lördag 7 april 2012

Malmö, misären och maffian

...politikerna kommer inte undan sitt ansvar

Nu börjar jakten på maffians företag och kontakter. Operation Selma samordnar flera myndigheter för att komma åt pengarna. Och slår mot topparna i den undre världen. Polisen har nu riktat fokus på personer med kopplingar till taxibranschen, krogvärlden, växlingskontoren och vapenhandeln. ”Nu har vi identifierat dem – nu anfaller vi”, säger Stefan Sintéus på Skånepolisen. Namnen på 120 kartlagda personer sprids nu till handläggare och byråkrater vid Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, tullen, Skatteverket med flera.

Sen tidigare pågår Operation Alfred som riktar sig mot de öppet kriminella. Nu väntar jag på att de ansvariga politikerna i Malmö och i landet ska börja göra något åt själva grunden för brottsligheten, nämligen de ständigt växande klassklyftorna och den sociala utslagningen. Hittills har dessa utspel från politikerna varit spel för galleriet.

Medan politikerna pratat har effekterna av deras nyliberalt inspirerade politik lett till ökad arbetslöshet, ökad fattigdom, ökad trångboddhet och sjunkande skolbetyg. När stora skikt av ungdomen hamnar utanför och förlorar framtidshoppet - det är då personrånen ökar och rekryteringsbasen för kriminella gäng breddas.

Det är hög tid att göra något åt samhällets tilltagande orättvisor och förfall. Annars är risken stor att polisens arbete blir ett Sisyfos-jobb som aldrig tar slut.

Glimtar från förfallet i andra delar av samhället: Boende fick äta med avföring på händerna och Hemsk privat vård i Malmö, men även glädjande protester: Sjuksköterskeupproret växer


Bloggat: Svensson,

4 kommentarer:

Anonym sa...

bra skrivet om man inte löser de grundläggande problemen då kommer man aldrig kunna lösa några stora samhällsproblem.
makthavarna måste börja inse problemet o börja agera mot ökade klassklyftor o trångboddhet o arbetslöshet eftersom det är dessa problem som är gro grund för ett samhälle i förfall o en viktig bas för rekrytering in i organiserad brottslighet.
Alliansen för utanförskap tror att de kan lösa problemen genom att anställa fler poliser o slå ner hårt på brottsligheten utan resultat eftersom problemen försvinner inte det kommer nya aktörer inom brottslighet.

Anonym sa...

"När stora skikt av ungdomen hamnar utanför och förlorar framtidshoppet - det är då personrånen ökar och rekryteringsbasen för kriminella gäng breddas".

Jaha, och när ungdomsgäng slår pensionärer sönder och samman, så är det utanförskap?

Välj era strider i framtiden, istället för att skydda brottslingar.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym om att "skydda brottslingar":
Var fick du det ifrån? Jag väljer att se till en förklaring till brottsligheten, vilket inte är detsamma som att ursäkta den. Det är nämligen först då som man också kan förebygga den. All kriminologisk forskning visar också på vilken betydelse de sociala faktorerna har.

Anonym sa...

ingen ursäktar våldsbrott o kriminalitet och den som begår brott skall straffas enligt Svensk lag. ingen ska komma undan man måste straffas annars är det ingen mening o ha ett rättsväsende. men man måste försöka förklara varför mycket av våldet finns i storstäder o förorter där utanförskap hög arbetslöshet gängbildning osv är grogrund för att brottsligheten ska öka. ni som påstår något annat tala då om för mig varför kriminaliteten är så låg i välbärgade kommuner med låg arbetslöshet fina hus höga löner nära till natur medans de som växer upp i betongen där utanförskapet är fruktansvärt hög arbetslöshet hopplöshet.
kom inte o säg att det inte har med socioekonomiska problem o göra för det är precis det grund problemet är.
sen att vissa ungdomar inte kan sansa sig o behärska sig o beter sig våldsamt o slår ihjäl pensionärer har nog mycket med uppfostran eller att de har enorma problem hemma som de ger utlopp för på stan men att de ska straffas ja det måste de eftersom man får inte låta de slippa straff. nånstans måste ändå varje individ ta sitt ansvar eftersom oavsett hur bra ställt man har det o ändå hamnar snett o slår ihjäl människor så måste rättsväsendet markera att det är inte ok att slå ihjäl människor.
de ungdomar(välbärgade ungdomar) som slog ihjäl killen i sthlm för några år sedan betedde sig ociviliserat o kunde inte heller behärska sig o slog ihjäl en människa.
ungdomar måste få hjälp med sin aggresivitet