tisdag 24 april 2012

Den konservative massmördaren

...Breiviks släktskap med högern

Den sjunde rättegångsdagen handlade om Breiviks bombattentat mot regeringskvarteret i Oslo. En attack som dödade åtta människor och skadade tvåhundra. Det är naturligtvis en rättegång som väcker mörka minnen. Nya prövningar för de överlevande.

Breivik har inte förmågan att be om förlåtelse, menar psykiatriker. Enligt schemat ska de första skadade och anhöriga till dödsoffer efter bomben i regeringskvarteret inta vittnesbåset i Oslo tingsrätt imorgon. Det är en del av rättegången som terroristen Anders Behring Breivik är ”spänd” inför, enligt hans advokat.

Breivik agerade politiskt i en islamofobisk högerkontext. Det är inte fel att koppla samman honom med konservativa idéer, vilket en debattör i DN menar. Breiviks världsbild är en typisk högervärldsbild.

Konflikter mellan sociala klasser finns inte i hans konservativa värld. Etnicitet är det enda som gäller som analysmodell, som Göran Greider skriver. Breiviks idévärld utgör ett fanatiserat koncentrat av de senaste trettio årens högeroffensiv mot jämlikhet och välfärdsstater, av 1980-talets kalla krig mot kommunismen, Huntingtons ”civilisationernas kamp” mot islam på 90-talet och 2000-talets ”krig mot terrorn”, skriver Håkan Blomqvist och Kjell Östberg.
Inga kommentarer: