måndag 20 februari 2012

Malmö sjunker i misären

...krävs program mot de ökande klass-klyftorna

De sociala skillnaderna bara ökar i Malmö och detta har lagt grund för utanförskap, kriminalitet och ohälsa. Det var vad jag hörde på Sydnytt i morse. Skrämmande skillnader. Malmö hänger inte ihop socialt och det är en ojämlikhet som ökar. Det syns tydligt när det gäller hälsa. Det är nästan sju års skillnad i medellivslängd mellan två stadsdelar i Malmö. Detta skriver Kommissionen för ett socialt hållbart Skåne i ett debattinlägg i DN.

Inkomstskillnaden mellan den rikaste och den fattig-aste tiondelen i Malmö har ökat stadigt de senaste tjugo åren. Andelen barn som går ut grundskolan med behörighet till gymnasiet skiljer sig också markant, från mindre än en tredjedel på en skola till 100 procent på en annan i Malmö. Andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll är 11 procent i en stadsdel och 61 procent i en annan. Barnfattigdomen i Malmö är högst i landet, skriver kommissionen.

Misären för barn - ett slag i magen. När Marie Köhler, som intervjuas i Skånskan, började arbeta som barnläkare i Malmö mötte hon en kompakt misär hos många utsatta familjer:
- Det var som ett knytnävsslag i magen. Fler poliser och högre straff är inte rätt väg för att minska kriminaliteten, anser hon.

Att bryta den höga barnfattigdomen och förbättra människors vardag är däremot viktiga nycklar, anser Marie Köhler, barnhälsovårdsöverläkare och verksamhetschef vid Kunskapscentrum för barnhälsovård i Malmö.
- Ojämlikhet och fattigdom är grogrund för kriminalitet.

Röda Malmö: Program mot brottsligheten i Malmö


8 kommentarer:

Alexander sa...

Hur ska barnfattigdomen lösas när vi varje år tar emot massor av människor som hamnar i flerårig arbetslöshet? Jag undanber mig rasiststämpeln och hoppas i stället få höra några förslag.

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Jag noterar att du väljer att sparka neråt. Hur kan det komma sig att vi varje år har råd att berika de rikaste tio procenten av befolkningen?
Varför används inte dessa pengar till vettiga investeringar i grön omställning? Varför inte till jobb i skola, vård och omsorg? Varför inte till hjälp åt fattiga familjer?
Pengarna och resurserna för jobb och välfärd finns, men går istället ner i fickorna på de välbärgade. De får vi alla lida för.

Alexander sa...

Ronny

Du vill alltså bota barnfattigdomen med höjt socialbidrag? Det är ju nämligen kontentan av ditt resonemang,för vilka jobb ska dåligt utbildade människor som inte kan svenska utföra? Det säger sig själv att dessa personer inte är anställningsbara förrän efter flera års tid.

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Det är en myt att invandrare "inte är anställningsbara på flera år". När nya jobb skapas, till exempel genom klimatomställning eller anställningar i offentlig sektor, blir massor av mera okvalificerade lediga som kan tas över av de som anlänt senast.
Jobb skapar också mera jobb. När fler invandrare får jobb och pengar i fickan så kan andra invandrare utvidga sina butiker eller företag eller starta nya.
Du ser det går - men då måste vi bryta med den förlamande högerpolitiken.

Alexander sa...

Du menar alltså att offentlig sektor ska anställa folk som inte kan svenska och i vissa fall heller inte kan läsa? Vilka arbetsuppgifter ska de utföra på en skola eller ett sjukhus?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Nu uppvisar du stor okunnighet. Offentlig sektor ska ge nyanlända möjlighet att lära sig språket genom att stätta sig på skolbänken. Därefter finns det gott om jobb, även i offentlig sektor, som kan utföras även utan fullgoda kunskaper i svenska språket. På många håll i Malmö, är det dessutom en fördel om det finns personal som kan prata elevernas eller patienternas språk. För övrigt så är förvärvsarbete en nödvändighet för att man ska kunna lära sig svenska språket ordentligt.

Anonym sa...

Ska vi börja plöja med häst och slå med lie, väva för hand etc eller vilka gröna jobb ska skapas för okvalificerad arbetskraft.Och utan inkomstskillander dessutom. Hur ska massor med jobb skapas i offentlig sektor och utan inkomstskillnader dessutom.Ja ja de rika ska stå för kalaset. Men om de inte vill då? Du lever i din utopistiska grön- socialistvärld.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Du visar bara din okunnighet när du uttrycker dig på det här viset. Ett exempel på gröna jobb hade varit att rädda Saabs fabrik i Trollhättan genom att socialisera den under arbetarkontroll och genom att ställa om produktionen mot förnyelsebar energi och kollektivtrafik istället för att försöka hålla fast vid det dödsdömda bensinbilsspåret.