torsdag 22 mars 2012

Promenad i Heleneholm

...fjärrvärme, skolor och slott

Jag närmar mig från söder. Heleneholmsverket är dominerande och syns vida omkring.
Det ligger vid Eriksfältsgatan som också är Heleneholms gräns i söder. Heleneholm är ett område i stadsdelen Fosie i Malmö.

De här höghusen ligger längs Fosievägen, en väg som är väldigt gammal, betydligt äldre än bostadsområdet.

Det handlar om hyreshus från 50-talet

Ett av husen har byggts rakt över Fosievägen

Både höghus och låghus finns på båda sidor om Fosievägen i den västra delen av Heleneholm

Verket sett från nordväst

I den östra delen av Heleneholm finns ett stort "utbildningskomplex". Här fanns tidigare även Lärarhögskolan (som nu flyttat till Universitetsholmen i hamnområdet). I Lärarhögskolans tidigare lokaler har Fosie stadsdelsförvaltning flyttat in.

Musikhögskolan ligger i samma kvarter

Här väcks minnen från min egen tid på Lärarhögskolan

Gården vid Munkhätteskolan och Heleneholmsgymnasiet

Utsikt mot Helenholms idrottsplats

Heleneholms slott

Idag restaurang och pensionat

Förr tillhörde slottet, med sina ägor, rika överklassfamiljer i Malmö

Idag tillhör slottet Malmö kommun. Här utsikt mot Helenholmsparken. I bakgrunden till höger Seved-området.

Slottet ligger vackert omgivet av Heleneholmsparken

Ystadvägen avgränsar Heleneholm i norr

Heleneholmsstigen leder söderut genom området

Här ser vi Fosievägen från norr

En rad med äldre hus vid Finlandsgatan

Här, i närheten av Dalaplan, finner vi också en rad före detta fabrikslokaler som nu används för andra ändamål. Rakt fram i bild gamla Strumpfabrikens lokaler.

Trelleborgsvägen avgränsar Heleneholm i väster. På andra sidan gatan rester av gamla MAB&MYA-fabriken som ska bevaras när det nu rivs och byggs om.

En blick tillbaka innan jag lämnar området...


5 kommentarer:

Joel sa...

Fantastiska bilder, som vanligt, när du gör dina rundvandringar! Områdena tillhör min barndom och ungdom och det värmer att se bilderna. Det är sorgligt, det som händer med Mobilia dock, enligt mitt tycke.

Ronny Åkerberg sa...

...till Joel:
Visst är det sorgligt med Mobilia. Kommersen går före de kulturella värdena. Man får bara hoppas att de sparar en del och att det får synas på ett bra sätt.

Joel sa...

Otroligt tragiskt hur dessa profitörer skändar, utan respekt för folks åsikter. Mobilia var ju ett av dom få ställena i Malmö där man kunde gå och handla, och ändå bibehålla känslan från förr. Alla vill inte ta sig till hypermoderna shoppingcenter. Så, denna vackra och arbetarrelaterade byggnad är för all framtid förstörd. Allt för att någon, säkert inte tillhörande Malmö ens en gång, kan tjäna mer pengar.

Ronny Åkerberg sa...

...till Joel:
Jag tror du har en viktig poäng där. Detta att de ska pracka på oss känslan av en "exklusiv upplevelse" när man ska handla det nödvändigaste. Jag tycker att även Coop Forum en bit bort har slagit in på samma spår.

Joel sa...

Sant, känns som om att det alltmer fokuseras på att "sminka fasaden", och gillra fällan för oss konsumenter, så att säga. Jag tar snarare avstånd i dessa fall. Instämmer när det gäller Coop Forum. Tyckte avsevärt mer om stället när Prix och OBS Interiör huserade lokalerna.