torsdag 8 mars 2012

Kvinnornas dag

...gör din röst hörd

På torsdag är det åter dags att fira den internationella kvinnodagen. I en tid då feminismen sågas vid fotknölarna i takt med att arbetslösheten stiger och högervindarna snålblåser åt alla håll blir demonstrationerna den 8 mars en viktig markering. Kampen för ett jämställt samhälle behövs i allra högsta grad.

”Kom och skrik, dansa och gör din röst hörd för den feministiska våren!!” skriver Tjejjouren i Umeå som anordnar demonstration med påföljande efterfest på Hamnmagasinet. I Malmö blir det också demonstration som avgår från Gustav Adolfs torg, och i Göteborg håller ett nätverk av organisationer under samlingsnamnet ”Systerskapet” öppet hus på lördagen med underhållning och mat på Allégården för kvinnor och transpersoner.
I Stockholm går demonstrationen som vanligt från Slussen till Medborgarplatsen och en av medarrangörerna – Vänsterpartiet Storstockholm – har parollen ”Vi vägrar ta smällen – tillsammans tar vi kampen!”

Internationalen ringde upp vice distriktsordförande Seluah Alsaati för att ta reda på tanken bakom slagordet:
– Det är en paroll som både förenar kvinnokampen i andra delar av världen och i andra delar av Sverige. Det är ju så att när det sker nedskärningar i den offentliga sektorn, både nationellt och internationellt, så är det oftast kvinnor som drabbas eftersom det är kvinnor som har den typen av jobb.
Seluah Alsaati tillägger att nedskärningarna inom till exempel äldreomsorgen inte bara drabbar dem som jobbar där utan också leder till att kvinnor får gå in och täcka upp – oavlönat.

Det är 2012, det är meningen att Sverige ska vara ett jämställt samhälle. Men varje uttalande som gör detta gällande skorrar falskt, en oren ton som har sin klangbotten i den ofta aggressiva antifeminism som frodas både i massmedia och på nätets kommentarfält. Det 50-talsinspirerade hemmafruidealet hyllas på alla håll och kanter samtidigt som överarbetade kvinnor springer maratonlopp för att hinna med övertidskrävande jobb, barn som överöses med prov på kunskaper de inte tillskansar sig om de inte skaffar läxhjälp, och gamla föräldrar som inte får komma ut från äldrevården eftersom det inte bedömts som något de behöver.
Mitt i allt detta har vi alltså en internationell kvinnodag, av årets 365 dagar, vad spelar den för roll idag?
– Demonstrationen är ju mest en symbolisk handling. Vi vill visa att det fortfarande finns en kvinnorörelse som kämpar, säger Seluah Alsaati som menar att den vardagliga kampen för kvinnors villkor är viktigare:
– Vi driver till exempel en kampanj för att utbilda anställda inom äldreomsorgen och anställa fler och det är en minst lika viktig åtgärd som att gå ut och demonstrera den 8 mars.

Jämställdheten – det här med lika lön för lika arbete till exempel – kräver lika villkor för alla oavsett kön 365 dagar om året för att vara verklighet. Så länge 364 av dessa dagar inte är kvinnodagar – i Sverige liksom världen över – finns det all anledning att gå ut och skrika den 8 mars.

Emma Lundström

Artikeln hämtad från veckotidningen Internationalen

Läs också Kristina Martinsson: Bara en vanlig dag med barnvagnen
Inga kommentarer: