fredag 24 februari 2012

Besök i Käppastan

...Slottsstaden med omgivningar

Färden går mot stadens borgerliga västra delar. Den börjar här vid Stadsbiblioteket. Till vänster i bild ser vi en bit av S:t Petri skola och i bakgrunden tornar Kronprinsen upp.(AB AB2 SvD DN DN2 SkD)
Jag passerar över Fersens bro med kasinot i bakgrunden

...vidare genom Slottsparken

Passar på att ta en bild av f d Sydkrafts, numera E.on:s byggnad vid Regementsgatan. Byggdes på sextiotalet med bärande väggar helt i tegel utan betongstomme.

Här har vi Kronprinsen, en gång i tiden Malmös högsta "skrapa". I bakgrunden skymtar vi Turning Torso som konkurrerat ut Kronprinsen på höjden.

Fasaden är klädd med miljoner små mosaikbitar från Iföverken i sju olika ljusblå nyanser, ljusast högst upp

Vy med Regementsgatan i västlig riktning sedd från korsningen med Mariedalsvägen. Regementsgatan leder rakt in i Käppastan med Ribersborg på högra, dvs norra sidan och Rönneholm på vänstra, dvs södra sidan. Käppastan fick sitt namn av att det bodde många pensionärer här. Även Fridhem brukar räknas in i Käppastan som också går under namnet Slottsstaden.

Jag gör en kringgående rörelse och följer istället Mariedalsvägen ner till...

...det som lär vara Malmös första rondell vid Turbinen. Rakt fram i bild ser vi ner längs Tessins väg som går diagonalt genom Ribersborg

Först en blick tillbaka mot Kronprinsen

Jag rör mig längs Tessins väg och har Ribershus på min högra sida...

Tessins väg mynnar här vid Fridhemstorget. Jag slår ett öga tillbaka ner längs Tessins väg...

Fridhems torg

Sankt Andreas kyrka vid Fridhemstorget

I Ribersborg röstade 39-46 procent på Moderaterna i senaste valet. Det är dock inget mot de mer exklusiva angränsande överklassområdena. Här gjorde jag en liten avstickare in på Regementsgatans västra ände i Fridhem och tittade på villorna som rika människor byggde här i början av 1900-talet.

I Fridhem röstade 54 procent på Moderaterna...

Hit skulle vi kunna arrangera en Överklassafari och odla vårt klasshat. I Västervång/Fridhem fick Moderaterna 57 procent. I Bellevue/Nya Bellevue var det 64 procent som gav sin röst till M. Jag har tidigare gjort ett reportage från dessa områden: Det exklusiva Malmö.

Jag tar Regementsgatan tillbaka i östlig riktning från Fridhems torg

Efter ett tag viker jag av söderut in i Rönneholms-området. Här har Moderatröstandet sjunkit till strax under 40 procent.

Rönneholmsgården mitt i Rönneholmsparken

Granne med parken ligger Malmös första privatskola, Bladins.

Några av de mäktiga träden i Rönneholmsparken

Riktning mot Östra Kristinelundsvägen....

...och kvarteren där med dess funkismiljöer

Vi rör oss söderöver. Mellan Köpenhamnsvägen här...

...och John Ericssons väg här....

...ligger området Dammfri med blandad bebyggelse. Moderatröstandet har sjunkit till kring 30 procent... Kan ju nämna att i många av Malmös östra områden når M inte ens upp till 10 procent...

Punkthus vid Ängdalaplan i Dammfri

Dammfriskolan

Nyare hus nära skolan

Kronborgsskrapan i grannområdet Kronborg

"Boggie-vagnarna" i Kronborg

Avslutningsbilden blir från Bobergsängen i Dammfri med utsikt mot Pildammstornet


2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Röda Malmö för detta bildande reportage. Jag lär mig alltid något nytt om min stad varje gång jag läser dina inlägg om Malmö.
Rosie

Anonym sa...

Mycket intressant! Själv rör jag mig nästan aldrig i de delarna av stan. Hör i själ och hjärta till de östra. Men tack för inlägget.
Röde Roger