torsdag 12 april 2012

Gamla Fosie del 1

...Kulladal genom tiderna

Fosie är idag en stadsdel i Malmö, men var tidigare ett eget municipalsamhälle och inkorporerades i Malmö kommun först 1931. Det gamla Fosie sträckte sig ända ner till Öresund i väster och omfattade bland annat Kulladal. Till Fosie, och även Kulladal, kom man från Malmö förr via Fosievägen som vi här ovan ser korsa Eriksfältsgatan.
I korsningen passade jag även på att ta en bild på Havana Grill

På andra sidan Eriksfältsgatan förgrenar sig Fosievägen. Till vänster går vägen mot gamla Hindby och Fosie kyrkby, till höger...

...hittar vi Backavägen - den gamla vägen till Kulladal som följde Borrebackar, stora grusåsar som inte finns kvar idag eftersom de användes för att bland annat fylla ut Malmö hamn.

Här är det som återstår av Backavägen

Här någonstans gick den vidare mot Kulladal...

...innan motorvägen till Trelleborg byggdes på 30-talet och klöv Fosie i två delar. Här kommer vi inte längre...

...men på andra sidan ser det ut så här idag och den här delen av gamla Backavägen heter nu Blekingsborgsgatan. Söder om låg Borrebackar. Norr om hittar vi nu...

...bostadsområdet Blekingsborg från slutet av 50-talet

Där porlar vattnet i gröningen...

Höghusen reser sig på västra sidan

Bakom gröningen i norr skymtar varuhuset Mobilia

Vi är tillbaka på gamla Backavägen (numera Blekingsborgsgatan) som svängde här till vänster in på dåvarande gamla Trelleborgsvägen, numera Per Albin Hanssons väg.

Det finns inte många kvar av de gamla gathusen i Kulladal. Per Albin Hanssons barndomshem är ett av de få som fortfarande står här i det område som kallades Jerusalem eftersom det var så fattigt.

Huset sköts på ideell basis av pensionärer. Det finns också en stödförening.

Bysten av Per Albin med barndomshemmet i bakgrunden

Komna så här långt så återvänder vi till utgångspunkten vid Fosievägen. Här står jag och tittar tillbaka på förgreningen mot Backavägen längst ner i bild. Anledningen till att jag står just här är att det var på denna plats som järnvägen korsade Fosievägen i riktning mot Kulladal.

Här gick järnvägen från Södervärn till Kulladal och vidare till Falsterbo

Över motorvägen som nu separerar Kulladal från övriga Fosie. Kulladal till höger i bild. Kulladal hör idag till stadsdelen Hyllie. Gränsen går just här vid Trelleborgsvägen.

Här fortsatte järnvägen på andra sidan motorvägen in i Kulladal

Här, på denna plats, idag en hundrastgård och en förskola, låg Kulladals järnvägsstation

Vilket också en liten oansenlig skylt talar om


Kulladal omkring 1920. Järnvägen och stationen nere i vänstra hörnet.


Kulladals station på ett gammalt vykort

Det är kanske fel att säga att detta är vad som återstår av Borrebackar. Denna kulle, som ligger inne på den populära minigolfbanan vid Per Albin Hanssons väg, ska ju vara en bronsåldersgrav. Men ger kanske ändå en fingervisning om hur det kan ha sett ut längs den gamla Backavägen och gamla Trelleborgsvägen.


Här har vi också den flitigt använda idrottsplatsen med bostadsrättsföreningen Per Albins hems hus i bakgrunden. Här låg tidigare Kulladalsgården som revs på 50-talet.

Till ytan utgörs annars större delen av Kulladal av egna hem

Vid idrottsplatsen hittar vi också gamla Villa Kulladal som köptes upp av arbetarrörelsen och under många år var Folkets hus i Kulladal. Nu tillhör huset idrottsföreningen.

Jag följer Per Albin Hanssons väg söderut

...och finner snart Kulladalsskolan som byggdes på 1920-talet. Den kallades då Fosie västra skola (den östra var den som idag heter Gullviksskolan).

Jag befinner mig nu på Stattenavägen. Uppkallad efter huset som "stod ensamt". Användes först som värdshus, sen som skola och därefter som kommunalhus. Ingår numera i handelsträdgården Paletten.

Nu är vi så långt söderut så jag kan ta en sväng bortom Lindeborg. Här i närheten låg Lindeborgsgården, men också Sofieholmsgården. Här den vackra kastanjeallén som ledde upp till gården (ska återkomma till den när den blommar).

Utsikt Sofieholmsparken

Avslutar med denna vårbild från Sofieholmsparken, gamla tiders Sofieholmsgården.4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant! Roligt att läsa dessa reportage från Malmö och Fosie. Mera sånt.
Siv

Anonym sa...

Instämmer! Både roligt och intressant. Kul att få veta mera om sitt gamla Kulladal.
Inföding

Joel sa...

Förträfflig bildserie och information! Ser fram emot del 2!

Anonym sa...

Härligt!
Det var min barndoms miljöer.
Mitt föräldrahem var ett halvhus på Backavägen.
Backavägen som en gång var Landsvägen till Trelleborg och Skanör