söndag 18 mars 2012

Flygolyckan en varningsklocka

...militarisering och exploatering av Arktis

Alla på Herculesplanet döda. Flög taktiskt för att undvika attack. Kopplade ur autopiloten. Herculesplanet skulle öva på att undvika attackplan. Det innebar att man påbörjade en taktiskt flygning långt under normala civila säkerhetshöjder. Det verkar alltså ha rört sig om en riskabel militär övning som gick snett.

Kraschen sätter focus på Nato:s närvaro. Att Nato tillåts öva i Norrland är fel väg mot en upptrappad militarisering av Arktis. Sverige borde arbeta för en demilitarisering istället, skriver Gunnar Westberg, medlem i styrelsen för den Transnationella Stiftelsen för Fred.

Han pekar på att det förekommer en snabb och omfattande militarisering av det arktiska området. När istäcket minskar ökar möjligheterna till utvinning av olja och malmer och sjöfarten kan ta nya vägar. Inom ett decennium har kanske både Nordvästpassagen och Nordostpassagen öppnats för sjöfarten.

Genast reagerar man militärt. Ökad handel, ökad ekonomisk aktivitet: vi måste med militära medel skydda våra ekonomiska intressen mot ”de andra” som kan hinna före. Kanada planerar nya stridsfartyg, inklusive ubåtar, ryssarna förkunnar att man skall satsa stort på både fartyg, flyg och soldater, ja även Kina och Japan överväger att etablera en militär närvaro.

Men Nato var kanske först ute, skriver Westberg. Sedan år 2006 har man regelbundna övningar, kallade Cold Response, i Arktis. Sverige deltar som trogen medlem i Partnership for Peace, PFF.

Ja, detta är verkligen fel väg. Militariseringen är en destruktiv väg. Och exploateringen av Arktis är en ekologisk och klimatmässig återvändsgränd eller rättare sagt, ett race mot avgrunden. Så borde den tragiska olyckan vid Kebnekajse blir en varningsklocka.


Bloggat: Svensson,

Inga kommentarer: