måndag 9 april 2012

Se först döda först

...Carl Bildt och Stefan Löfvén som vapenexportörernas män

Saab bedriver påkostad och aggressiv vapenreklam. Robot mot "mjuka mål" i Saab-reklam. Sveriges överlägset största tillverkare och exportör av krigsmateriel, försvarskoncernen Saab, marknadsför sina produkter med fraser som ”See first - Kill first”. Och när företaget visade upp sig på en vapenmässa i diktaturen Qatar fick potentiella köpare information om att stridsflygplanet Gripen garanterar en ”hög dödsratio”, rapporterar Expressen.

– Jag vet faktiskt inte hur vi tänkte när vi använde de orden, säger Marie Karlsson på Saabs pressavdelning.

Kanske inte så konstigt att det blev så eftersom vapen liksom är till för att döda med. I påkostade Hollywoodlika reklamfilmer - perfekt ljussatta och med rockmusik på hög volym - visar Saab upp sina vapensystem för den internationella marknaden. Och det som inte finns på filmerna finns i de försäljningsbroschyrer som Saab delar ut på vapenmässor och vid hemliga kundbesök.

Det affärsområdet inom Saab som tillverkar och säljer vapen, Saab Dynamics, sålde förra året vapen och annat krigsmateriel för 4,3 miljarder. Många kronor rakt ner i fickorna på aktieägarna blir det för dessa dödens handelsmän. Det är sådana profiter som såväl Carl Bildt som Stefan Löfvén är så angelägna att värna om. Liksom vapenexporten till Saudiarabien.

Nordkorea saluför sin raket som "vetenskapliga framsteg". Själv föredrar jag fredssymbolen Estelle. Det går dock att slå mynt av Estelle också.Bloggat: Svensson,

Inga kommentarer: