måndag 16 april 2012

Lärdomar av Breivik

...mörka krafter möjliggjorde massmorden på Utöya

Rättegången mot Breivik ska ha sin gång och rättvisa ska skipas. Första rättegångsdagen är över. Ett stort antal vittnen ska höras. Breivik hävdar att han sköt i nödvärn och rördes av sin egen förträfflighet. Blickar vi framåt och vill förebygga en upprepning av liknande terrorhändelser, liksom en fascistisering av samhället, så är den viktigaste lärdomen att bekämpa de sjuka rasistiska och islamofobiska idéer som låg till grund för Anders Breiviks handlande.

Då måste vi också se att toleransen mot dessa snedvridna och fördomsfulla idéer och uppfattningar har ökat och att de till och med blivit rumsrena i delar av samhället. Breivik är inte ensam om den världsbild han omfattar.

Extremhögern, populisthögern och delar av det borgliga opinionsbildande skiktet omfattar sådan grumliga idéer om att vi är utsatta för en islamisering och att det finns politiker, journalister och forskare i den politiskt korrekta överheten som håller på att sälja ut den västerländska civilisationen.

På fullt allvar menar man att muslimerna i Europa utgör en ”demografisk bomb” och kommer att ta över genom sitt barnafödande. Islam framställs som något monolitiskt och demoniseringen vet inga gränser; muslimerna utgör ett växande hot mot säkerhet, demokrati, jämställdhet och välfärdssystem.

En annan viktig lärdom är att se till vilka krafter som gödslar jordmånen för rasismen och syndabocks-tänkandet. Hela det politiska etablissemanget i Europa, inklusive borgare och socialdemokrater, predikar alla löntagarnas underkastelse under arbetslöshet och försämrade socialförsäkrings- och välfärdssystem.

En sak som idag fick ytterligare påspädning genom regeringens vårbudget som återigen bekräftar att den nyliberalt inspirerade politiken inte förmår tillgodose människors behov utan tar sikte på storföretagens, bankernas och överklassens krav på ökande klyftor och nedskärningar, liksom bristen på verkliga satsningar mot klimathotet och för ett hållbart samhälle.

Det hänger liksom ihop det här. Den nyliberala offensiven från kapitalet, de ökande klyftorna och ökande frustrationen bland vanligt folk parat med socialdemokratins svek och vänsterns svaghet. Allt bäddar för rasism och islamofobi – enkla förklaringar och jakt på syndabockar. En svårare lösning är naturligtvis att gå samman, organisera sig och börja kämpa för sina intressen, en resning bland gräsrötterna för att tvinga tillbaka de borgerliga krafterna. Svårare, men också det enda alternativet till splittring och fler Breivikar.

Ali Esbati: Lyssna på Breivik
Bloggat: Svensson, Annarkia,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Min 8 år gamla systerdotter sa till mig idag:
"Om dom inte har råd, varför inte göra mera pengar?"
Det var hennes svar på en diskussion vid matbordet rådande brister i olika frågor, speciellt angående oljekrisen och världssvälten.

Hur förklarar man för en 8 år gammal flicka att världen inte funkar så?

Anonym sa...

jag är så trött trött trött på denna borgerliga regering som inte ens kan stava till förnybart, gröna jobb osv.
vi skulle kunna få ner arbetslösheten till 2-3% om man satsade rejält på gröna jobb tex på att bygga ut vindkraften o se till att tillverkning av vindsnurror görs här i Sverige o bygga ut Solcellskraften alltså här har vi ett gyllene tillfälle att få oss ur en hög arbetslöshet som håller på att förstöra den unga generationen som inte ser något framtidshopp.
vi skulle kunna bygga ut laddstationer längs våra vägar så att vi kan köra El-bilar och idag finns det bra El-bilar http://www.youtube.com/watch?v=GOChKY-KBl4&feature=results_main&playnext=1&list=PLD36428869FA7B1DD
och denna http://www.youtube.com/watch?v=XDg8LzYWxGA och denna http://www.youtube.com/watch?v=E8u9EyClt6U&feature=relmfu och många fler som håller på att komma på bred front på bilmarknaden. skulle vi satsa på att bygga ut laddstationer överallt o satsa på Grön energi som sol vind vatten vågkraft osv så skulle vi på 20 till 30år kunna göra oss oberoende av oljan. denna enorma satsning på ett Grönt samhälle skulle kunna ge jobb för 50 till 100år framåt i tiden eftersom här finns det mycket JOBB att utföra för att göra den omställning som behövs för vår framtid o för våra barnbarn o barnbarns barn. gör vi inte detta nu så kommer vi att få betala dyrt för våra regeringars idiotiska beslut nämligen att inte göra något.
visst allt detta kostar stora summor pengar men vi får mångdubbelt tillbaks genom fler Gröna jobb som genererar mer skatteintäkter o därmed leder det till ett bättre grönare renare samhälle.
jag mår psykiskt dåligt av denna borgerliga regering som bara bryr sig om de redan rika(som alltid tycks klara sig oavsett konjuktur läge).
tänk dig när alla kör El-bilar vad tyst det skulle bli o skönt för själen o harmoniskt o dessutom mycket mycket renare luft än vad vi har idag. vi kan bygga en bättre värld men dagens makthavare must step a side