onsdag 4 april 2012

Carl Bildts världsbild

...är hämtad från Washington

Utrikesminister Carl Bildt försvarar naturligtvis vapenaffärerna med den religiösa diktaturen Saudiarabien. Han beskriver Saudiarabien som en "familjeföretag" som det är viktigt att hålla sig väl med.

Han har självklart också svårt att se skandalen i det som vi andra ser. Självklart skriver jag därför att Carl Bildt är av genuin svensk överklass och denna överklass har under mer än ett halvt sekel varit knuten till amerikansk imperialism och delar världsbild med ledande amerikanska strateger.

Familjediktaturen Saudiarabien är sen lång tid tillbaka en av de viktigaste brickorna i spelet för att kontrollera oljeflödet till väst. Samarbetet mellan USA:s ekonomiska och politiska elit å ena sidan och diktaturens kreatur i Saudiarabien är omfattande och intimt.

Carl Bildt har vidare och längre perspektiv än att hänga upp sig på någon "skandal". Han drivs av klassintressen, han är det västliga imperiets handgångne man och har alltid betraktat Washingtons sak som sin egen.3 kommentarer:

Anonym sa...

När skall någon våga berätta att det är att föredra att svensk vapenindustri säljer vapnen istället för att någon stormakts vapen industri säljer. Sverige uppviglar inte till krig, medan lobbygrupper som representerar stormakternas vapenindustrier kan antas uppmana till krig för att få sälja nya vapen till de som förbrukat sina gamla. Om svensk vapenindustri vinner en vapenorder kan detta vara fredsskapande oberoende av vem som köper. Om folk förstår att när fransk, engelsk eller amerikansk vapenindustri säljer vapen så kan detta i sig vara konfliktframkallande medan Sverige inte lockar köpar att använda sina vapen.

Sanity sa...

Vi säljer Bildt.

Anonym sa...

Till anonym:
"Om inte vi gör det så gör någon annan det" är ett, milt uttryckt, korkat argument.
För det första är det naturligtvis fullständigt moraliskt förkastligt.För det andra så håller inte logiken i ditt resonemang. Saudiarabien är i allians med USA och får gigantiska vapenleveranser därifrån. Om Sverige också levererar vapen, men inte "uppviglar" har ingen som helst inverkan. Bäst inverkan har naturligtvis att inte medverka i vapenhandel till diktaturer och krigshärdar samt att verka för en världsopinion mot upprustningen.
Lisa