lite kluven inför den här manifestationen, eller i alla fall hur du beskriver den. Jag är själv socialist och jag är helt klart pro-palestinsk, av många skäl, bland annat det du själv beskriver om Israels USA-stödda statsterrorism mot det palestinska folket.


Men jag håller också med den som invände med att man inte kan vara svartvit, det kan inte handla om antingen Palestina eller Israel, det borde handla om pro-fred.

Så därför undrar jag vad Mohannad Yousef menade med det som lät som att han inte erkänner Israel. Och hur ställer du dig själv till tvåstatslösningen?

Länge leve Palestina! Och Israel.

Tobias sa...

Vem har sagt att de är lika goda kålsupare? Vem har sagt att de är jämbördiga? Faktum är att bägge två mördar och lever rövare. Visst sker det i olika omfattning och de bär olika mycket av skulden, men skuld bär bägge sidor.

Jag blundar inte för verkligheten. Jag skyller på bägge parter. Jag ser verkligheten. Om någon blundar gör du det. Du lägger all skuld på Israel och USA. Du är enormt färgad och det är typiskt människor med ditt resonemang som gör att denna tragedi av död och förtryck inte försvinner. Så länge Israel och palestina är lika förblindade som du så kommer denna humanitära och rättsliga katastrof aldrig att lösas.

Ronny Åkerberg sa...

...till Jenny Hamilton:
Klart att jag är för fred. Men det kan bara ske genom att Israel slutar förtrycka palestinierna. För det är ju det som är upphovet till konflikten.
Om Israel slutar ockupera, slutar med illegala bosättningar, slutar diskriminera palestinierna - ja, då finns ingen orsak till krig längre.
Men då existerar inte längre den sionistiska staten Israel. Jag tror inte på en tvåstatslösning i längden. Det kan bara vara temporärt. Israel måste bli ett normalt land och både israeler och palestinier, folk med olika ursprung och religioner måste få leva i samma land på lika villkor.

Ronny Åkerberg sa...

...till Tobias:
Man kan inte skylla på båda parter. Då känner du inte till bakgrunden och du ser inte verkligheten idag.
Om en person ligger på marken bakbunden och en annan trampar denne på halsen samtidigt som han riktar ett automatgevär mot den liggandes panna - då förebrår jag inte den som ligger ner.
Det kanske är otrevligt att den som ligger ner försöker spotta på plågoanden som står över honom. Men det skulle aldrig falla mig in att prata om "bägges skuld".
Jag tar mycket klart ställning för palestiniernas rätt gentemot staten Israel.
Israel och USA bär all skuld till konflikten. Det är förtryckarna som ska sluta förtrycka, inte de förtryckta som ska sluta kämpa för sin rätt.

Tobias sa...

Dålig liknelse att jföra spott med raketanfall som dödar människor. Lite mer rättvis liknelse skulle vara: Tio stora människor står och håller i en person. Den personen kommer loss och kan springa mendrar då kniv och hugger en av männen(som står lite avsides) i halsen. Den säger även att om den blir släppt kommer den att hoppa på och döda alla andra. Att de inte förtjänar att existera. Det kan inte heller klassas som självförsvar och rättfärdigas med det då det uppenbarligen är överdrivet våld med en kniv i halsen. Han skulle bli åtalad för dråpförsök och även om han blev provocerad så bär han skuld till slutresultatet.

Att du så förblindat hävdar att palestinierna (inte alla) inte bär någon skuld är skrämmande. Som jag tidigare sa så är det sådana som har ditt tankesätt som omöjliggör en fred mellan dem. Tyvärr finns människor i ledande positioner med ditt tankesätt på bägge sidor...så de kommer nog att kriga på i ytterligare några årtionden.

Du får gärna rätta mig då mina historiekunskaper är rätt rostiga men jag har för mig att ockupationen började efter ett krig som jag har för mig egypten startade, 6dagars kriget om jag inte minns fel. Så då borde det vara Egyptens fel? Men som sagt...rostiga är mina historiekunskaper så rätta mig gärna.

Ronny Åkerberg sa...

...till Tobias:
Självfallet är inte allt våld från varje palestinier försvarbart. Men det förändrar inget i skuldfrågan. Även deperata självmordsbombningar, som förekom under en viss tid vissa palestinska grupperingar, förbleknar vid sidan av det massiva statliga israeliska våldet från en överlägsen krigsmaskin.
Du har rätt om dina historiekunskaper. Gå gärna tillbaka till våren 1948, strax innan den israeliska staten proklamerades och innan någon arabisk soldat satt sin fot på det av FN markerade judiska området.
Då fördrevs 800 000 palestinska civila från sina hem och förvandlades till flyktingar. Sionistiska terrorligor och den sionistiska armén massakrerade palestinier, rev hundratals palestinska byar, bombarderade hela palestinska stadsdelar i olika städer.
Det var med denna etniska rensning som Israel bildades. Staten Israel lade beslag på 80 procent av Palestina redan från början. I strid med FN:s delningsplan. En plan som redan den var fel eftersom man aldrig tillfrågade palestinierna, ursprungsbefolkningen och befolkningsmajoriteten i Palestina. En minoritet av judiska sionister tog över palestiniernas land med hjälp av vapen från östblocket och USA:s politiska och ekonomiska stöd.
Detta var världens svek mot palestinierna och en handling som skapat djupa sår i den palestinska folksjälen.
Den mest elementära rättvisa kräver att palestinierna får tillbaka sitt land. Idag kan vilken jude som helst i hela världen komma och bli medborgare i Israel, men de fördrivna palestinierna har inte rätt att återvända till sina byar, sina städer och sin jord.

Tobias sa...

uppenbarligen saknar jag lite historiekunskap...

Det stora problemet är att FN sanktionerade skapandet av Israel. Egentligen är nog det största problemet FN men det är en helt annan diskussion. Hur som helst finns Israel och det är ett "legitimt" land och det kommer aldrig att ge bort det, och de kommer inte att tillåta människor leva där som inte erkänner deras existens. Världen har svikit palestina, absolut gång på gång på gång.

Så länge det är som Jenny Hamilton som var på manifestationen skrev att Yousef och många andra inte verkar erkänna Israels existens är man i ett dödläge...

Sen tänkte jag bara avsluta med att säga även om inte palestina har skulden till hur situationen har uppstått har de en skuld i att motverka lösningen till den, och det gör de genom det jag tidigare skrivit om att döda människor från israel samt vägra erkänna deras existens. Sen har Israel så klart massa skit som de måste ta itu med...

hare bra och tänk som jag sa PRO-FRED!

Ronny Åkerberg sa...

...till Tobias:
Kunde de svarta i Sydafrika erkänna en apartheidstat för de vita? Kan palestinierna erkänna en israelisk apartheidstat för judar?
Den sionistiska staten Israel är dömd att gå under. Israel kan bara överleva som en del i en demokratisk mångetnisk, mångreligiös och sekulär normal stat.
De till Palestina invandrade judarna hade under första halvan av 1900-talet möjligheten att integreras som en del i Mellanöstern genom att stödja den arabiska nationella frigörelsen. Det fanns judiska socialister som förespråkade den vägen. Men de tongivande sionisterna valde en annan väg. Konfrontation och kolonialisering med hjälp av först England och sen USA.
Detta kolonialprojekt utmanas nu av den demokratiska arabiska revolutionen. Så som det är förblir det ej. Sionismen tvingas nu allt mera möta konsekvenserna av sin ideologi och handlingar.

aessetf sa...

Innan Palestina blir erkänt som SUVERÄN stat av FN är dom inte likvärdiga. Alla "fredsförhandlingar" som nu sker, är på Israels villkor. Hoppas att Turkiet Och Egypten snart kan sansa sig och bli en viktig motpart till Usa/Israel.
Tja hoppas kan man alltid, men jag tror att vi inte kommer se en lösning på Palestina/srael konflikten på
länge! Hoppas jag har fel.

Anders Fredholm