söndag 11 mars 2012

Avskaffa fattigdomen

...ta från de rika - bra för samhälls-ekonomin

Många fattiga barn i storstäderna. I stadsdelen Rosengård i Malmö lever nästan tre av fyra barn i relativ fattigdom, visar nya tal från Statistiska centralbyrån. Sverige blir allt mer ekonomiskt segregerat. Den långsiktiga trenden visar på en tydlig ökning av klyftorna.

Nu är detta ju inget ödesbestämt utan framkallat av högerpolitiken. Därför går det också lätt att rätta till - om viljan finns. Lösningen är så enkel som att höja skatterna för de rikaste tio procenten av befolkningen och istället ge pengarna till de fattigaste i form av höjda bostadsbidrag, ökat ekonomiskt bistånd och andra stödåtgärder.

Det ligger även god ekonomi i en sådan åtgärd. Varje krona till de fattiga går nämligen direkt ut i det ekonomiska omloppet. Inga pengar sparas, allt konsumeras. Det innebär ökad försäljning, ökad produktion - och fler jobb. Och fler som betalar skatt.

Perfekt för samhällsekonomin. Får de rika behålla pengar som de inte behöver så lägger de däremot dem bara på hög eller ägnar sig åt improduktiv spekulation. Mer till de fattiga ger ett bättre och tryggare samhälle, barn som kan börja tro på framtiden, färre som fastnar i brottslighet osv.


Bloggat: Svensson,

4 kommentarer:

Nord och syd sa...

Den rike spekulerar på börsen, den fattige skaffar många barn.
Om den fattige koncentrerar sig i skolan och uppfinner bra produkter som andra i samhället har nytt av kommer denne att öka sin förmögenhet, vilket gynnar dennes nästa generation.
Om man istället vill sitta på en fritidsgård och beklaga sig över alla jävlar som har pengar händer inget. Däremot är det en grogrund för vänsterfolk att skapa missnöje, eller att bli kriminell istället för att förkovra sig.
Kan man inte studera hemma på grund av för många i familjen, är det den rikes fel, eller är det föräldrarnas fel?

En smart, rik person investerar hellre i nya och friska idéer än att spekulera på börsen.
Däremot kan en inte fullt så rik person spekulera väldigt mycket för att försöka ta sig upp snabbt och få konsumera. De kallas ibland nyrika.
Rött och blått är inte hela svaret. Långt därifrån.
Kunskap och eftertanke är desto mer relevant. Men det vinns det inga val på. Den smala krokiga vägen eller den breda?

Ronny Åkerberg sa...

...till Nord och syd:
Du har gått på det självbedrägeri som en del folk inom borgarkretsarna ägnar sig åt, nämligen sagan om de smarta och de osmarta.
I själva verket är hela det kapitalistiska systemet väldigt korkat. Man säger nämligen konsekvent nej till alla nya friska idéer om hur energisystemet, infrastrukturen och produktionen kan ställas om för hållbarhet.
Istället är det fullt race mot klimatavgrunden för de kortsiktiga vinsternas skull.
Ett system som skapar fattigdom och ständigt ökande klyftor och som för oss mot undergången - det är ett väldigt osmart system.

Anonym sa...

Självklart skall alla människor hjälpa de som har det svårt men sen måste man väl kunna ställa krav på de som blir hjälpta!Om nu någon människa klarar sig utan bidrag och kanske tom lyckas i det ekonomiska livet så är det väl jätteglädjande,denna kanske tom anställer folk som i sin tur kan leva utan bidrag,så....klaga inte på våra entreprenörer som verkligen arbetar och sliter för sitt.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
"Entreprenör" är ett missbrukat begrepp. Dagens storkapitalister, finansherrar och bankdirektörer struntar i vad de gör pengar på, bara det går att pracka på folk med mördande reklam. Ofta är de inte ens intresserade av någon produktiv verksamhet utan ägnar sig åt ren spekulation. De är heller inte nöjda med vinster utan kräver maximala vinster - annars lägger de ner. Systemet har inget att göra med att tillgodose människors behov utan enbart maximalprofit för det lilla fåtalet.