söndag 26 februari 2012

Höj socialbidragen rejält

...fattigdomen drabbar oss alla

Alliansregeringen har skapat ett ökat bidragsberoende. Det råder massarbetslöshet, inte minst bland unga människor. Samtidigt får allt färre a-kassa, två av tre får ingen arbetslöshets-ersättning alls.

Allt fler blir beroende av socialbidrag och under lång tid. Bidrag som urholkas. Socialbidragen höjs i år, men ger inte en rimlig levnadsnivå. Summan som ska gå till bland annat livsmedel är fortfarande lägre än vad Konsumentverket beräknar vara en rimlig nivå på längre sikt.

Fler hushåll tvingas alltså ner i fattigdom. Utan tvekan utgör detta en förstärkning av en riskfaktor för kriminalitet. För barn som växer upp under knappa omständigheter kan detta, tillsammans med dålig skolgång och annat som lägger hinder i vägen, bli en väg in i brottslighet.

Ingen ska behöva leva fattig i vårt moderna samhälle. Och då mäter jag fattigdom i förhållande till den genomsnittliga levnadsstandarden, något annat mått är inte rimligt. För fattigdom får vi alla förr eller senare betala ett pris.

Fattigdom drabbar även indirekt alla oss andra löntagare. Människor som lever på usla socialbidrag blir ett lätt offer för cyniska arbetsköpare. Företag, som inte bryr sig om de anställdas hälsa och säkerhet, får en rekryteringsmarknad. Fattiga människor blir benägna att ta jobb på dåliga villkor och dålig lön.

En form av lönenedpressning och urholkning av anställningstryggheten som riskerar att slå mot stora delar av arbetarklassen. Sätt stopp för utbredningen av fattigdomen. Höj socialbidragen rejält!Inga kommentarer: