torsdag 15 mars 2012

Lyxliv och tortyr

...vapenhjälp till den demokratiska revolutionen

Oppositionen kan vara på väg att krossas, säger SVT:s Samir Abu Eid om läget i Syrien. Mellan 8 och 10.000 människor har dödats och över 200.000 har flytt. Det är det svarta facit ett år efter upproret i Syrien.

Diktatorn al-Assads styrkor går in i städer och byar med soldater och stridsvagnar och beskjuter demonstrationer. När de väl har tagit kontrollen går de från hus till hus och griper oppositionella. Situationen är fruktansvärd, säger Amnestys ordförande. "Systematisk och organiserad tortyr". Minor läggs ut mot flyktingar.

Samtidigt avslöjar e-post Assads Irankontakter och hans familjs lyxliv. Bashar Assad har tagit råd från Iran under upproret. Han har fått tips om att fly till Qatar. Hans familj har fortsatt att leva lyxliv medan tusentals syrier dödats. Det visar en gömma av tusentals kopierade mejl från den syriska diktatorns innersta krets.

Självklart måste regimens våld mötas med en fortsatt och allt bredare mobilisering av motståndet i det syriska samhället. Men det finns gränser för hur länge och i vilken omfattning fredliga demonstranter kan möta kulor och stridsvagnar med sina bara kroppar.

Min uppfattning är att internationell solidaritet måste innefatta massiv hjälp med både lätta och tunga vapen åt den opposition som slåss på liv och död mot mördar-regimen. Man måste kunna slå ut regimens stridsvagnar och flyg om man ska ha en chans.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt, Röda Malmö! Tänk om den förbannade borgarregeringen här i landet, som inte drar sig för att förse diverse diktaturer med vapen, istället hade medverkat till att demokratiska kämpar hade möjlighet att försvara sig!
Svenska granatgevär och pansarvärnsrobotar till revolutionärerna! Det hade varit en vapenexport som hade kunnat göra nytta.
Ragge

Anonym sa...

I ett reportage på radion framkom att flera Syriskt ortodoxa kristna ledare öppet stöder diktaturen. Men i övrigt verkar det som Svenska media är ovilliga att diskutera detta.
Det skulle vara mycket intressant att höra hur Syriskt kristna ledare som försvarar förtrycket i Syrien får detta att gå ihop med det kristna evangeliet?