måndag 17 oktober 2011

Carl Bildts fel att de är kvar

...han borde sättas i karantän

Självklart borde utrikesminister Carl Bildt sättas i karantän. Helst för resten av livet. Visst är det så att Bildt blandar bort fakta. Nu misstänks journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson för terrorbrott och riskerar fängelse. Att just Bildt ska hjälpa dem att frias, är något som har kritiserats från många håll.
– Jag tycker att det är fel att Carl Bildt ska ha hand om det här ärendet, säger Kerstin Lundell, författare till ”Affärer i blod och olja - Lundin Petrolium i Afrika” till Aftonbladet.

Carl Bildt har anklagats för passivitet och hans tidigare styrelsepost i Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, gör att hans trovärdighet har ifrågasatts. Formellt lämnade han styrelsen den 18 oktober 2006. Mindre än en månad senare köpte Lundin Petroleum rättigheterna att leta efter olja i västra Ogaden av den etiopiska regeringen.
– Han satt i styrelsen för Lundin Oil och självklart satt han med när beslutet fattades. Det här är en process som tar år, eller i vart fall månader, säger Kerstin Lundell.

Rättegången mot de två svenska journalisterna börjar på tisdag. Anklagelserna om terrorism är fullständigt gripna ur luften. Anti-terrorlagen är till just för att stoppa journalister. De två svenskarna är inte de enda som råkat illa ut. Men journalisterna verkar taggade inför rättegången. Skräcken är 40 år i fängelse. Risk för politisk styrning av rättegången. Självklart måste vi visa vårt stöd för journalisterna.

Det är Bildts ovilja som håller de svenska journalisterna kvar i fängelset, skriver Kerstin Lundell. Hade den svenska regeringen satt press på Etiopen så hade Johan Persson och Martin Schibbye varit fria nu, menar hon.


Åsa Linderborg: Blod och olja


Bloggat: Svensson, Jinge,

Inga kommentarer: