onsdag 7 mars 2012

Breiviks öde avgjort

...men nya galningar väntar på sin tur

Hur det ska gå med Breivik är till stora delar redan avgjort. Han är skyldig till 77 människors död. Han har kallblodigt mördat ofantligt många för sina sjuka idéers skull. Om han bedöms som frisk kommer han att få ett mycket långt fängelsestraff. Om han inte anses tillräknelig kommer han förmodligen att få sitta ännu längre, kanske livet ut. Det handlar om en mycket farlig man.

Idag åtalades han för terrorbrott, överlagt mord, mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse, avsiktlig förstörelse av samhällsbärande funktioner och spridande av allvarlig fruktan hos allmänheten. Den åtalade har begått allvarliga förbrytelser i ett omfång man aldrig tidigare sett i Norge i modern tid, heter det i åtalet. Utöver de dödade finns många skadade och hundratals anhöriga som drabbats.

Breivik är långt ifrån någon ensam galning. Nynazistisk tysk klädkedja namnger butik efter Breivik. Sitt sjuka tankegods, islamofobin, delar Breivik med Europas extremhöger, med högerpopulistiska och rasistiska partier som Sverigedemokraterna och även med opinionsbildare långt in i det liberala lägret.

Över hela Europa finns dessa fula typer som sticker upp sina reaktionära trynen uppmuntrade av kapitalismens kris och arbetarrörelsens svaghet. Socialdemokraternas knäfall inför borgerligheten och dess öppna svek mot arbetarklassen har bäddat för extremhögern.

Bakom slipsfasaden slipar extremhögern och rasisterna sina knivar. Får de möjlighet att än en gång lägga Europa för sina fötter kommer de inte att nöja sig med 77 dödade. Måtte Breiviks terrordåd bli en stormklocka för vänstern att påskynda reorganiseringen av arbetarrörelsen.


Bloggat: Svensson,

Inga kommentarer: