onsdag 18 april 2012

Klimat som föder nya breivikar

...islamofobi och växande samhälls-klyftor

Rapporterna strömmar ut från tredje rättegångsdagen mot massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik. Idag berättade han att han ville bilda en kristen version av Al-Qaida. Breivik är en hybrid som ställer sig över extremhögerns skiljelinjer.

Rasismens teorier är Breiviks praktik. Den yttersta konsekvensen av en hatretorik mot främst muslimer och mångkultur som växt sig allt starkare på senare år. Men han kan inte längre provocera. Däremot kan han följas av andra.

Men ute i de europeiska samhällena fortsätter de mekanismer som producerar muslimhat och nya breivikar att verka. Det samhällsklimat som framföder lasermän och serieskyttar. Medan den blonde Breivik får en rättvis rättegång (Breivik styr rättegången?) möts muslimer av hemliga domare i Danmark och obevisade anklagelser om terrorplaner.

Den nyliberala politiken fortsätter också att skapa grogrund för rasism och syndabockstänkande. Idag kan vi läsa att mer än hälften av svenskarna litar inte på samhällets stöd om de blir arbetslösa eller sjuka.

Gästbloggare: Flitiga Lisa

Tidigare inlägg på samma tema på Röda Malmö:
Bloggat: Svensson, Svensson2,

Inga kommentarer: