tisdag 10 april 2012

Islamofobin bär skuld

...sjuka handlingar och sjuk ideologi

Vid förra undersökningen ansågs Breivik lida av paranoid schizofreni. I den nya undersökningen anses Breivik ansvarig för sina handlingar. Psykiatrikerna drar också slutsatsen att det finns en hög risk för upprepade våldshandlingar. Ett bättre underlag den här gången.

– Resultatet var helt klart väntat eftersom man nästan aldrig ser den här typen av gärningsbeteende, som är är väldigt rationell och välplanerat, hos en schizofrent sjuk person, säger Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri, till TT.

Hur som helst så lär det nog dröja innan terroristen Breivik kommer ut i det fria. Ingen vill ha en upprepning av det fruktansvärda dådet på sitt samvete. Allt annat än en lång inlåsning skulle också strida mot det allmänna rättsmedvetandet.

Även om Breivik är mentalt frisk så är hans handlingar sjuka och de är inspirerade av en sjuk ideologi - islamofobin. De högerextrema, högerpopulistiska och även liberala opinionsbildare som sprider felaktiga, konspiratoriska och hatiska föreställningar om muslimer bär ett indirekt ansvar för de fruktansvärda terrordåden i Norge.

Islamofobin är vår tids judehat, muslimerna utses till syndabockar för kapitalismens misslyckanden. Att måla upp muslimerna som ett sådant dödligt hot mot vår kultur och vårt levnadssätt är inte vilken åsikt som helst - det handlar om ett hat som mycket lätt följs av kränkningar och våldshandlingar.

Gästbloggare: Flitiga Lisa4 kommentarer:

Anonym sa...

Anton Nilsson blev benådad!

Anonym sa...

Det skulle han naturligtvis bli. Hans uppsåt var aldrig att döda. En stor folkopinion krävde hans frigivande. Tio års fängelse var mer än nog.
Anton och hans kamrater protesterade dessutom mot de värsta provokationer svensk arbetarklass utsatts för.
Strejkbrytare, beväpnade med pistoler och batonger, hotade fattiga arbetare. Människor svartlistades, vräktes från sina hem och tvingades emigrera. Fackligt aktiva förföljdes av arbetsgivare och myndigheter.
Lisa

Anonym sa...

Men hur tänkte du nu? Med den logiken är alla muslimer medskyldiga till alla terrordåd som genomförs i Allahs namn?

Anonym sa...

Till anonym:
Inte alls. Däremot bär hatiska och fundamentalistiska islamister ett ansvar som inspiratörer.