fredag 20 april 2012

Det är inte svårt att förstå Breivik

...fascismen måste bemötas med arbetarkamp

På rättegångens femte dag redogör Anders Behring Breivik för sitt fasansfulla mördande på Utöya. Han ville döda många fler. Därför ler Breivik. Det är inte svårt att förstå Breivik - han är fascist.

Så kommer det sig också att Breivik hatar en sexmånaders baby. Ja, till och med de ofödda muslimska barnen hatar han. Precis som Sverigedemokraterna. Och alla andra islamofober som tar sina hjärnspöken för verklighet.

Återigen håller kapitalismen på att föda fram fascismen i Europa och på andra håll. Precis som skedde under det mörka trettiotalet. Kapitalismen har visat att den inte förmår hålla borta kriserna som störtar människor ner i arbetslöshet och misär.

Växande klassklyftor och förstörd välfärd är vad samhällets ekonomiska och politiska elit kräver. På det viset göder de också marken för extremhögerns och populisthögerns rasistiska propaganda och syndabockstänkande.

Rasismens utbredning är ett tecken på arbetarrörelsens och vänsterns svaghet. En svaghet som till stor del beror på den europeiska socialdemokratins enorma svek mot sina egna ideal. Rasismens utbredning leder i sin tur till ytterligare försvagning av vänstern och arbetarklassens splittring efter etniska linjer.

Kapitalism och rasism går armkrok. För att bryta läget krävs reorganisering av arbetarrörelsen, oförsonlig kamp mot högern och gemensam front för att möta borgerlighetens attacker på välfärden och de sociala rättigheterna.


5 kommentarer:

Dangerous Beans sa...

Ja, du har helt rätt. Och det stora problemet är socialdemokraterna och de socialdemokratiska facken som inte förstod att man inte kan leka med kapitalet.

Men även vänstern har fel med sina öppna gränser. Det funkar med öppna gränser - om vi inte har ett välfärdssamhälle, som Mario Draghi förespråkar. Men i europa BLIR folk fascister om man tar bort välfärden. I USA blir de kommunister (8% i USA är kommunister - och inga jävla mesiga vänsterpartister utan kommunister som kräver förstatligande av produktionsmedlen). I resten av världen kan man skjuta arbetarna om de protesterar - vilket ju är en stor anledning till att de vill komma hit.

Anyway, jag tror inte att Europa kan räddas undan fascismen. Arbetarrörelsen är för svag och de enda som kräver det som behövs - stängda gränser, begränsad rörlighet av kapital, kontroll över centralbanken är fascisterna.

(faktiskt inte ens Milton Friedman förespråkade öppna gränser, eftersom det leder till lönedumpning.)

Anonym sa...

förvänta dig aldrig att Höger partierna kommer att kämpa för rättisa jämlikhet jämställdhet osv.
för Högerpartierna är det viktigaste att göda de redan rika de som äger våra företag industrier genom att hjälpa de att arbetstagarna sänker sina löner o slutar kräva bättre villkor på arbetsmarknaden.
men en intressant sak som Höger-människor inte förstår är att deras politik förr eller senare leder till splittring konflikter o slutligen krig eftersom deras politik är enbart kortsiktigt utan att de bryr sig om konsekvenserna.
Höger-människor är inte intresserade av en fredlig värld o ren natur o miljö utan det är pengar makt o rikedom som är deras drivkraft på bekostnad av arbetarna sjuka o pensionärer.
hög arbetslöshet är bra enligt Höger-människor eftersom det leder till att arbetstagaren tar vilket jobb som helst o på det sättet få ner lönerna eftersom högarbetslöshet innebär hård konkurrens på arbetsmarknaden.

Anonym sa...

Till Dangerous Beans:
Det är inte fel att arbetare och vanligt folk kan få röra sig över gränserna.
Det borde egentligen vara självklart över hela världen. Idag stoppas flyktingar vid EU:s gränser. Ett inhumant system.
Lönerna försvaras genom facklig sammanhållning. Det går inte att vika sig för EU:s arbetarfientliga lagar och domstolar.
Sammanhållning över gränserna är också arbetarrörelsens enda chans. En arbetarrevolt, oavsett hur lyckad, kommer att misslyckas i längden om den begränsar sig till enskilda länder.
Arbetarrörelsens och den demokratiska socialismens möjligheter ligger i en global motoffensiv mot kapitalismen.
Seger för arbetet i Europa och USA skulle innebära global övergång till socialism och ett nytt steg i mänsklighetens historia.
Lisa

Dangerous Beans sa...

@Lisa: Tja, om vi ska vänta på världsrevolutionen så kommer vi att få vänta bra länge innan det kan bli bättre.

Och lönerna kan försvaras genom facklig kamp som du säger: MEN då måste du också övertyga alla om att det är skitbra att betala bidrag till arbetslösa flyktingar. Och de är flykingar eftersom de flyr undan misären i sina egna länder och hoppas på bättre liv här.

Du har en romantisk syn på att arbetskraftens rörlighet är till för INDIVIDENS frihet!?! Jesus! Öppna gränser är ENDAST till för att jämna ut lönekostnader mellan länder i den globala ekonomin. Det finns faktiskt sjukt få människor som VILL flytta. De flyttar för att de är tvingade: av krig eller ekonomisk misär.

Det är det som är så hemskt: pga att flyktingströmmarna kan man inte kritisera globaliseringen eftersom då är man rasist. Men det är det globala kapitalet - och först och främst den fria rörligheten av kapital - som är det stora problemet.

När man öppnade gränserna trodde man (bla Tobin och Stiglitz) att det främst var u-länderna som skulle drabbas, men det var tvärtom. Det är den industialiserade världen som har avindustrialiserats och nu lever på lånade pengar för att upprätthålla efterfrågan - eftersom vi faktiskt inte producerar något. (västvärlden i stort menar jag.)

Anonym sa...

Dangerous Beans, du målar upp problem där de inte behöver finnas. Vi behöver inte vänta på världsrevolutionen. Vi kan nu på studs se till att kollektivavtalen följs om bara arbetarrörelsen använder sin styrka.
Det är den styrkan vi måste mobilisera för det är bara den som vi kan lita till. Att satsa på att påverka statsmakten för att få till stånd en nationell isolering är betydligt svårare och dessutom en total återvändsgränd.
Vi ska välkomna våra klassbröder och -systrar från andra länder, men se till att de inte utnyttjas av kapitalet. Det är på det viset vi bygger internationell sammanhållning i arbetarleden. En sammanhållning som på sikt också kan leda till grundläggande förändringar i maktförhållandena.
Gregor