tisdag 6 mars 2012

Ett oerhört hyckleri

...som nu ska förnekas, förtigas och döljas

Inte nog med att svenska regeringar öppnat för en tredubbling av svensk vapenexport på tio år. Inte nog med att en av världens värsta diktaturer, Saudiarabien, ligger nummer två på listan över mottagare av svenska vapen. En diktatur med enorm vapenimport.

Inte nog med att svenska vapen flödat till den religiösa diktaturen Saudiarabien under tiden den slagit ner protester och revolter för demokrati. Nu får vi också, genom Sveriges Radios Ekot, veta att den svenska regeringen sen 2007 haft ett avtal för att förse diktaturen med egen vapenfabrik. Sverige är viktigt för diktaturen i Saudiarabien.

Sverige planerar en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien, men ingen vill ta ansvar för vapenavtalet. Regeringen lägger locket på och hänvisar till sekretess. Politiker vill slippa munkavle, men sekretessen förbjuder.

Förnekanden, förtiganden - locket på. Så skulle samarbetet döljas. Egentligen borde åtskilliga ansvariga i alliansregeringen avgå efter denna skandal. Men de gömmer sig. Bakom ligger ett samarbetsavtal som den socialdemokratiska regeringen slöt redan 2005 (det förlängdes 2010 av alliansregeringen). Är det därför som Urban Ahlin (s) gör ett så svagt och försiktigt uttalande idag? Varför är (s) så tysta?

Sveriges samarbete med Saudiarabien framkallar kväljningskänslor. Det handlar om ett enormt hyckleri.Bloggat: Svensson,

3 kommentarer:

Pelle pelikan sa...

Den nuvarande regeringen (oavsett partitillhörighet) är enligt lag skyldig att fortfölja de åtaganden som bestämdes 2005, vare sig de gillar det eller inte. Om inga internationella avtal kunde skrivas längre än 4års-perioder så skulle inte mycke bli signerat.

Men jag håller med i sakfrågan. Det är PINSAMT att Sverige har så stor vapenexport. Men detta är ju inget nytt, vi har varit ett av världens främsta exportländer av moderna vapen sedan 60-talet...

Personligen tycker jag det skall vara nolltolerans mot all form av vapenexport (eller tillverkning för den delen).

Ronny Åkerberg sa...

...till Pelle Pelikan:
Det framgår av rapporteringen i dagens media att Alliansregeringen diskuterade och förlängde avtalet 2010. Hade man velat hade man kunnat stoppa det här vedervärdiga projektet då.

Anonym sa...

Det är som det brukar vara med jämna mellanrum. Sverige - vapenexportören. Bofors. JAS. Saudi.

Det påminner om fredduvan som bajsar bomber http://www.reinspire.se/peace.html
Och där Sverige är duvan.