tisdag 27 mars 2012

Capio en ny skandal

...hundratals miljoner i privata fickor

De borgerliga partierna i Stockholm låter riskkapitalbolaget Capio fortsätta driva S:t Görans sjukhus i ytterligare ett tiotal år för att de ska kunna stoppa ytterligare miljoner av skattemedel i aktieägarnas privata fickor.

Och socialdemokraterna lägger ner sina röster! Och miljöpartiet röstar för! Snacka om svikare.

Ägaren till Sveriges enda privata akutsjukhus, S:t Görans i Stockholm, har genererat vinster på 481,6 miljoner kronor sedan privatiseringen 1999. Under samma period har ägaren Capio betalat 16.700 kronor i skatt. Ägare till Capio är riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax. De gillar skattepengar men vill själva inte betala skatt.

Nu ska ytterligare pengar pressas ur verksamheten. Och Filippa Reinfeldt pratar om kvalitet! Snacka om hyckleri. Det handlar om ideologisk förblindning och att gå de privata kapitalintressenas ärenden.Internationalen: Efter Attendo och Carema


Bloggat: Svensson,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är sannerligen en jätteskandal. Varför ska våra skattemiljoner gå till privata vinster?
Märkligt att socialdemokrater inte kan uppträda mera rakryggat? Och dessa miljöpartister som visar sig vara borgare innanför det gröna skalet! Skäms!
Lotta

Gustav Andersson sa...

Detta är en mycket bra affär för medborgare och patienter. Capio har drivit sjukhuset med bättre kvalitet och väsenyligt lägre kostnader än landstingets egna sjukhus. Jag skulle uppskatta att bara kostnaderna för vården varit 1,5-2,5 miljarder lägre under perioden 1999-2012 jämfört med om vården utförts på våra andra sjukhus, och i det ljuset är en vinst på knappt 500 miljoner en tämligen blygsam premie.

Det är nog ni som är ideologiskt förblindade, men så är ni ju väldigt långt geografiskt från platsen för detta populära privatdrivna sjukhus.

Anonym sa...

Till Gustav Andersson:
Det är inte sant att Capio skulle vara bättre på något sätt. De stora neddragningarna, som ska skapa vinsterna, går naturligtvis i längden ut över kvalitéten. Precis som skett i äldrevården och andra verksamheter där privat vinst fått gå före allmänintresset.
Ida

Anonym sa...

120 miljoner ska skäras bort i verksamheten på S:t Göran. VARJE ÅR!
Det är klart att detta går ut över kvalitén. Och det sker enbart för att riskkapitalisterna ska öka sina vinster.
Det är motbjudande och skandalöst!
Evert

beatrice sa...

Gustav Andersson, svensk rapport beställd av svenskt näringsliv visade att det är i mycket svårt att mäta vårdkvalitet då mjukvara. Logiken säger dock att privat borde vara sämre.

"Nöjda patienter" är inga kreterier för god vård då många inte har medicinska kunskaper att kunna avgöra detta.

Inte att förglömma är att privat vård väljer sina strategier för att undvika få multisjuka patienter i sitt knä, vilka självklart ingår i statistiken.

Så vem kan bedöma om kvaliteten är sämre eller bättre. Privat vård ska vara väldigt mycket bättre kvalitetsmässigt än offentlig för sitt existensberättigande.

Vitsen med privatiseringen är att privat vård ska agera som hävstång för offentlig. som det ser ut nu blir det en negativ hävstångseffekt då offentlig vård måste skära ner för att nå samma vinstresultat som privat,

Sen kan man ju misstänka att Capio har haft sin smekmånad och att dom nu, när dom fått förlängning och känner sig trygga i detta, endast ägnar sig åt profit kommande nio år.Undrar även vad det är för valfrihet det talas om, en akut sjuk person kan väl inte säga åt ambulanspersonalen att hon/han vill bli körd till Karolinska istället...

Gustav Andersson sa...

Ni ger inga argument utan åberopar enbart tomma common sense fördomar. Vårdkvalitet kan mätas även om det är svårt. S:t Göran kommer alltid mycket väl ut och har 1:a och 2:a platser bland Stockholms 6 akutsjukhus i de flesta kategorier som mäts.

Intressant för er borde också vara att Sankt Göran också ligger mycket väl till på medarbetarnöjdhetsmätningar. För närvarande en andra plats, men har ofta legat överst. Uppenbarligen handlar inte St Görans framgångar om att man "springer snabbare" utan att man jobbar smartare och tar tillvara personalens delaktighet bättre än de offentligt drivna sjukhusen. Man har också lägst sjukfrånvaro av alla sjukhusen, kanske lägst i landet.

Men hur personalen faktiskt mår är nog inte så intressant för den som är ideologiskt förblindad. "dålig arbetsmiljö fördrages med jämnmod när den delas av alla"...

Gustav Andersson sa...

Kan också trösta Beatrice med att upptagningsområdet för St Göran huvudsakligen är Norrmalm, Östermalm, Kungsholmen och Bromma-Västerort. Välmående områden där allianspartierna har ett mycket starkt väljarstöd. Vi (jag bor på Kungsholmen) får ligga som vi valt att bädda, dvs både billigt och bra.

Anonym sa...

Det ska väl tilläggas att det framkommit i media att personal på S:t Göran känner oro för vad de stora "besparingarna" på 120 miljoner kronor årligen kommer att innebära.
Lena