torsdag 9 februari 2012

De rika och de fattiga

...klyftan blir allt större

I Aftonbladet idag läser jag om de som lever i lyx - för våra pengar. Här handlar det om bankchefer med dyra vanor.De styr sina imperier från palats, bor på 400 kvadrat i rikemansområden och håller sig med lyxhustrur.

Ändå handlar detta bara om en liten del av toppen på isberget, den överklass som under de senaste decennierna kapat åt sig en allt större del av samhällets tillgångar. Enbart de fyra storbankerna tjänade 2008-2011 över 200 miljarder kronor.

Tillsammans har de fyra 1 700 miljarder i skattkistorna. De kan betala allt från a-kassa, skola, sjukvård och försvar till äldreomsorg – ja, hela Sveriges statsapparat – i två år.

I samma tidning kan jag läsa om en skolpsykolog på 10 500 elever. Det är också bara ett enskilt exempel på urholkningen av välfärden. I den stadsdel i Malmö, där jag själv jobbar som lärare, blir det allt vanligare med klasstorlekar på 30-35 elever. Även för utkvittering av blyertspennor till eleverna krävs rektors godkännande.

Så här långt har det gått. I samhällets ena pol tilltar lyxen och excesserna, i den andra vräks barnfamiljer och allt fler tvingas sova utomhus. Det finns ett direkt samband mellan den tilltagande rikedomen och den ökande misären. Vi har fått ett klassamhälle som vi alla mår allt sämre av och bland ungdomen tilltar den psykiska ohälsan.

Det är ett allt orättvisare samhälle som följt i spåren på högerutvecklingen. I Sverige och ute i världen, för bankirernas vinster drivs Grekland mot ruinen.Röda Malmö: En jävligt dum idé


Bloggat: Svensson,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska bankerna försörja oss? Vad har de då för incitament att fortsätta sin verksamhet?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Det bästa är om de inte fortsätter sin samhällsskadliga verksamhet, dvs ägnar sig åt krisframkallande och destruktivt spekulerande.
Förstatliga bankerna under arbetarkontroll och använd pengarna till investeringar i välfärd och klimatomställning.

Martin Gustavsson - Intelligent Union sa...

Men då måste folk rösta på ett parti som vill ta oss ur EU och förstatliga bankerna och det är de lite för korkade för att fatta, tyvärr. :-)

Anonym sa...

bra sagt Ronny om Bankerna men det är många människor som inte förstår detta.
Bankerna är de som framkallar kriser o håller på med destruktiv spekulerande av våra pengar surt förvärvade pengar.
Bankerna arbetar hårt på att skuldsätta varenda medborgare o när hela befolkningar sitter i skulder då har Bnakerna enorm makt.
folk är skuldsatta upp över öronen med bostadsrätter o villor o bilar allt för att höja sin levnadsstandard genom belånade pengar.
hela detta skuldberg får sig en nöt när kriser avlöser varandra o ingen har råd att betala tillbaka.

Ronny Åkerberg sa...

Det enda som kan förändra maktförhållandena i samhället är starka folkrörelser. Den som vill bygga sådana sociala protester kan inte ha en överlägsen och självtillräcklig attityd utan måste lyssna på människor och bedriva ett tålmodigt opinionsarbete.

Nicklas Eriksson sa...

Vilket underbart folkförakt den "intelligenta" unionen visar upp...