lördag 21 april 2012

Att förebygga gängkriminalitet

...är att skapa ett jämlikt välfärds-samhälle

En kriminell gängmedlem kostar samhället 23 miljoner kronor på 15 år. En extremist ännu mer. Det kommer två nationalekonomer fram till i en ny rapport, beställd av Fryshuset, som presenteras på måndag. Då är ändå siffrorna i underkanter, menar utredarna.

Rapporten visar också att kriminalvåden är extremt dyr, de rättsliga processerna är extremt dyra, och dessutom förlorar samhället på människor som inte kommer in i arbete. Det är ytterst lönsamt att jobba förebyggande mot kriminalitet.

Nu är det ingen tillfällighet att de första kriminella gängen, Hells Angels och Bandidos, dök upp i Sverige första gången just under 90-talskrisen när omvandlingen av vårt samhälle var i full gång. Med de ökande klassklyftorna och den sociala utslagningen har rekryteringsbasen till kriminella gäng ökat.

Kriminalitet ökar inte och heller inte det dödliga våldet, men antalet unga män som dras till kriminella gäng för att söka identitet och skydd har ökat markant. Det ser jag som en följd av att det helt enkelt har blivit svårare för många unga att skaffa sig ett normalt liv samtidigt som de etablerade kriminella gängen erbjuder snabba, enkla vägar för "framgång".

Att förebygga kriminalitet är att göra samhället mera jämlikt. Man måste sluta med att föra en politik som ger skyhög arbetslöshet. Man måste se till att sociala skyddsnät fungerar så att folk kan försörja sig när de behöver arbetslöshetsunderstöd, sjukpenning eller socialhjälp. Man måste satsa på skola och fritidsverksamhet så att barn och unga kan utvecklas på ett bra sätt och alla få det stöd de behöver.

Vi måste ta tillbaka pengarna från de rika och använda dem för att skapa ett lugnt och tryggt och jämlikt välfärdssamhälle där alla kan må bra.


Bloggat: Svensson,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gängen kostar eftersom vi kriminaliserat narkotika, det skapar en otroligt lönsam svart marknad och som är motorn i som får annan kriminalitet att snurra. Människor som inte klarar att ta sig över de trösklar man måste ta sig över för att komma in på arbetsmarknaden ser här en alternativ karriär.
Legalisera narkotika och gäng slutar och existera i den form de gör idag, dessutom sparas mängder med pengar på att antalet brott minskas med gissningsvis 50% med allt vad det innebär.

Anonym sa...

Anonym, jag tror du har fel. Se bara på cigarettmarknaden. Cigaretter är lagliga, men lik förbannat gör de kriminella gängen stora inkomster på just cigaretter. All slags svarthandel gynnas av att många har det dåligt eller bara att de kan köpa billigare. De kriminella hittar nytt även om de förlorar narkotikan.
Pidder

MJ sa...

Tror problemet ligger i människors inställningar och inte i något annat. Med de pengar som fås idag och hur det sociala skyddet är uppbygt så hamnar ingen på gatan om de inte själva väljer att vara där... genom missbruk och annat som människor väljer att begå.

Kriminella har samma problem, snabb cash... de vill vara rika utan att göra något i livet. Det är ett problem när vi uppfostrar våra unga till en sådan mentalitet istället för att visa hur det är på riktigt, att inget i livet är gratis och om du inte arbetar så är det tufft men du överlever och kan ha ett okej liv. Jag är arbetslös och inte kriminell... hur går det ihop må tro. Väljer att klara mig på det lilla och är nöjd med den lott jag fått. Dags för människor att vakna upp och ta sitt ansvar och inte skyffla över det på andra.

Anonym sa...

Men du, MJ, hur tror du att ditt moraliserande ska lösa problemen? I tusentals år har religionen predikat att man inte ska vara kriminell - lik förbannat...
Självklart har alla människor ett ansvar för sina handlingar, men det som gäller på individnivå kan inte förklara vad som sker på en social nivå.
Kriminaliteten finns där och den har sociala orsaker som du inte kan trolla bort med moraliserande. Det måste angripas politiskt.
Röde Rudolf