måndag 23 april 2012

Farligare än Breivik

...den konservativa odemokratiska tankevärlden

Mycket få människor skulle peka ut de kristna och kristendomen som ansvarig för Anders Breiviks terrordåd. Trots att det finns hemska och blodtörstiga formuleringar i den kristna Bibeln. Trots att kristna representanter som Martin Luther uttalat många bloddrypande ord. Trots alla förfärliga handlingar under århundraden som välsignats av präster och rättfärdigats av kyrkan.

Som tur är för det skulle drabba helt oskyldiga människor och det skulle vara att bortse från historiska och sociala sammanhang samt att ignorera det faktum att religioner är oerhört tolkningsbara.

Men när det gäller islamistiska terrorister gäller ofta inte samma synsätt. Här är det fritt fram att skuldbelägga en hel världsreligion och att göra muslimer kollektivt ansvariga för vad enskilda individer eller små grupper tar sig för.

Man vill att Breivik ska vara galen medan personer med muslimsk bakgrund gärna anses ha ideologiska eller religiösa skäl. När en icke-muslim begår terrordåd söks förklaringarna ofta i sinnessjukdom.

Breivik kan naturligtvis ha någon form av psykisk störning. Självklart har hans barndom också präglat honom, liksom alla andra människor. Men utan hans islamofoba föreställningar och rasistiska ideologi är det svårt att förklara hans handlingar. Hans attack var riktad mot arbetarrörelsen. Ett angrepp från höger.

När vi kommer till islamofobin så är detta något som Breivik delar med många andra. Med extremhöger, populisthögern och långt in i det borgerliga etablissemanget. Hans idéer i stort delas av de kulturkonservativa. Det är dådet som gör Breivik unik, inte hans tankevärld. På sikt är Jimmi Åkesson och Sd mycket farligare än Breivik.3 kommentarer:

Anonym sa...

Det du skriver är bara delvis sant. Jag ogillar de flesta religioner, mer eller mindre, främst baserat på att de är gravt ologiska och självmotsägande men ändå kräver att bli tagna på allvar av oss andra. Du har verkligen ingen anledning att klistra sjukdomsepitet som fobiker på mig för en sådan åsikt.

Du glömmer också, som så många andra, att det finns en helt annan tradition av bokstavstroende och ungdomsfanatism inom islam, vilket gör den farligare; något liknande har inte funnits bland de kristna sedan upplysningen.

Det finns heller inga svenska "konservativa" som vill tillbaka till medeltiden, även om man skulle räkna in de tokkristna i den gruppen. Det finns det dock en del muslimer som vill, och de utpräglade "rasistiska" attityderna bland unga muslimer får man nog vara rätt tondöv för att missa...

Man kan dessutom vara "kulturkonservativ" i många olika avseenden, så dra inte alla över en kam.

Men visst, galna kristna kreationister är också skrämmande...

/Nulle

Ronny Åkerberg sa...

Till Nulle:
Jag menar att du tar grovt fel om du tror att någon religion i sig är värre än någon annan. Kristna har under tidernas lopp visat att de är mäktiga till de allra värsta förbrytelser mot mänskligheten.
Idag har vi kristna i USA som inte drar sig för att mörda abortläkare eller spränga hela hus med människor.
Den kristne presidenten George Bush hade inga problem med att bomba och döda hundratusentals i Irak.
Muslimska terrorister mördar i första hand andra muslimer och det sker företrädesvis i länder som Afghanistan, Pakistan och Irak där västländer ockuperar och destabiliserar, människor far illa av svält och förtryck. Religion uttrycker i många fall bara något annat.
Konservatismen är ett tungt västerländskt överklassarv som innefattar kolonialism, rasism, motstånd mot fackföreningar och demokratiska rättigheter. Ur denna konservatism växte också fascismen och nazismen.
Den trycktes tillbaka av nazismens nederlag och arbetarrörelsens framgångar. Men nu börjar den åter sticka upp sitt fula tryne.

Dennis sa...

Jo, förklaringsmodeller är jätteintressanta, ska man vara helt korrekt bör vi ju numera akta oss för skandinaver då dom är potentiella våldsverkare och terrorister.

Dock ser jag nog generell högerpolitik som mer farlig än Åkesson och Sd, deras existens bygger ju på en söndringspolitik, ett skapande av utanförskap och problemen som växt fram har förfört folket till rasistiska alternativ. Tycker det finns en fara i att (som skedde en period) ständigt lägga krutet på Sd och samtidigt nästan ignorera alliansens frammarch och vansinnesyttringar.

Vidare har jag inte riktig fått ihop den mediala cirkus som följer Breivik:s spektakel. Rörande Sd:s politik valde media och folket att med alla medel kväva möjligheten för dessa att yttra sig och informera om sin "politik". Dock får Brevikaren så mycket tid att inspirera personer, som finns i riskgruppen, att följa hans spår att tom. Lets dance deltagarna borde blir avundsjuka. Kanske borde Breivik:s berättelse tystas.