måndag 2 april 2012

S tyr sig till maktens män

...men bland gräsrötterna spirar ett uppror

Stefan Löfvén snackar. Jo, det händer, men då är det nästan alltid för att tala om att ingenting ska ändras om han får makten. Ja, och ungefär så är det den här gången också. Han (eller rättare sagt Juholt före honom) har hittat ett "reformutrymme" på 20 miljarder mer än alliansregeringen.

Nu handlar det om flera hundra miljarder som försvunnit genom alliansens (och även tidigare socialdemokratiska regeringars) skattesänkningar. Vad Löfvéns politik innebär är bibehållandet av en hög arbetslöshet och fortsatta avregleringar och privatiseringar till storbolagens och bankernas fromma.

Men varför tar socialdemokratin parti för välfärdsbolagens särintressen? Det kan vara riskfyllt att inte stoppa vinsterna. Capio-affären kunde ha stoppats. Ja, borde naturligtvis ha stoppats. Allt medan doldisar, som inte granskas, tar hand om våra pensionspengar och toppcheferna tjänar miljoner.

Mitt hopp står till en spirande rörelse bland arbetarklassens gräsrötter. Vårdupproret ökar i styrka, läser jag idag. SKL är oroade. Det ska de vara, tycker jag. Det finns kraft när de många går samman för sina gemensamma intressen. Det är den gamla lärdomen som dagens socialdemokrati har sopat under mattan. Istället tyr sig ledarna tätt intill maktens män.

Åsa Linderborg: Hårt som stål (en bok om det "nya" Europa)5 kommentarer:

MALMROX sa...

Att Löfvén är en fegis som smyger för "medelklassen i storstaden" har jag länge haft på känn.

Han var tidigt ute med att han var för RUT-avdraget. Ett avdrag som enligt alla undersökningar till största del är en subventionerad städning för höginkomsttagare.

Ibland undrar jag om de valde Löfvén för att positionera sig mer v. Märkligt utspel i alla fall att han vill ha kvar alla avregleringar. Nu när undersökningar visar att folket är trötta på alla privatiseringar.

Istället vore det något med Lena Sommestad som partiledare för s!

Anonym sa...

Löfven säger att vi inte ska se tillbaka utan framåt. Själv verkar han se mest tillbaka - på alliansregeringens politik. Den vill han fortsätta. Han vill också fortsätta Göran Perssons politik. Det passar bra att se tillbaka - så länge vi inte börjar betrakta den period då klyftor utjämnades och då välfärdsreformer genomfördes. Det ska vi, enligt Löfven, helst glömma.
Aina

Emilia sa...

Jag förstår inte ens varför en del kallar sig för socialdemokrat. Socialdemokraterna är egentligen ett vänsterparti. En del tycker mitten, men socialism är vänster.

Nemokrati sa...

Till Anonym: Eller hur. Denna falska retorik, överallt. Det är väl i allra högsta grad Löfvén som ser tillbaka. En progressiv politik har helt andra förtecken. Så har han sagt ja till den anti-fackliga Europakten också. Magstarkt att en S-ledare, tillika "fackföreningsledare", kan göra det och alla smeker honom medhårs. Så genomfalskt. Och ditsatt av Göran Persson, som tjänar 150 - 200 Kkr som både vapen- och europakts/eurolobbyist åt det moderata regeringskansliet.
Dessa "socialdemokrater" för exakt samma politik som M.

Anonym sa...

Göran Persson sa att: svenska folket kommer att bli förbannade när de förstår vad vi gjort.
/minnet