onsdag 21 mars 2012

Terrorist som liknar Breivik

...men en annan typ av höger-extremist

Jag hoppas att den avskyvärde franske terroristen, som skjuter barn, snart ska vara gripen. Det handlar om en person som drivs av blint hat och vanföreställningar. Merah och Breivik är skrämmande lika. De handlingar som båda utför drabbar helt oskyldiga människor.

Men det gör även den hets som nu följer från den islamofobiska högern. Än en gång utnyttjas ett islamistiskt terrordåd för att utså hat mot muslimer i allmänhet. Men i fallet Merah handlar det uppenbarligen om en fundamentalist, en extrem tolkning av islam. En annan typ av högerextremist. Muslimer i allmänhet har lika lite ansvar för terroristens handlingar som kristna i allmänhet bär skulden för USA:s och Nato:s folkrättsvidriga krig i Afghanistan.

Däremot bär de islamofobiska hatpropagandisterna ett ansvar som inspiratörer för terroristen Breivik och hans dåd som avslutade livet för 77 människor. Liksom de våldspredikande och hatiska extrema islamisterna bär ett ansvar för terrordåd som Merahs.

Gästbloggare: Flitiga Lisa


Bloggat: Annarkia, Jinge, Svensson,

12 kommentarer:

DKHN sa...

Detta inlägg måste vara menat som ett skämt?
Så när Breivik mördar barn är alla som har åsikter om invandringspolitik, inte minst SD, medskyldiga till dådet men
när en islamist mördar barn har det absolut ingenting med islam och koranen att göra?

Vänsterlogik, roligare anekdoter får man söka efter...

Anonym sa...

Hur kan han vara högerextrem när han uppger skäl för sitt handlande som sammafaller med västern tankegods.Palestinska barn mördas.
Frankrike begår övergrepp i Afganistan etc......????

Anonym sa...

Till DKHN:
Det är din logik som haltar. Breiviks inspiration är islamofobin. Merahs inspiration är en fundamentalistisk, extrem tolkning av islam.
Svårt att förstå?
Världsreligionen islam och muslimer i allmänhet bär inte ansvar för terroristen Merahs gärningar.
Lika lite som kristendomen eller kristna i allmänhet kan skuldbeläggas för Breiviks handlingar.
Lisa

Anonym sa...

Till anonym:
Hur mycket vet du om politik? I stora delar av världen är "alla" - från vänster till höger - motståndare till såväl Israels ockupation som USA:s/Nato:s krig i Afghanistan.
Anledningen till det är många människor drabbas av USA:s/Israels agerande - oavsett deras bakgrund och politiska uppfattning.
Lisa

Anonym sa...

al-Qaida är höger, mycket höger. Deras människo- och samhällssyn är väldigt konservativ. Klassamhälle och kapitalism är deras ideal.
Samma sak gäller palestinska Hamas. Väldigt mycket höger, även om de skiljer sig från al-Qaida.
Plutt

Jonas sa...

Lisa, det finns faktiskt verser i koranen som uppmanar de troende att bekämpa de otrogna.

Vers 8:12:
"I will cast terror into the hearts of those who disbelieve. Therefore strike off their heads and strike off every fingertip of them"

Det finns även en hadith som direkt uppmanar till mord på judar:

Abu Huraira vol 4, bok 52 nr 177:
Profeten sade: Den yttersta dagen kommer inte förrän muslimer kämpar mot judarna. Muslimerna skall döda dem och judarna skall gömma sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga: Åh, muslim, det är en jude bakom mig. Kom och döda honom!

Så även om muslimer i allmänhet inte har någon skuld för Merahs handlingar så har religionen (eller ideologin) islam det. även om det är politiskt inkorrekt att påpeka detta faktum.

Anonym sa...

Till Jonas:
Du verkar ju resonera precis som fundamentalister och bokstavstroende.
Inom alla religioner finns blodtörstiga uttalanden. Det är inte så konstigt eftersom det bara återspeglar olika historiska situationer.
Religioner kan tolkas på väldigt olika vis. De som drar terroristiska slutsatser är dock väldigt få.
Inte heller finns det särskilt många kristna som tolkar Bibeln bokstavligt. Tänk på alla hemska skrivningar det finns där. För att inte tala om Martin Luther och hans uttalanden om hur man ska döda och behandla upproriska ur underklassen.
Lisa

Jonas sa...

Lisa, de verser jag citerade är svåra att tolka som någonting annat än hets mot "otrogna" och judar. Det här resonemanget om att man kan "tolka" religioner på många olika sätt ändrar inte på det faktum att de islamistiska terroristerna inspireras och hämtar stöd från islams urkunder. Frågan man måste ställa sig är: Skulle de här människorna ha utfört terroristdåd utan denna sanktion från deras "heliga" skrifter.
Sedan har du rätt i att bibeln inte är ett dugg bättre än koranen i humanistiskt avseende. Men nu gällde ju diskussionen islam och inte kristendomen.

Citat: "Inte heller finns det särskilt många kristna som tolkar Bibeln bokstavligt. "

Har du hört talas om bibelbältet i USA?

Anonym sa...

Lisa. Hur kan du hävda att det är mer rätt att tolka olika texter som Toran, Koranen, Bibeln metaforiskt istället för bokstavligt.

Alla heliga texter jag läst skrevs i en annan värld som inte har mycket att göra med den värld vi lever idag, självklart bör de studeras och läsas om intresse finns men det är absurt att behandla dem annorlunda än andra gamla böcker.

Ivar

Anonym sa...

Till Jonas:
Ja, jag känner till Bibelbältet och, visst - det finns de där som mördar abortläkare. Men ärligt, hur många av miljarden kristna tillhör den kategorin?
Våldsbejakare hittar alltid motiveringar till sina handlingar. Oavsett vad som står i gamla religiösa skrifter.
Lisa

Anonym sa...

Till Ivar:
Jag har aldrig påstått att gamla religiösa skrifter ska tolkas metaforiskt. Jag menar att de ska tolkas historiskt. Du har helt rätt i att de skrevs i en annan värld. Därför kan de heller inte användas bokstavligen som vägledning för handling i vår tid.
Lisa

Anonym sa...

OK Lisa, jag förstår. Med andra ord hävdar du att alla religioner saknar verklighetsförankring?

Det var det som var min poäng, även om jag kanske uttrycker det lite luddigt.

Nu menar jag inte att människor inte ska kan ha en tro på något "större", utan endast att trosystem som kräver att man tolkar vissa texter på annat sätt en ett historiskt inte ska accepteras.

Med inte ska accepteras menar jag inte att de ska förbjudas utan att de inte ska tas på allvar och att all undervisning/diskussion i skolor och media ska ta upp alla trossystem/religioner på samma grund. Tex ska formuleringar som "Sverige är en kristen nation" tas bort från samhällskunskapsböcker som "Globen" och ersätts med något liknade detta "Under de senaste 500-1000 åren har kristendomen varit det trossystem påverkat samhället mest", och att lika många sidor hanterar de andra stora världsreligionerna och att även mindre religioner som Cargo culten tas upp.

Sry om jag spårade lite väl långt från ämnet i det blogginlägg "röda malmö" men det är väl iallfall relaterat.

Ivar