onsdag 25 april 2012

Jobbigt för Breivik

...men värre för de överlevande

Breivik tyckte det var tufft att vara i rättegångssalen idag. Han är också rädd för att hamna på sinnessjukhus. Han fruktar kemisk lobotomering. Själv tänker jag på hur jobbigt det måste vara för alla överlevande och alla anhöriga till de 77 mördade. Kan dock vara en upprättelse att vittna mot Breivik. Eller att sjunga sången Breivik hatar.

77 människor som mördats för att de betraktas som "förrädare" i Breiviks sjuka tankevärld. Om Breivik är otillräknelig i psykatrisk mening vet jag inte, men hans gärningar hade aldrig kommit till stånd utan påverkan från den ideologi som han omfattar.

Jag kan förstå att många på högerkanten och bland samhällets stöttepelare helst vill se honom som en sjuk och isolerad galning. Förvisso är Breivik ensam ansvarig för sina gärningar, men han är inte ensam om de islamofobiska och konservativa högeridéer som ledde honom på vägen mot terrorn.

Läs också Röda Malmö:

GP Svt HD AB Intressant Bloggar om breivik, politik,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att dom på vänsterkanten och dom på högerkanten om att Breivik inte får vara prykiskt sjuk, då har 77 människor dött förgäves.
Blir han å andra sidan dömd till fängelse så blir det menisgsfullt för båda lägren.

Ronny Åkerberg sa...

För mig är det ingen huvudfråga huruvida Breivik är psykiskt sjuk eller inte. Däremot är det viktigt att se vilka krafter och idéer som format och inspirerat honom.

Mats sa...

Men Ronny har inte de flesta terrordåd en ideologi bakom sig, eller räknas det bara inte om din ideologi ligger bakom ett terrordåd?

Du är lika högerfob som Breivik är islamofob. I demokratiskt samhälle är detta helt okej att vara, att bruka våld mot dem som tycker annorlunda är däremot inte okej.

Och det är mot våld alla borde enas, höger till vänster.

Ronny Åkerberg sa...

...till Mats:
Det är inte ok att vara rasist. Det handlar om människors lika värde. Ideologier som nedvärderar andra har våldet latent. Vi har sett detta överallt där rasismen fått bre ut sig; södern i USA, apartheid i Sydafrika, Hitlertyskland etc.

Mats sa...

Ronny nu jämnställer jag inte islamafobi med rasism. Även om en rasist kan vara islamafob, blir inte en islamafob automatiskt rasist. Då Islam är en religon, och i ett demokratiskt samhälle får man vara kritisk till religon och andra ideologier.

Att vissa rasister utnyttjar Islam för att sprida rasistiska ideer förtar inte att kritik mot Islam är fullkomligt legitimit, precis som kritik med kapitalism, liberalism, ateism, kommunism etc.

Ronny Åkerberg sa...

...till Mats:
Islamofobi är per definition rasism likaväl som judehat är rasism. Att hata en hel grupp, inklusive de ofödda barnen, på det viset är rasism.
Du blandar ihop det med något helt annat, nämligen religionskritik. Dagens islamofober är inte intresserade av någon seriös diskussion om religion, bara av att skaffa sig slagträn mot muslimer. Precis som de tidigare gjorde mot judarna.