söndag 25 mars 2012

Äldrechocken är en myt

...finns gott om resurser för generell välfärd

Så luftades myten på nytt. Idag i Svt. Man påstår att åldrande befolkning gräver djupa hål. En allt äldre befolkning kommer att kosta på för många kommuner, påstår man. I Katrineholm sätter det redan stora spår, en planerad bandyhall har lagts på is och 50 lärare har varslats.

Man motiverar alltså redan nedskärningar med hänvisning till "äldrechocken" och Katrineholm säger sig ha räknat på saken. Men hur har man räknat? Inte en kritisk fråga i inslaget på Svt, inte minsta lilla ifrågasättande. "Äldrechocken" betraktas som ett faktum. I inslaget påstods grundlöst att det handlar om "ett paradigmskifte för den generella välfärden".

Ja, de äldre blir fler, men inte handlar det om någon "chock". Framför allt är det inte fråga om någon ökning av "försörjningsbörjan", som det brukar heta. Trenden av åldrande befolkning motverkas av sådant som att fler kvinnor kommit ut i arbetslivet, andelen unga som ska försörjas sjunker och av att produktiviteten ökar så att färre kan försörja fler.

Sen ska man inte förglömma att skattesänkningar har dragit undan hundratals miljarder från välfärden. Inget hindrar att vi framöver prioriterar välfärd framför ökad privat konsumtion. Särskilt de välbärgade skikten av befolkningen har möjlighet att betala mera i skatt. Som kan fördelas ut till kommunerna efter behov.


Röda Malmö: De gamla är inget hot


Bloggat: Svensson,

5 kommentarer:

Anonym sa...

De flesta äldre är så friska att de sköter allt själva.

Bor i egen lägenhet och vad jag kan se är det endast en rullator de ev. bistås med/behöver när de kommer upp i 75-års åldern. Sedan sköter de allt själva igen.

Pensionären betalar ut/tillbaka hela sin pension, till samhället, i form av skatter, hyra, försäkring, mat, telefon, dator, resor, hårvård, klädinköp, etc. etc. under samma månad som de får sin pension.

Pengarna/pensionen "lånas" s a s endast under några veckor sedan har olika samhällsfunktioner och företagare fått in månadens pension, av pensionären.

Pensionären betalar skatt, precis som löntagaren och fifflar inte undan skattepengar.

Pensionären ger arbetstillfällen när det blir så dags, och det ska inte bara räknas som en utgift, utan som en samhällsbärande funktion.
Bra att det finns arbeten, då kommer också skatt in till samhället. Samt att dessa arbetande människor får en lön att bygga sin framtid på.

Ronny Åkerberg sa...

...anonym:
Bra kommentar. Instämmer.

Anonym sa...

Alldeles utmarkt skrivet. Man försöker skylla på något bara för att skrämma upp folk. Skattesänkningarna har ju resulterat i att dom rikare blivit lite mer rika. Man kan istället börja med att sänka politikernas fantasilöner, hindra riskkapitalister och bluffmakare. 3,3 miljarder har ju redan sparats pga av sjuka inte fått ersättning dom har rätt till.Nä, dom äldre har betalat för sig flera gånger om...

Joel sa...

Äckligt! Äckligt att det gått så långt att våra äldre börjat räknas som en ekonomisk belastning. Var är människovärdet, tacken för att dom byggt upp allt åt oss, tacken för att dom betalat skatt och förmodligen gjort rätt för sig hela livet? När vi blir gamla kommer samma sak dyka upp om vi inte tar ställning idag. Något är fruktansvärt fel...

Gunnar Rundgren sa...

Visst har du rätt i stort. I början av förra seklet var "försörjningsbördan" större än nu - då det fanns så många barn. Det är förvisso lite svårt att bedömma om ett genomsnittsbarn kräver mer än en genomsnittspensionär...

Men däremot så har vi en större försörjningsbörda (och jag lägger inga värderingar i detta, det är bara ett faktum att unga, gamla och sjuka inte "kan försörja sig") i framtiden än vi hade under rekordåren.

Det som framför allt stör mig är tanken på att vi kan "spara till pensionen". Mänskligt välstånd måste ständigt återskapas, och det finns inget sätt jag kan "spara" välstånd från idag till 2030. Välståndet 2030 - och pensionärernas ställning kommer i stort bestämmas av situationen 2030. Folket har blivit helt BLÅST med de där pensionsreformerna.