måndag 2 april 2012

Det är vi som räddar bankerna

...och skapar vinsterna i ägarnas fickor

Annika Falkengren, vd för den Wallenberg-kontrollerade SE-banken, tittar på Lyxfällan och drar slutsatsen att det alltid är bankerna som räddar de fattiga. Vad hon inte nämner är att människor världen över fått gå från både jobb och hem på grund av bankernas spekulerande och att hela länder drivits till ruinens brant i spekulanternas giriga spel.

"Allt brukar koka ner till att banken räddar den slarvige", säger Falkengren. I verkligheten utanför tv-serierna är det istället vanligt folk som räddar bankerna. Genom att vi har Europas högsta räntemarginal. Genom att vi inte får ersättning för att vi lånar bankerna våra pengar. Och inte minst: skattebetalarna stöttade bankerna med billiga lån i Riksbanken och skattebetalarna ställde ut garantier för hela banksystemet när de kört omkull i sitt race i Baltikum.

Skattebetalarna står alltid för förlusterna. När det gäller svenska bankers ansvar för kraschen i de baltiska länderna kunde det gått riktigt illa. Nu klarade vi oss undan genom att de reaktionära styrande i Baltikum vältrade hela bördan över på stora delar av sin egen befolkning som drevs ner i misär.

Genom stödet från vanligt folk har de svenska storbankerna gjort vinster på flera hundra miljarder de senaste åren. Många av dessa miljarder går nu rakt ner i fickorna på redan förmögna aktieägare. "Man måste lära sig att ingenting är gratis", säger Falkengren. Helt rätt, fast inte som hon tänkte. Det kostar miljoner människors uppoffringar för att göda de redan rika bankägarna.Tidigare inlägg idag på Röda Malmö: S tyr sig till maktens män


1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, bra! Det behövs en synvända. Idag framställs topparna inom banker, storföretag och politik som "hjältarna". I själva verket skapar de bara kaos och försämringar. De verkliga hjältarna är arbetarklass.
Frida