torsdag 22 mars 2012

Högerextrema terrorister

...Merah och Breivik likartade återvänds-gränder

Mohammed Merah - småbrottslingen som blev seriemördare. Det låter inte så troligt att det skulle röra sig om ett terrordåd planerat av al-Qaida, även om Merah tagit intryck av extrema religiösa och fundamentalistiska islamister. Troligare handlar det om att "något gått fel i hans huvud".

En kille med problematisk bakgrund som hamnat snett. Sökte till armén, men fick nobben. Psykiska problem i kombination med hatiska och verklighetsfrämmande idéer. Han liknar på detta sätt mycket den norske kristne terroristen Breivik som tog livet av 77 människor.

Breivik inspirerades av islamofobiska idéer, Merah av fundamentalistisk och våldsam islamism. Båda dessa idéströmningar är djupt konservativa och hör hemma långt ut på högerkanten. Deras anhängare bär alla ett ansvar för den hatfyllda världsbild de propagerar.

Däremot kan varken kristna i allmänhet eller muslimer i allmänhet anses bära någon skuld till de dåd som Breivik och Merah begått med hänvisning till sina respektive religioner. Världsreligioner i sig kan inte beskyllas för eller tas till intäkt för terrordåd.

Det handlar inte om vad som skrevs i böcker för hundratals eller tusentals år sen. Det handlar om sociala förhållanden idag och om hur människors handlande avspeglar sociala motsättningar i vår värld och vår tid. Såväl den högerextrema islamofobin som den högerextrema islamismen är reaktionära reaktioner och "lösningar" på problem som skapas av den kapitalistiska utvecklingen. Båda representerar totala återvändsgränder.


Bloggat: Svensson,

Inga kommentarer: