tisdag 20 mars 2012

De rika äger nästan allt

...medan vi förlorar våra pensioner

Ica-koncernens avgående vd Kenneth Bengtsson, som också är ordförande i Svenskt Näringsliv, fick i fjol en total ersättning på 30 miljoner kronor, jämfört med 14 miljoner året före.
- Det är inga konstigheter med det, han får en slutlön i enlighet med avtalet, säger Icas styrelseordförande Claes-Göran Sylvén till TT.

Så gott som varje dag får vi bevis för hur de redan rika berikar sig ytterligare. För vanligt folk är det helt andra villkor som råder. Något har gått allvarligt fel med våra pensioner, läser jag idag. För pensionerna är det kris. På några år har staten sparat in hundratals miljarder kronor på pensionärer och pensionssparare.

En person som jobbat i över 40 år kan i dag inte vara säker på att få en högre inkomstpension än den som inte jobbat alls och får garantipension. Men det beror inte på att garantipensionen är hög utan på de låga pensioner vårt pensionssystem ger. Samtidigt bjuder Pensionsmyndigheten sina anställda på miljon-kickoff för pensionärernas pengar.

De senaste åren har pensionärerna förlorat 20 000 kronor på grund av det nya pensionssystemet. Och det kommer att bli ännu värre.

Samtidigt blir ägandet, både i vårt land och över hela världen, bara allt mera orättvist. Kolla in dessa siffror:

1 procent av världens medborgare äger 40 procent av ALLT!

De tio rikaste procenten äger 86 procent av allt.

De tio näst rikaste procenten äger knappt 8 procent.

80 procent av mänskligheten äger tillsammans 6 procent.

Hälften av jordens medborgare äger i princip ingenting.

7 kommentarer:

Roggan sa...

Tyvärr så dödar Reinfeldt och Borg allt i Sverige just nu. Många tittar bort.

Anonym sa...

.. och det ser ut som att du är en av den procenten som äger 40% av allt i världen. För du bor i Sverige och har tex en dator, det är mer än de flesta människor i världen har. Antar också att du har råd att köpa kläder, mat och har husrum. Det är också mer än de flesta människor har i världen. Så grattis till de 40 procenten!
Men visst är det ojämt fördelat även hos oss bland de 40 procenten.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Du har fel om den en procenten som äger 40 procent av allt. Värdet av tillgångarna på jorden är betydligt större än du tror.
Du blandar ihop detta med en annan fråga, nämligen levnadsstandarden i olika delar av världen.
Men du har rätt i att klyftorna är stora (och de växer) såväl globalt som i vårt eget land.
Det är det kapitalistiska systemet som skapar dessa enorma skillnader och orättvisor.

Anonym sa...

Om alla pengar som finns i världen idag fördelades exakt lika mellan alla vuxna individer, skulle det dröja högst ett halvår innan pengarna hade återvänt till sina gamla fickor.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Det handlar inte om att "dela upp pengar" utan om att socialisera produktionsmedlen.
Om vi tillsammans äger och kontrollerar samhällets resurser då kan vi också i demokratisk ordning besluta om vad som ska produceras,vad vi ska satsa på och hur resultatet ska fördelas.
Om vi inte ändrar systemet så kan ingen uppdelning av pengar komma åt orättvisorna och klassamhället.
Det handlar i grunden om vem som äger företag, banker och naturtillgångar.

Anonym sa...

Inget ekonomiskt system har så effektivt lyft länder ur fattigdom som kapitalismen och den fria marknaden.

Men när den relativa skillnaden i utfall är viktigare än den absoluta höjningen för alla och envar, ja, när de röda glasögonen är så förblindande att hatet mot rikedom övertrumfar hatet mot fattigdom, då kan man förstås sitta och odla sitt missnöje över den upplevda orättvisan.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Det finns lika många svältande idag som för fyrtio år sen. Det är minsta sagt ett underbetyg för den globala kapitalismen. De hungrandes skara ökade dessutom med ett par hundra miljoner under finanskrisen.
Visst har det skett en kraftig ökning av konsumtionsvaror i vissa skikt i delar av världen. Men det har skett på ett ohållbart sätt med fossila bränslen som grund och genom underminerande av de naturliga systemen.
Forskningen visar också att länder med stora klasskillnader också har högst siffor när det gäller fysisk och psykisk ohälsa och våld.
Nej, kapitalismen är inget hållbart system. Den håller på att föra oss till avgrundens rand.