fredag 13 april 2012

Inga bevis för terrorplaner

...krävs en kritisk och granskande hållning

Första rättegångsdagen i Danmark mot de fyra som anklagas för terrorplaner mot danska Jyllandsposten. Jag har läst flera referat från rättegångsdagen (SvD DN AB SvD2 GP GP2 Svt), men av dessa kan jag inte få ut någon konkret substans för anklagelserna.

Att någon varit på besök i Pakistan eller att någon haft en mp3 med islamistiska kampsånger är varken olagligt eller någon form av bevis. Juridiskt irrelevant. Att en person uppger att det förts ett hypotetiska samtal om attack mot Jyllandsposten är inte heller att räkna som planering för terrorbrott. Det är inte förbjudet att fantisera. De övriga tre har ännu inte uttalat sig om detta.

Det finns beslagtaget vapen, patroner och buntband. Detta är olaga vapeninnehav, inte terroristbrott. För mig framstår de här personerna som vanliga kriminella. Ska bli intressant att följa fortsättningen. När det gäller säkerhetspolisen i såväl Sverige som Danmark så vore det inte första gången som man väver ihop historier som i slutänden visar sig inte hålla.

Men kanske har danskarna fått ihop en domstol som inte är så nogräknad med bevisen? Vi får se. De nya hemliga domarna i Danmark när det gäller telefonavlyssning är illavarslande. Av en del media kan man få intrycket att de anklagade är dömda på förhand. Vi får se om media klarar av att hålla en kritisk och granskande attityd.


Inga kommentarer: